Hoe je een WordPress website kunt resetten

WordPress website resetten

Het kan zijn dat je een website hebt waarop je van alles uittest of dat je een website aan het opzetten bent en helemaal in de knoop zit.

In deze situaties kom je vaak op een punt dat je WordPress wilt verwijderen en opnieuw installeren. Wist je dat het ook mogelijk is om alleen de WordPress database te resetten?

Het resetten van een website kost je minder tijd en het effect is hetzelfde. Je hebt een schone WordPress installatie en kunt een frisse start maken. In dit artikel kun je lezen hoe je een WordPress website kunt resetten met een druk op de knop.

Video: WordPress resetten

In onderstaande video laat ik je zien hoe je WordPress kunt resetten, zodat jij weer een frisse start kunt maken. Uiteraard blijft je gebruikersaccount om in te loggen wel behouden.

Abonneer je op mijn YouTube kanaal

In de video heb ik de volgende plugin gebruikt: Advanced WordPress Reset.

Wil je de uitleg ook nog in tekst en afbeeldingen bekijken? Lees dan hieronder verder.

WordPress website resetten

Het eerste wat we gaan doen als we de website willen resetten is de media-bestanden verwijderen. We gaan namelijk alleen de database resetten, dus de media-bestanden moeten we wel handmatig verwijderen.

Je doet dit door links in het menu op het menu-item “Media” te klikken. Je komt nu op mediapagina terecht met een grid weergave. We gaan hier omschakelen naar lijst weergave. Je doet dit door linksboven op het lijst-icoontje te klikken.

WordPress mediabestanden omschakelen naar lijst modus

Kijk vervolgens even hoeveel bestanden je hebt. Heb je er meer dan 20, bijvoorbeeld 100, dan is er een trucje waardoor we al deze mediabestanden in één keer kunnen verwijderen.

Klik rechtsboven op “schermopties”, dit zal naar onder openklappen. Je ziet hier onder paginering “aantal items per pagina” staan. Wijzig hier het getal 20 naar het aantal bestanden dat je hebt.

Aantal items per pagina wijzigen in WordPress

Zodra je dit gedaan hebt kun je op toepassen klikken. De pagina zal opnieuw geladen worden en al je bestanden staan nu op één pagina.

Zet nu een vinkje naast “Bestand”.

Alle mediabestanden selecteren

Je kunt nu op “Bulkacties” klikken, dan op “Permanent verwijderen” en daarna op “Toepassen”.

Mediabestanden permanent verwijderen

Alle mediabestanden die je op de website had staan zijn nu van de website verdwenen. Dat is alvast opgeruimd.

Je denkt nu misschien van moet ik nu de plugins ook gaan verwijderen? Persoonlijk doe ik dit nooit direct. Na het resetten van de database kun je op je gemak bekijken welke plugins je wilt behouden en welke plugins van de website afgegooid mogen worden.

De stap die we nu gaan zetten is dus de WordPress database resetten.

WordPress database resetten

Advanced WordPress reset

Om de WordPress database te resetten hebben we een extra plugin nodig. Ga naar de pagina “Plugins -> Nieuwe plugin” om een nieuwe plugin toe te voegen.

Zoek hier naar de plugin Advanced WordPress Reset en klik op installeren en daarna activeren.

Advanced WordPress reset plugin activeren

Eenmaal de plugin geactiveerd kun je naar “Gereedschap -> Advanced WP Reset” gaan.

Let op dat we echt alles gaan resetten. Je berichten, pagina’s, instellingen, etc. verdwijnen. We gaan terug naar het moment dat jij WordPess voor het eerst installeerde. De originele staat.

Op de pagina waar je ondertussen op bent uitgekomen kunnen we maar een enkel ding doen en dat is de WordPress database resetten.

WordPress database resetten

Vul in het invoerveld “reset” in en klik op de knop “Reset database” om de database volledig te wissen.

Bevestig dat je de WordPress database wilt resetten

Klik tot slot nog op “Continue” om definitief aan te geven dat de database gereset moet worden. Wanneer je dit gedaan hebt wordt de reset uitgevoerd en zal je op de inlogpagina uitkomen.

Het is je gelukt! Alle instellingen en aanpassingen die je gedaan hebt aan je website zijn gewist. Je kunt nu weer een frisse start maken met een ‘nieuwe’ WordPress installatie.

Wat ik je nu kan aanraden is om in ieder geval een back-up plugin als UpdraftPlus te installeren. Je kunt dan altijd een back-up maken en dan terug gaan naar de situatie waarvan je een back-up hebt gemaakt.

Nu je toch weer overnieuw bent begonnen, is het wellicht interessant om mijn stap voor stap handleiding te bekijken over hoe je een WordPress website kunt maken. Je kunt dan het deel overslaan waar we hosting afnemen.

38 reacties

 1. Dit artikel had ik net nodig. Alleen is deze methode niet bij mij van toepassing denk ik.
  Ik heb malware op mijn account waardoor ik geen nieuwe plug-ins kan downloaden. Is er een andere manier waardoor ik mijn account kan resetten?

 2. Goedenavond,
  Ik heb zojuist gebruik gemaakt van de plugin maar kan nu niet meer bij de website. Ik krijg deze melding:
  Deze pagina werkt niet (domeinnaam).nl kan dit verzoek momenteel niet verwerken.
  HTTP ERROR 500

  1. Dit kan van alles zijn, vanaf hier valt daar weinig over te zeggen. Aangezien je bezig was met resetten zal het het snelst zijn om WordPress opnieuw te installeren, gezien je toch een schone versie wilde hebben.

 3. Beste Maikel,

  Ik ben een echte beginner met wordpress. Ik heb zitten te stoeien en heb toen volgens jouw toch duidelijke uitleg geprobeerd wordpress opnieuw te installeren. Blijkbaar niet goed ☹️
  Want ik kan nu nergens meer in komen, wordpress herkent geen inlognamen en wachtwoorden meer. Als ik op mijn domeinnaam klik krijg ik een groen scherm met grote letters NOTHING HERE.
  Wat te doen…….

  1. Oei, dat klinkt vervelend. Je kunt in de database kijken of je gebruiker er nog staat of toevallig anders heet. Aangezien je website leeg is, is een andere optie om WordPress even opnieuw te installeren, dit zal het snelst en minst technisch zijn.

 4. Hoi maikel,

  Duidelijke uitleg zeg. Nu is bij de plugin Woocomerce helemaal verdwenen en die wil hij ook niet meer opnieuw instaleren. Is het dan handig om zo deze reset te doen? zou hij dan het wel weer willen instaleren of raadt je iets anders aan.

  gr Winanda

  1. De vraag is waarom je het niet kunt installeren. Een reset hoeft niet de oplossing te zijn, los van dat je dan alle informatie die je hebt ingevoerd op je website ook is verdwenen. Ik zou dus eerder kijken wat het probleem is en dat proberen op te lossen.

 5. Wat een goede oplossing zeg. Ik ben weer helemaal blij. Ik moet wel opnieuw beginnen maar nu weet ik wat ik wil en wat ik wel en beter niet kan doen. Thnx voor deze goede informatie.

 6. Hoi Maikel,

  Kan ik dit enkel doen met een plug-in? Ik heb geen business abonnement en dus geen mogelijkheid tot plug-ins?

 7. Erg duidelijk en handig! Dank je!

  Vorige keer heb ik mijn hele database verwijderd. Dit werkt een stuk beter.
  Ik was nog even benieuwd dat als ik de plug-ins activeerde of mij vorige instellingen tevoorschijn zouden komen, maar ik zie dat ik de instellingen weer opnieuw moet instellen.
  Geen probleem want ik heb van tevoren prnt scrn van de instellingen gemaakt.

 8. Hoi Maikel,
  Beginner hier… Als ik eerst de backup plug in gebruik die je in je video laat zien en daarna de reset doe, verdwijnt de backup dan ook, of blijft die behouden?
  (ik wil mijn hele site veranderen, inhoud zowel als thema, maar oude behouden voor geval dat)

  1. Wanneer je eerst een back-up maakt kun je deze het best direct downloaden. In principe wordt alleen de database gereset, dus het back-upbestand zal nog wel op de server staan, maar je zal het waarschijnlijk niet vanuit WordPress kunnen zien.

 9. Uitstekend initiatief om jouw kennis met lezers te delen. Jouw uitleg was niet alleen duidelijk, maar ook heel leerrijk en informatief. Ik heb zeker iets nieuws eruit kunnen leren. Ga zo door!

 10. Hoi Maikel,

  ik heb een staging site gemaakt, omdat ik helemaal opnieuw wil beginnen met mijn site, maar de oude voorlopig wel wil laten staan. Kan ik ook alleen de staging site helemaal resetten? of neemt hij dan ook mijn originele site mee?

  groeten Claudia

 11. Een geweldige plugin die ik gebruik vóór het resetten is WP Migration & Duplicator van WebToffee. Heel eenvoudig in gebruik, ook voor migreren. Het heeft niet allerlei overbodige opties. Gewoon exporteren en importeren (ok en backup).
  Het zet je complete website in een Zip-bestand (incl. database, maar zonder WP).
  Na resetten of andere installatie eenvoudig Importeren en alles staat zoals het stond.

 12. Hoi Maikel,

  Bedankt voor je uitleg. Dit had ik in het verleden goed kunnen gebruiken. Dit is een stuk sneller dan opnieuw wordpress installeren.
  Groetjes Astrid

 13. Hoi Maikel,
  Sinds een paar dagen is er iets vreemds gebeurd. De tekst op al mijn pagina’s zijn veranderd in een repeterende zelfde tekst van reacties. Als ik de pagina’s wil bewerken dan zie ik de juiste gegevens.
  Kan ik hiervoor ook de plugin gebruiken om de database te resetten?
  Groetend,
  Frits

 14. Hi!

  Ik ben nog niet heel erg bekend met Wordpress. Ik heb het thema Enfold gedownload en geïnstalleerd, maar het is een beetje een zooitje geworden. Daarom wil ik graag terug naar de standaard instellingen. Klopt het dat je deze reset plugin daarvoor kunt gebruiken?

  Groetjes Nienke

 15. Hi Maikel, Bedankt voor je uitleg. Hoe is het met je verhuizing? Ik denk dat ik deze methode al direct zou kunnen gebruiken. Ik heb enige test websites van af de eerste dag dat ik wordpress ben gaan gebruiken. Echter ik heb maar 1 database welke door een unieke prefix herkenbaar zijn. Kan ik de door jou beschreven actie toch uitvoeren ? Wat is de code die jij noemt is dat misschien de prefix.?
  Gr. Jos

  1. Gaat prima, bedankt. 🙂

   Oei, goede vraag. Ik durf dit niet met zekerheid te zeggen omdat ik zelf altijd losse databases heb voor alle websites. Ik ga er wel vanuit dat er alleen gekeken wordt naar de tabellen die bij de WordPress installatie horen waar de plugin acties op is, maar ik heb dit dus nog nooit getest.

   De code die ik noem is de security code die je moet invullen om de knop “reset tables” te activeren, waardoor je er daadwerkelijk op kunt klikken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *