Hoe je een WordPress website kunt resetten

Het kan zijn dat je een website hebt waarop je van alles test of dat je een website aan het opzetten bent en helemaal in de knoop zit.

In deze situaties kom je vaak op een punt dat je WordPress wilt verwijderen en opnieuw installeren, maar wist je dat het ook mogelijk is om alleen de WordPress database te resetten?

Het resetten van een website kost je minder tijd en het effect is hetzelfde. Je hebt een schone WordPress installatie en kunt een frisse start maken. In dit artikel kun je lezen hoe je een WordPress website kunt resetten met een druk op de knop.

WordPress Database Reset plugin

WordPress database reset

Met de plugin WordPress Database Reset zijn we in staat de om een WordPress website te resetten.

Het ‘enige’ wat deze plugin doet is je de mogelijkheid geven om alle informatie en aanpassingen die in de database staan volledig te wissen. Aangezien alles van WordPress wordt opgeslagen in de database (behalve bestanden en afbeeldingen) zorg je er dus voor dat je eigenlijk een hele nieuwe installatie hebt.

Zodra je de plugin hebt geïnstalleerd en geactiveerd kun je naar “Extra -> Database Reset” gaan. Je krijgt hier het volgende te zien:

Database reset

Je kunt hier eenvoudig kiezen voor “Select all” om alle tabellen van de database te wissen of in het dropdown menu aangeven welke tabellen je allemaal zou willen verwijderen.

Wanneer je alle tabellen wist zal je installatie gloednieuw zijn. Wil je echter gewoon een aantal dingen resetten zoals alle instellingen (options), alle reacties (comments) of berichten en pagina’s (posts), dan kun je hier ook individueel voor kiezen.

Tip: Wat je ook doet het enige wat overblijft in de database naast de standaard instellingen is je eigen gebruikersaccount. Ik heb echter weleens gehoord dat het bij iemand is foutgegaan tijdens het resetten en dat de gebruiker ook verdween. Om 100% zeker te zijn dat je gebruiker blijft bestaan kun je daarom de tabel “Users” overslaan en niet resetten.

WordPress database resetten

Zodra je de keuze hebt gemaakt welke tabellen je wilt resetten hoef je niet veel meer te doen. Alleen wanneer je het tabel “Options” wilt verwijderen krijg je nog wel een extra mogelijkheid, namelijk dat je de keuze moet maken of je het huidige thema en de plugins wilt reactiveren nadat je jouw WordPress website hebt gereset.

WordPress database reset - Select all

Wanneer je hierin je keuze hebt gemaakt of wanneer je andere tabellen hebt geselecteerd om te resetten, dan kun je verder naar de allerlaatste stap.

Je hoeft nu alleen nog even de veiligheidscode in te vullen en vervolgens kun je klikken op de knop “Reset Tables”.

reset tables knop

Wanneer je hierop klikt wordt er eenmalig gevraagd of je er zeker van bent of je verder wilt. Klik hier op “Ok” als je er zeker van bent en je database tabellen worden gereset.

Het is je gelukt. Alle instellingen en aanpassingen die je gedaan hebt aan je website zijn gewist. Je kunt nu weer een frisse start maken met je ‘nieuwe’ WordPress installatie.

12 reacties Laat een reactie achter

 1. Hoi Maikel,
  Sinds een paar dagen is er iets vreemds gebeurd. De tekst op al mijn pagina’s zijn veranderd in een repeterende zelfde tekst van reacties. Als ik de pagina’s wil bewerken dan zie ik de juiste gegevens.
  Kan ik hiervoor ook de plugin gebruiken om de database te resetten?
  Groetend,
  Frits

 2. Hi!

  Ik ben nog niet heel erg bekend met WordPress. Ik heb het thema Enfold gedownload en geïnstalleerd, maar het is een beetje een zooitje geworden. Daarom wil ik graag terug naar de standaard instellingen. Klopt het dat je deze reset plugin daarvoor kunt gebruiken?

  Groetjes Nienke

 3. Hi Maikel, Bedankt voor je uitleg. Hoe is het met je verhuizing? Ik denk dat ik deze methode al direct zou kunnen gebruiken. Ik heb enige test websites van af de eerste dag dat ik wordpress ben gaan gebruiken. Echter ik heb maar 1 database welke door een unieke prefix herkenbaar zijn. Kan ik de door jou beschreven actie toch uitvoeren ? Wat is de code die jij noemt is dat misschien de prefix.?
  Gr. Jos

  • Gaat prima, bedankt. 🙂

   Oei, goede vraag. Ik durf dit niet met zekerheid te zeggen omdat ik zelf altijd losse databases heb voor alle websites. Ik ga er wel vanuit dat er alleen gekeken wordt naar de tabellen die bij de WordPress installatie horen waar de plugin acties op is, maar ik heb dit dus nog nooit getest.

   De code die ik noem is de security code die je moet invullen om de knop “reset tables” te activeren, waardoor je er daadwerkelijk op kunt klikken.

Geef een reactie