Hoe je een WordPress website kunt resetten

Het kan zijn dat je een website hebt waarop je van alles uittest of dat je een website aan het opzetten bent en helemaal in de knoop zit.

In deze situaties kom je vaak op een punt dat je WordPress wilt verwijderen en opnieuw installeren. Wist je dat het ook mogelijk is om alleen de WordPress database te resetten?

Het resetten van een website kost je minder tijd en het effect is hetzelfde. Je hebt een schone WordPress installatie en kunt een frisse start maken. In dit artikel kun je lezen hoe je een WordPress website kunt resetten met een druk op de knop.

Video: WordPress resetten

In onderstaande video laat ik je zien hoe je WordPress kunt resetten, zodat jij weer een frisse start kunt maken. Uiteraard blijft je gebruikersaccount om in te loggen wel behouden.

Abonneer je op mijn YouTube kanaal

In de video heb ik de volgende plugin gebruikt: Advanced WordPress Reset.

Wil je de uitleg ook nog in tekst en afbeeldingen bekijken? Lees dan hieronder verder.

WordPress website resetten

Het eerste wat we gaan doen als we de website willen resetten is de media-bestanden verwijderen. We gaan namelijk alleen de database resetten, dus de media-bestanden moeten we wel handmatig verwijderen.

Je doet dit door links in het menu op het menu-item “Media” te klikken. Je komt nu op mediapagina terecht met een grid weergave. We gaan hier omschakelen naar lijst weergave. Je doet dit door linksboven op het lijst-icoontje te klikken.

WordPress mediabestanden omschakelen naar lijst modus

Kijk vervolgens even hoeveel bestanden je hebt. Heb je er meer dan 20, bijvoorbeeld 100, dan is er een trucje waardoor we al deze mediabestanden in één keer kunnen verwijderen.

Klik rechtsboven op “schermopties”, dit zal naar onder openklappen. Je ziet hier onder paginering “aantal items per pagina” staan. Wijzig hier het getal 20 naar het aantal bestanden dat je hebt.

Aantal items per pagina wijzigen in WordPress

Zodra je dit gedaan hebt kun je op toepassen klikken. De pagina zal opnieuw geladen worden en al je bestanden staan nu op één pagina.

Zet nu een vinkje naast “Bestand”.

Alle mediabestanden selecteren

Je kunt nu op “Bulkacties” klikken, dan op “Permanent verwijderen” en daarna op “Toepassen”.

Mediabestanden permanent verwijderen

Alle mediabestanden die je op de website had staan zijn nu van de website verdwenen. Dat is alvast opgeruimd.

Je denkt nu misschien van moet ik nu de plugins ook gaan verwijderen? Persoonlijk doe ik dit nooit direct. Na het resetten van de database kun je op je gemak bekijken welke plugins je wilt behouden en welke plugins van de website afgegooid mogen worden.

De stap die we nu gaan zetten is dus de WordPress database resetten.

WordPress database resetten

Advanced WordPress reset

Om de WordPress database te resetten hebben we een extra plugin nodig. Ga naar de pagina “Plugins -> Nieuwe plugin” om een nieuwe plugin toe te voegen.

Zoek hier naar de plugin Advanced WordPress Reset en klik op installeren en daarna activeren.

Advanced WordPress reset plugin activeren

Eenmaal de plugin geactiveerd kun je naar “Gereedschap -> Advanced WP Reset” gaan.

Let op dat we echt alles gaan resetten. Je berichten, pagina’s, instellingen, etc. verdwijnen. We gaan terug naar het moment dat jij WordPess voor het eerst installeerde. De originele staat.

Op de pagina waar je ondertussen op bent uitgekomen kunnen we maar een enkel ding doen en dat is de WordPress database resetten.

WordPress database resetten

Vul in het invoerveld “reset” in en klik op de knop “Reset database” om de database volledig te wissen.

Bevestig dat je de WordPress database wilt resetten

Klik tot slot nog op “Continue” om definitief aan te geven dat de database gereset moet worden. Wanneer je dit gedaan hebt wordt de reset uitgevoerd en zal je op de inlogpagina uitkomen.

Het is je gelukt! Alle instellingen en aanpassingen die je gedaan hebt aan je website zijn gewist. Je kunt nu weer een frisse start maken met een ‘nieuwe’ WordPress installatie.

Wat ik je nu kan aanraden is om in ieder geval een back-up plugin als UpdraftPlus te installeren. Je kunt dan altijd een back-up maken en dan terug gaan naar de situatie waarvan je een back-up hebt gemaakt.

Nu je toch weer overnieuw bent begonnen, is het wellicht interessant om mijn stap voor stap handleiding te bekijken over hoe je een WordPress website kunt maken. Je kunt dan het deel overslaan waar we hosting afnemen.

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen?

Ontvang het WordPress e-book en wekelijke e-mail updates

Vul hieronder je naam en e-mailadres in om gratis e-mail updates en het e-book te ontvangen.

 1. Een geweldige plugin die ik gebruik vóór het resetten is WP Migration & Duplicator van WebToffee. Heel eenvoudig in gebruik, ook voor migreren. Het heeft niet allerlei overbodige opties. Gewoon exporteren en importeren (ok en backup).
  Het zet je complete website in een Zip-bestand (incl. database, maar zonder WP).
  Na resetten of andere installatie eenvoudig Importeren en alles staat zoals het stond.

 2. Hoi Maikel,

  Bedankt voor je uitleg. Dit had ik in het verleden goed kunnen gebruiken. Dit is een stuk sneller dan opnieuw wordpress installeren.
  Groetjes Astrid

 3. Hoi Maikel,
  Sinds een paar dagen is er iets vreemds gebeurd. De tekst op al mijn pagina’s zijn veranderd in een repeterende zelfde tekst van reacties. Als ik de pagina’s wil bewerken dan zie ik de juiste gegevens.
  Kan ik hiervoor ook de plugin gebruiken om de database te resetten?
  Groetend,
  Frits

 4. Hi!

  Ik ben nog niet heel erg bekend met WordPress. Ik heb het thema Enfold gedownload en geïnstalleerd, maar het is een beetje een zooitje geworden. Daarom wil ik graag terug naar de standaard instellingen. Klopt het dat je deze reset plugin daarvoor kunt gebruiken?

  Groetjes Nienke

 5. Hi Maikel, Bedankt voor je uitleg. Hoe is het met je verhuizing? Ik denk dat ik deze methode al direct zou kunnen gebruiken. Ik heb enige test websites van af de eerste dag dat ik wordpress ben gaan gebruiken. Echter ik heb maar 1 database welke door een unieke prefix herkenbaar zijn. Kan ik de door jou beschreven actie toch uitvoeren ? Wat is de code die jij noemt is dat misschien de prefix.?
  Gr. Jos

  • Gaat prima, bedankt. 🙂

   Oei, goede vraag. Ik durf dit niet met zekerheid te zeggen omdat ik zelf altijd losse databases heb voor alle websites. Ik ga er wel vanuit dat er alleen gekeken wordt naar de tabellen die bij de WordPress installatie horen waar de plugin acties op is, maar ik heb dit dus nog nooit getest.

   De code die ik noem is de security code die je moet invullen om de knop “reset tables” te activeren, waardoor je er daadwerkelijk op kunt klikken.

Geef een reactie

9 must-do

WordPress tips

Ben je hard aan de slag met jouw WordPress-website? Bekijk in dit gratis e-book 9 must-do tips.

9 must-do tips voor

WordPress

Interesse?

Vul hieronder je voornaam en e-mailadres in om het e-book te ontvangen.

WordPress Zonder Zorgen

Challenge

Vul hieronder je informatie in en

start direct met de 5-daagse challenge.

9 must-do WordPress tips ontvangen?

Vul je voornaam en e-mailadres in en klik op "nu downloaden".

Maak je eigen online cursussen

Wil je een online cursus business starten? Leer hoe je dit in 7 stappen kunt doen

Webshop opzetten en meer verdienen

Leer hoe je een webshop opzet of meer kunt verdienen met je huidige webshop