Afbeeldingen hernoemen in WordPress

Heb je weleens een bestandsnaam van een afbeelding willen wijzigen nadat je deze hebt geüpload naar je WordPress website?

In WordPress heb je altijd de mogelijkheid om bij een afbeelding een alt tekst (alternatieve tekst) en titel attribuut toe te voegen.

Bestandsnamen zijn echter ook altijd nog belangrijk voor de zoekmachine optimalisatie.

In dit artikel laat ik je daarom zien hoe je de bestandsnaam van afbeeldingen kunt hernoemen in WordPress, zodat je het niet opnieuw hoeft te uploaden.

Video: Afbeelding hernoemen in WordPress

In onderstaande video laat ik je stap voor stap zien hoe je de bestandsnamen van je afbeeldingen kunt wijzigen in WordPress, zodat je deze zoekmachine vriendelijk kunt maken.

Abonneer je op mijn YouTube kanaal

De plugin die we gebruiken heet: Phoenix Media Rename

Is de bestandsnaam echt belangrijk?

Afbeeldingen kunnen helpen om meer bezoekers te krijgen naar je website. Zo komen afbeeldingen onder andere in de Google afbeelding zoekresultaten terecht en wanneer je het goed doet zorg je ervoor dat Google nog beter begrijpt waar je artikel over gaat.

Afbeeldingen hebben een beschrijving nodig, zodat iedereen weet wat er op de afbeelding staat zonder ook maar de afbeelding te bekijken.

Dit is dan ook je belangrijkste taak en het start bij de bestandsnaam. Geef je afbeeldingen altijd een bestandsnaam die bij de afbeelding en je artikel hoort.

Dit artikel gaat bijvoorbeeld over afbeeldingen hernoemen in WordPress. De bestandsnaam voor de afbeelding in dit artikel is dan ook “afbeeldingen-hernoemen-in-wordpress.png”. Dit is een stuk beter dan wanneer je bijvoorbeeld een foto plaatst met als bestandsnaam DSC01234.jpg.

Nu is het hernoemen van afbeeldingen niet het eerste wat je bedenkt als je een afbeelding wilt uploaden naar je website. Laten we daarom eens bekijken hoe je afbeeldingen kunt hernoemen.

Afbeeldingen (en andere mediabestanden) hernoemen in WordPress

Helaas kun je de afbeeldingen die zijn geüpload niet automatisch hernoemen. Je zal dus zelf aan de slag moeten. Je kunt hier gelukkig wel een plugin voor installeren die het werk makkelijker voor je kan maken.

De plugin die je hiervoor kunt installeren heet Phoenix Media Rename. Nadat je de plugin hebt geinstalleerd kun je naar Media -> Bibliotheek gaan. Het gemakkelijkste is om hier de lijstmodus te gebruiken, zodat je de bestandsnaam kunt zien en weet welke bestanden je moet aanpassen.

Lijst weergave

Wanneer je een afbeelding hebt gevonden waarvan je de naam wilt wijzigen, kun je klikken op Bewerken. Scrol vervolgens helemaal naar beneden tot je Filename ziet staan.

Bestandsnaam wijzigen in WordPress

Dit is het veld waar je wezen moet. Je kunt hier de bestandsnaam aanpassen. Zoals ik eerder al aangaf raad ik je aan om de bestandsnaam aan te passen naar iets wat de afbeelding beschrijft en met je artikel te maken heeft. Je kunt bijvoorbeeld het hoofd zoekwoord gebruiken van het artikel.

Verder is het altijd aan te raden om alleen kleine letters te gebruiken en in plaats van een spatie een – te gebruiken.

Nadat je de afbeelding hebt aangepast kun je weer naar boven scrollen en op de knop Update klikken om je wijzigingen op te slaan.

Meer werk dan dit is het niet. Je kunt op deze manier al je bestandsnamen aanpassen. De plugin regelt verder dat de oude URL doorgestuurd wordt naar de nieuwe URL. De artikelen worden ook geüpdatet naar de nieuwe bestandsnaam, zodat de afbeeldingen altijd blijven werken.

 1. Hallo Maikel, Handig, maar jammer dat deze plug-in alleen werkt bij een Business-abonnement en niet bij een personal-abonnement. Zit niets anders op dan alles handmatig te wijzigen, denk ik?

  • Deze plugin werkt op alle WordPress.org websites. Wanneer je de .com-variant hebt kun je inderdaad niks met plugins tenzij je een betaald abonnement hebt. Handmatig aanpassen is inderdaad dan de enige oplossing.

 2. Hoi Maikel

  Ik heb een website in 3 talen. Maar klopt het dat de bestandsnaam maar in 1 taal kan zetten? Zoals ik nu bezig ben lijkt het erop dat ik elke foto 3 x moet uploaden, voor elke taal een keer. En zoveel ruimte heb ik niet. Wat is hierin wijsheid?
  Thnx

 3. Hallo Maikel,
  Ik gebruik altijd het ‘underscore’ streepje, is dat ook goed?
  Of moet het ’t koppel streepje zijn?
  Mvg Letty

  • Is ook prima. Ik zou in ieder geval niet de moeite nemen om het aan te passen. De reden van het koppelstreepje is omdat dit de standaard is, maar een underscore zal ook wel begrepen worden.

 4. Ik rename de foto`s voordat ik ze upload zelf. Dus bijvoorbeeld DSC01234.jpg daar maak ik van: Snackbar-Ingang.jpg en dan doe ik `m pas uploaden in de mediabibliotheek. Hierna pas ik de titel en alt tekst aan. Is dat afdoende?

  • Ja, dat is de beste manier, zo doe ik het ook altijd. Dan hoef je alles wat in dit artikel wordt besproken ook niet meer te doen, omdat je het altijd al goed gedaan hebt.

 5. Interessant Maikel, ook zal dit relevante info geven in de tooltips bij hover on neem ik aan? Ik let altijd wel op de hoeveelheid plugins.. dus vroeg me af of we de plugin kunnen deactiveren en verwijderen als we onze bestaande afbeeldingen uit de mediabibliotheek eenmaal hebben hernoemd? Of zijn we dan de redirects kwijt naar de nieuwe urls?

 6. He Maikel, heel even een vraagje…is het echt nodig om deze plugin hiervoor te downloaden. Je kan de foto’s toch ook gewoon een andere naam geven in de media bibliotheek of gaat er dan wat mis met de koppelingen?

Geef een reactie