Artikelen met YouTube video’s verdwenen uit de zoekresultaten

Artikelen met video uit de zoekresultaten van Google

Wat als je ontdekt dat de bezoekers van je website met 40% zijn gedaald ten opzichte van de maand daarvoor?

Wat als je ziet dat al je artikelen met YouTube video’s van je eigen kanaal opeens niet meer in de zoekresultaten staan?

Het is iets wat ik recent heb meegemaakt. Ik kwam er begin januari achter dat mijn bezoekers sinds december met meer dan 40% gedaald waren.

In dit artikel zal ik je vertellen hoe ik de oorzaak heb onderzocht en wat ik gedaan heb om het op te lossen. Misschien heb je er iets aan als je in dezelfde situatie zit of komt.

Had je niet gewoon een slechte maand?

Het kan altijd een keer voorkomen dat je een slechtere maand hebt qua bezoekersaantallen. Zeker de decembermaand kan afhankelijk van je branche minder (of juist veel meer) bezoekers opleveren.

Het eerste wat ik dus deed toen ik mijn cijfers zag, was controleren hoe de bezoekersaantallen het jaar daarvoor waren.

organische bezoekers daling in december

Blauw is 2019 en oranje is 2018. Zoals je ziet zijn de organische bezoekers met maar liefst 30% gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor.

Cijfers waar je niet vrolijk van wordt en waarbij ik kon stellen dat er wel degelijk iets aan de hand was.

Zijn je posities in Google gedaald?

Een daling in bezoekersaantallen via de zoekresultaten staat meestal gelijk aan een daling in de posities bij Google. Ik heb mijn populaire artikelen gezocht in Google om te kijken of deze nog steeds in de top 3 stonden.

Er waren artikelen die nog steeds prima in de top 3 stonden, maar er waren ook meerdere artikelen die compleet van de aardbodem verdwenen leken te zijn.

Controleer of je artikelen nog in de index staan

Doordat enkele artikelen compleet verdwenen waren, was het tijd voor de volgende stap. Controleren of de artikelen nog wel geïndexeerd waren in Google.

Dekking in de Google Search Console

De Google Search Console liet geen veranderingen zien en gaf aan dat alle pagina’s nog waren geïndexeerd door Google. Er is hier in december geen dip te zien.

Een andere methode om te controleren of een bepaald artikel nog in Google staat, is door te zoeken op “site:websitenaam naam van het artikel”. Dit ziet er als volgt uit als je zoekt.

Wanneer je met zo’n zoekresultaat het artikel nog steeds niet kan vinden, dan moet je je zorgen gaan maken. Bij een nieuw artikel hoef je je niet direct zorgen te maken, dan kan het zijn dat deze nog geïndexeerd moet worden.

Ik kon de artikelen van mijn website ook op deze manier niet meer vinden. Super raar en dit had ik nog nooit eerder gehad bij mezelf.

Om wat voor artikelen gaat het?

Nu ik wist dat er meerdere artikelen compleet onvindbaar waren geworden, was het zaak om te kijken wat deze artikelen met elkaar gemeen hebben.

Ik kwam al snel tot de conclusie dat dit alleen het geval was bij artikelen met een YouTube video. Artikelen zonder YouTube video waren nog steeds te vinden en stonden ook rustig in de top 3 in de zoekresultaten.

Om het nog specifieker te maken. Het ging alleen om artikelen met een YouTube video van mijn eigen YouTube kanaal. Video’s van andere kanalen in een artikel leverde geen probleem op.

Wat als ik een video uit het artikel haal?

Om er echt 100% zeker van te zijn dat de video’s van invloed zijn, vond ik het een goed idee om een video uit een artikel te halen. Ik was benieuwd of het artikel dan weer terug zou komen in de zoekresultaten.

Ik heb daarom direct een video uit een artikel gehaald en ben naar de Google Search Console gegaan. Hier kun je direct bovenaan een URL invoeren om te inspecteren.

URL inspectie in de Google Search Console

Vervolgens krijg je informatie te zien over je pagina en zie je een knopje naast de tekst “Pagina gewijzigd?” staan om opnieuw indexering aan te vragen.

Indexering aanvragen in de Google Search Console

Ik heb hier op de knop “Indexering Aanvragen” geklikt, waarna Google de pagina opnieuw gaat bekijken.

Binnen enkele minuten was mijn artikel zonder video weer terug in Google, wat voor mij een bevestiging was dat het met mijn YouTube video’s te maken had.

100% zeker vond ik het nog niet, want daarvoor moet je het eerst ook testen met een artikel waar de video in blijft staan. Ik heb dan ook nog een test gedaan bij een ander artikel waar ik de video in het artikel heb gelaten. Dit artikel kwam alleen niet tevoorschijn in de zoekresultaten, waardoor het voor mij overduidelijk was.

Ranken de YouTube video’s nog?

Aangezien het aan mijn eigen YouTube kanaal lag, was het zaak om hier wat dieper in te duiken. Ranken mijn YouTube video’s nog wel in de zoekresultaten?

YouTube video's in de zoekresultaten van Google

Google laat regelmatig video’s zien in de zoekresultaten. Ik wist dat ik naast mijn artikel, ook altijd goed scoorde met mijn video’s.

Wat nu echter het geval was, geen enkele YouTube video was terug te vinden in de zoekresultaten van Google. Video’s van andere stonden er wel nog altijd in.

Een logische vervolgstap was om te controleren of mijn video’s nog wel in de zoekresultaten van YouTube zelf te vinden waren. Dit was gelukkig het geval, de video’s waren altijd ergens bovenaan terug te vinden.

Is er een Google algoritme update geweest?

Hoewel alles overduidelijk te maken leek te hebben met mijn eigen YouTube kanaal, is het altijd handig om te controleren of er niet een Google algoritme update is geweest. Zelf controleer ik dit altijd op de website van Moz.

Nu was de laatste grote update in oktober 2019, alleen dit wordt niet altijd direct in alle landen uitgerold. Ik controleer daarom ook altijd het twitter-account SearchLiaison, waar Google informatie mee verspreidt. Hier stond dat 9 december de Google BERT update werd uitgerold voor de Nederlandse zoekresultaten.

Ik heb wat meer onderzoek gedaan naar deze update, maar dit was een update waarbij Google menselijk taalgebruik en de context van een zin beter kon begrijpen. Niet iets wat met video’s te maken heeft.

Het was voor mij dus nog even verder zoeken en in dit geval voornamelijk op alles wat met YouTube te maken heeft.

Is er een verandering op YouTube geweest?

Ik had al een tijdje geen nieuwe video’s op YouTube geplaatst en ben ook niet echt op YouTube actief geweest, waardoor ik wijzigingen over het hoofd heb kunnen zien.

Het leek mij daarom een verstandig plan om grondig te zoeken of er misschien iets belangrijks aan de hand was geweest met YouTube. Ik kwam in mijn mailbox een mail uit november tegen met betrekking tot het beter beschermen van de privacy van kinderen op YouTube (wat alleen maar goed is).

Ik moest aangeven of mijn video’s voor kinderen gemaakt zijn (specifiek gemaakt, kindvriendelijk valt hier niet onder), want aan deze video’s zitten restricties met betrekking. Zo zijn er geen gepersonaliseerde advertenties, en worden functies als reacties, stories, live chat en de meldingsbel uitgeschakeld.

Ik keek wat dieper in mijn YouTube-account en kwam tot de conclusie dat YouTube mijn video’s automatisch als “gemaakt voor kinderen” had ingesteld.

Mijn video’s zijn kindvriendelijk, maar ik maak de video’s niet voor kinderen, dit is niet mijn publiek. Ik ben mijn kanaalinstellingen ingedoken en heb het gewijzigd naar “Nee, dit is niet gemaakt voor kinderen”.

YouTube gemaakt voor kinderen instellingen

Natuurlijk kun je dit alleen wijzigen wanneer je video’s ook daadwerkelijk niet specifiek gericht zijn op kinderen. Anders zal je het op ja moeten laten staan. Wanneer het per video verschilt, kun je voor de optie “Ik wil deze instelling per video beoordelen” kiezen.

Nu lijkt dit in eerste instantie niet echt een verandering die met de zoekresultaten van Google te maken heeft. Bij mij kwamen de artikelen en video’s echter een dag later langzaam weer boven water drijven in de zoekresultaten.

Ik ben er dus van overtuigd dat deze instelling ermee te maken heeft. Het is mij anders net iets te toevallig dat mijn artikelen met YouTube video’s niet meer in de zoekresultaten te vinden waren en nu weer terug zijn.

Verder heb ik geen acties ondernomen met betrekking tot de video’s. Ik heb alleen ook AMP uitgeschakeld, maar het lijkt mij dat dit er volledig los van staat.

Conclusie

Het is wat onderzoekswerk om erachter te komen waarom je opeens uit de zoekresultaten bent met bepaalde artikelen.

Bekijk altijd alles grondig en probeer connecties te vinden met wat wel en wat niet in de zoekresultaten staat. Zodra je de connectie hebt gevonden, kun je specifiek verder zoeken naar een oplossing.

In mijn geval moest ik mij richten op veranderingen bij YouTube die met mijn kanaal te maken zouden kunnen hebben. Gelukkig heb ik dit weten te vinden.

Ik hoop dat je wat aan deze korte case study hebt gehad met het achterhalen waarom je uit de zoekresultaten zou kunnen zijn.

Misschien ervaar jij op dit moment hetzelfde probleem en heb je nu direct de oplossing. Dat zou helemaal mooi zijn.

Mocht je nog vragen hebben over dit artikelen, dan kun je deze altijd stellen in de reacties hieronder.

4 reacties

  1. Dag Maikel,
    Dank voor je artikel. Sinds enkele weken is het ook hier in België heel opvallend dat Google Search haast geen video’s meer laat zien. Nochtans, zelf eigenaar zijnde van YouTube, hadden ze er toch alle belang bij om dit in hun algoritme te laten doorwegen. Is er misschien, naast het fenomeen dat jij beschrijft, een klacht geweest in dit verband?

    Mvg,

    Guido

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *