Een WordPress update maakt je website niet kapot

Een WordPress update maakt je website niet kapot

WordPress heeft met enige regelmaat een update. Na de update komen al snel de eerste meldingen binnen dat deze WordPress update ervoor gezorgd heeft dat een website kapot is gegaan.

Natuurlijk is dit de eerste gedachte. Je hebt zojuist WordPress geüpdatet en nu werkt je website opeens niet goed meer.

Het is echter niet zo dat het WordPress meteen de veroorzaker is. Dit is te simpel gedacht. Klinkt het allemaal wat vreemd en onlogisch? In dit artikel leg ik het je graag uit.

Waarom een WordPress update je website niet kapot maakt

WordPress bestaat uit meerdere onderdelen. Je hebt de software WordPress, thema’s en plugins. Alle onderdelen werken samen om ervoor te zorgen dat jouw website goed wordt weergegeven en bepaalde functionaliteiten bevat.

Wanneer je WordPress hebt geïnstalleerd staat er al meteen een standaard thema ingeschakeld en een plugin als Akismet geïnstalleerd.

Naarmate je meer functionaliteiten wilt hebben op je website komen er al snel meer plugins aan te pas. Daarnaast neem je natuurlijk ook een thema die beter bij je smaak past en wellicht ook meer functionaliteiten bevat.

Dit zijn allemaal extra dingen die niet standaard in WordPress zitten. Wanneer we WordPress updaten en er zijn geen updates voor het thema waar je gebruik van maakt en van de plugins, zou het dan per definitie aan de WordPress update liggen?

Thema’s en plugins kunnen verouderen

Feit is dat WordPress steeds verder en verder doorontwikkeld wordt. Beveiligingslekken worden gedicht, bugs worden gecorrigeerd en er komen steeds nieuwe functionaliteiten bij.

Wanneer je een plugin of thema gebruikt die al een tijd niet is geüpdatet of die zich niet helemaal houdt aan de WordPress Coding Standards, dan bestaat de kans dat het niet meer goed werkt met de nieuwste versie van WordPress.

Het is in dit geval niet de schuld van WordPress, maar van de makers van het thema waar je gebruik van maakt of van de maker van een plugin die voor een conflict zorgt.

Kan het WordPress echt niet zijn?

De kans dat WordPress zelf echt iets kapot maakt is natuurlijk altijd aanwezig, maar die kans is wel klein. Elke WordPress update wordt uitgebreid getest voordat het beschikbaar wordt gemaakt voor iedereen.

Het is gewoon zo dat het bijna altijd aan een plugin of thema ligt als er iets fout gaat. Mocht je tijdens de komende update dus in problemen komen, schakel dan eerst alle plugins uit om te controleren of alles dan wel weer goed werkt.

Is dit het geval? Schakel dan alle plugins stuk voor stuk weer aan om te controleren welke plugin voor de problemen zorgt.

Verder kun je ook naar het standaard thema wisselen om te kijken of het niet aan het thema ligt. Wanneer dit het geval is en de thema maker is gestopt met het updaten van het thema, dan kun je best op zoek naar een nieuw thema.

2 reacties

  1. Hoi Maikel,

    Dit is bij mij een veel voorkomend probleem. Telkens als ik updates uitvoer dan gaat mijn site op zwart.

    Wordpress heeft de optie om alle plug-ins tegelijk te updaten, hier gaat het volgens mij telkens fout. Ik heb het vermoeden dat hier het geheugen van je mysql of php server over z’n nek gaat. PHP files worden dan niet meer geladen en de site doet het niet. Mijn hosting provider is Strato en heeft naast slechte service ook nog nooit een inhoudelijk antwoord kunnen geven.

    Ik ben nog erg zoekende naar een goede fix en manier om dit te voorkomen.

    Gr. Richard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *