Wat is nieuw in WordPress 4.6?

WordPress 4.6 Pepper Adams

Zojuist is WordPress 4.6 uitgebracht. Deze nieuwe versie van WordPress heet Pepper, vernoemd naar de jazz baritonsaxofonist Park Frederick “Pepper” Adams III.

Dit is de tweede major update van WordPress dit jaar. In december staat de volgende update op de planning, maar laten we eerst even kijken wat er in WordPress 4.6 allemaal is vernieuwd.

De meeste veranderingen zijn dit keer voor de ontwikkelaars. De gebruikers krijgen echter net als altijd ook een aantal verbeteringen voorgeschoteld. Laten we beginnen.


Vloeiende installatie en update proces in WordPress 4.6

Wanneer je een plugin of thema installeert of up-to-date maakt, dan werd je altijd doorgestuurd naar een aparte pagina waar je kon zien hoe het proces in zijn werk ging.

Naast dat dit voor extra laadtijd zorgt is het ook niet heel gebruikersvriendelijk om je naar een andere pagina te brengen. Vanaf WordPress 4.6 zal dit dus niet meer gebeuren en blijf je gewoon op dezelfde pagina bij het installeren of updaten van een plugin of thema.

Voor plugin updates was dit overigens al een paar versies terug uitgerold. Het is nu dus verder uitgerold naar thema updates en bij het installeren van een plugin of thema.

Gebroken link checker in de visuele editor

In WordPress 4.6 krijg je in de visuele editor te zien of een link gebroken is. Super handig natuurlijk als je per ongeluk een tikfout maakt of niet de volledige link kopieert.

Zodra je dus een link invoert controleert WordPress volledig automatisch voor je of de link werkt of niet. Werkt de link niet, dan wordt deze rood uitgelicht.

Foutieve link in WordPress

Systeem lettertype in het beheerdersgedeelte

In het beheerdersgedeelte van WordPress werd sinds versie 3.8 het lettertype Open Sans gebruikt. Aangezien dit lettertype altijd geladen moest worden via een externe partij (Google Fonts), werd de laadtijd automatisch iets verhoogd.

Met WordPress versie 4.6 gaan we weer terug naar het gebruik van systeem lettertypen (lettertypen die standaard op je computer staan), zodat alles net wat sneller geladen wordt.

Het beheerdersgedeelte van WordPress zal dus vanaf nu op verschillende besturingssystemen andere lettertypes gebruiken, waardoor het er net iets anders uit kan zien.

En nog meer verbeteringen…

Verder is de autosave optie beter gemaakt. Terwijl je typt bewaart WordPress je inhoud in de browser, waardoor het herstellen van je inhoud nog eenvoudiger is geworden.

Onder de motorkap zijn uiteraard ook nog allerlei verbeteringen doorgevoerd waar je als gebruiker weinig van merkt, maar die het voor ontwikkelaars een stuk aangenamer maken.

Heb jij je website al up-to-date gebracht naar WordPress 4.6? Webtalis is al over naar deze versie. 🙂

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *