Hoe blijf je op de hoogte van nieuwe WordPress updates?

Hoe blijf je op de hoogte van nieuwe WordPress updates

Hoewel het updaten van je website enorm belangrijk is krijg je helaas geen meldingen wanneer er een nieuwe update beschikbaar is.

Dit is ook meteen één van de grootste obstakels waar website-eigenaren tegenaan lopen.

De enige manier waarop je kunt zien of er een update beschikbaar is voor WordPress, een plugin of thema is door in te loggen op je website.

Wanneer je een tijd minder actief bent en weinig tot niet inlogt op je website kan het dus zomaar zijn dat je alweer allerlei updates achterloopt wanneer je weer aan je website wilt werken.

Automatische updates voor WordPress lossen dit probleem al een heel klein beetje op, maar dit is alleen voor de kleine- en beveiligingsupdates van WordPress.

De grote updates zal je alsnog zelf moeten uitvoeren omdat het risico hierbij groter is dat er iets verkeerd gaat. Wanneer er een automatische update wordt uitgevoerd krijg je overigens wel een notificatie in je mailbox.

Voor plugins wordt verder zelden gebruikgemaakt van een automatisch update (is wel een aantal keer voorgekomen). Dit komt natuurlijk omdat het risico hiervan te groot is omdat er ontzettend veel verschillende plugins en ontwikkelaars zijn en niet alle ontwikkelaars even netjes te werk gaan, waardoor er bij de ene ontwikkelaar meer kans is dat er iets mis gaat bij een update als bij een ander.

Hoe kun je op de hoogte blijven wanneer er een update is?

Door actief met je website bezig te zijn en regelmatig in te loggen zal je altijd op de hoogte blijven wanneer er updates verschijnen. Het kan echter voorkomen dat dit gewoon niet lukt.

Het zou in dit soort gevallen handig zijn om een notificatie te ontvangen of op een andere manier op de hoogte te blijven. Wanneer je actief bent op social media kan het een idee zijn om WordPress.org te volgen op Twitter of Facebook. Je blijft dan in ieder geval op de hoogte van updates voor WordPress zelf.

Het blijft echter altijd mogelijk dat je alsnog deze social media berichten mist en dus ook niet weet dat er een update is. Waar je in dit geval meer aan kunt hebben zijn de plugins “WP updates notifier” of “Updater” (gratis versie is voldoende).

Met deze plugins kun je instellen dat je een e-mail notificatie krijgt wanneer er een update is voor WordPress, een plugin of thema. Je kunt vervolgens zelf een back-up maken en alles updaten.

Met de plugin “Updater” kun je ook instellen dat alles automatisch geüpdatet wordt, maar dit brengt weer risico’s met zich mee. Als een update bijvoorbeeld verkeerd gaat ben je zelf niet aanwezig.

Je kunt echter wel prima gebruikmaken van de optie om e-mail notificaties te ontvangen wanneer er een update beschikbaar is.

De laatste optie waarmee je ook op de hoogte kunt blijven is meer voor website-eigenaren die meerdere websites beheren. Je kunt met programma’s als InfiniteWP ook altijd op de hoogte blijven wat er geüpdatet moet worden op alle websites die je in beheer hebt.

8 reacties

 1. Ik heb de plug-in Wordfence geïnstalleerd. Naast dat deze plug-in bij houd uit welk land mensen proberen in te loggen, krijg ik ook een mail wanneer iets ‘fout’ is aan mijn website, dus wanneer er plug-ins ge-update moeten worden. Erg handig!

 2. Dag Maikel,
  Dank voor je waardevolle artikelen!
  Ik heb nog een aanvulling op deze. Je kan voor notificaties over up to daten plugins en ook voor beveiliging tegen o.a. hacks, de plugin Wordfence gebruiken. De gratis versie voldoet. Alle notificaties krijg je in je mailbox.
  Groet, Wim

  1. Bedankt voor je toevoeging.

   Als je deze plugin hebt ingeschakeld op jouw website is dit zeker de go-to plugin voor notificaties.

   Voor alleen de notificaties is deze plugin wat te zwaar, daarom had ik hem niet genoemd. Wanneer je ook interesse hebt in de overige functionaliteiten is het wel zeker de moeite waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *