Hoe plaats je “Snippets” in WordPress

Je vraagt je waarschijnlijk af wat snippets zijn. Een Snippet is een klein stukje code die je kunt plaatsen in de broncode van je website.

Snippets kun je implementeren om extra functionaliteiten aan jouw WordPress website toe te voegen.

Je kunt heel veel snippets vinden op het internet en ook ik zal in mijn berichten regelmatig snippets met PHP code gebruiken die je in het functions.php bestand van je theme kunt plaatsen.

Snippets plaatsen, eenvoudig of niet?

Een stukje code plaatsen in je website is voor de wat meer ervaren gebruikers niet zo moeilijk, maar voor beginners kan dit nog weleens problemen opleveren.

Je wilt waarschijnlijk zo snel mogelijk het beloofde resultaat halen, die je in een tutorial ziet. Hier is niks mis mee, iedereen wilt zo snel mogelijk resultaat zien. Het is alleen niet handig om een tutorial over PHP code snel door te lezen. Je moet precies weten waar je de code moet plaatsen, anders kan je WordPress website crashen.

Als je dit artikel leest omdat je WordPress website het niet meer doet nadat je een code hebt geplaatst, dan zal je na het lezen van dit artikel het de volgende keer waarschijnlijk wel goed doen.

Iedereen begint op hetzelfde punt en iedereen heeft weleens een foutje gemaakt. Om geen fouten te maken met het plaatsen van een stukje code kom je met dit artikel een heel eind.

Basiskennis PHP

De meest gemaakte fout is de PHP code op een verkeerde plek plaatsen. Basiskennis PHP is uitermate handig om dit te voorkomen.

Elk stuk PHP code begint met een opening tag en eindigt met een sluiting tag zoals je hieronder ziet. De PHP code moet hier altijd tussenin worden geplaatst om het te laten werken.

//opening tag PHP Code
<?php

//sluiting tag PHP Code
?>

In het functions.php bestand van je WordPress theme staan deze openings- en sluitingstag al, je hoef hier dus niet meer naar om te kijken.

Hoe plaats je een snippet op de juiste manier

Veel websites hebben snippets waar je gebruik van kunt maken, maar niet iedereen schrijft zijn of haar code op dezelfde manier, let dus altijd op wat je kopieert en plakt.

Je kunt een nieuwe snippet helemaal onderaan in je functions.php bestand plaatsen voor de sluitingstag. Het komt echter ook vaak voor dat er geen sluitingstag staat in het functions.php, de nieuwe snippet onderaan plaatsen is dan voldoende.

Wat in elk geval belangrijk is, is dat je altijd zorgt dat de je geen openings- of sluitingstag mee kopieert, dit levert namelijk vervelende problemen op.

Voorbeeld originele code van snippet:

<?php
 function SearchFilter($query)
  if ($query--->is_search)
    $query->set('cat','0,1');

  return $query;
}

add_filter('pre_get_posts','SearchFilter');
?>

Voorbeeld hoe je het in je functions.php moet plaatsen:

<?php
// Je krijgt eerst een stuk PHP code te zien die er al stond, verander hier niets aan dat is niet nodig.

// Nieuwe code kun je onder de bestaande code plaatsen (Let op dat je geen openings- en sluitingstag mee kopieert.)
 function SearchFilter($query)
  if ($query--->is_search)
    $query->set('cat','0,1');

  return $query;
}

add_filter('pre_get_posts','SearchFilter');

Fout door de ontwikkelaar

Het kan altijd een keer voorkomen dat je niets fout hebt gedaan, maar dat de snippet die je gebruikt een fout bevat.

Het zal je verbazen hoe vaak dit voorkomt omdat de ontwikkelaar een klein dingetje in de code vergeten is te plaatsen. Als de ontwikkelaar een puntkomma (;) vergeet werkt de code al niet meer.

Lange snippets bestaan ook

Het kan weleens zo zijn dat je een hele lange snippet tegen komt die je graag wil gebruiken voor je website. De ontwikkelaar legt de code meestal in een artikeltje voor je uit om te zorgen dat jij het goed kan integreren in jouw website.

Wat sommige mensen echter doen is zo snel mogelijk naar beneden scrollen om de volledige code te kopiëren en te plakken. In enkele gevallen kan dit goed gaan, maar de uiteindelijke code onderaan een tutorial is gebaseerd op de dingen die de ontwikkelaar heeft gedaan. Er is dus een reële kans dat als jij een code onderaan een tutorial kopieert en plakt het helemaal niet werkt.

Moraal van het verhaal

Lees altijd heel goed een tutorial door voordat je een stukje code kopieert en plakt. Volg de stappen die de ontwikkelaar beschrijft en geniet van een werkende snippet.

Geef een reactie