Kun je een aangeschaft thema voor meerdere websites gebruiken?

Regels, regels en nog meer regels. Met alle regels in de wereld zal het je waarschijnlijk niet verbazen dat er ook regels zijn voor premium WordPress thema’s.

De vraag is alleen of deze regels wel duidelijk genoeg zijn. Weet jij bijvoorbeeld op hoeveel websites jij jouw aangeschafte WordPress thema mag gebruiken?

Hier gaat de vraag dan ook deze week over. Ik kreeg namelijk van Jet van Tongeren de volgende vraag binnen:

Kun je een aangeschaft thema voor meerdere websites gebruiken? Of moet je per website een licentie kopen?

In de video geef ik hier antwoord op en hieronder geef ik ook nog uitleg in tekst.

Mag ik een gekocht thema op al mijn websites gebruiken?

Dit is een vraag die ik helaas niet met ja of nee kan beantwoorden. Het is namelijk volledig afhankelijk van het bedrijf en de regels waar je een WordPress thema hebt gekocht.

Zo kan het zijn dat je bij ene bedrijf een licentie koopt die geldig is voor 1 website. Een ander bedrijf kan het goed vinden dat je het op meerdere websites gebruikt en heeft misschien wel een licentie voor een ongelimiteerd aantal websites.

De populairste WordPress thema marktplaats van dit moment, ThemeForest, heeft de regel bij een reguliere licentie dat deze voor 1 websites geldig is. Dit houdt dus in dat je dit niet op meerdere domeinnamen mag gebruiken. Een WordPress thema hiervan op meerdere websites gebruiken mag dus officieel niet. Vaak vinden thema makers het verder geen probleem als je het thema ook nog op een testwebsite zet.

Bij het thema waar ik gebruik van maak, Marketers Delight, zit de vork heel anders in de steel. Hier kun je een licentie kiezen voor 5, 10 of een ongelimiteerd aantal websites. Zo erg kan het dus al verschillen met ThemeForest.

Wel moet ik erbij zeggen dat dit ook nog eens om een jaarlicentie gaat. Na een jaar kan ik de licentie verlengen (tegen een gereduceerd bedrag), zodat ik de nieuwe updates ontvang. Bij ThemeForest krijg je altijd de updates na de aanschaf van het thema en verder kun je eventueel de support verlengen.

Wat als ik niet weet op hoeveel websites ik het kan gebruiken?

Als je niet zeker weet voor hoeveel websites de licentie geldig is, dan kun je hier het beste de maker van het thema over contacteren. De maker kan je het altijd direct vertellen en heeft hier ook baat bij. Zo kan het voor hem of haar een eenvoudige extra verkoop zijn.

Wanneer je op geen enkele manier erachter kunt komen voor hoeveel websites een licentie van een WordPress thema geldig is, dan kun je er het beste vanuit gaan dat dit voor 1 website is.

Vaak maken bedrijven namelijk wel reclame als een licentie voor meerdere websites geldig is of als hier een mogelijkheid voor is. Het is een stukje marketing waar je meestal niet omheen kunt.

3 reacties

    1. Belangrijk! Eén standaardlicentie is geldig voor slechts 1 website. Het runnen van meerdere websites op een enkele licentie is een auteursrechtschending.

      Wat de maker daarmee doet is een raadsel, denk ik…

      Verder mag je sowieso geen updates en support van je theme meer ontvangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *