Mag ik pagina’s verwijderen van mijn website?

Mag ik pagina's van mijn website verwijderen?

Wanneer je website groter en groter wordt, kan er altijd een keer een moment komen dat je een bepaalde pagina van je website wilt verwijderen.

Misschien past het onderwerp niet meer bij je website, is het artikel dermate verouderd of heb je allang een veel beter artikel geschreven over het onderwerp.

Het kan dan zomaar zijn dat je een pagina wilt verwijderen en dit is dan ook meteen een deel van de vraag die Rien mij stelde. Ik kreeg namelijk de volgende vraag binnen:

Mag ik pagina’s op mijn website verwijderen? Zo ja, moet ik nog ergens rekening mee houden?

In de video geef ik antwoord op deze vraag en zoals je van mij gewend bent, kun je hieronder nog wat extra uitleg lezen.

Een pagina verwijderen ja of nee?

Het antwoord op de vraag of je een pagina mag verwijderen op je website is vrij simpel. Ja, natuurlijk mag dit. Je zal hier goede redenen voor hebben als je hier over nadenkt en dat geeft eigenlijk al aan dat je het zou moeten doen.

Het belangrijkste is uiteindelijk dat jij de kwaliteit levert op je website die je wilt leveren. Als een pagina hier om wat voor reden dan ook niet meer aan voldoet, dan moet je niet langer nadenken en deze pagina gewoon van je website verwijderen. Het maakt in dit geval ook totaal niet uit wat voor soort website je hebt.

Het belangrijkste is alleen wel om ook aan de bezoekers van je website te denken. Na het verwijderen van je pagina moet je niet willen dat een bezoeker op een 404 error pagina uitkomt, dit is namelijk een “Niet gevonden” pagina.

Wat moet ik doen na het verwijderen van een pagina?

Zodra je een pagina op je website definitief weggooit, zal de URL waar de pagina op stond een 404 error geven. Je bezoekers krijgen dus een vervelende pagina te zien en ook Google weet niet wat er precies aan de hand is.

Je kunt in eerste instantie het beste kijken of je een ander artikel hebt over hetzelfde onderwerp als waar de pagina over gaat die je wilt verwijderen. Je kunt dan een 301 redirect instellen om je bezoekers alsnog een soortgelijk artikel te laten zien en om aan Google te vertellen dat deze pagina de plek van de andere pagina overneemt.

Een andere optie is om een 410 HTTP header mee te geven aan een pagina. Dit klinkt wat technischer, maar in principe geef je dan aan Google aan dat de pagina niet meer bestaat. Je bezoeker heeft hier dus alleen wat minder aan, maar het kan zeker een goede optie zijn als de andere opties niet mogelijk zijn.

Nog een andere optie is om de pagina te bewerken of een extra pagina aan te maken. Op deze pagina kun je dan aangeven dat de pagina niet meer bestaat en kun je ook nog aangeven aan je bezoekers waar meer informatie te vinden is over het onderwerp op een andere pagina van je website.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *