Schone code is goed voor zoekmachine optimalisatie

De tijd is gekomen dat je aandacht wilt besteden aan de zoekmachine optimalisatie van je website en je weet niet wat wel en niet goed is.

Geen nood, ik ga je weer een stap verder op weg helpen naar een zoekmachine vriendelijke website.

Om de informatie uit dit artikel uit te voeren moet je vrij technisch zijn. Wanneer je geen verstand hebt van CSS, JavaScript, en dergelijke kun je hier beter niet aan beginnen.

Zorg voor een schone code

Je website bestaat uit allemaal code die Google af moet struinen om je pagina te indexeren. Het is belangrijk om zo min mogelijk overbodige code te gebruiken zodat je content centraal staat.

Jij leest op dit moment dit artikel en hebt waarschijnlijk geen zin om te lezen wat ik allemaal gedaan heb tijdens het schrijven van dit artikel. Je wilt gewoon lezen hoe schone code goed is voor je zoekmachine optimalisatie en verder heb je geen zin in overbodige dingen die er niet toe doen.

Google ziet dit hetzelfde met jouw code. Google wil jouw artikel lezen met zo min mogelijk overbodige code eromheen. Het is dus belangrijk dat je het zo beperkt mogelijk houdt.

Zoveel mogelijk code samenvoegen is de sleutel voor succes

Je kunt met enige technische kennis van alles combineren en samenvoegen. Alle JavaScript en CSS codes die je in de theme bestanden gebruikt kun je veranderen in externe JavaScript en CSS bestanden, zo houdt je de code van je website een stuk schoner.

Wanneer je wel CSS in de code hebt staan neemt dit allemaal regels in beslag die Google belemmeren zo snel mogelijk bij de tekst van je artikel te komen. Het mag duidelijk zijn dat dit niet goed is voor je WordPress SEO.

Wanneer je WordPress plugins gebruikt bestaat de kans dat er weer extra overbodige code bijkomt. Helaas is dit soms niet te voorkomen als je niet over de juiste kennis beschikt. Probeer in ieder geval de code zo schoon mogelijk te houden met de kennis die je bezit.

Zorg ook voor zo min mogelijk fouten in de code

Het is ook goed mogelijk dat je WordPress theme HTML fouten bevat. Je kunt met de W3 HTML validator controleren wat voor fouten je website heeft en hoe je de fouten kunt oplossen.

Het foutenaantal hoeft niet exact op nul te staan (het is wel een pre), maar los zoveel fouten op als je kunt.

Wanneer je alles op deze pagina uitvoert wordt de leesbaarheid van je website alleen maar beter en dat is precies wat Google graag ziet.

2 reacties

  1. Hoi Maikel, leuke en goede website! Betreffende dit artikel: niet iedereen kan in de code duiken en hier aparte css betanden van maken. Is er een tool om de code schoon te houden? Ook voor plugins die je later verwijderd – wordt dan de code automatisch opgeschoond? Of is hier ook een tool voor? Soort van CCleaner.
    Groetjes, Yolanda

    1. Er zijn plugins zoals Better WordPress Minify die je kunnen helpen CSS en Javascript bestanden met elkaar te combineren. Je moet alleen wel controleren of alles nog wel goed werkt wanneer je dit doet.

      Wanneer je een plugin uitschakelt of weggooit zal de code ook weer verdwijnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *