Slurp bezoekers binnen met de More tag

Titels zijn het belangrijkste onderdeel van elk artikel dat je op internet kunt vinden.

De taak van een titel is om lezers aan te trekken en te vertellen waar het bericht over gaat.

Zonder goede titel kun je lezers mislopen omdat het artikel geen kans gegeven wordt.

Wist je echter dat je naast titels nog een ander trucje kunt uitvoeren waarmee je mensen kunt proberen  te overtuigen om je berichten te lezen? In dit artikel ga ik je hier alles over vertellen.

De more tag

Met de more tag, ook wel lees-verder-tag genoemd in het Nederlands, kun je ervoor zorgen dat je blogbericht afgebroken wordt op je voorpagina (of blogpagina) en een link maakt naar het volledige blogbericht.

De more tag zegt meestal iets als “Lees verder »”, “Lees meer »” of in het Engels “Read More”. Het kan eigenlijk niet anders dan dat je het vast al een keer ergens hebt gezien op een website.

Maak je eigen unieke more tag

Wanneer de more tag op jouw website een lees verder knop maakt, dan zal iedereen begrijpen wat je hiermee bedoelt. Het is echter wel een standaard tekst dat overal te vinden is en niet veel met mensen doet.

Wist je dat je de more tag per bericht kunt aanpassen indien je hier behoefte aan hebt? Het kan een handig idee zijn om de lees verder knop in een bericht aan te passen om ervoor te zorgen dat een bericht meer opvalt.

Gebruik de mogelijkheid die WordPress je geeft in je eigen voordeel en verzin iets leuks wat te maken heeft met het artikel om je bezoekers te stimuleren om verder te lezen.

Wat is het voordeel van een unieke more tag?

Een more tag dat alleen “Lees verder” zegt zorgt er niet voor dat mensen ervoor kiezen om verder te lezen, dit doen je bezoekers alleen als dit de bedoeling al was.

Als je ervoor zorgt dat je more tag interesse opwekt bij je bezoekers is het een extra kans dat je bezoekers ook daadwerkelijk je bericht gaan lezen.

Is het je opgevallen hoe ik het bij dit bericht heb gedaan? Werd je interesse gewekt?

WordPress More tag voor dit artikel

Hoe gebruik je de more tag?

In onderstaande video kun je bekijken hoe je de more tag voor een specifiek bericht in WordPress kunt aanpassen.

Abonneer je op mijn YouTube kanaal

Wil je liever de tekstuitleg of meer informatie, dan kun je hieronder verder lezen.

Je kunt de more tag eenvoudig gebruiken door op een van de onderstaande knoppen te klikken wanneer je een bericht aan het maken of bewerken bent.

WordPress More Tag

Om je eigen unieke more tag te maken moet je overschakelen naar de HTML editor, dit doe je door rechtsboven op Tekst te klikken.

Wanneer je de more tag al hebt ingevoegd moet je op zoek gaan naar een stukje code dat er als volgt uitziet:

More tag in bericht

Verander de code met de tekst die je wilt weergeven. Het enige wat je hoeft te doen is na “more” een spatie typen en het stukje tekst plaatsen dat je wilt plaatsen. De rest van de code kun je dus laten zoals het is.

De code die ik voor dit blogbericht heb gebruikt ziet er als volgt uit.

<!--more Wil jij dit trucje leren? Lees snel verder »-->

Wat als ik excerpts gebruikt?

Als je een unieke more tag wilt maken moet je ervoor zorgen dat je WordPress theme geen gebruikmaakt van excerpts.

Benieuwd of je artikel gebruikmaakt van excerpts? Je kunt dit controleren door gewoon een keer de more tag te gebruiken. Stopt WordPress eerder of later dan waar jij je more tag hebt neergezet, dan maak je gebruik van excerpts.

Verander the_excerpt naar the_content

Je theme bepaald of je gebruik maakt van excerpts of een volledig bericht. Wanneer je gebruikmaakt van excerpts op je voorpagina en je wilt dit aanpassen dan moet je naar het index.php bestand van je theme gaan. Afhankelijk van het theme dat je gebruikt kan het in een ander bestand staan.

Zoek vervolgens naar the_excerpt en verander het in the_content. Het is verstandig om hiervoor een WordPress child theme te maken, zodat de verandering niet verloren gaat wanneer je er een theme update is.

Het kan tegenwoordig overigens ook zo zijn dat je dit in de theme opties kunt aanpassen. Bekijk dus altijd in eerste instantie naar de theme opties (indien je deze hebt) of je de mogelijkheid hebt om tussen excerpt of content te kiezen.

Waarom zie je dit niet vaak op WordPress websites?

De meeste bloggers weten niet dat deze functie bestaat, plaatsen hun volledige bericht op de voorpagina of maken gebruik van excerpts waardoor WordPress automatisch berichten verkort.

Het is tevens extra werk en daar houdt niet iedereen van (ik eigenlijk ook niet). In dit geval kan het echter wel net dat beetje extra geven om ervoor te zorgen dat een bezoeker overgaat tot het lezen van je artikel.

Pas jij weleens de more tag aan in een bericht? Laat het weten in de reacties hieronder.

 1. Dag Maikel,
  Ik wil graag mijn readmore tekst aanpassen. Op de homesite staat het goed. Op de andere pagina’s staat Vervolgd. Ik wil dit ook wijzigen naar Meer lezen.
  ik krijg de code niet goed gewijzigd. Ik heb op verschillende manieren geprobeerd de tekst te wijzigen. Ik gebruik het Virtue-Child thema.
  https://imgur.com/a/u1zDC6y
  In deze link zie je de code staan die ik probeer te veranderen. Hoe kan dit goed doen?
  Mijn website staat nog niet online
  Groet, Corine

 2. Hoi Maikel,
  Ik heb Adsense van Google aangevraagd.Nu moet ik de code nog plaatsen. Hoe voeg ik de Adsense code in WordPress? Waar vind ik de pagina waar ik de code kan plaatsen? Het moet tussen head geplaatst worden. Waar vind ik dat?
  Met vriendelijke groet,
  Frits

 3. Hi Maikel,Alleen werkt
  Het lijkt me best belangrijk om een lees meer tag te gebruiken. Alleen werkt de tag in wordpress bij mijn thema niet. Wat kan ik dan doen? Het icoontje blijft vaag ook als ik erop klik.
  Kan ik soms een plugin gebruiken? Welke raad jij dan aan?

 4. Hoi Maikel, ik gebruik voor een vriend het WP-thema ¨Food and Restaurant¨ en wil simpelweg de ¨more¨-tag gebruiken maar krijg hem op geen enkele manier aan de gang. M.b.v. jouw test weet ik dat het thema geen excerpts gebruikt en voor de rest staan alle instellingen goed volgens mij. Ook in de ¨reader settings¨ heb ik gekozen voor ¨full article¨ i.p.v. ¨Summary¨. Waar ik de ¨more¨-tag nu ook maar neerzet, stopt hij wel de samenvattende tekst maar er komt geen klikbare link achter. Wat doe ik verkeerd?

 5. Bedankt voor het antwoord, ik vraag volgens mij wel veel hier. Maar ja, het is altijd het eerste antwoord in Google 🙂

 6. Waar staat in de code het woordje ´more´, ik zou dat dan graag veranderen naar een Nederlandse tekst maar ik kan het niet vinden. Ik zie het bijvoorbeeld niet staan in ´single.php´.

 7. Hey Maikel,

  Net binnengekomen hier via Mitch (zie reactie onder hem). Leuk blog en dit is zeker een simpele, maar toch heel bruikbare tip die ik nog niet kende. Sluit ook best wel aan bij het artikel van Mitch van net.

  Ik zet je bij m’n favorieten!

 8. Hoi Maikel, bedankt voor je tip 🙂

  Ik wist niet eens dat dit kon, dacht dat je dit altijd hetzelfde moest hebben per artikel, nu weet ik beter, ga dit met mijn volgende artikel uitproberen.

  • Dat is een snelle reactie.

   Meer mensen weten het niet en daarom heb ik dit artikel gemaakt. Maak hier zelf ook nog te weinig gebruik van maar misschien heeft het wel wat om het bij sommige (belangrijke) artikelen wel te doen en bij andere niet.

   Dan valt het misschien nog meer op.

Geef een reactie