Waarom je Google Alerts moet gebruiken

Als blogger wil je natuurlijk altijd op de hoogte blijven van de nieuwste trends in je niche (markt).

Het kan een tijdrovende klus zijn om dagelijks of wekelijks te zoeken naar nieuwe ontwikkelingen.

Met Google Alerts kun je hier eenvoudig tijd op besparen. Google Alerts is een gratis service van Google dat automatisch de laatste relevante Google-resultaten op basis van je zoekopdracht doorstuurt naar het opgegeven e-mailadres.

De frequentie van de e-mailupdates die je binnenkrijgt kun je zelf aangeven. Je kunt kiezen voor onmiddellijk, dagelijks en een keer per week.

Dit is een handige methode om simpel op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen en het scheelt je ook nog eens tijd.

Voor wat kun je Google Alerts allemaal gebruiken?

Naast dat je op de hoogte kunt blijven van de nieuwste trends zou je het ook nog voor hele andere dingen kunnen gebruiken. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Bijhouden wat er over jezelf geschreven wordt;
  • Bijhouden wat er over je websites geschreven wordt;
  • Online reputatie van je bedrijf in de gaten houden;
  • Concurrenten volgen;
  • In de gaten houden wat er in je niche afspeelt;
  • Nieuwe trends ontdekken.

Hoe stel je Google Alerts in?

Google alerts is heel eenvoudig in te stellen en je hebt er niet eens een account voor nodig.

1. Ga naar de website http://www.google.nl/alerts. Wanneer je op de link klikt krijg je de onderstaande opties te zien.

google alerts meldingen

2. Vul in het vak “Zoekopdracht” de zoekopdracht in waar jij van op de hoogte gehouden wilt worden.

3. Aan het “Type resultaat” zou ik niets wijzigen, je wilt tenslotte op de hoogte gehouden worden van alle nieuwtjes.

4. Stel bij “Hoe vaak” in hoe vaak je een e-mailupdate wilt ontvangen. Ik heb het zelf altijd op een keer per dag staan, maar wanneer jij het liever een keer in de week ontvangt kun je hier voor kiezen.

5. Bij “Hoeveel” kun je instellen welke resultaten je wilt. Wil je alleen de top resultaten of wil je alle nieuwe resultaten die Google kan vinden. Het is afhankelijk van je behoefte welke je het best kunt instellen.

6. Bij “Verzenden naar” kun je jouw e-mailadres invullen. Wanneer je met een Google account bent ingelogd staat je e-mailadres automatisch al ingevuld.

7. Klik op “Melding maken” om je nieuwe melding aan te maken.

8.1 Wanneer je geen Google account hebt ontvang je een mail waarin je op een verificatielink moet klikken zodat Google weet dat je e-mailadres klopt. Wanneer je op de verificatielink geklikt hebt zal je in het vervolg e-mailupdates ontvangen.

8.2 Heb je wel een Google account dan ben je klaar en zal je in het vervolg e-mailupdates ontvangen over je zoekopdracht. Je hebt tevens de mogelijkheid om je melding te bewerken, zo kun je bijvoorbeeld opnieuw instellen hoe vaak je e-mailupdates ontvangt.

Hoe blijf jij op de hoogte?

Maak jij al gebruik van Google Alerts om op de hoogte te blijven of heb jij een andere methode? Laat het weten in de reacties.

2 reacties Laat een reactie achter

  1. Worden Google alerts alleen overdag naar je pc/mobiele telefoon verzonden? Of kunnen de meldingen hiervan bijv. ook ’s nachts binnenkomen? En is dit dan alleen op werkdagen? Of 7 dagen per week. Alvast bedankt voor je antwoord.

Geef een reactie