Wat als een plugin verwijderd is van WordPress.org?

Wat als een plugin verwijderd is van WordPress.org?

We maken met zijn allen ontzettend veel gebruik van plugins op onze WordPress-websites.

Wat nou als er een keer verdwijnt uit de WordPress.org pluginlijst? Is het dan nog handig om de plugin te gebruiken of wat moet je anders doen?

In dit artikel zal ik hier dieper op ingaan, zodat jij weet wat je kunt doen als je een keer een plugin hebt die niet meer beschikbaar is. Laten we als eerste even beginnen met waarom plugins weleens verdwijnen.

Waarom verdwijnen plugins van WordPress.org?

Er zijn diverse redenen waarom een plugin uit de lijst gehaald kan worden op WordPress.org. Enkele reden kunnen zijn:

 • De plugin houdt zich niet aan de richtlijnen van WordPress;
 • De auteur van de plugin heeft verzocht om het te verwijderen;
 • Er is een beveiligingslek dat de plugin onveilig maakt om te gebruiken;
 • Er is een licentie probleem;
 • Er zijn SEO spam links verwerkt in de plugin;
 • Er staat kwaadaardige code in;
 • Nog allerlei andere redenen.

De redenen kunnen dus heel erg verschillen. Zo kan het bijvoorbeeld ook zijn dat een plugin die al een tijd niet meer is bijgewerkt niet meer aan de nieuwere richtlijnen voldoet en hierdoor verdwijnt.

Hoe ontdek je dat een plugin is verwijderd?

Dit is helaas niet zo makkelijk. WordPress geeft dit zelf namelijk (gek genoeg) niet aan in het pluginoverzicht. Je moet er dus zelf achter zien te komen.

Hoe je dit kunt bekijken is eenvoudig, maar het is iets wat je niet snel doet. Je kunt namelijk in het pluginoverzicht alle gratis plugins afgaan en op “Details bekijken” klikken. Je krijgt vervolgens een pop-up met informatie over de plugin en een plugin die niet meer bestaat laat niks zien (of is een betaalde plugin).

Verder kun je altijd de pagina van de plugin bekijken op WordPress.org. Waar je vroeger een 404 errorpagina te zien kreeg als een plugin was verdwenen, krijg je sinds nog niet zo gek lang geleden nu een melding te zien dat de plugin niet langer beschikbaar is. De exacte reden en of de plugin nog terugkomt weet je niet, maar het is in elk geval iets.

Indien je de plugin Wordfence op je WordPress-website hebt staan, kun je er ook achter komen door een scan te draaien. Dit is wat dat betreft een makkelijkere optie.

Wat moet ik doen als een plugin verwijderd is?

Dat hangt van een aantal factoren af. Om wat voor plugin gaat het? Was het een plugin met een miljoen installaties of een plugin met tientallen installaties? Het kan nogal uitmaken.

Waar je als eerste achter moet zien te komen is wat de oorzaak is. Als het om een populaire plugin gaat, kun je de oorzaak vaak met een zoektochtje in Google al vrij snel achterhalen. Wanneer je dan ziet dat het om een veiligheidslek gaat, is het verstandig om de plugin te verwijderen tot er een nieuwere versie beschikbaar is.

Gaat het om een andere reden of kun je de oorzaak helemaal niet vinden, dan kun je het best even kijken of je de plugin echt nodig hebt op je website. Mocht je het echt nodig hebben, kun je het beste een alternatieve plugin zoeken.

Wat je eventueel ook kunt doen, is een berichtje sturen naar de pluginmaker om te vragen naar de reden en of de plugin nog terugkeert. Op deze manier weet je waar je aan toe bent en kun je sneller schakelen indien dit nodig is.

Conclusie

Het is moeilijk om erachter te komen of een plugin niet meer in de pluginlijst van WordPress.org staat en wat exact de reden is. Wanneer je zelf nooit kijkt of een plugin nog in de lijst staat, zal je er nooit achter komen of de plugin in de tussentijd misschien verwijderd is.

Als je erachter bent gekomen dat je een plugin op je website hebt staan die is verwijderd, kun je het beste de oorzaak proberen te achterhalen. Zodra je dit weet kun je de juiste actie nemen met de plugin op je website.

7 reacties

 1. Hoi Maikel,
  De plugin Hide YouTube Related Videos is helaas verwijderd. Het werkte super! Ik heb een video op mijn website en door deze plugin kreeg je geen andere videos van youtube te zien op mijn website. Alleen mijn video was te zien, ook bij pauzeknop en aan het eind van de video.
  Maar nu helaas zijn die videos er weer van youtube. Ik heb mijn video tijdelijk even weggehaald om een oplossing te vinden. Maar nog niets gevonden helaas. ?Rel=0 werkt niet en optie vinkje uitzetten video’s, heeft youtube weggehaald.

  Heb je tips, kun jij hier zelf iets aan doen?

  1. Ik heb op dit moment helaas geen tips voor je. Er is inderdaad het een en ander aangepast waardoor dit probleem wat lastiger is geworden. Wellicht dat er ondertussen alweer een nieuwe plugin voor is, maar ik ben het zelf nog niet tegengekomen.

 2. Hoi Maikel,

  Weer zo’n artikel waar je zelf niet snel op komt, fijn dat jij er altijd bent met je goeie tips, de boel veilig en draaiend te houden.

  Een hele dikke duim up! 😉

 3. Hoi Maikel,

  Als je Wordfence installeert, kom je het vanzelf te weten wanneer wanneer er problemen zijn met een plugin die je gebruikt of wanneer die uit de WordPress pluginlijst werd verwijderd.
  Wordfence stuurt je dan een berichtje, legt uit wat het probleem is en wat je best doet. Gewoonlijk is het advies om voor dergelijke plugins zo snel mogelijk een alternatief te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *