Inloggen:

De scherminstellingen uitschakelen in WordPress

Scherminstellingen uitschakelen WordPress

WordPress heeft in zijn admin-gedeelte een optie waarmee het mogelijk is om de scherminstellingen te bekijken en aan te passen. Dat kan rechtsbovenin bij onder meer berichten en pagina’s. Soms kan het echter voorkomen dat je de optie liever uitschakelt in WordPress.

In dit artikel leg ik je uit hoe je de scherminstellingen in WordPress uitschakelt. We kijken naar verschillende methodes om de optie weg te halen.

Waarom scherminstellingen uitschakelen?

Je kunt natuurlijk verschillende redenen hebben om de scherminstellingen uit te willen schakelen in WordPress. Zo vind je het misschien vervelend dat de button constant rechtsbovenin je scherm staat.

Scherminstellingen

Een andere belangrijke reden krijg je mee te maken wanneer ook andere mensen toegang krijgen tot jouw WordPress-website. Redacteuren kunnen door de scherminstellingen-optie per ongeluk een belangrijk veld uitschakelen. Door de scherminstellingen voor iedereen uit te schakelen, is dat niet langer mogelijk.

Adminize plugin

De makkelijkste mogelijkheid om de scherminstellingen uit te schakelen en om aan de slag te gaan met andere opties binnen WordPress, is door gebruik te maken van de plugin Adminimize. Deze app zorgt ervoor dat je de WordPress-admin wat meer kunt ordenen, zodat je jouw redacteuren alleen confronteert met de opties die echt belangrijk zijn. Zodra je de plugin geïnstalleerd en geactiveerd hebt, kun je aan de linkerkant naar instellingen en Adminimize gaan of via de Plugin-pagina ‘Instellingen’ aanklikken bij Adminimize.

Instellingen Adminimize

Bij Adminimize zie je direct dat je veel meer aan kunt passen dan alleen de scherminstellingen-button, maar voor dit artikel richten we ons even op de scherminstellingen. De plugin is tot op heden nog niet beschikbaar in het Nederlands, dus nadat je bij Adminimize terecht bent gekomen, moet je op zoek gaan naar Global Options.

Adminimize Global Options

Vervolgens kom je onderstaand scherm tegen waarbij je zelf kunt aangeven voor wie een aantal opties wilt verbergen. Het gaat ons in dit artikel natuurlijk om de Screen Options waarbij je zelf bepaalt voor welke gebruikersrollen het uitschakelen geldt. Daarbij kun je kiezen uit onder meer beheerder, redacteur, auteur, schrijver en abonnee. Zo heb je dus zelf in de hand voor wie je de optie wel en niet uitschakelt.

Instellingen Adminimize Screen Options

Via de code

wil je liever geen gebruiken maken van een plugin en heb je het toevoegen van codes aardig onder de knie, dan kun je ook kiezen voor deze methode. Hierbij dien je onderstaande code in het functions.php bestand van de site te plaatsen. Alleen de personen die als rol beheerder zijn, kunnen de scherminstellingen dan nog zien.

function wp_remove_screen_options() {
if(!current_user_can('manage_options')) {
return false;
}
return true;
}
add_filter('screen_options_show_screen', 'wp_remove_screen_options');

WordPress Hulp Nodig? Join Het WP Lab

Het WordPress Lab MockupHeb je vragen aan de hand van dit artikel of wil je verder op weg geholpen worden met je website?

Sluit je aan bij Het WordPress lab, een community voor WordPress-liefhebbers waarin ik antwoord geef op jouw WordPress vragen en je toegang krijgt tot al mijn WordPress cursussen.