Inloggen:

Wat is een anchor tekst?

Anchor tekst, ook wel anker tekst genoemd, is misschien een van de woorden die je al eerder bent tegen gekomen tijdens je zoektocht om jouw website beter te optimaliseren voor de zoekmachines.

Een anchor tekst is het stukje tekst wat je aan kunt klikken bij een link, met andere woorden de anchor tekst vormt de link.

Maak goede anchor teksten

Een goede anchor tekst bevat woorden waarop jij graag gevonden wilt worden in Google. Laten we als voorbeeld een hondenschool in Amersfoort nemen met de naam “Cesar en Co”. Niemand zal direct in Google hondenschool Cesar en Co intypen, behalve als ze de hondenschool al kennen.

In Google wil je waarschijnlijk gevonden worden op “hondenschool Amersfoort” of op “hondentraining Amersfoort”. Als er links met de anchor tekst hondenschool Amersfoort naar jouw website verwijzen, zal dit een positief effect hebben op je ranking in Google. Hetzelfde geldt natuurlijk voor hondentraining Amersfoort.

Het is dus belangrijk dat je goed uit zoekt op welke zoekwoorden je graag gevonden wilt worden in Google en welke ook daadwerkelijk te maken hebben met je website.

Wat je echter niet moet doen is ervoor proberen te zorgen dat elke link richting je website dezelfde anchor tekst heeft. Google vindt dit niet natuurlijk en straft dit af.

Anchor teksten zijn goed voor zoekmachine optimalisatie

Google kijkt naar de anchor tekst en het title attribuut om het onderwerp te bepalen waar een link naar toe verwijst. Met een goede anchor tekst zijn bezoekers ook nog eens sneller geneigd om op de link te klikken.

Bij zowel backlinks als interne links zijn de anchor teksten belangrijk. Als je een goede anchor tekst en title attribuut gebruikt kun je na verloop van tijd hoger ranken in Google.

Een perfect voorbeeld om aan te tonen hoeveel invloed de anchor tekst heeft is de website van Adobe die al jaren op positie nummer 1 staat als je zoekt naar “click here” op Google.com.

Je vraagt je waarschijnlijk af wat Adobe te maken heeft met de woorden “click here”, het antwoord is helemaal niets. Honderdduizenden Engelstalige websites linken naar de Adobe Reader downloadpagina met de anchor tekst “click here”.

Al deze websites plaatsen bij hun pdf bestanden, die bezoekers mogen downloaden, een tekst als “Click here to download Adobe Reader”. De woorden “click here” vormen de link waar je op kunt klikken en die gaat naar de site van Adobe.

Het opvallende is dat de woorden “Click here” niet op de website van Adobe zelf staan. Google heeft Adobe puur op nummer 1 gerankt omdat Adobe de meeste anchor teksten met “click here” heeft en hierdoor volgens Google erg relevant is.

WordPress Hulp Nodig? Join Het WP Lab

Het WordPress Lab MockupHeb je vragen aan de hand van dit artikel of wil je verder op weg geholpen worden met je website?

Sluit je aan bij Het WordPress lab, een community voor WordPress-liefhebbers waarin ik antwoord geef op jouw WordPress vragen en je toegang krijgt tot al mijn WordPress cursussen.