WooCommerce producteigenschappen maken

In WooCommerce zijn producteigenschappen voor allerlei verschillende doeleinde te gebruiken.

Zo kun je eigenschappen maken om te gebruiken voor de gelaagde navigatie widget, variabele producten of om op de productpagina te tonen.

Het is een onderwerp dat gek genoeg niet vaak beschreven wordt, maar in dit artikel zal ik alles wat met producteigenschappen te maken heeft uitgebreid behandelen.

Video: Producteigenschappen maken

In onderstaande video kun je over mijn schouder meekijken hoe je producteigenschappen in WooCommerce kunt maken. Verder laat ik je ook zien waar je de producteigenschappen allemaal voor kunt gebruiken.

Abonneer je op mijn YouTube kanaal

Heb je liever de uitleg in tekst en afbeeldingen of wil je net wat meer informatie? Lees hieronder verder om echt alles te weten te komen over de producteigenschappen in WooCommerce.

Wat zijn producteigenschappen in WooCommerce?

Producteigenschappen in WooCommerce zijn eigenschappen die technische informatie toevoegen aan een product, waardoor bezoekers van je webshop bepaalde dingen eenvoudiger kunnen vinden of selecteren.

Eigenschappen werken altijd in combinatie met termen. Wanneer je bijvoorbeeld op een bepaalde manier verschillende kleuren en maten van een T-shirt wilt weergeven, dan zijn “Kleur” en “Maat” de eigenschap en zijn de kleuren en maten de termen.

WooCommerce eigenschappen in navigatiefilter

Ik zal even een voorbeeld geven om het eenvoudiger te maken. Stel je verkoopt op je WooCommerce webshop T-shirts. Een zwart T-shirt wil je in de navigatiefilter onder de kleur zwart hebben.

Kleur is in dit geval de eigenschap en aan deze eigenschap kun je termen als zwart, blauw, groen, etc. toevoegen. Door vervolgens de eigenschap en term aan een product toe te voegen, zorg je ervoor dat het in de gelaagde navigatiefilter getoond wordt.

De eigenschappen en termen zie je dan als volgt in de gelaagde navigatiefilter widget.

WooCommerce eigenschap in gelaagde navigatie widget

WooCommerce eigenschappen voor variabel product

Een ander voorbeeld. Wanneer je een bepaald type T-shirt in verschillende maten hebt, dan is het handig om in WooCommerce een variabel product te maken voor dit T-shirt.

Je kunt dan een eigenschap “Maat” maken en bij termen de verschillende maten invoeren. Vervolgens voeg je de eigenschap en termen toe aan het variabele product, zodat je klanten de mogelijkheid geeft te kiezen tussen de verschillende maten.

Dit ziet er dan als volgt uit op de productpagina:

Maat kiezen dankzij de producteigenschappen in WooCommerce

WooCommerce eigenschappen tonen op de productpagina

Tot slot kun je dankzij eigenschappen ook extra informatie bij een product zetten. Zo kun je bijvoorbeeld bij T-shirt het merk toevoegen als extra informatie.

Wanneer je computers verkoopt zou je de producteigenschappen kunnen gebruiken om de productspecificatie te maken. Het is een kwestie van de eigenschappen en termen toevoegen aan het product en deze laten tonen. Het zal er ongeveer als volgt uit komen te zien.

Producteigenschappen tonen op de productpagina als extra informatie in WooCommerce

Producteigenschappen maken in WooCommerce

Eigenschappen aanmaken in WooCommerce gaat net zo eenvoudig als het aanmaken van een categorie in WordPress. Om een eigenschap te maken moet je naar “Producten -> Eigenschappen” gaan. Je krijgt dan het volgende te zien wat je kunt invullen:

WooCommerce producteigenschap toevoegen

Voor het gemak zal ik nog even uitleg geven bij alles wat je kunt invullen, aanvinken of selecteren.

Naam hoef ik eigenlijk niet veel over te vertellen. Vul de naam van een eigenschap in die erbij past. In mijn voorbeelden eerder in dit artikel was het kleur, maat en merk.

Afkorting is iets waar ik zelf weinig aandacht aan besteed. Ik vul hier altijd hetzelfde in als de naam, maar eventueel zou je het dus kunnen afkorten.

Archieven activeren is handig wanneer je ervoor wilt zorgen dat er archiefpagina’s aangemaakt worden voor de termen. Je kunt het zien als categoriepagina’s voor eigenschappen.

Type is misschien wel belangrijker dan je denkt. Je kunt hier aangeven of je de termen van te voren moet invullen (selecteer) of dat je deze ook gewoon kunt invullen bij een product zelf (tekst). Kies wat je het prettigst vindt werken.

Standaard sorteervolgorde zegt eigenlijk ook meteen genoeg. Je kunt hiermee de volgorde aangeven die voor de termen gehanteerd wordt op de website. Je hebt de mogelijkheid om te kiezen voor een aangepaste volgorde, op naam of op term ID.

Hoe je termen aan eigenschappen kunt toevoegen

Eenmaal eigenschappen gemaakt zal je termen moeten toevoegen. Wanneer je bij type voor “Selecteren” hebt gekozen moet je dit vooraf invullen. Heb je gekozen voor “Tekst”, dan kun je het bij het desbetreffende product toevoegen.

Om termen voor eigenschappen vooraf in te voeren kun je naast de eigenschap op het tandwieltje klikken.

WooCommerce eigenschap term toevoegen

Je komt dan op een pagina uit waar je termen kunt toevoegen net zoals je een normale categorie zou toevoegen aan je website. Je kunt een naam, slug en beschrijving toevoegen.

WooCommerce eigenschap term toevoegen

Zoals je ziet is het echt niet zo moeilijk om de termen toe te voegen. Het is gewoon een kwestie van alle termen toevoegen die je nodig denkt te hebben voor je webshop.

Eigenschappen aan producten toevoegen in WooCommerce

Nu we alle eigenschappen en termen hebben gemaakt is het zaak om deze gegevens aan producten te koppelen, zodat we er ook echt iets mee kunnen doen.

Om een eigenschap in WooCommerce aan een product te koppelen gaan we naar de bewerkpagina van een product toe en vervolgens naar de box “Productgegevens”.

Wil je eigenschappen gebruiken voor een variabel product, dan kun je bovenaan voor variabel product kiezen. Wil je de eigenschappen voor de navigatiefilter of extra informatie gebruiken, dan kun je het producttype gebruiken die je wilt.

Nu we een producttype hebben gekozen kunnen we naar het tabblad “Eigenschappen” gaan.

WooCommerce producteigenschap toevoegen aan product

Je kunt hier een Custom producteigenschap toevoegen, maar om bij de aangemaakte producteigenschappen te komen kun je op het dropdown menu klikken. Selecteer hier de eigenschap die je wilt gebruiken en klik op “Toevoegen”.

Nadat je de eigenschappen hebt toegevoegd die je wilt gebruiken voor het product, zal je bij “Waarde(n)” ook nog de termen moeten toevoegen.

Producteigenschap-termen toevoegen aan product

Wanneer je bij het aanmaken van de eigenschap voor “Selecteer” hebt gekozen is het mogelijk om de termen te selecteren. Door op “Alles selecteren” te klikken worden alle termen van de eigenschap toegevoegd. Heb je gekozen voor tekst, dan zal je de termen handmatig moeten invoeren.

Klik wanneer je klaar bent op “Eigenschappen opslaan” en werk het product bij. Je kunt nu door naar het volgende product om hetzelfde te doen. Zodra je alle producten hebt ingevuld ben je helemaal gereed om gebruik te maken van de mogelijkheden.

WooCommerce eigenschappen gebruiken op de website

Nu je alles hebt ingevuld wil je het natuurlijk gebruiken. Ik zal nog even beschrijven wat je kunt doen om de eigenschappen op de verschillende manieren zichtbaar te krijgen op de website.

Gelaagde navigatie widget

Voor de gelaagde navigatie widget heb je alles al gedaan door bovenstaande stappen te volgen. Het enige wat je verder nog hoeft te doen is naar “Weergave -> Widgets” gaan en de gelaagde navigatie widget in een widget-gebied te plaatsen.

WooCommerce gelaagde navigtie widget

Je kunt bij deze widget bij “Eigenschap” aangeven welke eigenschap je wilt tonen tonen in deze widget, bij “Weergavetype” hoe je het wilt weergeven (lijst of dropdown menu) en bij “Zoektype” kun je aangeven of bezoekers van je website meerdere termen kunnen aanvinken of dat er maar 1 term gekozen kan worden in de filter.

Eigenschap gebruiken voor variabel product

Wil je eigenschappen gebruiken voor variabele producten, dan moet je erop letten dat het product als “Variabel product” ingesteld staat in de productgegevens box.

Wanneer dit goed ingesteld staat krijg je bij het tabblad “Eigenschappen” de mogelijkheid om een vinkje te zetten bij “gebruik voor variaties”.

Eigenschap voor variaties

Wanneer je dit aanvinkt kun je bij variaties de variabele producten maken.

Eigenschap tonen als extra informatie

Wil je de eigenschappen tonen op de productpagina als extra informatie? Je moet dan tijdens het toevoegen van de eigenschappen en termen erop letten dat er een vinkje staat bij “toon op de productpagina”.

Eigenschap tonen op de productpagina

Tot zover alle mogelijkheden die je hebt met de producteigenschappen in WooCommerce. Ik hoop dat alles duidelijk voor je is en dat je nu weet hoe je met de producteigenschappen moet omgaan.

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen?

Ontvang het WordPress e-book en wekelijke e-mail updates

Vul hieronder je naam en e-mailadres in om gratis e-mail updates en het e-book te ontvangen.

28 reacties Laat een reactie achter

 1. Beste Maikel,
  Ik heb een probleem dat niet alle filters worden getoond.
  B.v. in deze categorie
  https://alarmsysteemwebshop.nl/product-categorie/ajax-systems-brand-co-water-detectie/

  worden geen filters getoond terwijl dit wel zou moeten.
  Er staan eigenschappen toegevoed bij de producten.
  Evenals in deze categorie, hier zie je maar twee “type sensor” bij de filters terwijl er veel meer zijn ingevuld.

  https://alarmsysteemwebshop.nl/product-categorie/ajax-inbraak-sensoren/

  Enig idee hoe dit kan?
  Groet Paul

 2. Hi Maikel,

  Wij zijn net begonnen met een Webshop in Woocommerce.
  Als je een product met een actieprijs opvoert, komt er heel mooi aanbieding te staan. Kun je dit ook aanpassen (Andere kleur of ander plaatje) ?

  En hoe doe je dat dan ?

 3. Hoi Maikel,

  Helder blog, dank!
  Ik weet hoe ik op de produktpagina een kopje kan maken met ‘EXTRA INFORMATIE’.
  Maar aangezien deze info voor al mijn produkten gelijk is – zou het makkelijk zijn als ik deze info maar 1 x hoef in te voeren. Kan dat? (Ik heb mijn produkten aangevinkt als ‘simpele’ produkten.) Hoor het graag als je een tip hebt! Dank! SUus

 4. Hoi Maikel,
  Wij hebben een cadeaupakket die als product een variatie is met daarbinnen 2 eigenschappen (attributes), Binnen de eigenschappen zitten ieder 8 producten, op dit moment worden de 8 producten niet in het voorraad systeem meegenomen doordat het binnen het variatie product geen ‘echte’ producten zijn maar dus alleen eigenschappen van het cadeaupakket.
  Weet jij toevallig een manier om dit op te lossen?
  Met een vriendelijke groet,
  van Joris

 5. Hi,

  Is er ook een manier om “extra informatie” te veranderen naar “specifications” ?

  Alvast bedankt

 6. Hoi,

  Ik wil een maat toevoegen aan mijn bestaande maatrange, maar nu krijg ik hem niet in de goede volgorde gezet. Ze staan al in aangepaste volgorde, hopelijk heb je een tip.
  Alvast bedankt.

 7. Hi Maikel,

  Als ik mijn artikelen exporteer naar een csv bestand dan zie ik een aantal artikel ID’s van variabele artikelen die geen naam bevatten zijn.
  Ik zou deze graag willen verwijderen (overbodige ballast), maar kan deze artikelen nergens terug vinden. Ook niet als variatie op mijn eigen artikelen. Zou jij me kunnen zeggen waar ik deze waarschijnlijk variaties, kan terugvinden.

 8. Hoi Maikel,

  Ik ben op zoek naar een optie die ik nog niet gevonden heb binnen woocommerce. Ik wil graag bij een bestelling extra informatie plaatsen op de pakbon. Deze informatie is voor de inkoop & productie zoals artikelnummer voor inkoop [anders als in de webwinkel,] en artwork nummer voor het printen van de juiste bedrukking. Deze informatie wil ik niet delen met de klant, maar per bestellings regel tonen. Dat zorgt ervoor dat na de bestelling men precies ziet wat er besteld moet worden en welke artwork ze kunnen gebruiken om te printen.

  Is er een mogelijkheid om extra productinformatie te tonen op een pakbon per product?

  Ik benieuwd naar je reactie.

  Groet Mike.

 9. Hi Maikel,

  Ik zit met het probleem dat mijn product eigenschappen niet meer zichtbaar zijn op mijn productpagina’s. Ik heb het vinkje aanstaan dat ze getoond moeten worden maar het gebeurt simpel weg niet. Weet jij hoe ik dit oplos?

 10. Ik wil een nieuwe variabel product toevoegen, het gaat om kunstgras.
  Alleen zit ik met een probleem, de breedte is simpel 2 en 4 meter alleen de lengte kunnen mensen zelf bepalen in cm.
  hoe voeg ik dit toe?

 11. Hoi Maikel,

  Ik heb een vraag en ik hoop dat jij me kunt helpen. Ik ben bezig met het opzetten van een webshop voor vintage kleding, schoenen en accessoires. Nu heb ik de schoenen onderverdeeld in maten. De hoofdcategorie is dan schoenen en daaronder de verschillende maten. Alleen nu komen de maten ook op de hoofdpagina te staan en niet netjes alleen bij de schoenen. Dus dat staat erg rommelig en druk. Weet jij hoe dit op te lossen? Dat alleen wanneer iemand op ‘schoenen’ klinkt, diegene de maat kan kiezen en niet meteen tussen jassen, broeken ed.

  Ik hoop dat je me verder kunt helpen, want ik kom er echt niet uit.

  Groetjes,
  Rosanne

  • Je moet niet met categorieën werken voor de maten. Je moet hiervoor producteigenschappen gebruiken, dus je bent al op de goede weg aangezien je op deze pagina terecht bent gekomen. 🙂

   De producteigenschappen kun je namelijk gebruiken als filters, zodat bezoekers van je webshop in de categorie schoenen kunnen filteren op de maat en dan niet direct alles te zien krijgen.

 12. Hi Maikel,

  Ik zit met het volgende probleem;

  Ik heb 1 model tas in 3 verschillende kleuren. Ik heb de zwarte tas als variabel product aangemaakt met de 2 andere kleuren eronder. Deze 2 andere kleuren (laten we zeggen groen en grijs) zijn enkel zichtbaar op de desbetreffende productpagina van de zwarte tas maar niet op de categoriepagina in m’n shop. Is dit wel een mogelijkheid of moet ik dan alle kleuren als simpel product aanmaken?

  • Klopt, je kunt maar 1 product op de categoriepagina tonen en hooguit dat er dus meerdere opties zijn. Uit mijn hoofd komt er een selecteer opties button of iets dergelijks bij een variabel product.

   Wel heb je de mogelijkheid om aan te geven welke kleur je toont, wat in dit geval zwart is. Wil je alles apart tonen, dan moet je gebruik maken van simpele producten en kun je eventueel de andere producten als gerelateerde producten selecteren, zodat deze ook op de productpagina getoond worden.

Geef een reactie

WordPress Zonder Zorgen

e-mail cursus

Vul hieronder je informatie in en

start direct met de e-mail cursus.

9 must-do WordPress tips ontvangen?

Vul je voornaam en e-mailadres in en klik op "nu downloaden".

Op naar webshop succes

Wil je leren hoe je een webshop kunt opzetten of hoe je meer kunt verdienen met je webshop? Download het e-book.

Maak je eigen online cursussen

Wil je een online cursus business starten? Leer hoe je dit in 7 stappen kunt doen

Webshop opzetten met

WooCommerce

en hoe je meer kunt verdienen

Vul hieronder je voornaam en e-mailadres in om het e-book te ontvangen.

Webshop opzetten en meer verdienen

Leer hoe je een webshop opzet of meer kunt verdienen met je huidige webshop