WooCommerce variabele producten

Wil je variabele producten toevoegen in WooCommerce? In dit artikel leg ik je graag uit hoe deze optie werkt.

Het is je vast al vaak genoeg opgevallen dat er duizenden producten in allerlei verschillende kleuren, maten, grammen en noem maar op te verkrijgen zijn.

Je kunt ervoor kiezen om deze producten allemaal stuk voor stuk op je webshop te zetten, maar dit is natuurlijk niet heel handig.

In de meeste gevallen kun je beter variabel product maken, zodat de klant maar één pagina hoeft te bekijken met daarop alle keuzemogelijkheden. Wanneer een klant een bepaalde variant kiest, dan zal de prijs ook automatisch aangepast worden indien er prijsverschil tussen de variaties zit.

Video: WooCommerce variabele producten toevoegen

Wil je over mijn schouder meekijken hoe je variabele producten in WooCommerce kunt toevoegen? In de video hieronder laat ik je stap voor stap zien hoe je dit kunt doen.

Abonneer je op mijn YouTube kanaal

Lees hieronder zeker verder wanneer je meer informatie over dit onderwerp wilt hebben of liever de uitleg in tekst hebt.

Voorbeeld variabel product in WooCommerce

Voordat je fanatiek tijd steekt in het aanmaken van allerlei eigenschappen en variaties om variabele producten te maken, wil je waarschijnlijk weten hoe het er ongeveer uit zal zien.

Het hangt uiteraard van het thema af hoe het er precies uit zal zien, maar het is eigenlijk een eenvoudig dropdown menu waar klanten tussen de verschillende variaties kunnen kiezen.

Variabel product op een WooCommerce webshop

Zodra de klant voor een optie kiest zal alle informatie getoond worden van de desbetreffende variatie. Zo kun je per variatie een verschillende prijs hanteren, andere foto’s gebruiken, de beschrijving aanpassen, en nog allerlei andere dingen.

Overtuigd dat variabele producten in WooCommerce ook handig zijn voor jouw webshop? Mooi, laten we dan bekijken hoe je variabele producten kunt maken.

Variabel product toevoegen in WooCommerce

Om een variabel product te maken in WooCommerce zal je altijd moeten starten met het aanmaken van producteigenschappen. Zonder producteigenschappen kun je namelijk geen variaties toevoegen.

Wanneer je eenmaal producteigenschappen hebt aangemaakt staat niets je meer in de weg om een variabel product te maken. Laten we dus eerst bekijken hoe je dit kunt doen.

Producteigenschappen maken voor een variabel product

Producteigenschappen zijn voor diverse doeleinde te gebruiken. Zo kun je onder andere eigenschappen maken om te gebruiken voor de navigatiefilter.

In dit geval gaan we de producteigenschappen natuurlijk gewoon gebruiken om verschillende variaties te kunnen toevoegen aan de producten in de webshop.

In dit artikel zal ik dit onderdeel even in het kort behandelen. Wil je meer informatie, dan kun je het uitgebreide artikel “WooCommerce producteigenschappen maken” bekijken.

Om een producteigenschap te maken in WooCommerce kun je naar “Producten -> Eigenschappen” gaan. Het toevoegen gaat eigenlijk op precies dezelfde manier als het toevoegen van een normale categorie.

WooCommerce producteigenschap toevoegen

Eenmaal een eigenschap gemaakt moet je nog termen toevoegen aan de eigenschap. Wanneer je tijdens het aanmaken van een eigenschap bij “Type” hebt gekozen voor “Selecteer”, zal je termen van te voren moeten toevoegen. Je kunt dit doen door op het tandwieltje naast de producteigenschap te klikken.

WooCommerce eigenschap term toevoegen

Heb je bij “Type” gekozen voor “Tekst”, dan kun je de termen toevoegen tijdens het maken van een variabel product.

WooCommerce variabel product maken

Nu we de producteigenschappen en eventueel ook al termen hebben toegevoegd, kunnen we eindelijk een variabel product maken. Je doet dit door op de normale manier een product aan te maken en vervolgens in de box “Productgegevens” te kiezen voor “Variabel product”.

WooCommerce variabel product maken

Zodra je dit gedaan hebt kun je op het tabblad “Eigenschappen” klikken om de eigenschappen en termen toe te voegen voor het variabele product.

Eigenschappen toevoegen aan een variabel product in WooCommerce

Om een eigenschap toe te voegen moet je op “Custom producteigenschap” klikken. Je ziet dan de beschikbare eigenschappen staan. Selecteer de eigenschap die je wilt gebruiken en klik op “Toevoegen”.

Wanneer je dit gedaan hebt kun je bij “Waarde(n):” de termen toevoegen voor de variaties die je wilt gebruiken voor dit product. Eenmaal alles naar wens ingevuld hoef je alleen nog even een vinkje te zetten bij “Gebruik voor variaties”, zodat het gebruikt kan worden voor het variabele product. Je kunt nu de eigenschappen opslaan.

We gaan nu naar het tabblad “Variaties”. Je kunt hier alle verschillende variaties die je wilt hebben toevoegen aan de hand van de eigenschappen.

WooCommerce variatie toevoegen

Zoals je hierboven kunt zien kun je variaties stuk voor stuk aanmaken door “Variatie toevoegen” te selecteren en op “Ga” te klikken. Je hebt ook de mogelijkheid om meteen alle variaties voor alle eigenschappen toe te voegen, wat natuurlijk sneller werkt.

Handig weetje: Je kunt maximaal 50 variaties per keer toevoegen. In totaal kun je zoveel variaties toevoegen als je maar wilt.

Je hebt nu alle variaties die zijn aangemaakt in een overzicht staan. Per variatie heb je de mogelijkheid om het een en ander in te stellen. Zo kun je onder andere een artikelnummer (SKU), afbeelding, prijs, gewicht en/of afmetingen toevoegen, de voorraad van de variatie beheren, en nog veel meer. Bekijk hieronder alle mogelijkheden.

WooCommerce variatie instellen

Bovenaan bij “Standaard formulierwaarden” kun je aangeven welke variatie je standaard geselecteerd wilt hebben als een klant de pagina van dit variabele product bezoekt op je WooCommerce website.

Opgelet! Zie je niet alle variaties op de productpagina staan? Let erop dat je bij alle variaties een prijs hebt ingevuld en er een vinkje staat bij Geactiveerd. Is dit niet het geval, dan kan het zijn dat de variatie niet zichtbaar is.

Hoe je variaties tegelijkertijd kunt bewerken

Het kan zijn dat de instellingen van de verschillende variaties ongeveer gelijk zijn. Het kan je in dit geval ontzettend veel tijd besparen om de variaties in bulk te bewerken.

Heb je een T-shirt in meerdere kleuren en maten met dezelfde prijs? Dit is de ideale situatie om variaties in bulk te bewerken, zodat alles in één keer ingesteld wordt.

Om de variaties in bulk te bewerken kun je op het dropdown menu klikken waar je “Variatie toevoegen” ziet staan. Wanneer je hierop klikt zal je onderstaande mogelijkheden zien.

WooCommerce variaties in bulk bewerken

Het is nu kwestie van selecteren wat je wilt bewerken en op “Ga” klikken. Je kunt vervolgens de waarde invullen die je wilt hanteren voor alle variaties.

Dit is al het werk dat je moet uitvoeren om variabele producten toe te voegen aan je WooCommerce webshop. Het kan een aardig karwei zijn als je veel verschillende variaties hebt, maar met bulk bewerken kun je het hopelijk nog relatief snel voor elkaar krijgen.

 1. Bedankt voor de informatie! Ik vraag me nu alleen af hoe ik het ‘andersom’ook voor elkaar krijg. Nu kunnen mensen een kleur kiezen via het dropdown menuutje. En krijgen ze de desbetreffende foto te zien. Alleen als ze op de foto klikken (dus nog voordat ze de kleur in het menu kiezen) dan krijgen ze niet de juiste kleur vanuit het menu in beeld. En dat is met de lipsticks die ik op mn website verkoop wel handig haha. Zeker als ze via hun telefoon shoppen. Hoe zou ik dit kunnen oplossen?

 2. Hallo Maikel,

  Ik heb een variabel product op mijn site staan. Dit werkte prima, maar doet het sinds kort niet meer. Als de gewenste optie selecteer krijg ik de melding: Kies productopties via “productnaam”. Er is niet veranderd aan het product of de eigenschappen. Het product wordt vervolgens niet toegevoegd aan de winkelmand, waar dit voorheen wel het geval was. Heb je enig idee wat dit zou kunnen zijn?

  • Kan vanaf hier niet zeggen wat het precies zou kunnen zijn. Wel zie ik dat als je het vervolgens nog een keer probeert (na de melding) dat er een 302 not found melding komt als je op in winkelmand klikt (en die eeuwig blijft laden). Wellicht dat er een conflict is met een andere plugin of iets tussen het thema en WooCommerce.

 3. Wat een fijne video! Ik blijf echter wel met een vraag zitten. Ik wil in mijn webshop bijvoorbeeld ringen aanbieden in verschillende maten en verschillende kleuren. De ringen staan als 4 producten in de webshop; met 1 initiaal, met 2 initialen, met 3 initialen en met 4 initialen. Dat bied ik aan als 4 verschillende producten.
  Echter is het basisproduct van die 4 producten hetzelfde. Ik heb bijvoorbeeld 10 zilveren ringen in maat 18. Hoe kan ik de voorraad zo instellen dat als ik 1 zilvere ring verkoop in maat 18, de voorraad bij alle 4 de producten wordt bijgesteld naar 9?

 4. Heey, dank voor je heldere video’s!
  Ik verkoop een product waarvan de prijs op aanvraag is. Ik wil dus geen prijs op de webshop hebben. Nu zitten er een aantal producten tussen waarbij je uit verschillende kleuren kunt kiezen, variabele producten dus. Maar daar moet je per se een prijs bij zetten, anders werkt het niet. Heb jij enig idee hoe ik dit probleem kan omzeilen? Dus hoe ik geen prijzen kan laten zien maar wel een variabel product kan hebben?

  Dank voor je tijd!

 5. Bedankt voor dit artikel! Is het ook mogelijk dat automatisch de prijzen worden aangevuld op basis van een factor? Dus 250 gram vul ik in met EUR 2,50 en dat dan automatisch prijzen bij de rest worden ingevuld. Dat 500 gram EUR 5,00 wordt en 1 kilo EUR 10,00.

 6. Hallo,

  Wat een fijn en overzichtelijke uitleg over een variable product toevoegen.
  Toch loop ik nog tegen het volgende aan:
  Ik heb alle stappen gevolgd. Maar als ik het plaats en ik kijk bij de producten, staan de variabelen niet bij het product. Ik zie de ‘variabelen’ onder een tab met de tekst ‘extra informatie’ (mijn testproduct is te vinden als ‘Test product MQi +’). Maar ik wil juist dat het te zien is, zoals bij jullie is afgebeeld. Welke instelling heb ik onjuist ingesteld en hoe kan ik deze goed instellen?

  Groeten Leonie

   • Hallo,
    Ja ik heb er een variabel product van gemaakt, exact zoals jij hierboven hebt beschreven. Ook heb ik per variabele een prijs ingevoerd.
    Het gekke is, is dat ik de informatie ook wel kan vinden, maar dat het onder het kopje “extra informatie” wordt weergegeven. Maar een klant kan geen keuze maken

    • Ik ben er ondertussen achter waar het aan ligt.

     Ik had de knop “voeg toe aan winkelwagen” uitgeschakeld, gezien wij een orientatiewebsite hebben. (mensen moeten fysiek in onze winkel komen om tot een aankoop over te gaan, wij willen geen online shop)
     Nu ik deze functie weer ingeschakeld heb, werkt de variabele producten!

 7. Beste,

  Heb echt een giga lastig probleem. Ik wil een usb stick verkopen van 32gb met een schrijfsnelheid van 30mb/s. nu heb ik er ook een van 64gb met een schrijfsnelheid van 60mb/s. het is dezelfde usb stick alleen andere specs. Ik heb daarom een variable product gemaakt met verschillende eigenschappen in capiciteit. Nu is alleen mijn vraag hoe ik kan instellen dat als iemand een 32gb aanklikt er in de spec sheet ook bij schrijfsnelheid 30mb/s komt te staan inplaats van “30mb/s, 60mb/s”. [omdat hij ze allebij pakt dan.]
  Heb alles al geprobeerd maar kom er echt niet uit. Zou super zijn als iemand een oplossing heeft.

  Groetjes,
  Thijs

 8. Ik heb een vraag waar ik nergens de oplossing voor kan vinden. Ik heb nu 25 verschillende producten. Deze kunnen mensen los kopen. Maar ik wil ook de mogelijkheid bieden op hiervan 6, 12, 25, 36 stuks enz. aan te bieden. Daarvoor heb ik een vaste prijs per pakket. Echter de klant mag zelf het pakket samenstellen. Dus 12 dezelfde of 12 verschillende. Waarbij dan de keus te maken is uit de 25 artikelen. Nou dacht ik dat met de variabele te doen zoals er voor kleur en maat zijn. Simpel keuze1, keuze2 en zo verder. Dan bij elke keuze alle 25 verschillende te plaatsen. Een hoop werk maar zou in theorie moeten werken. Echter kan ik niet meer dan 6 verschillende variabele puldowns bij een artikel plaatsen!
  Iemand een idee hoe ik dit oplos?

 9. Dag Maikel,
  Bedankt voor je info!
  Ik ben bezig met een pakket dat uit meerdere producten bestaat met verschillende variaties.
  Kan ik dit met de variaties van woocommerce oplossen of moet ik hier een aparte plugin voor aanschaffen?
  Dit is een voorbeeld wat ik graag wil maken :
  https://www.solundo.nl/glazen-schuifwanden/
  Bedankt alvast 🙂

  Wouter

 10. Hallo Maikel,

  Super bedankt voor de informatie! Erg handig. Ik ben bezig geweest met het toevoegen van eigenschappen. Ik wil namelijk verschillende maten toevoegen aan een artikel. Naar mijn idee heb ik alle stappen juist doorlopen, maar ik krijg deze eigenschappen niet te zien op de webshop. Een klant kan geen maat kiezen dus. Het vinkje geactiveerd staat aan en er is per variabele een prijs toegevoegd. Kun je mij alsjeblieft helpen?

  Groetjes,
  Lynn

  • Ik kan niet zien hoe je het hebt ingesteld, dus ik kan je wat dat betreft helaas niet helpen. Het zou moeten werken als je variaties hebt toegevoegd met een prijs per variatie. Wellicht dat er iets fout is met de voorraad instellingen en het daardoor niet wordt weergegeven.

   • Hi Maikel,

    Bedankt voor je reactie! Ik ben er inmiddels achter gekomen dat mijn thema met elementor gebouwd is. Op het moment dat ik elementor ‘uit schakel’ kan ik wel het variabele product zien op de webshop, maar dan is de pagina niet mooi opgemaakt. Wellicht is daar een plugin voor? Zou je me hiermee nog kunnen helpen? Hoor het graag van je.

 11. Vooreerst bedankt voor uw vele informatieve video’s . Vraag : kan ik in een e-commerce winkel bijvoorbeeld lengte , breedte en aantal laten invullen en dan de prijs in de winkelwagen l x b x aantal ?

 12. Super fijn dat je zoveel informatie geeft, echt super! ik kijk yt en volg je super easy stappen direct stap voor stap op. Echt blij mee,.
  ik heb nu ook Divi bodycommerce (snap ik nog niets van .. zou iets uitgebreider moeten zijn.. maar ja dan moet je het wel snappen 😉 )

  Nu mijn vraag … is het mogelijk om mensen te laten kiezen? (met woocommerce)
  stel men wil op kleur – probleem – en maat selecteren … kan dat ? dat je alle 3 de dingen aan klikt,.
  En dan graag bij problemen bijvoorbeeld ook 3 dingen aan kunnen klikken … bijvoorbeeld:
  vermoeidheid – hoofdpijn – vocht in benen ( ik noem maar even iets ..
  De echte vraag is dus … Kan je binnen 1 groep ook een selectie maken van meerdere dingen.

  Hoop dat mijn vraag duidelijk is.
  Tnx alvast 🌸

 13. Beste Maikel,

  Dank weer voor je informatie.
  Een vraag:
  Ik wil graag een shirt met hetzelfde design in verschillende kleuren op de website laten zien.
  Nu maak ik van elke kleur een foto die ik upload.
  Op deze manier betekent dit als ik 100 shirts in 10 kleuren in de webshop wil hebben, ik 1000 foto’s moet maken en uploaden.
  Is er een handige manier om mijn doel te bereiken?

  Alvast hartelijk dank voor je meedenken.
  Hartelijke groet

   • Dank voor je antwoord.
    Wat zou ik in photoshop kunnen doen?
    Ik gebruik affinity designer/foto en kan daar simpel de kleuren van het shirt in wijzigen en export dan naar .jpg.
    Wat is de methode als mensen bij benadering de juiste kleur kunnen zien?

    Alvast dank en groet,
    Judith

 14. Dag! Mooi artikel.

  Weet iemand hier toevallig ook hoe je de prijzen van meerdere variabelen in een keer kan wijzigen?

  Stel je hebt 1 product met 25 product variabelen, hoe kun je dan over alle 25 variabelen 10% korting doorvoeren? Moet dit handmatig of kan dit met een bulk actie?

 15. Hi Maikel, allereerst dank voor al je duidelijke info! Toch kom ik ergens niet uit. Ik zou bij een variabel product graag willen dat na de eerste eigenschap keuze, bij de tweede (en verder volgende) eigenschappen, alleen de beschikbare opties getoond worden. Kan dat? Groet Stef

  • Dit hoort standaard al het geval te zijn. Je kunt bij de variaties alle eigenschappen toewijzen die erbij horen. Wordt er een eigenschap gekozen waar een product niet bijhoort, dan is deze optie niet zichtbaar.

 16. Hallo Maikel,
  wederom dank voor deze mooie tutorial. Een mooi instrument om product varianten weer te geven. Wat wel jammer is dat je geen gebruik kunt maken van producten of aanvullingen vanuit de shop. (sets maken) is hier een oplossing voor?

 17. Hoi,

  Ik werk veel met variabele producten maar heb dan ook verschillende prijzen. Dus klein kost 10, en groot 20. Kan ik dit ook in bulk per variatie aanmaken? Nu krijg ik het alleen voor elkaar om alles in 1 keer op 10 of op 20 te zetten. Maar hoop eigenlijk dat er een bepaalde manier is om alle kleine variaties in een keer 10 te prijzen en alle grote variaties in een keer 20 te prijzen.

  gr Tamara

 18. Dank voor de duidelijke tutorial .
  Echter ik zit met het volgende. Een klant waar ik de shop voor aan het maken ben wil het volgende . Ze heeft een paar categorieën met o.a schalen met salades . Deze schalen zitten bij de prijs in gecalculeerd .maar, ze heeft ook een categorie met “stel u eigen salade samen” . hierbij moet men wel een schaal los bij kopen . ik kan hem op de achtergrond toevoegen echter stel met wil 5 silveruitjes en 10 tomaten en 3 stukjes worst. Dan hebben ze 18 schalen terwijl ze maar 1 moeten hebben . Hoe kan ik ze via deze categorie een keuze laten maken “koop een schaal voor bij 1,00 “of lever zelf een schaal aan (een soort van verplicht pulldownmenu) binnen deze categorie

  • Kun je in dit geval niet beter aangeven dat een product “schaal” maar individueel verkocht kan worden? Dan zal het niet bij elkaar optellen.

   Anders zal je inderdaad op een productpagina extra opties moeten toevoegen. Wellicht dat de plugin Product add-ons je hierbij kan helpen.

 19. Hoi Maikel,

  Vraagje, voor een bestaande webshop willen we gebruik maken van de mogelijkheid van “variabel product”. Dus het aanpassen/samenvoegen van de al bestaande producten. Wanneer ik product X als variabel product opvoer, in dit geval zijn er verschillende maten beschikbaar met ieder een al bestaand artikelnummer, krijg ik de melding dat het artikelnummer ongeldig of dubbel is. Is het niet mogelijk om bestaande simpele producten om te zetten naar een variabel product? Of doe ik iets fout?

  • Klopt, je kunt een artikelnummer niet dubbel gebruiken. Je zal dus eerst het artikelnummer uit het bestaande product moeten halen. Vervolgens kun je het gebruiken in de variatie.

   • Oke, dat is hier volgens mij niet mogelijk. Bestaande producten komen uit Exact en corresponderen daar ook mee. Wanneer ik die artikelnummers eruit haal en opnieuw opvoer in de variatie ben ik de koppeling kwijt, of haalt woocommerce deze bestaande producten in de variatie naar voren en synchroniseerd met Exact?

   • Ik zou het bij 1 product testen als ik jou was. Wanneer het alleen om het artikelnummer gaat, dan krijgt Exact alsnog hetzelfde artikelnummer te zien en kan dat dan linken aan een product. Gaat het op een andere manier, dan raak je misschien de koppeling kwijt.

     • Hi,

      Ik loop tegen exact hetzelfde probleem aan. Ik ben gewend met Magento 2 te werken, daar kan je wel simple products toevoegen aan configurable products en deze simpele producten zijn te selecteren uit de lijst producten in je shop (welke dus zijn gecommuniceerd vanuit Exact middels de koppeling). Bij WooCommerce lijkt dat enkel mogelijk wanneer ik er een gegroepeerd product van maak. Deze lay-out vind ik echter zeer lelijk, ik heb voorkeur voor de drop-down van eeen variabel product. Exact moet bij mij echter wel leidend blijven, zowel in prijzen als voorraadbeheer. Hoe is bovenstaande verlopen voor jou Kim, of heb je een andere oplossing gevonden?

      Hoor het graag!

 20. Beste Maikel,

  Bedankt voor het beschikbaar stellen van je leerzame video’s. Is het ook mogelijk om variabele producten te exporteren naar excel, om daar vervolgens elk product in te voeren en dan weer te importeren in WooCommerce? Als ik dit probeer krijg ik namelijk een enkel product ID waarin ik de eigenschappen wel kan aanpassen, alleen niet voor elke variatie de prijs bijvoorbeeld.

 21. Normaliter hoor je geen dubbele variaties te krijgen. Iedere keer wanneer je het maximale aantal toevoegt horen dit variaties te zijn die er nog niet instaan. Wanneer dit bij jou niet het geval is, kan dit door een conflict komen met een andere plugin of zit er momenteel een bug in WooCommerce.

  Wat je voor nu kunt doen is bijvoorbeeld aangeven dat je de variaties per 150 wilt toevoegen in plaats van 50. Je doet dit door onderstaande code in het wp-config.php-bestand van je website te plaatsen:
  define( 'WC_MAX_LINKED_VARIATIONS', 150 );

 22. Hoi, dankjewel voor de video erg leerzaam en handig! Ik heb heel veel verschillende eigenschappen in mijn webshop en elke variatie heeft een andere prijs dat moet ik handmatig instellen. Alleen ik kan maar 50 variaties per keer aanmaken en als ik daarna weer variaties toevoeg, krijg ik precies de zelfde variaties. Hoe zorg ik er voor dat ik van alle producten alles variatie mogelijkheden krijg?

  Ik wil namelijk in mijn website dat mensen zelf een kit kan samenstellen en hierdoor heb ik meerdere variaties nodig alleen krijg ik ze niet allemaal te zien bij toevoegen variaties. Ik krijg maar 50 mogelijkheden te zien en ik heb er meer. Hoe los ik het op dat ik voor elke variatie de prijs kan aanpassen en niet alleen maar van 50?

  Alvast bedankt!

 23. Hai Maikel, allereerst dank voor je heldere tutorials, erg fijn ik heb er al veel aan gehad. Nu loop ik tegen een uitdaging aan, ik hoop dat je me opweg kan helpen.

  Het volgende:
  Wij verkopen op maat gemaakte vliegengordijnen waarbij de klant twee breedte maten moet opgeven en twee hoogte maten. Op basis daarvan kunnen wij het produkt maken. Ik heb hiervoor een variabel produkt aangemaakt, waarbij de gedachte was dat de klant 4 x de gewenste maat opgeeft en vervolgens besteld. Nu kom ik erachter dat deze manier heel veel variaties oplevert – eigenlijk niet te doen; een getal met 8 nullen. Die variaties per 50 ophalen duurt te lang.

  Mijn vraag: is er een plugin (of een manier) waarbij de klant zelf de variatie(s) intypt (in dit geval de afmetingen)? De prijs is voor alle variaties hetzelfde.

  Ik hoor het graag, of als je een andere oplossing hebt ook uiteraard!

  groet, Marc

 24. Goedemiddag, ik heb per ongeluk aangeklikt dat ik geen berichten meer wil zien over de variabelen. Hoe kan ik dit terug draaien? Ik hoor het graag! Gr Monique

 25. Hoi Maikel,

  Ik wil graag een product verkopen waar de klant zijn naam op kan laten zetten. Maar ook zonder naam kan kopen. Ook is het product in verschillende kleuren verkrijgbaar.
  Komt er een naam bij dan betekent dit dat er extra kosten in rekening worden gebracht en er moet een veldje zijn waar de klant zijn naam of tekst kan invullen.
  Hoe kan ik dit voor elkaar krijgen? Is hier een plugin voor?

  Alvast dank voor je reactie.
  mvg,
  Marc

 26. Superfijne en duidelijke uitleg. Maar wat ik nergens kan vinden is als je in een categorie van een product bijvoorbeeld tuigen ook alle kleuren wilt laten zien en als je dan op een kleur drukt je ook een variabele maat en kleur kan aanvinken. Dus alleen de foto in de categorie moet anders maar de rest hetzelfde blijven. Dus 8 kleuren laten zien in een categorie zodat de klant in 1 oogopslag kan zien welke kleuren er zijn. Ik heb van alles geprobeerd maar dan geeft hij er een ander productnummer aan en voegt hij er -1 aan toe door de kopie en dan kan ik de voorraad niet bijhouden. Als ik alle foto’s met een andere kleur apart aanmaak en dan maat en kleur toevoeg en opnieuw alle SKU nummers erbij zet dan geeft hij aan bestaat al.

 27. Hoi Maikel, ik werk met variabele producten. Weet je hoe ik de prijs van het variabele product welke ingesteld staat als ‘Standaard Formulierwaarden’ getoond krijg op de categoriepagina? Nu wordt naar mijn idee altijd de laagste prijs getoond van de ingestelde variabele producten. Website is nog in ontwikkeling dus kan geen URL delen.

  • Standaard hoor je altijd de minimale en hoogste prijs te zien te krijgen bij variabele producten. Bijv. €10,00 – €15,00.

   Ik weet dus niet wat er in jouw thema voor zorgt dat je maar een enkele prijs ziet staan. Ik heb zelf ook nog nooit een vaste prijs hoeven in te stellen bij variabele producten, dus ik weet ook niet 1, 2, 3 hoe je dat voor elkaar krijgt.

 28. Beste Maikel,
  Dank voor je uiteenzetting! Echter, als ik een product variabel maak worden de andere eigenschappen die onder de product-titel stonden, die ik eraan had gekoppeld, plotseling niet meer zichtbaar. Ze verschijnen pas weer als ik het product op ‘Simpel product’ zet… Zie ik iets over het hoofd?

  • Ik snap eerlijk gezegd niet wat je precies zegt. Eigenschappen onder de product-titel? Bedoel je op de front-end? Controleer dan bij de eigenschappen of “toon op de productpagina” aangevinkt staat.

 29. Beste Maikel,

  Ik zit even met een vraagje over de voorraad.

  Ik kwam er net achter als dat er een product op mijn website is uitverkocht in een bepaalde maat (dus variabel product) in in de maat filter (in de sidebar) en ik selecteer de maat bv 116, dat hij toch ook het product toont, waarvan geen maat 116 op voorraad is. Dit is erg klant onvriendelijk.

  Heeft dat iets met een instelling te maken of moet ik dit handmatig bij elk product aanpassen of ben ik iets vergeten aan te zetten.

  Hopelijk weet jij raad.

  Groetjes Otto

  • Om te zorgen dat het product uit voorraad niet zichtbaar is, moet je bij “WooCommerce -> Instellingen -> Producten -> Voorraad” een vinkje zetten bij “Uitverkocht zichtbaarheid”.

 30. Hoe zit het met artikelenummers?
  Als ik n variabel artikel aanmaak en die artikelnrs geef en bij de 1e optie voorraad geen artikelnr ingeef en ik in de winkel kijk, dan geeft het artikel geen artikelnr. Als ik een keuze maak komt het artikelnr tevoorschijn.
  is het nou handig om bij voorraad ook een artikelnr in te voeren of alleen bij de variaties?

 31. Ja, dit is vrij eenvoudig. Wanneer je naar “WooCommerce -> Instellingen -> Producten” gaat, moet je zorgen dat je een vinkje hebt staan bij “Verberg uitverkochte artikelen in de catalogus”. Wanneer een product dan niet op voorraad is, wordt deze niet getoond als optie.

 32. Beste Maikel,
  Als je variaties aanmaakt, zijn er een aantal bij die je niet gebruikt ( niet in voorraad, of gewoon nog niet aan de orde).
  Nu is het vervelend dat een klant een variatie kiest die er niet is. Is er een oplossing voor om deze dan ook niet kiesbaar te maken?
  Bedankt

 33. Hai,

  vraagje, hoe kan ik meer dan 1 foto’s uploaden bij een variatie (bij een variabel product) en dat ze ook echt als een groepje bij elkaar blijven.

 34. Goedemiddag,

  Ik heb een vraagje, op onze website hebben wij tal van variaties wat nooit een probleem op levert. Enkel ben ik nu de prijzen kwijt.. Kan een maat kiezen wat ik wil en bij allen staat een prijs genoteerd enkel komt nergens de prijs ook daadwerkelijk te staan. Heb jij eventueel enig idee waar ik nog zou kunnen zoeken om te kijken wat er mis is?

  Met vriendelijke groet,
  Annelies

  • Lastig om vanaf hier te zeggen. Is het thema en WooCommerce volledig up-to-date? Wellicht een plugin die voor een conflict zorgt? Je zou het even moeten uittesten allemaal om achter de oorzaak te komen.

 35. Hoi Mikel,

  Dank voor je artikel. Helaas vind ik hier geen antwoord voor mijn vraag, maar wellicht heb jij die wel. Ik heb variabele producten en een matenreeks ingevoerd van XS – S – M -L – XL. Ik heb de maten op deze volgorde aangemaakt en aangepaste volgorde aangevinkt. Wanneer ik het product aanmaak heb ik de maten genummerd van 1 tot 5 en ook in de juiste volgorde gesleept maar beiden hebben geen effect op de weergave van de maten. Er wordt weergegeven in mijn webshop L, M , S, XL, XS. Enig idee hoe dit kan? Dank alvast voor je hulp!

  • De volgorde hangt af van de volgorde die je hebt bij Product -> Eigenschappen -> Voorwaarden instellen. Wanneer je hier de volgorde van een eigenschap goed hebt staan, zal het op de productpagina ook altijd goed staan. Je kunt de volgorde aanpassen door de eigenschappen te slepen (kan aan de rechterzijde, de drie streepjes).

 36. Hoi Maikel,

  Dank voor je heldere artikelen! Ik zoek eigenlijk een manier om de ‘add to cart’ button variabel te maken met twee variabele producten. Zodat de klant niet eerst naar de single product pagina hoeft om een keuze te maken, maar op de pagina kan blijven en snel verder kan winkelen. Enig idee of dit kan? Of een plugin evt.?

 37. Hi,

  Handige informatie hoor.

  Nu zit ik met het volgende en zie hiervoor product:

  http://bedrijfswagenvelgen.nl/product/m-wheels-lambo-style-18-inch-gun-metal-3/

  In mijn shop verkoop ik een velg waarbij als optie 2 verschillende banden met verschillende prijzen gekozen kunnen worden.

  Zie screenshot: https://snag.gy/5Iy4Pi.jpg

  Als ik variabel product hiervoor gebruik dan moet de gebruiker verplicht een band (variabele) selecteren alvorens het in het winkelwagentje te kunnen doen.

  Als de gebruiker nl. geen variabele kiest en de standaard: Een optie kiezen, is geselecteerd dan geeft het systeem aan dat er een product-optie ‘moet’ worden geselecteerd.

  Zie screenshot: https://snag.gy/Z3Uepw.jpg

  VRAAG

  Is het mogelijk om:

  A. De variabele niet verplicht te moeten selecteren en de velg zonder banden (variabele) in het winkelwagentje te doen?

  B. Bij nee op A, is het mogelijk een variabele te maken: Geen banden, waarvoor de prijs 00,00 is?

  C. Bij nee op B, wat is hier dan de juiste oplossing voor?

  Alvast bedankt voor de reactie.

  Groet,

  Joris

  • Bij een variabel product, zal je altijd alle mogelijke opties moeten toevoegen. Optie B is dus mogelijk. Tevens is in te stellen dat een standaard variabel geselecteerd staat wanneer iemand de pagina bezoekt.

 38. Ik ben bezig met mijn site, echter kan ik bij product eigenschappen niet het type instellen. Die knop ontbreekt in het scherm. Wat doe ik fout?

 39. Beste Maikel,

  Dank voor je uitleg op vele fronten op Webtalis.

  Dat je over variabelen goed moet nadenken is me al opgevallen. In mijn enthousiasme maakte ik ooit een product met ong. 350 variaties, met uiteindelijk nul verkopen in 1 jaar. Lekker veel werk voor niks.

  Heb je nog tips voor variaties op een iets geavanceerder niveau.

  Bijv, als kleuren bijv. 20 opties heeft, maar 3 kleuren daadwerkelijk invloed hebben op de prijs. Hoe deel je dit slim in?
  Is er ook een optie binnen woocommerce dat het bijvoorbeeld een bedrag kan optellen bij het totaal?

  En wat als je bijvoorbeeld iets verkoopt per halve cm, startende vanaf 5cm tot max. 5 meter. Moet je dat allemaal als variatie invoeren of zijn daar slimmere oplossingen voor?

  mvg Sven

  • Je kunt opties in bulk bewerken, dus dan zou je alle andere kleuren in 1 keer dezelfde prijs kunnen geven. De andere 3 kleuren kun je apart bewerken.

   Met verzendklassen is dit mogelijk ja.

   Dan zou je misschien beter een specifieke plugin hiervoor kunnen zoeken. Volgens mij zijn die er wel.

 40. Hi Maikel,

  Bedankt voor je de uitleg! Het is zeer helder, ik loop alleen tegen het volgende probleem aan, weet jij hoe ik dit kan oplossen?

  In mijn webshop wil ik een virtueel product aanbieden, namelijk video’s.
  De basisvideo kan je customizen met 3 verschillende upgrades, welke ook 3 verschillende prijzen hebben.

  Een klant kan kiezen voor 1 upgrade of meerdere. De startprijs is bijv, 299 euro en kiezen ze voor upgrade 1 dan wordt het + 49,- . Nu krijg ik de prijs van mijn basisproduct niet ingesteld, en geeft hij alleen de prijs weer van alle variabele producten. Is een variabel product de beste optie of moet ik voor een gegroepeerd product gaan? Heel erg bedankt alvast!

  • Bij een variabel product kunnen ze niet ‘upgraden’. Je zal dan variaties voor alle soorten moeten maken. Bij een gegroepeerd product kunnen ze het wel gewoon toevoegen inderdaad, dus dat is wellicht de betere keuze in dit geval.

 41. Goedendag,

  Je hebt het in je artikel over “andere foto’s gebruiken” alleen ik krijg het niet voor elkaar. ik kan slechts 1 foto instellen. ik zou graag van iedere kleur meerdere foto’s willen laten zien net als de productgalerij op de hoofdpagina van een product. nu is het zo dat ik ongeacht de kleur die ik selecteer toch alle foto’s uit de galerij te zien krijg.

  mvg zwerfkat

 42. Beste,

  Ik ben op dit moment druk bezig met het opzetten van een nieuwe website, hierbij verkopen wij linnengoed, denk aan dekbedovertrekken, sierkussens etc.

  Daarbij loop ik nu met variaties tegen een probleem, wij hebben verschillende maten kussens ( 40 x 60 cm, 50 x 50 cm, 30 x 50 etc. ) daarbij willen wij sommige sierkussenhoezen ook aanbieden als kussen (met vulling of zonder vulling als variatie). Nu is het probleem dat wij de kussens dus in variatie 40 x 60 cm 2x erin moeten zetten. 1x 40 x 60 cm met vulling, 1x 40 x 60 cm zonder vulling.

  helaas gooit hij deze variatie eruit doordat hij 2x gebruikt word.

  Heb jij hier een verklaring/oplossing voor?

  Hoor het graag.

  Gr Rodney

  • Zolang zowel de maten als met of zonder vulling beide variaties zijn, hoort dit geen probleem te zijn. Wanneer 1 van beide een variatie is kun je het inderdaad niet dubbel toevoegen.

   Wat je nu dus kunt doen is de eigenschappen voor de maten en vulling toevoegen. Vervolgens kun je bij de variaties alle maten en vulling opties toevoegen. Maten kun je dan dubbel toevoegen en met of zonder vulling ook.

Geef een reactie