Wat is een uitgelichte afbeelding in WordPress?

Zodra je een WordPress-website hebt en je hebt jouw eerste berichten of pagina’s gepubliceerd, dan is de kans groot dat je ook direct kennis hebt leren maken met de uitgelichte afbeelding. Maar wat is de uitgelichte afbeelding, in het Engels featured image genoemd, nou eigenlijk? Dat vertel ik je in dit artikel, onder andere door te laten zien hoe je een uitgelichte afbeelding instelt en waar je die vervolgens terug kunt vinden.

Wat is een uitgelichte afbeelding?

Een uitgelichte afbeelding is een hoofdafbeelding die je jouw pagina of bericht meegeeft in WordPress. In de meeste thema’s zorgt dit ervoor dat het de afbeelding is die bij een bericht getoond wordt op bijvoorbeeld de blogpagina.

Op onderstaande screenshot is te zien dat de afbeelding aan de rechterkant de uitgelichte afbeelding is van het bericht. .

uitgelichte-afbeelding

Waar een uitgelichte afbeelding precies getoond wordt, is overigens afhankelijk van het thema dat je gebruikt. Hierboven is het dus aan de rechterkant, maar het kan ook de volledige breedte innemen, aan de linkerkant verschijnen of op andere posities.

Naast dat je het op de blogpagina tegenkomt wordt de uitgelichte afbeelding ook vaak op andere plekken gebruikt. Zo zie je het bij magazine thema’s vaak op de homepage en bij de gerelateerde berichten wordt vaak ook de uitgelichte afbeelding gebruikt.

Hoe stel je een uitgelichte afbeelding in?

Nu je weet wat een uitgelichte afbeelding is, is het natuurlijk ook fijn om te weten hoe je zo’n afbeelding in kunt stellen. Dat gaat erg gemakkelijk. Als je in een bericht zit, zie je aan de rechterkant de nodige opties. Je komt hier vaak al snel een blokje tegen voor de uitgelichte afbeelding, met de tekst ‘uitgelichte afbeelding instellen’.

Zodra je daarop klikt, kun je aangeven welke afbeelding je wilt gebruiken. Als je meer wilt lezen over het instellen van de afbeelding en de daarbij behorende mediabibliotheek, lees dan ook: ‘Wat is de WordPress Mediabibliotheek?‘.

uitgelichte-afbeelding-instellen

Mocht je dit blokje nou niet treffen, raak dan vooral niet in paniek. Scroll in dat geval terug naar boven, klik rechts bovenin op scherminstellingen en zet een vinkje neer bij ‘uitgelichte afbeelding’. Vanaf dat moment tref je de optie alsnog aan de rechterkant van de bewerkpagina.