WordPress agenda plugin

Een agenda op je website plaatsen is erg handig wanneer je een cursus, training of ander evenement organiseert en het overzichtelijk wilt maken voor je bezoekers. Hetzelfde geldt als je de opkomende shows van je favoriete band op je website wilt plaatsen.

Je kunt zelf een tabel met WordPress maken op een pagina genaamd Agenda, maar je kunt er ook voor kiezen om een WordPress agenda plugin te installeren.

Wanneer je zelf een pagina maakt vergt dit enig onderhoud. Je moet na ieder evenement de agenda opschonen om het evenement dat geweest is te verwijderen. Dit is zeker niet het leukste werkje om te doen en kost je ook nog eens tijd die je beter kunt besteden.

Twee WordPress agenda plugins

Ik raad je aan om in plaats van zelf een agenda te maken een WordPress agenda plugin te gebruiken. Een WordPress agenda plugin neemt meteen werk uit je handen omdat je niet iedere keer een handmatig aangemaakte agendapagina hoeft bij te houden. Het enige wat je moet doen is een evenement toevoegen als er een nieuw evenement plaatsvind.

Ik behandel hieronder twee gratis WordPress agenda plugins die je kunnen helpen met het kenbaar maken van evenementen die je organiseert.

#1 The Events Calendar

The events calendarDe Events Calendar plugin is een hele goede optie die WordPress voor je website heeft als het om een agenda gaat. Je kunt op een eenvoudige manier snel evenementen maken en beheren met deze plugin.

Alle evenementen kunnen getoond worden op je website door een agenda in kalendervorm of een evenementenlijst. Er is ook een opkomende evenementen widget die je in de sidebar kunt plaatsen.

Hoe alles er op de voorkant van je website eruit komt te zien kun je bekijken in onderstaande video.

Wanneer je op zoek bent naar een eenvoudige WordPress agenda plugin, dan is dit naar mijn mening de beste optie.

Bekijk hier de demo of download The Events Calendar van WordPress.org

#2 Event Manager

Event ManagerEvent Manager is een gratis WordPress agenda plugin met erg veel opties die je kunt gebruiken voor het tonen van je evenementen.

Zo kun je onder andere de naam, datum, tijd, locatie en categorie instellen, maar ook of het evenement herhaaldelijk plaatsvind. De locatie van je evenement kun je tevens laten weergeven op een kaartje van Google Maps.

Verder is het zelfs mogelijk om zelf een aantal punten te bedenken (bijv. wat de dresscode is) die je vervolgens kunt invullen.

Een leuke bijkomstigheid van deze plugin is dat je kunt aangeven hoeveel plekken er beschikbaar zijn en bezoekers kunnen zichzelf inschrijven op je evenement. Voor een reserveringssysteem met betalingsmogelijk moet je echter overgaan tot de betaalde versie.

Wanneer je alle details van je evenement hebt ingevuld komt het evenement in de agenda te staan die je op de website kunt tonen in verschillende vormen. Je kunt een kleine agenda tonen in de sidebar met behulp van een widget en het is ook mogelijk om een agenda in kalendervorm te plaatsen op een pagina.

Bekijk hier een demo van de plugin of download Event Manager direct.

  • Bij veel plugins heb je de mogelijkheid om een link te plaatsen richting het product in WooCommerce, dus wat dat betreft is alles te integreren. Het is maar net wat je prettig vindt werken.

 1. Dag Maikel,

  Ik overweeg om de Event Manager te gebruiken om tickets voor show aan te kopen op een website van een klant.

  Deze website bevat echter al de Bookly plugin waar klanten een workshop kunnen boeken.

  De shows en workshops zijn een apart aanbod, maar willen we aanbieden via dezelfde site.

  Heb jij een idee of het mogelijk is zowel de Bookly als Event Manager te gebruiken ism WooCommerce?

  Alvast bedankt voor je antwoord!

 2. Dag Maikel.
  Ik heb een aantal WP websites voor een paar vakantiehuizen die ik verhuur. Op iedere site staat een boekingskalender (BookingCalendar plugin / free version). Ik wil een nieuwe site maken waarop alle huizen overzichtelijk in een afzonderlijke post staan vermeld. Hierbij wil ik graag de diverse kalenders integreren en synchroniseren met de oorspronkelijke -individuele- website. Probleem: hoe kan ik de ics feed verkrijgen / creëren? Super wanneer je zou kunnen helpen.
  Groeten, Bas

  • Beste Bas,
   Zelf verhuur ik ook een appartement en ik gebruik hiervoor Huurkalender. In huurkalender kun je ook meerdere kalenders zetten incl. boekings- en betalingssysteem. Alles synchroniseert heel mooi met bijv. Airbnb, Booking, Tripadvisor etc.
   Hoop dat je iets aan deze tip hebt! Succes!

 3. Hoi Maikel, dank voor deze heldere informatie! Echter, mijn opdrachtgever wenst geen Engelstalige woorden op zijn website. Ken jij soms een handige plug-in voor het tonen van events die volledig in het NL is? Veel dank alvast!

 4. Hi Maikel,

  Ik ben voor iemand op zoek naar een oplossing. Ze is Personal Trainer en wil graag een handig systeem op haar website. Woocommerce afspraken is al ingesteld en klanten kunnen ” credits” of tegoed aankopen om bootcamps of lessen aan te kopen. Nu wil ik het graag zo instellen dat na aankoop hiervan zij een agenda krijgen te zien en dit kunnen inplannen.

  Zelf heeft zij wel een agenda in wordpress staan (klanten zien deze niet), waarin zij ze handmatig moet in zetten. Hier wil ze vanaf. Ze wil in één oogopslag kunnen zien “wie komt er vanavond naar de les”. Heb jij een idee? Ik hoop dat je wat weet. Liefst gratis plugins.

  Met vriendelijke groet,
  Maaike

 5. Hallo Maikel,

  Ik ben voor iemand op zoek naar een plugin die automatisch kan bijhouden hoeveel plaatsen er nog beschikbaar zijn. Het gaat om het inschrijven van workshop waarbij in deze tijden maar een beperkt aantal mensen aanwezig kan zijn. Vol is vol, maar als er teveel mensen zich aanmelden moet je ook weer mensen teleurstellen.

  Bestaat er een plugin waarbij automatisch aangegeven kan worden als een workshop “uitverkocht” is? Of het je een ander idee dat bezoekers zich niet meer kunnen aanmelden als de workshop vol is?

  Met vriendelijke groet,
  Anneke

  • The events calendar kun je koppelen aan WooCommerce (de betaalde versie in ieder geval). Het is dan prima te regelen om de workshops op uitverkocht te krijgen aan de hand van de voorraadinstellingen van WooCommerce.

 6. Beste,
  Ik heb een wordpress pagina gemaakt die alleen toegankelijk is voor gebruikers, privé pagina dus.
  Ik wil graag een agenda toevoegen waar iedere aangemelde gebruiker iets kan inzetten, beschikbaarheid of evenement. Als een gebruiker dus op een datum klikt zou hij/zij iets in moeten kunnen vullen, datum, tijd en wel/niet beschikbaar of iets dergelijks. Als ik dit zelf zou kunnen aanpassen zou het helemaal perfect zijn. Ik kan alleen kalenders vinden welke ik (admin) alleen een evenement in kan aanmaken. Weet jij misschien welke ik zou kunnen gebruiken? Daarnaast zou die agenda ook herinneringen moeten kunnen sturen……misschien iets te veel gevraagd maar al zou hij alleen invulbaar zijn voor alle gebruikers zou dat al heel mooi zijn.

 7. Goedenavond,

  Ik heb mijn eigen website en ben niet zo handig met WordPress en evenmin de Engelse taal. Ik wil op mijn home page graag een evenementenkalander plaatsen. Allerlei filmpjes gekeken, kom er niet uit. Ik kan wel een agenda – plugin installeren, maar dan? Hiermee heb ik nog steeds geen overzicht van evenementen op de home page! Moet ik wellicht een shortcode (net zoals bij het installeren van het contactformulier [contact-form-7 id=”186″ title=”Contactformulier 1″] installeren? Wie zou me kunnen helpen? Heel erg bedankt alvast

 8. Hallo Maikel,

  Ik presenteer een radioprogramma op vijf verschillende internetradiostations, verspreid over vijf landen, in meer dan één tijdzone.

  Op mijn website heb ik een uitzendschema gemaakt door Google Calendar te embedden (https://brainvoyagermusic.com/broadcast-schedules/).

  Wat ik hiermee hoopte te bereiken is vooralsnog niet gelukt. Ik wil graag dat wáár ook ter wereld mijn luisteraars mijn uitzendschema raadplegen, zij de aanvangstijden in hun eigen lokale tijd te zien krijgen.

  Weet jij hoe ik dit voor elkaar kan krijgen?

  Alvast hartelijk dank!

  Jos Verboven

 9. Wij gebruiken de wordpress calender op de website van de kerk om te communiceren welke kerkelijke vieringen met details als voorganger etc. er komen,
  Het begrip “evenementen” is hierbij niet op zijn plaats. simpel “agenda” is juister en minder irritant. Is hier een oplossing voor ?

 10. Hoi Maikel,

  Bij toeval kwam ik hier terecht en dacht gelijk…wat handig en mooi dat iemand zijn kennis wil delen.

  Ook ik heb de Events Calander geïnstalleerd en deze loopt via mijn menu.
  Echter als de kalender open krijg ik het volgende bovenaan te zien.
  “Blog Archives”(aan de linkerkant) en HOME (aan de rechterkant).

  Hierdoor komt de kalender zelf een stuk lager te zitten en dat is jammer.

  Valt dit dus ergens aan te passen denk je?
  Alvast bedankt voor je reactie.

 11. Beste Maikel,

  Ik heb The Events Calendar gedownload en in een widget in mijn sidebar geplaatst, nu wil ik die ook als pagina zichtbaar hebben (op de mobiele versie zie je de sidebar niet) hoe doe ik dat?

  Duidelijke en heldere uitleg over alle onderwerpen, veel hulp aan gehad!

  Met vriendelijke groet,
  Jessica

 12. Beste Maikel,

  Ik heb de Events Calender geinstalleerd. Alles werkt goed op 2 kleine dingen na.
  Bij een event vermeld de kalender telkens de volgorde maand, datum. Dus bv februari 21 i.p.v. 21 februari. Ik heb overal al gekeken maar ik niet vinden waar ik dat kan wijzigen. Dan de 2e vraag. Kun je een “herhaal event”maken? Dus iets wat b.v. iedere maand of week terugkomt?

  Alvast bedankt voor de info.

 13. Hallo,

  Een typisch Nederlandse vraag; is er ook een manier om een agenda of kalender op een gratis site te plaatsen?
  Mijn site is namelijk te vervanging van een verslag voor school en daar ga ik geen betaalde versie voor nemen. Plug-ins kunnen, zoals ik het lees, alleen gebruikt worden wanneer je het duurste abonnement hebt.

  Groetjes, Lisa

 14. Hoi Maikel,

  Ik had een vraag over mijn website. Ik wil graag dat klanten zich kunnen inschrijven op mijn website voor bepaalde trainingen. Daarbij moeten mensen zich kunnen inloggen om inzage te krijgen in deze agenda. Is hier een betrouwbare plugin voor waarmee mensen kunnen inloggen en dus bepaalde pagina’s kunnen zien? De mensen die dus niet ingelogd zijn mogen deze pagina’s niet kunnen inzien.

  Het moet er natuurlijk wel professioneel uit zien. Dus een betaalde plugin is ook prima.

  Groetjes,

  T

 15. Ik wil graag een scheurkalender op mijn website plaatsen. Met elke dag een nieuwe quote. Heb hem in pdf en ook omgezet naar JPEG. Nu leek het me handig om gebruik te maken van de fusion slider, meegeleverd met thema Avada wordpress. Maar dat betekent dat ik per dag een slide moet uploaden en dat kost veel tijd! Enig idee wat ik kan gebruiken? Zit al tussen de kalender plugins te neusen maar vraag me af of dat de tool is die hiervoor geschikt is.

 16. Beste Maikel,

  Ik tref een rommelige lay-out aan als ik op een evenement klik.
  Verschillende letterkleuren die ik niet gewijzigd krijg in style.css.

  Kan ik invloed uitoefenen op de lay-out en hoe kan ik de kleuren aanpassen?

  Groet,

  Wim

 17. Beste Maikel,

  Ik heb Event Manager in WordPress geinstaleerd, ziet er goed uit!

  Maar nu mijn vraag:
  Als ik een nieuw evenement wil maken, moet ik een nieuwe pagina maken!
  Maar ik heb mijn pagina’s al klaar, is er ook een mogelijkheid om een event direct te koppelen aan een bestaande pagina?
  Of wil ik gewoon te veel?

  Misschien weet jij dit, ik hoor het graag van je!

  Groeten Rob Doolaard

 18. ik heb een events kalender op mijn website draaien en een widget. het vreemde is dat elke dag bij mij op de pc de events die geweest zijn netjes plaats maken voor nieuwe events van die dag, maar kijk ik op andere pc’s dan veranderd er daar niets m.a.w. de oude events blijven gewoon staan. Weet jij misschien hoe dit kan.

 19. Ik ben op zoek naar een kalender in de vorm van een spreuken scheurkalender. Elke dag een andere spreuk. Met datum en spreuk dus. Sommige teksten zijn wat langer dan de andere. Iemand een idee voor een goede plugin hiervoor?

 20. Hi, ik gebruik een kalender op mijn site zodat mensen een half uur sparren kunnen inplannen en ik weet niet hoe ik tijd kan blokken waarop ik niet kan… hoe doe ik dat? (ik gebruik google agenda)

 21. Hoe kan ik terwijl ik geen sidebars heb toch de agenda (kalender) plaatsen op een door mij aangegeven punt op de site?

  • Voor The Events Calendar bedoel je denk ik? Ik neem aan dat je de widget ergens wilt plaatsen.. je zal dan toch een widget-gebied moeten maken op de plek waar je het wilt hebben staan.

 22. Hallo,

  Kan ik in de WordPress template Avada een Evenement maken die ik in de menubalk kan aanroepen zodat ik allemaal blokken tekst met agenda punten onder elkaar heb?
  en kan ik dan op d ehoofdpagina er dan 5 stuks laten zien? zo ja,
  hoe maak ik dat? hebt u een beschrijving hiervan?

  • Wanneer je evenement op een pagina plaatst is deze natuurlijk altijd aan te roepen via het menu. (weet niet wat je anders bedoelt)

   Bij The Events Calendar heb je verder ook een widget die je op de homepage zou kunnen verwerken om een x aantal evenementen te laten zien.

 23. Hoi Maikel, bedankt voor de tips. Ik heb de Events Manager geïnstalleerd. Ik zoek naar een manier om een event aan te maken waar bezoekers zich op kunnen inschrijven. Helaas vind ik het standaard inschrijfformulier dat Events Manager biedt iets te lang (telefoonnummer is absoluut onnodig). Maar ik kan nergens vinden waar ik het formulier kan aanpassen. Enig idee?

 24. Goedenavond,
  Ik heb de event calendar plug-in gedownload en het aanmaken van de evenementen e.d. gaat prima maar elke keer als ik een evenement aanmaak komt deze (op lelijke wijze) op mijn startpagina te staan. Ik heb nergens aangegeven dat deze op mijn startpagina dient te staan. Hoe kan ik deze verwijderen, of nog beter in een mooie horizontale balk onderaan (net boven de footer) plaatsen.

  • Ik heb eerlijk gezegd geen idee hoezo dit op deze manier gaat op je website. Het is niet zo dat er een shortcode of iets is om deze plugin op een bepaalde locatie weer te geven. Je krijgt juist extra pagina’s waar je de evenementen kunt bekijken. Je kunt in dit geval het beste even de maker contacteren via het support forum.

 25. Ik heb momenteel een bug/probleem ontdekt in Events Manager, waar ik geen oplossing voor heb.
  Blijkbaar werkt Events Manager prima, indien je deze voor de eerste keer installeert.
  Maar ik heb ontdekt, dat als je deze plugin installeert, later dis-abled en un-installed, dus verwijderd, je vervolgens een probleem hebt, indien je dan Events Manager weer gaat installeren.
  Want dan zie je deze plugin alleen in Admin, maar er worden niet meer de 5 pagina’s aangemaakt, zoals Evenementen, mijn reserveringen enz. Dus je kunt hem daarna niet meer gebruiken.
  Heeft iemand hier een oplossing voor?

  • Dit komt omdat je de gegevens tijdens het verwijderen van de plugin niet hebt laten verwijderen door de plugin te “De-installeren” via de optie die Events Manager hiervoor heeft.

   Om het op te lossen kun je naar “Evenementen -> Instellingen -> Administratietools (Geavanceerd)” gaan en vervolgens op “Resetten” klikken. Je krijgt nu weer alle pagina’s.

 26. Is het mogelijk om op twee pagina’s in een wordpress site een “evenementen” pagina te laten worden. Op dit moment heb ik een gewone agenda die ik invul met standaard activiteiten. Daarnaast wil ik een agenda maken waarop toekomstige bezoekers zelf evenementen toe kunnen voegen. Hiervoor zullen ze in moeten loggen, waarna men de evenementen mag plaatsen. Ik kom er alleen niet uit hoe ik dit weer kan geven.

 27. Heb een vraagje nav Event Manager. Wij hebben deze plug-in gedownload, maar hij verstuurt geen bevestigingsbrief als je je inschrijft. Is er dan iets niet goed met de instellingen? Of kan het komen omdat wij ook de plug-in My Calendar gebruiken?
  Dank alvast voor jouw antwoord.

  Vriendelijke groet,
  Monique

 28. Hallo daar 🙂

  Ik zou heel graag zelfstandig een evenementenkalender aanmaken op mijn WordPress professional website. Vandaar dat ik na het lezen van bovenstaande informatie jouw advies heb opgevolgd en The Events Calendar van WordPress.org heb gedownload. Alleen hoe nu verder? Hopelijk kun jij deze leek een beetje op weg helpen. Alvast hartelijk dank!

  Met vriendeijke groet,
  Erik van Barneveld

  • Ik kan het nu wel compleet gaan beschrijven in een reactie, maar het zou eigenlijk een compleet apart artikel moeten zijn om alle mogelijkheden goed uit te leggen 🙂

   Wellicht dat dit artikel er een keer gaat komen, maar voor nu denk ik dat je het best even op de website van the events calendar kunt kijken. Je kunt op deze pagina bekijken welke stappen je kunt nemen en indien je ergens meer informatie over wilt kun je eenvoudig op de link klikken voor meer uitleg met (Engelse) tekst en afbeeldingen.

Geef een reactie