WordPress code snippets op de juiste plek plaatsen

Het mooie aan WordPress is dat je alles kunt aanpassen en dat je zelf overal de volledige controle over hebt.

Je hebt hierdoor de mogelijkheid om plugins en thema’s te installeren, waardoor je een hoop functionaliteiten en een mooi design krijgt.

Je kunt vervolgens ook nog code plaatsen in het functions.php bestand om bepaalde dingen te bereiken. Zo kun je bijvoorbeeld in WooCommerce zorgen dat je 3 producten per rij laat zien met de juiste code in het functions.php bestand.

De vraag is echter of dit eigenlijk wel altijd de juiste plek is om code te plaatsen. In dit artikel ga ik er wat dieper op in en leg ik je uit waarom niet altijd alles in het functions.php bestand hoeft.

Wat is er mis met het functions.php bestand?

In principe niets, zeker niet wanneer je een child theme gebruikt en de wijzigingen die je aanbrengt ook niet verloren gaan bij een update van het thema.

Er zijn echter dingen waar je alsnog tegenaan kunt lopen op de lange termijn. Wanneer je dingen in het functions.php bestand plaatst, dan raak je deze kwijt wanneer je van thema wisselt.

Nu hoeft dit geen probleem te zijn, maar je moet wel van te voren bedenken of het in het functions.php bestand van je thema hoort of beter op een plek.

Wanneer hoort iets in het functions.php bestand en wanneer niet?

Wanneer je code snippets tegenkomt plaats je het al vrij snel zonder na te denken in het functions.php bestand van het thema (child theme) waar je gebruik van maakt.

Bij een thema wissel ben je vaak allang vergeten dat je iets in het functions.php bestand hebt geplaatst, waardoor je dit niet overzet naar het nieuwe thema.

Het is dus eigenlijk heel simpel wanneer je een code snippet in het functions.php van je thema kunt plaatsen. Wanneer je het bij een thema wissel niet meer nodig hebt, dan kun je het prima in het functions.php bestand van je thema plaatsen.

Gaat het echter om een functie die je wilt behouden, bijvoorbeeld dat bestellingen automatisch op compleet worden gezet in WooCommerce, dan hoort het niet in het functions.php bestand thuis.

Waar moet je het dan plaatsen?

Code Snippets

Goede vraag. Code snippets die niets met het thema te maken hebben zal je idealiter dus op een andere manier moeten verwerken. Een handige oplossing is de plugin Code Snippets.

Deze plugin geeft je de mogelijkheid om snippets aan je website toe te voegen. Verder kun je ook meteen de snippet een titel en beschrijving meegeven, zodat je precies weet wat het doet.

Code snippets bewerken

Je bepaald vervolgens zelf of de snippet actief mag zijn op je website of dat je het liever nog niet actief hebt staan.

Conclusie

Het is niet verkeerd om code snippets te gebruiken op je website om bepaalde dingen te bereiken. Het is alleen wel slim om eraan te denken op wat voor manier je dit doet.

Plaats code snippets die te maken hebben met het huidige thema gerust in het functions.php bestand en plaatst code snippets die los staan van het thema, en die je wilt behouden bij een thema wissel, met behulp van een plugin als Code Snippets.

  1. Bedankt voor alle informatie op de website, het helpt enorm, alleen krijg ik bij het invullen van de code voor het verwijderen van andere verzendopties de melding:
    syntax error, unexpected ‘$rates’ (T_VARIABLE), expecting ‘)’

Geef een reactie