WordPress installeren

Update: Bekijk het artikel WordPress website maken voor een complete handleiding hoe je WordPress van begin tot eind kunt installeren, instellen en inrichten.

Wordpress installeren hoeft niet zo moeilijk te zijn als je denkt. De meeste hostingbedrijven hebben tegenwoordig wel een 1-klik installatiesysteem als Softaculous of Installatron.

Op de deze manier hoef je alleen maar een aantal gegevens in te vullen en het programma maakt automatisch een database voor je aan en koppelt die aan je WordPress website.

In onderstaande video kun je zien hoe je WordPress kunt installeren. Deze video maakt onderdeel uit van de complete handleiding om een blog te maken.

WordPress installeren bij een ander hostingbedrijf

Wanneer je WordPress hosting hebt bij een ander bedrijf die geen cPanel met Softaculous heeft, dan moet je even nakijken of de desbetreffende hostingprovider een ander 1-klik installatiesysteem heeft.

Je kunt dit meestal wel vinden op de website van je hostingprovider en anders kun je altijd even contact opnemen met je hostingprovider om het aan de helpdesk te vragen.

Wanneer je uitgekozen hostingprovider geen gebruikt maakt van een 1-klik installatiesysteem om WordPress te installeren is het noodzakelijk om WordPress handmatig te uploaden en vervolgens te installeren.

WordPress handmatig uploaden en installeren

Dit is de lastigste manier wanneer je geen enkele kennis hebt van FTP programma’s, WordPress en databases (MySQL).

WordPress heeft zelf een uitgebreide installatiehandleiding gemaakt in het Engels waar alles heel goed wordt uitgelegd.

Er is ook een installatiehandleiding in het Nederlands, maar die is helaas een stuk minder uitgebreid.

Wanneer het ondanks de WordPress installatiehandleiding toch niet lukt om WordPress te installeren, laat dan hieronder een reactie achter. Ik zal vervolgens mijn best doen om je te helpen.

Succes met WordPress installeren!

14 reacties

 1. Aanvulling: Ook Avada zou misschien geschikt zijn als ik hier affiliatie kan toepassen. Ik gebruik WP inmiddels via een SDD van Neostrada, dus ik zit op de goede weg…

  1. Leuk om te horen dat je al meteen actie aan het ondernemen bent en aan de slag bent gegaan.

   Je kunt met alle themes affiliate toepassen, dit is niet afhankelijk van een thema maar is een kwestie van een affiliate link plaatsen op je website.

   Hoe bedoel je precies het kleuren van woorden? De kleur van woorden waar je een link van maakt kun je inderdaad instellen bij deze themes. De kleuren van alle links zullen echter wel hetzelfde zijn.

   Je hebt bij deze twee themes tevens de mogelijkheid om buttons te maken. Bij de buttons kun je wel verschillende kleuren nemen.

 2. Hoi Maikel,

  Ik heb toch nog een vraagje. Ik wil graag zoveel mogelijk zelf mijn eigen website samenstellen. Het moet niet zozeer een blog worden, maar meer een website waarin ik een aantal onderwerpen bespreek die ik voorzie van affiliate. Nu denk ik dat het theme U-design handig is. Klopt dat ? Is deze geschikt voor toepassen van affiliate d.m.v. het kleuren van bepaalde woorden, die je dan aanklikt zodat je op een bepaalde website komt ?
  Of kan ik beter een ander theme gebruiken ?

  Alvast dank voor het meedenken.

 3. Alles wat geladen moet worden op je website kost je dataverkeer. Er zijn echter veel factoren die met dataverkeer meespelen waardoor het moeilijk te zeggen is wat je hiermee precies kunt doen.

  Om toch een voorbeeld te geven:
  Wanneer een pagina op je website in totaal 1mb groot is, dan kan deze met 50GB dataverkeer 50.000 keer bekeken worden. Door gebruik te maken van een caching plugin kun je echter ook weer dataverkeer besparen.

  Ander soort voorbeeld:
  Als je website 750 bezoeker per dag krijgt die gemiddeld 2 pagina’s bezoeken van 1MB op je website bezoeken, dan kost dit je 45GB dataverkeer per maand.

  Het mooie van hosting is dat je altijd kunt upgraden. Je kunt dus prima starten met 50gb dataverkeer en indien nodig upgraden.

 4. Hoi, in de video zeg je dat je het beste een Neostrada SSD pakket kunt nemen. Ik zie dat er nogal prijsverschil. Gewone hosting voor 1 euro, SSD voor 3,50.
  Waarom raad je aan om altijd SSD te nemen ?

  1. Ik zeg volgens mij nergens dat je altijd SSD hosting moet nemen. Als je echter een website wilt starten en moet kiezen tussen shared hosting of SSD hosting en je hebt voldoende budget, dan beveel ik inderdaad wel SSD hosting aan omdat dit 5x zo snel kan zijn en ik snelheid erg belangrijk vind.

   Ben je zelf van mening dat snelheid niet de hoogste prioriteit heeft of wil je er niet direct teveel aan uitgeven omdat je net begint, dan zou je ook prima kunnen starten met shared hosting.

   Meer informatie over hosting heb ik ook beschreven in het artikel Blog maken met WordPress in de sectie Een hostingprodiver selecteren.

   1. Dank voor je antwoord. Je dringt het inderdaad niet op.
    Mag ik vragen welk SDD pakket jij gebruikt voor je website, dat geeft mij een idee hoeveel webruimte en dataverkeer ik zelf nodig heb.

    1. Deze website staat op een VPS (virtuele prive server), waar bij Neostrada nu de optie Cloud server voor in de plaats is gekomen. Dit heb ik gedaan omdat ik tientallen websites beheer en dit dan handiger is.

     Met het dataverkeer zal je als het goed is niet snel in de problemen komen. 1.5 GB webruimte jagen sommige mensen er wel snel doorheen, maar dit is bijna altijd omdat er op een verkeerde manier foto’s of andere grote bestanden worden geüpload e.d.

     Foto’s die van je camera afkomen zijn bijvoorbeeld al snel 4-5MB. Als je er hier 100 van upload ben je al 400-500MB verder. Maak je de afbeelding echter kleiner in breedte en hoogte (kan bijv. met paint), dan kun je al snel van 4-5mb gaan naar 100-200KB. Upload je er hier 100 van dan praten we maar over 10-20MB, dit is nogal een groot verschil en hierdoor verbruik je ook minder dataverkeer.

     Zelf verbruik ik op dit moment met deze website 128MB webruimte. Ik moet wel toegeven dat ik soms wat overdreven alles probeer te optimaliseren om alles zo klein mogelijk te maken, maar het kleinste SSD pakket zou dus voldoende ruimte en dataverkeer hebben.

     1. Dus 1,5 GB webruimte zou dus voldoende moeten zijn, maar hoe zit het met 50 GB aan dataverkeer ? Ik las ergens dat Google ook hiervan gebruikt bij het zoeken.

 5. Hallo ik ben begonnen met een blog te maken hier; maar ik krijg het niet voor elkaar om
  een fatsoenlijke start pagina te maken met verschillende widgets; ik krijg ze niet op mijn
  home page gedownload kun je me aub helpen. groetjes BEN.

  1. De informatie die je geeft is vrij algemeen, waardoor ik moeilijk antwoord kan geven. Het kan voor ieder theme anders werken en misschien heb je niet eens widgets nodig voor je homepage en kun je alles bij de theme options instellen.

   Als het om widgets gaat hoor je dit altijd te kunnen plaatsen bij Weergave -> Widgets.

 6. Hello hello, een tijdje geleden ben ik als totale leek begonnen aan een blog. Ik heb dit via de online versie van wordpress gedaan en dus niet het wordpress pakket geinstalleerd. Dat was op dat moment too overwhelming. Nu ik wat verder ben en enthousiaster, wil ik graag een .nl of .com maken van mijn huidige blog. Dit kan alleen door een domeinnaam en hosting aan te maken begreep ik. Maar hoe zorg ik ervoor dat mijn huidige online gratis site van wordpress (www.fringesoffamily.wordpress.com) geen inhoud verliest?

  1. Leuk dat je aan het bloggen bent geslagen en de volgende stap wilt zetten.

   Je kunt hier lezen hoe je alles van wordpress.com naar een wordpress.org versie kunt overzetten: http://en.support.wordpress.com/moving-a-blog/#moving-to-wordpress-org

   Kort samengevat kun je dus eigenlijk alles gewoon exporteren en vervolgens importeren in je nieuwe website.

   Het is overigens ook mogelijk om je eigen domeinnaam te krijgen wanneer je wordpress.com gebruikt, zie http://en.support.wordpress.com/add-a-domain/

   Als je er niet uit komt hoor ik het wel, succes! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *