WordPress hosting advies en tips

WordPress is erg populair en daarom bieden steeds meer hostingproviders WordPress hosting aan.

Wanneer je een website met WordPress wilt maken is dit natuurlijk hartstikke mooi.

Wat je echter wel moeten weten is dat er veel verschil tussen de hostingproviders die WordPress hosting aanbieden kan zitten. Dit komt omdat er geen eisen zijn waaraan voldaan moet worden om een hostingpakket “WordPress hosting” te noemen.

De hostingproviders bepalen dus helemaal zelf wat WordPress hosting is en hierdoor komt het regelmatig voor dat hostingpakketten eigenlijk helemaal niets extra’s bieden ten opzichte van normale hostingpakketten. Het heet dan alleen WordPress hosting omdat dit marketingtechnisch handig is en er meestal ook een 1-klik installatiesysteem bij zit om WordPress te installeren.

Nu je dit weet zal het je waarschijnlijk ook helemaal niet verbazen dat er bij verschillende hostingproviders veel verschil kan zitten in de prijs.

Door alle verschillen die er zijn heb ik besloten om dit artikel te maken om je wat meer duidelijkheid te geven over de verschillen tussen de WordPress hostingpakketten die worden aangeboden. Ik zal verder ook per soort hosting enkele hostingproviders aanraden om je op weg te helpen.

Waaraan moet hosting voor WordPress voldoen?

WordPress is lichte software en heeft niet heel veel nodig, toch bestaan er nog altijd hostingpakketten waar je geen WordPress op kunt draaien. Deze hostingpakketten heten natuurlijk geen WordPress hosting, maar ik vond het wel belangrijk om het toch even te melden.

Wanneer je hosting voor WordPress aanschaft moet het minimaal aan de volgende eisen voldoen:

 1. Je hebt minimaal PHP versie 5.2.4 of hoger nodig;
 2. Je moet een MySQL database kunnen aanmaken;
 3. Je hebt minimaal MySQL versie 5.0 of hoger nodig;

Dit is eigenlijk alles wat je nodig hebt. WordPress beveelt daarnaast ook nog Apache of Nginx aan (dit wordt meestal ook gebruikt), maar alle servers die PHP en MySQL ondersteunen voldoen om WordPress te kunnen draaien.

Wat voor hosting heb je nodig voor WordPress?

Zoals ik hierboven al zei is WordPress lichte software en heeft het niet veel nodig. Wanneer je een WordPress website wilt maken hoef je dus nog niet te denken aan een eigen server, Virtuele Privé Server (VPS) of Cloud server.

Voor bijna alle WordPress websites is het prima om te beginnen met een shared hostingpakket. Dit houdt in dat je met meerdere websites een server deelt. Je krijgt van deze server een apart stukje waar alleen jij bij kunt.

Alle WordPress hostingpakketten hieronder gaan over shared hosting, alhoewel de hostingproviders die ik aanraad ook andere hostingpakketten aanbieden.

Normale hostingpakketten met 1-klik installatiesysteem

Er zijn genoeg normale hostingpakketten te vinden waarbij een 1-klik installatiesysteem zit om WordPress binnen een paar klikken te installeren.

Bepaalde hostingproviders noemen dit al WordPress hosting, maar persoonlijk vind ik dit eigenlijk wat overdreven. Het is gewoon normale hosting waar je WordPress kunt opzetten met een 1-klik installatiesysteem.

Er is overigens niets mis met normale hosting. WordPress werkt prima op normale hosting en het is een goed startpunt als je wilt beginnen met een website. Veel websites die groot zijn geworden zijn ook ooit begonnen met normale hosting.

Normale hosting is voor iedereen die het niet erg vindt om WordPress zelf te installeren en bepaalde dingen uit te zoeken. Je krijgt bij normale hosting wel support, maar hele specifieke vragen moet je vaak zelf oplossen.

Gelukkig zijn er meerdere websites te vinden die je kunnen helpen met gratis informatie, waar Webtalis natuurlijk een goed voorbeeld voor is. Normale hosting is tevens ook de goedkoopste oplossing die er is als je een website wilt starten.

Hostingprovider met hosting en 1-klik installatiesysteem

NeostradaVoor normale hosting met een 1-klik installatiesysteem om WordPress te installeren beveel ik Neostrada aan. Je hebt hier normale hosting vanaf € 1,- per maand en SSD hostingpakketten (is sneller) vanaf € 3,50- per maand.

Natuurlijk zijn er nog een heleboel andere hostingproviders die dit ook hebben, maar Neostrada is de hostingprovider waar Webtalis ook op gehost staat en ik ben hier erg tevreden over.

In het artikel “Blog maken met WordPress” laat ik je met video- en tekstuitleg alle stappen zien die je bij Neostrada moet nemen om je eigen WordPress website te maken.

Klik hier en bestel een hostingpakket bij Neostrada met 1-klik installatiesysteem

WordPress hosting met installatie en WordPress support

WordPress hosting op een normale server waarbij de installatie van WordPress voor je gedaan wordt en waar je ook support krijgt als je vragen over WordPress hebt zie je niet overal.

Het bestaat echter wel degelijk en dit is een interessant hostingpakket wanneer je graag zelf een WordPress website wilt maken en ondersteuning wilt krijgen wanneer je ergens niet uitkomt.

Vragen over bepaalde instellingen, plugins, thema’s en beveiliging, het kan allemaal. WordPress hosting met installatie en WordPress support is voor iedereen die een WordPress website wilt starten en de moeilijkste dingen niet helemaal zelf wilt doen.

Het kan je uiteindelijk een hoop tijd schelen om direct aan je hostingprovider een aantal WordPress dingen te vragen in plaats van alles zelf uit te zoeken.

Hostingprovider met hosting, WordPress installatie en support

Xel MediaXel Media is de hostingprovider waarbij je terecht kunt voor Premium WordPress hosting met WordPress installatie en ondersteuning. Je kunt hier vragen zowel via de mail als via de telefoon stellen.

Je hebt bij Xel Media twee verschillende WordPress hostingpakketten, namelijk een Blogging en Website hostingpakket. Wanneer je net gaat beginnen is het Blogging hostingpakket meer dan voldoende om mee te beginnen.

Bij Xel Media kun je terecht voor WordPress hosting vanaf € 9,- per maand, dit is het Blogging pakket. Het Website hostingpakket kost € 19,80 per maand. Naast deze pakketten heeft Xel media ook nog normale hosting vanaf € 4,45 per maand.

Klik hier en bestel een hostingpakket bij Xel media met installatie en support

Managed WordPress hosting

Het hangt van de hostingprovider af wat de definitie van Managed WordPress hosting precies is. Waar je echter wel vanuit kunt gaan is dat de volledige server en alles eromheen volledig in het teken staat van WordPress.

Zo wordt de server volledig geoptimaliseerd voor WordPress om ervoor te zorgen dat je WordPress website zo snel mogelijk draait en dat alles ook zo veilig mogelijk is.

Verder wordt WordPress en de plugins en thema’s die je gebruikt ook automatisch voor je geüpdatet, worden er dagelijks back-ups gemaakt en krijg je deskundige support wanneer je vragen hebt over thema’s, plugins, en alles wat maar met WordPress te maken heeft.

Managed WordPress hosting is voor iedereen die alle technische zaken uit handen wilt geven en het aan de experts wilt overlaten. Natuurlijk moet je nog wel zelf je WordPress website maken, maar alles eromheen wordt voor je geregeld en wanneer je ergens niet uitkomt kun je dit gewoon vragen.

Hostingprovider met Managed WordPress hosting

SavviiIn Nederland zijn nog niet veel hostingproviders die Managed WordPress hosting aanbieden, maar de grootste en bekendste naam onder de WordPress-gebruikers is Savvii.

Savvii biedt naast de bovenstaande dingen die ik genoemd heb bij Managed WordPress hosting ook nog een aantal extra dingen. Zo kun je vanaf pakket 1 gratis gebruik maken van een Content Delivery Network (CDN) om alles nog sneller te maken en worden er dagelijks scans gedaan op infecties en backdoors.

Ondanks alles kan het helaas altijd nog het geval zijn dat je website wordt gehackt. Savvii lost dit vanaf pakket 1 gratis voor je op.

Bij Savvii kun je terecht vanaf € 11,- per maand, dit is het instappakket. Wil je gebruik maken van een CDN, dan heb je pakket 1 nodig, dit kost € 29,- per maand.

Klik hier en bestel een Managed WordPress hostingpakket bij Savvii

Welke hosting past het best bij mij?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn er diverse soorten WordPress hosting waar je gebruik van zou kunnen maken. Je moet voor jezelf bepalen aan welke eisen hosting voor jou moet doen. Zo kun je jezelf afvragen of je alles zelf wilt doen, of je deskundig advies wilt, wanneer je dit nodig hebt en ga zo maar door.

Ik zie het per hostingpakket als volgt:

 • Hosting met 1-klik installatiesysteem: Voor de mensen die het geen probleem vinden om het meeste zelf te doen en/of een beperkt budget hebben;
 • Hosting met installatie en WordPress support: Voor de mensen die graag een WordPress website willen maar ook deskundig advies indien dit nodig is;
 • Managed WordPress hosting: Voor de mensen waarbij snelheid en veiligheid voorop staat en dit volledig aan de professionals over willen laten, waar je ook deskundig advies van kunt krijgen.

Verder zit er natuurlijk ook verschil in of je een “normale” blog wilt starten of dat het een zakelijke website moet worden. Voor een normale blog wil je misschien minder uitgeven omdat het in het begin meer een hobby is en normale hosting ook gewoon prima werkt.

Voor een zakelijke website is het nog belangrijker dat alles goed geregeld is waardoor je eerder uitkomt bij Managed WordPress hosting.

Zelf een hostingprovider uitzoeken

Naast de hostingproviders die ik hierboven aanbeveel zijn er nog ontzettend veel andere hostingproviders te vinden in Nederland. Het staat je vrij om zelf op zoek te gaan naar een hostingprovider.

Ik wil je als tip wel meegeven dat je dan  vooraf goed moet kijken naar de reputatie, uptime, of je WordPress support krijgt en of je WordPress überhaupt wel kunt draaien.

Er is niets belangrijker dan goede hosting. Zit je bij een verkeerde hostingprovider, dan kan het voorkomen dat je website vaak offline is, de server niet goed beveiligd is en je geen enkele hulp krijgt indien je een keer ergens problemen hebt.

3 reacties Voeg ook een reactie toe

 1. Beste Maikel, de informatie is wat verouderd, dit kan voor sommige mensen wat verwarrend zijn heb ik gemerkt.
  Voor de rest een prima website, evenals je youtube kanaal.

  Overigens zit ik zelf bij vinexx, ook een goede hoster wat lekker snel is, en beaalbaar.

Geef een reactie