Wat is CDN?

Het is je vast weleens opgevallen dat sommige grote websites heel snel zijn geladen, ondanks dat ze iedere dag enorm veel bezoekers verwelkomen. Denk bijvoorbeeld aan een grote partij als Amazon. Zulke partijen maken vaak gebruik van een CDN, de afkorting voor Content Delivery Network.

CDN is een vorm van hosting waarbij gebruik wordt gemaakt van een netwerk met meerdere servers die met elkaar in verbinding staan. Die servers hoeven echter niet bij elkaar in de buurt te staan. Zo kan de ene in de Verenigde Staten staan, terwijl de andere server zich bevindt in China. Zodra een bezoeker uit de Verenigde Staten vervolgens verbinding wil maken met de website, dan loopt een belangrijk deel via de server die het snelst kan leveren. Vaak is dat de dichtstbijzijnde server, maar dat hoeft niet in alle gevallen zo te zijn.

De statische content, waaronder de afbeeldingen en JavaScript, worden via die snelle route binnengehaald. Door gebruik te maken van CDN kunnen websites dan ook razendsnel geladen worden. Bekende aanbieders van CDN zijn onder meer MaxCDN, CloudFlare en Akamai.

Wanneer je een goede hosting provider voor je WordPress-website hebt, kun je vaak ook gratis een CDN koppelen aan je website.