WordPress thumbnails opnieuw genereren

WordPress thumbnails opnieuw genereren

Bij het wisselen naar een ander thema kan het al snel voorkomen dat je tegen een probleempje aanloopt.

Elk thema creëert aparte formaten thumbnails die passen bij het thema. Bij het wisselen van thema kan het daardoor zijn dat de oude afbeeldingen de verkeerde formaten hebben, waardoor het er wat vreemd uitziet op je website.

Alles opnieuw uploaden is natuurlijk geen oplossing, maar wat de oplossing wel is kun je lezen in dit artikel.

Wat zijn thumbnails?

Een thumbnail is in principe een kleinere versie van een afbeelding. Wanneer je in WordPress naar Instellingen -> Media gaat kun je 3 standaardformaten bepalen voor de afbeelding op je website. De kleinste wordt in WordPress thumbnail genoemd.

Op het moment dat je een afbeelding toevoegt aan je website worden er dus automatisch kleinere versies van de afbeelding gemaakt. Dit zijn de 3 standaardformaten, maar er kunnen verder ook nog extra formaten aangemaakt worden als dit voor het thema nodig is.

Waar worden thumbnails voor gebruikt?

Thumbnails kun je in principe overal voor gebruiken waar je ruimte wilt besparen en daarnaast maakt het thema ook vaak gebruik van thumbnails voor diverse onderdelen.

Zo wordt voor de uitgelichte afbeelding bij alle thema’s wel een thumbnail gebruikt, kunnen thumbnails gebruikt worden in de sidebar voor bijvoorbeeld populaire berichten en zie je thumbnails vaak ook terug wanneer je onderaan een artikel gerelateerde berichten toont.

Thumbnails worden dus eigenlijk vaker gebruikt dan je denkt en daarom is het wel zo handig dat je deze in het juiste formaat hebt. Bij een thema wissel is het daarom verstandig om de thumbnails opnieuw te genereren.

Regenerate thumbnails

De plugin Regenerate thumbnails is een echte redder wanneer je thumbnails opnieuw wilt genereren.

Zodra je de plugin hebt geactiveerd op je website kun je in één keer thumbnails maken voor alle afbeeldingen. Je kunt dit doen door op de knop “Regenerate All thumbnails” te klikken op de pagina “Extra -> Regen. Thumbnails”.

regenerate-thumbnails

Vervolgens is het een kwestie van wachten tot alle thumbnails zijn aangemaakt. Wil je slechts voor enkele afbeeldingen een nieuwe thumbnail laten genereren? Je kunt dit doen door naar de mediabibliotheek te gaan, over een afbeelding heen te bewegen met je muis en op de link “Regenerate Thumbnail” te klikken.

Wanneer je van alle afbeeldingen nieuwe thumbnails hebt gemaakt kun je de plugin overigens ook weer verwijderen. Het werk is gedaan en verder zal je de plugin niet snel meer nodig hebben. Het is dus overbodig om deze op je website te laten staan.

Verdwijnen de oude thumbnails?

Wanneer je afbeeldingen opnieuw laat genereren zal dit geen gevolgen hebben voor alle oude formaten. Er worden alleen extra formaten aangemaakt, zodat het niet opeens voorkomt dat een afbeelding niet meer werkt op je website omdat de afbeelding niet meer bestaat.

Ik hoop dat dit artikel je geholpen heeft voor als je een keer in de situatie komt dat je de thumbnails opnieuw moet genereren.

4 reacties

 1. Beste Maikel,
  Na een update of misschien wel na een verwijderde plugin zijn opeens al me afbeeldingen groter geworden waardoor ik een stuk mis op mijn thumbnail. Kan deze plugin ervoor zorgen dat alles weer mooi past?

  M.v.g. Bram

 2. Goedemorgen,

  Vraagje ik heb Regenerate Thumbnails, maar maakt deze ook mijn afbeeldingen kleiner zodat de website sneller is?
  Of moet ik dan nog een nieuwe plugin hebben die de afbeeldingen optimaliseert?

  Mvg Brenda

  1. Deze plugin maakt afbeeldingsformaten die geschikt zijn voor het thema waar je gebruik van maakt. De plugin zorgt niet dat de afbeeldingen volledig geoptimaliseerd zijn op de bestandsgrootte. Hiervoor kun je een plugin als Smush

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *