WordPress zoekfunctie uitschakelen

WordPress zoekfunctie uitschakelen

Hoewel de zoekfunctie in veel gevallen handig kan zijn, is het niet zo dat het op alle WordPress websites nodig is om een zoekfunctie te hebben.

In sommige gevallen is het zelfs verstandiger om de complete zoekfunctie uit te schakelen.

Het is natuurlijk mogelijk om de zoekformulieren van je website te verwijderen, maar wist je dat het dan nog steeds voor mensen mogelijk is om gebruik te maken van de zoekfunctie in WordPress?

Nu moet ik er wel bij zeggen dat de meeste mensen echt niet zullen weten hoe er gezocht moet worden op een WordPress website zonder zoekformulier, maar er zijn altijd slimme mensen die bekend zijn met WordPress en zonder enige moeite kunnen speuren op je website.

Wanneer je op een WordPress website wilt zoeken waar geen formulier opstaat hoef je alleen maar in de browser achter de URL “/?s=zoekwoord” te plakken om een zoekopdracht uit te voeren.

Waarom de WordPress zoekfunctie uitschakelen?

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom het niet voldoende is om alleen de zoekformulieren van je website af te halen, maar om ook de zoekfunctie uit te schakelen.

Zo zijn er verschillende membership plugins voor WordPress beschikbaar waar je de verborgen pagina’s alsnog kunt ontdekken met behulp van de zoekfunctie. Nu hoeft dit niet erg te zijn als de inhoud van de pagina niet bekeken kan worden, maar in sommige gevallen is dit wel degelijk mogelijk en kan je complete cursus gratis bekeken worden. Dit is natuurlijk zeker niet de bedoeling.

Een andere reden kan zijn omdat een klant bijvoorbeeld graag wil hebben dat pagina’s en berichten alleen te vinden mogen zijn wanneer deze met een link zichtbaar zijn op de website. Om vervolgens te voorkomen dat de andere pagina’s toch ontdekt kunnen worden kun je de zoekfunctie uitschakelen en de pagina’s op noindex zetten.

Hoe je de WordPress zoekfunctie kunt uitschakelen

Je kunt de WordPress zoekfunctie uitschakelen door onderstaande snippet in het functions.php bestand van het thema (het liefst een child theme) dat je gebruikt te plaatsen.

function fb_filter_query( $query, $error = true ) {

	if ( is_search() ) {
		$query->is_search = false;
		$query->query_vars[s] = false;
		$query->query[s] = false;

		// to error
		if ( $error == true )
			$query->is_404 = true;
	}
}

add_action( 'parse_query', 'fb_filter_query' );
add_filter( 'get_search_form', create_function( '$a', "return null;" ) );

Bron snippet: WPEngineer

Met behulp van de snippet komt degene die probeert te zoeken op je website op een 404 error pagina terecht. Je hebt echter wel de mogelijkheid om dit aan te passen door $error op false te zetten. Indien je dit gedaan hebt zorg je ervoor dat de persoon die probeert te zoeken gewoon op dezelfde pagina blijft.

Alternatieve methode om de zoekfunctie uit te schakelen

Wanneer je niet in de code wilt duiken omdat je bang bent dat er iets verkeerd gaat en straks niets meer werkt, dan is er ook nog een alternatieve methode om de WordPress zoekfunctie uit te zetten.

Je kunt de WordPress zoekfunctie verwijderen en uitschakelen met behulp van de plugin Disable Search.

Disable Search

Disable Search werkt is een handige plugin die direct werkt zodra je de plugin installeert en activeert. Je hoeft echt helemaal niets in te stellen.

Een bijkomend voordeel van deze plugin is dat de zoekformulieren ook automatisch verdwijnen en niet meer zichtbaar zullen zijn. Dit is handig wanneer het thema dat je gebruikt standaard een zoekformulier heeft en je liever zelf niets in de code aanpast om het formulier te verbergen.

10 reacties

 1. Goede tip. Uitgeprobeerd. Zoekveld verdwijnt maar de tekst : Nothing Found
  It seems we can’t find what you’re looking for. Perhaps searching can help ….blijft staan helaas.

 2. Dankjewel!! Dit was iets waar ik me al jarenlang aan stoorde, haha. En na een Google-actie kwam ik deze tip tegen. Ik heb de plugin gebruikt, lekker simpel 🙂

 3. Hallo Maikel,

  Het probleem dat ik ondervind bij de plugin Disable Search is dat in WooCommerce dan ook de zoekfunctie van AdvWooSearch niet meer werkt. Überhaupt geen zoekfunctie meer. Is daar nog een oplossing voor dat wel het zoekglas verdwijnt, maar AdvWooSearch het blijft doen?
  Want in principe hoeft alleen dat zoekglas maar weg

  De website die ik hieronder gezet heb is de site waar ik nu een webshop ingezet heb.
  De site die al life is zonder webshop: https://motorcentrumdeventer.nl

  Ben benieuwd of u een oplossing voor mij heeft.

  1. De functie van de plugin is om alles compleet uit te schakelen, dus dat zal inderdaad niet werken. Wat je kunt doen om een zoekicoontje weg te krijgen, is dit verbergen met CSS (de code verschilt) of dit te verbergen door middel van een optie in het thema.

  1. De functie zelf wordt uitgeschakeld, niet de zichtbaarheid. In het menu zou je het kunnen verwijderen met een instelling in het thema (als deze er is) en anders met CSS. Ik zie echter dat het je al gelukt is. 🙂

 4. Hoi verdwijnt met het installeren van de plugin ook het zoekveld op mijn homepage? Ik vind dat zoekveld storend omdat dat, zeker op een tablet of mobiel, te veel ruimte inneemt en de aandacht trekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *