5 handige YouTube plugins voor WordPress

YouTube WordPress plugins

Wanneer je een blog hebt is de kans groot dat je weleens een YouTube filmpje op je website hebt geplaatst.

Het kan zijn dat het filmpje gemaakt is door iemand anders, maar wellicht maak je zelf ook regelmatig YouTube filmpjes voor je blog.

Het plaatsen van een YouTube video is gelukkig niet moeilijk in WordPress en daar heb je in principe geen plugin voor nodig.

Er zijn echter wel verschillende plugins die je kunnen helpen met wat extra functionaliteiten voor je YouTube video’s.

Hieronder volgen 5 handige YouTube plugins die je op een andere manier kunnen helpen.

Hide YouTube Related Videos

Hide YouTube Related Videos

Wanneer je YouTube video’s embed op je WordPress website door alleen de URL in de editor in te vullen, krijg je nadat de video is afgespeeld gerelateerde video’s te zien.

De gerelateerde video’s zijn niet altijd alleen je eigen video’s en daarom wil je wellicht het liefst niet de gerelateerde video’s laten zien.

Je kunt gerelateerde video’s voorkomen door altijd je video’s te embedden in een iframe en deze mogelijkheid uit te vinken op YouTube. Een andere manier om dit te doen is de plugin Hide YouTube Related Videos te installeren.

Nadat je de plugin geactiveerd hebt “verstopt” het de gerelateerde video’s bij je video’s. Wanneer de video is afgelopen kunnen je bezoekers er nog wel voor kiezen om de video opnieuw te bekijken.

Video Thumbnails

Video Thumbnails

Wanneer je veel video’s plaatst op je website wil je misschien ook een thumbnail van de video in het artikel gebruiken. Dit is tenslotte een hele relevante afbeelding om te gebruiken als uitgelichte afbeelding.

De plugin Video Thumbnails maakt het makkelijk om video thumbnails te laten gebruiken. Zodra je een artikel publiceert zal de plugin zoeken naar de eerste video die in het artikel staat. Wanneer de video is gevonden zal de thumbnail van de video worden opgehaald van YouTube.

De opgehaalde thumbnail wordt in de mediabibliotheek geplaatst en zal automatisch als uitgelichte afbeelding worden gebruikt.

YouTube White Label Shortcode

YouTube white label shortcode

Wil je meer controle over de YouTube video’s die je op je website embed? Met de plugin YouTube White Label Shortcode krijg je deze controle.

Deze plugin zorgt voor een extra box in de editor van WordPress waar je bepaalde dingen in kunt stellen en vervolgens een shortcode kunt laten genereren die je kunt gebruiken in je bericht.

Zo kun je zelf bepalen of je het YouTube logo wilt weergeven bij de video, of de controle knoppen zichtbaar moeten zijn, of de video automatisch moet starten, wat de maximale hoogte en breedte is, of de video in HD moet starten, en nog veel meer.

Deze plugin is dus zeker de moeite waard als je meer controle wilt hebben over je video’s en het eenvoudig wilt instellen.

WP YouTube Lyte

Wanneer je een video embed in een artikel duurt het natuurlijk langer om de volledige pagina te laden.

De plugin WP YouTube Lyte zorgt ervoor dat de embedded YouTube video gebruik maakt van het “lazy load” principe. Wanneer een bezoeker je website bezoekt zal alles er hetzelfde uitzien.

Achter de schermen is het echter zo dat de YouTube video pas echt geladen wordt wanneer je daadwerkelijk op de video klikt. Op deze manier kunnen pagina’s met YouTube video’s sneller geladen worden. Met name bij pagina’s met veel YouTube video’s merk je al snel het verschil.

Wanneer je de plugin installeert en activeert kun je bij Instellingen -> WP YouTube Lyte nog het een en ander instellen zoals de player grootte, positie van de player, en nog een aantal dingen meer.

Het Embedden van een Youtube Video gaat ook net iets anders. Je kunt nog steeds de video URL van de video kopiëren en plakken in WordPress, maar je moet dan alleen nog https:// aanpassen in httpv://.

WP Video Lightbox

WP Video Lightbox

Het kan zijn dat het je handig of leuk lijkt om een YouTube video in een lightbox popup te laten zien. Met de plugin WP Video Lightbox kun je dit bereiken.

Zodra de plugin is geïnstalleerd en geactiveerd kun je met behulp van een shortcode de video embedden in een lightbox. Je kunt verder ook instellen of de video in de lightbox automatisch moet starten, of de titel moet worden weergegeven, en nog veel meer.

Naast YouTube video’s werkt deze plugin ook met Video’s van Vimeo, afbeeldingen, flash en iFrames.

6 reacties

 1. Hi Maikel,
  Bedankt voor de leerzame aanwijzingen en tips.
  Staat er ergens ook een handleiding hoe je de gemaakte you tube videos die op you tube staan ook op je eigen site op een soort van cinema pagina kunt plaatsen om de kijkers op je site te houden in plaats dat ze na het kijken weggaan wellicht en mogelijk andere videos gaan kijken en je ze kwijt bent dan? Zo een soort bioscoop pagina lijkt mij een goede aanvulling hen erbij te houden.

 2. Hallo Maikel,

  Wat een mooie plugins zet je altijd op je blog deze gebruik ik zeker.
  Maar ik heb een vraagje.
  Mijn website computerinternetles.nl laadt langzaam ik heb al de plugin w3 total cache erop gezet maar dat helpt niet weet jij een oplossing?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *