Hoe je YouTube video’s kunt embedden op je WordPress website

Video’s geven je blogbericht een heel nieuw leven. Mensen kijken graag naar dingen en iets wat in 600 woorden beschreven wordt, kun je in een filmpje van 2 minuten uitleggen.

Sinds WordPress versie 2.9 kun je heel eenvoudig video’s van YouTube embedden in je berichten en pagina’s op je WordPress website.

Het is niet alleen mogelijk om YouTube video’s te embedden, het kan ook met video’s van websites als Vimeo, Flickr, DailyMotion, WordPress.tv, en nog een aantal meer.

Voor het gemak neem ik in dit artikel YouTube als voorbeeld omdat dit de grootste en populairste videowebsite is.

Hoe je een YouTube video embed op je WordPress website

Er zijn verschillende manieren om een video van YouTube te embedden op je WordPress website. Bij de ene manier doet WordPress het werk en bij de andere manier moet je zelf de embedcode handmatig plaatsen.

Je kunt beide manieren hieronder in de video zien. Wil je meer informatie? Bekijk dan ook de tekstuitleg onder de video.

Abonneer je op mijn YouTube kanaal

Manier 1: Maak gebruik van WordPress oEmbed

Sinds WordPress versie 2.9 maakt WordPress gebruik van de oEmbed functionaliteit. oEmbed is een protocol voor site A (je blog) om aan site B (zoals YouTube) de HTML code te vragen die nodig is om content van site B te embedden.

oEmbed is gemaakt om te voorkomen dat je HTML code hoeft te kopiëren van de video (of andere media) van de website waar het gehost staat. Je kunt met de volgende stappen eenvoudig een video embedden dankzij oEmbed.

Stap 1: Zoek op YouTube uit die je op jouw website wilt plaatsen.

Stap 2: Kopieer de URL van je uitgekozen video.

YouTube video URL

Stap 3: Ga naar het bericht (of pagina) waar je de video op wilt embedden en plak de URL op de juiste plek in het bericht. De YouTube video zal nu te zien zijn wanneer je je bericht bekijkt.

Extra informatie
Het maakt niet uit of je de URL in de visuele editor (WYSIWYG) plakt of in de HTML editor. Het zal in beide gevallen werken.

Waar je wel op moet letten is dat de URL een regel voor zichzelf heeft en dat de URL niet klikbaar (een hyperlink) is.

Voorbeeld hoe het moet:
Tekst, tekst en nog meer tekst.

http://www.youtube.com/watch?v=ID

Meer hoef je niet te doen om een filmpje in je bericht te krijgen, het is echt super eenvoudig.

Manier 2: Embed handmatig een YouTube video

Dit is een manier die je ook kunt gebruiken als je geen WordPress website hebt. Het is nog altijd vrij eenvoudig.

Stap 1: Zoek op YouTube uit die je op jouw website wilt plaatsen.

Stap 2: Klik onder de video op “Delen” en vervolgens op “Insluiten”. Je krijgt nu het volgende te zien:

Embed YouTube video

Stap 3: Vul de opties naar wens in en kopieer de insluitcode die je krijgt.

Videoformaat: Wanneer je op de knop klikt waar in bovenstaande afbeelding 560×315 staat, kun je het formaat van de video aanpassen. Er staan een aantal suggesties voor formaten en je hebt ook de mogelijkheid om een aangepast formaat te maken zodat het perfect op je website past.

Voorgestelde video’s: Indien je op het einde van de video andere video’s wilt laten zien kun je hier een vinkje neerzetten. Deze voorgestelde video’s kunnen ook van andere mensen zijn.

Privacymodus: Als je deze optie inschakelt betekent het dat YouTube geen informatie over bezoekers opslaat op je webpagina tenzij ze de video afspelen.

Oude insluitcode: Indien je alleen Flash ondersteuning wilt geven aan deze video kun je hier een vinkje zetten. Dit zou ik zelf niet aanraden om te doen. De standaard insluitcode ondersteunt namelijk ook flash en verder ook nog HTML5.

Stap 4: Ga naar het bericht (of pagina) waar je de video op wilt embedden. Je kunt vervolgens de insluitcode in de teksteditor plakken op de juiste plek in het bericht. De YouTube video zal nu te zien zijn wanneer je je bericht bekijkt.

Teksteditor WordPressLet op: Je moet de insluitcode altijd plakken in de teksteditor en dus niet in de Wysiwyg editor. Plak je het wel in de Wysiwyg editor, dan zal de insluitcode als tekst verschijnen. Je kunt rechtsboven in de bewerker de teksteditor selecteren.

Extra informatie
Het is ook mogelijk om voor elkaar te krijgen dat de video automatisch afspeelt, vanaf een bepaalde tijdstip start of dat de ondertiteling automatisch aan staat.

Hoe je dit precies kunt instellen kun je bekijken op de pagina “Video’s afspeellijsten insluiten” van YouTube zelf.

Ik hoop dat het embedden van een YouTube video geen probleem meer voor je is na het lezen van dit artikel.

Indien je nog vragen hebt kun je deze hieronder in de reacties stellen. Wil je graag op de hoogte blijven van de video’s die ik publiceer op YouTube? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal.

10 reacties Voeg ook een reactie toe

 1. Hoi,
  wanneer ik een filmpje insluit op mijn website en hij is afgelopen wordt er doorverwezen naar andere films. Is dit ook uit te zetten / kan ik mijn filmpje laten herhalen?

  Groetjes
  Anouk

 2. Het plaatsen van een youtube video is prima gelukt. Vraag is alleen of de bezoekersteller op youtube nu ook blijft tellen. Is daar een instelling voor?

 3. Mijn filmpjes doen het wel goed, maar kan ik ook een beginafbeelding kiezen? nu is het een saai grijs vlak….nodigt niet echt uit tot kijken.

  Groetjes,

  Tessa

 4. Wanneer ik de video op de website plaats, krijg ik staan dat het verificatieprobleem is. Wat betekend dit?

 5. Ik kon altijd een video insluiten om op mijn Weblog te plaatsen , maar sinds kort lukt het alleen om een leeg zwart vak te plaatsen en is er niets van de gekozen video te zien ..ik doe dat altijd op de 2 e manier en ging altijd perfect…wat is er fout gegaan ook het oude scherm is er niet meer wat uitrold als je insluiten aanklikt er is alleen een link te zien en als ik die kopieer en plak in mijn weblog ..zie je alleen een zwart vak….
  graag zou ik horen wat ik fout doe , en hoe ik op de oude vertrouwde manier weer een video kan plaatsen….
  Groetjes Lenie

  • Op YouTube zie je wanneer je op insluiten klikt alleen nog de iframe code. Wanneer je echter op “Meer weergeven” krijg je weer meerdere opties die je voorheen ook had.

   Dat je op je website alleen een zwart vak te zien krijgt ligt waarschijnlijk aan een plugin die je (sinds kort) gebruikt. Je kunt het beste even alle plugins uitschakelen en kijken of het probleem er dan nog is. Is het probleem opgelost, zet dan alle plugins 1 voor 1 weer aan om erachter te komen welke plugin de veroorzaker van het probleem is. Je kunt hier dan een alternatief voor zoeken.

Geef een reactie