7 vragen en antwoorden over de Gutenberg editor

7 vragen en antwoorden over de Gutenberg editor

6 december 2018 was het dan eindelijk zover. WordPress 5.0 is uitgebracht, waardoor we gebruik kunnen maken van de nieuwe editor, die ook wel de blok editor genoemd wordt.

Aangezien er nog veel vragen zijn en nog lang niet iedereen WordPress heeft geüpdatet naar de nieuwste versie, zal ik in dit artikel wat antwoorden geven op een aantal vragen.

#1 Moet ik de Gutenberg editor echt gebruiken?

Nee, het is niet noodzakelijk om de Gutenberg editor te gebruiken. Zelfs wanneer je jouw website up-to-date brengt naar WordPress 5.0, kun je alsnog gebruik maken van de oude editor.

Het is namelijk mogelijk om de nieuwe WordPress editor uit te schakelen met behulp van de klassieke editor plugin. Een andere optie is dat je een page builder gebruikt voor al je pagina’s, dan heb je ook niet direct de Gutenberg editor nodig.

#2 Werkt Gutenberg met mijn thema?

Gutenberg werkt met ieder thema. Het kan echter wel het geval zijn dat het thema waar je gebruik van maakt nog geen Gutenberg specifieke styling heeft. Zo zijn er bepaalde blokken waarbij styling vereist is en het er wat slordig uit kan zien als dit er niet is.

Verder heb je natuurlijk thema’s die een soort van page builders ingebouwd hebben zitten. Het zou kunnen dat hier nog geen goede switch voor is in Gutenberg. Het hangt er maar net vanaf hoe actief de maker van het thema is en of jij het thema up-to-date hebt op je website.

#3 Werkt Gutenberg goed samen met plugins?

Er staan op het moment van schrijven meer dan 55.000 plugins in de WordPress plugin directory. Het zal dus niet zo zijn dat alle plugins al goed samenwerken met Gutenberg. Het ligt er maar net aan hoe actief de ontwikkelaar van een plugin is. Over het algemeen zullen de populairste plugins in elk geval wel compatibel zijn met de Gutenberg editor, maar ik kan je helaas niet zeggen of alle plugins op jouw website ook daadwerkelijk meteen goed werken.

#4 Werken shortcodes nog steeds in Gutenberg?

Ja, shortcodes werken nog steeds in Gutenberg. Er zit een apart shortcode blok in Gutenberg waarmee je shortcodes kunt toevoegen aan je artikelen. Het werkt dus eigenlijk precies hetzelfde, alleen moet je het dan in een blokje plaatsen.

#5 Is de Gutenberg editor goed voor SEO?

Wanneer je de update uitvoert zal je niet opeens dalen in de zoekresultaten. Gutenberg zorgt wel voor iets meer extra code, maar dit doen de beste WordPress page builders ook. Zo kun je in de source code zien in wat voor blok een bepaald onderdeel staat, terwijl dit bij de oude editor niet was. Het voordeel is daarentegen weer dat je hierdoor dingen makkelijker kunt stylen.

Snelheid is natuurlijk ook een factor. Net als voorheen zal je moeten uitkijken voor plugins die je website kunnen vertragen. Een extra blok in Gutenberg kan super handig zijn, maar als het een zooi aan extra code met zich meebrengt, is het misschien niet de verstandigste keuze.

#6 Raakt mijn huidige content in de war?

Nee, alle artikelen die je al gemaakt hebt, zullen er nog net zo uitzien als voorheen. Je hoeft je hier dus geen zorgen over te maken. Al je oude artikelen komen in de editor in een “klassiek” blokje te staan, waardoor je nog een soort van de oude editor in een blok kunt gebruiken.

Per artikel krijg je wel de mogelijkheid om alles om te zetten naar blokken, voor als je het artikel verder wilt bewerken in Gutenberg. Het is wel aan te raden om te controleren of alles goed is omgezet nadat je dit gedaan hebt.

#7 Hoe krijg ik Gutenberg snel onder de knie?

In het begin zal het even uitvogelen zijn de Gutenberg editor precies werkt. Ermee aan de gang gaan is altijd de beste optie om erachter te komen hoe je ermee om moet gaan.

Wil je wat meer ondersteuning en weten wat alle blokken precies kunnen betekenen voor je? Bekijk dan zeker de online training Leer werken met de WordPress gutenberg editor.

11 reacties

 1. Ik werk nu een tijdje met plezier met Gutenberg en de blok-editor. Maar waar ik helemaal gestoord van word is dat te pas en te onpas een klassieke paragraaf verschijnt.

  Is er een mogelijkheid om de klassieke paragraaf definitief uit te schakelen?

 2. Beste Maikel,

  Ten eerste mijn complimenten over je site en de informatie die je ons geeft.

  Sinds enige tijd heb ik problemen met mijn site. Ik denk dat het iets te maken heeft met Gutenberg.

  -Mijn site is niet mooi meer. Ruimtes tussen de stukken tekst zijn weg, waardoor alles erg opgepropt is. Aanpassen lukt niet.
  -Ik krijg fout meldingen als ik een pagina aanpas.
  -Ik heb geen toegang tot mijn foto album.
  -Ik kom niet meer op de nieuwe Plugin gedeelte
  -Onze online reserveren werkt erg traag, waardoor klanten denken dat het niet werkt (Contact Form 7)

  Ik heb de Wordpress 5.2 update, Maar geeft wel aan: “Er is een fout opgetreden, wat waarschijnlijk betekent dat de feed uit de lucht is. Probeer later opnieuw.”

  Zou Gutenberg de oorzaak zijn of denk je dat het probleem ergens anders in zit?

  Alvast bedankt voor je reactie

  Met vriendelijke groet,
  Alexander

  1. Het probleem zal vermoedelijk ergens anders liggen. Gutenberg staat los van een hoop dingen. Vermoedelijk is het een plugin die voor conflicten zorgt. Het beste kun je alle plugins uitschakelen en kijken of het probleem er dan nog steeds is. Mocht het probleem weg zijn, dan kun je alle plugins 1 voor 1 inschakelen om te kijken welke voor de problemen zorgt.

 3. Ha Maikel.
  Ik was de overstap aan het maken van Joomla naar WP. Was even wennen en moest leren werken met pagebuilders, maar ik had de tijd :-). In de tussentijd kwam Gutenberg omdat ik alle hoeken van de pagebuiders nog niet ontdekt had besloot ik om zsm met gutenberg aan de slag te gaan. Tot nu toe vind ik het fijn werken. Ondertussen zie ik Gutenberg blocks voorbijkomen (Otter, Atlantis etc.) Als ik een block verwijder ben ik natuurlijk mijn content kwijt, maar als ik de blocks van een 3e partij verwijder, blijft dan de content behouden/ergens bewaard,of teruggezet naar standaard Gutenberg paragraaf ?

  1. Hele goede vraag. Wanneer je een blok weghaalt, zal de content hiervan altijd verdwijnen. Wanneer je een plugin weghaalt welke voor een extra blok heeft gezorgd, dan zal de content ook verdwijnen of het in elk geval niet meer goed doen. De reden hiervan is dat de plugin ervoor zorgde dat er iets werd weergegeven.

 4. Michael, superfijn jouw info te krijgen. Ik doe (nog) niet veel met mijn website, maar jouw (gratis) support is bewonderenswaardig! Mij stelt het gerust. Ik begin pas volgend jaar, maar heb er vertrouwen in!

 5. Beste Maikel,

  Ik heb al veel gehad aan je website en tips. Bedankt! Mijn website is een aantal weken online, dus nog veel te doen en onder te knie te krijgen.

  Nu ter zake: Een aantal weken geleden ben ik begonnen met mijn website en gelijk Gutenberg geïnstalleerd als plug-in. Ik kreeg versie 5.0 van Wordpress namelijk nog niet. Gutenberg vond ik direct fijn om te werken.
  Gisteren kon ik updaten naar 5.0 en heb ik de plug-in Gutenberg verwijderd. Nu werkt het op dezelfde manier als voorheen maar nu heb ik Gutenberg in het Engels, terwijl het dashboard gewoon Nederlands is. Niet zo een heel groot probleem, maar mijn Engels is niet om over naar huis te schrijven.

  Mijn vraag: moet ik wachten tot er misschien weer een update van Wordpress komt die dit oplost of is er een andere oplossing?

  Groetjes Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *