Updaten naar WordPress 5.0, ja of nee?

Updaten naar WordPress 5.0

WordPress 5.0 wordt als het goed is vandaag, 6 december, uitgebracht. De update is al meerdere malen uitgesteld en er is zelfs gesproken om de update pas in het nieuwe jaar uit te brengen.

Toch komt de update vandaag uit, omdat het goed genoeg bevonden is en de meeste fouten eruit zijn gehaald. Net na sinterklaas dus, maar nog wel voor de feestdagen.

De grootste verandering in WordPress 5.0 is de nieuwe editor. Hoe je artikelen maakt wordt totaal anders. De nieuwe editor heet Gutenberg en met deze editor zal je met blokken gaan werken.

De vraag is alleen of het nu het juiste moment is om te updaten naar WordPress 5.0. Wellicht heb je straks minder tijd of kan je website er nog niet goed mee overweg.

Wat je in elk geval altijd moet doen voordat je de update uitvoert, is een complete back-up maken van je website, zodat je altijd terug kunt naar de oude situatie.

Heb je het de komende tijd druk?

De feestdagen komen eraan. Het kan dus heel goed zijn dat het een super drukke periode wordt voor jouw bedrijf of dat je website heel druk bezocht wordt. Het kan natuurlijk ook zijn dat je juist vrij neemt.

Het is dan naar mijn mening niet direct noodzakelijk om direct te updaten naar WordPress 5.0. Je kunt prima alles nog even bij het oude laten, totdat de feestdagen voorbij zijn en je een minder drukke periode hebt.

Wil je hoe dan ook updaten, dan kun je er ook voor kiezen om de update door te voeren, maar nog geen gebruik te maken van de nieuwe editor. Je kunt dan nog op de oude vertrouwde manier blijven werken met WordPress. Ik heb al een artikel inclusief video gemaakt over hoe je de WordPress Gutenberg Editor kunt uitschakelen.

Is je website klaar voor Gutenberg?

Niet alle plugins en thema’s zijn klaar voor Gutenberg. Daarnaast kan het ook zijn dat je alle thema’s en plugins op jouw website niet volledig up-to-date hebt, waardoor het nog niet werkt.

Het is wel belangrijk dat je weet of alles nog goed werkt wanneer je de update uitvoert. Gutenberg houdt hier op bepaalde manieren wel rekening mee, zo kun je ook nog de klassieke editor gebruiken als blok, maar dit is niet de oplossing voor alles.

Bekijk dus van tevoren de documentatie of changelog van het thema waar je gebruik van maakt en ook van de plugins. Hier staat vaak in of het goed werkt met in combinatie met Gutenberg.

Wanneer je een testwebsite hebt, kun je eerst jouw testwebsite updaten om te kijken of alles nog steeds goed werkt.

Mocht er iets nog niet helemaal goed werken in combinatie met Gutenberg, dan kun je alsnog updaten nadat je de Gutenberg editor hebt uitgeschakeld.

Is het dom om niet meteen te updaten?

Je hoort vaak genoeg dat het verstandig is om zo snel mogelijk te updaten. Hoewel dit over het algemeen zo is en ik je dit zeker kan aanraden, is dit niet in alle gevallen noodzakelijk.

In WordPress 5.0 worden namelijk geen beveiligingslekken gedicht, waardoor de veiligheid van je website niet in gevaar komt als je het updaten nog even uitstelt.

Wanneer je de update niet direct uitvoert mis je alleen de nieuwe functionaliteiten die beschikbaar zijn gekomen. Daarom is het niet heel erg als je met het updaten wacht, zodat je hier echt de tijd voor kunt nemen.

Daarnaast kun je nog even de tijd nemen om je te verdiepen in de nieuwe editor. zo neem ik in het artikel WordPress Gutenberg editor uitgelegd in het kort met je door hoe de nieuwe editor van WordPress werkt.

Werkt de nieuwe editor eenvoudig?

Ik kan ja zeggen, maar dit is voor iedereen anders en ik heb er al een tijd mee gewerkt en getest. Het is in het begin ontdekken waar alles precies zit, wat alle blokken doen en wat voor jou de nieuwe ideale werkmethode is.

Mocht je interesse hebben in meer informatie, zodat je de Gutenberg editor van binnen en buiten kunt ontdekken, dan kan je de online cursus “Leer werken met de WordPress Gutenberg editor” volgen. In deze cursus leer ik je de verschillende onderdelen van Gutenberg en laat ik blok voor blok zien wat je ermee kunt doen.

Conclusie: Moet ik updaten ja of nee?

Het hangt af van de situatie waarin je zit. Heb je het de komende periode druk, dan is het geen probleem om even te wachten met de update doorvoeren. Heb je het de komende periode rustig, dan kun je er de tijd voor nemen en direct te updaten en meteen te wennen aan de nieuwe editor van WordPress.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *