8 WordPress back-up tips om een ramp te voorkomen

Het is een belangrijke taak om regelmatig back-ups van je website te maken.

De meeste mensen weten dat een back-up noodzakelijk en erg belangrijk is voor als er iets verkeerd gaat met de website of de website gehackt wordt.

Heb je geen back-up als er iets fout gaat, dan moet je misschien wel ontzettend veel uren besteden om je website weer te herstellen naar de juiste staat.

Ondanks dat de meeste mensen dit weten, heeft nog steeds niet iedereen door hoe vaak er een back-up gemaakt moet worden, waar je de back-up het best kunt opslaan, of je wel zelf een back-up moet maken en ga zo maar door.

In dit artikel kun je 8 tips lezen om je wat meer informatie te geven en je goed op weg te helpen.

Tip 1: Maak regelmatig nieuwe back-ups

Denk niet dat het voldoende is om eenmalig een back-up van je website te maken. Dit is namelijk niet het geval, tenzij je niets meer aanpast op je website na je gemaakte back-up. Websites en blogs blijven echter over het algemeen altijd in beweging.

Wanneer je net een nieuwe website maakt of een website aan het vernieuwen bent is het handig om 1-3 keer per dag een back-up te maken, afhankelijk van hoeveel tijd je eraan besteed.

In het begin vinden de meeste technische veranderingen plaats zoals het instellen van WordPress, het uittesten van plugins, CSS aanpassingen en ga zo maar door. Juist op dit moment besteed je er veel tijd in en is het belangrijk dat je harde werk niet verloren gaat.

Heb je een actieve blog met dagelijks nieuwe artikelen en veel nieuwe reacties, maak dan minimaal dagelijks een back-up van je website.

Heb je een website waar je wekelijks een keer iets aanpast? Maak wekelijks een back-up.

Je snapt waarschijnlijk het idee wel. Hoe vaak je een back-up moet maken is afhankelijk van hoe actief je website is en hoeveel werk je eraan besteed.

Tip 2: Denk niet dat je geen back-up nodig hebt!

Wanneer je denkt dat je geen back-up nodig hebt ben je overmoedig. Er kan met alle websites (ja, ook die van jou en mij) wel een keer iets mis gaan.

Niemand zegt dat jij iets kapot maakt op je website. Een WordPress of plugin update, een nieuw thema of een andere update kan je website kapot maken en er kan ook een keer iets fout gaan bij je hostingprovider. Het hoeft dus niet altijd je eigen schuld te zijn als er iets mis gaat.

Zelfs als je net begint met het maken van je website moet je een back-up maken. Dit is juist het moment om vaak genoeg een back-up te maken.

Tip 3: Mijn website is klein en wordt daarom niet gehackt

Dit is nog een reden waarom vaak geen back-ups gemaakt worden. Het klopt alleen niet, want hackers kijken in de meeste gevallen totaal niet naar hoe groot of klein je website is. Vaak doet een script automatisch al het werk voor de hacker en gaat dit script willekeurig allerlei websites af om te kijken of er een bepaald lek is waar misbruik van gemaakt kan worden.

Het maakt dus niet hoe groot of klein je website is, er bestaat altijd de mogelijkheid dat je website gehackt wordt en daarom is een back-up zeker handig.

Tip 4: Wees niet afhankelijk van je hostingprovider

Een goede WordPress hostingprovider maakt regelmatig back-ups. Ondanks dat dit het geval kan zijn is het verstandig om alles in eigen hand te houden. Het zal namelijk niet voor het eerst zijn dat een hostingprovider je geen goede back-up kan bieden wanneer je het nodig hebt.

Het is tevens maar de vraag hoe vaak er daadwerkelijk een back-up gemaakt wordt door je hostingprovider en hoelang dit bewaard blijft. Er is niets veiliger dan alles zelf in de hand houden en dus zelf ook regelmatig back-ups te maken van je website.

Tip 5: Zorg dat je van heel je website een back-up maakt

Vaak worden er gedeeltelijke back-ups gemaakt van een website. Dit is eigenlijk een incomplete back-up aangezien je alle gedeeltes nodig hebt voor een goede back-up.

De reden waarom er gedeeltelijke back-ups gemaakt worden is meestal omdat mensen niet weten dat een website uit twee delen bestaat. Bij een WordPress-website is dit ook het geval.

Het eerste gedeelte zijn de bestanden die op de server van je website staan. Dit zijn de WordPress bestanden, alle uploads en de plugins en thema’s waar je gebruik van maakt.

Het tweede gedeelte dat zeker niet vergeten mag worden is de database. In de database staan alle instellingen die je doet op je WordPress website en alle artikelen die je hebt geplaatst. Dit wil je dus echt niet kwijtraken.

Wanneer je een back-up maakt van je website moet je er dus voor zorgen dat je zowel de database als de bestanden op de server van je website in de back-up plaatst.

Tip 6: Sla back-ups op meerdere locaties op

Wanneer je een back-up laat maken door een WordPress plugin, dan wordt dit meestal op de server van je website opgeslagen.

Het is niet verstandig om je back-up alleen op je server te hebben staan. Download daarom ook regelmatig de back-ups naar je computer en plaats het eventueel ook nog op een externe harde schijf.

Het is sowieso verstandig om belangrijke bestanden (en foto’s) van je computer op een externe harde schijf te zetten. Op deze manier raak je de back-ups niet kwijt als je computer crasht.

Het kan tevens een idee zijn om je back-ups op te slaan in de cloud bij een bedrijf als Dropbox, Google Drive of Amazon S3.

Tip 7: Hoe je een back-up kunt maken

Je kunt handmatig een back-up maken door alle bestanden van je server via FTP te downloaden naar je computer en via phpMYadmin je MySQL database te exporteren.

Heb je geen idee waar ik het over heb? Het is ook mogelijk om een back-up te maken van je WordPress-website met een plugin als Updraftplus.

Tip 8: Controleer of je back-up werkt

Je maakt fanatiek back-ups van je website en op een dag heb je een gemaakte back-up nodig en blijkt je back-up niet te werken.

Dit is echt niet iets wat je mee wilt maken en daarom is het verstandig om een back-up te controleren om er zeker van te zijn dat alles wel goed gaat.

Natuurlijk moet je dit niet op een live website uittesten. Maak een nieuwe tijdelijke WordPress installatie op een andere locatie (bijvoorbeeld in een submap op de server of lokaal op je computer) en importeer de database.

Wil je meer leren over WordPress onderhoud?

WordPress Onderhoud Mockup

Wil je stressvrij jouw WordPress website kunnen onderhouden en zonder moeite problemen oplossen? Bekijk de WordPress Onderhoud Training

Vertel je back-up (ramp)verhaal of deel een tip

Zoals je hebt kunnen lezen is een back-up maken niet zomaar iets en is het erg belangrijk dat je op verschillende dingen let tijdens het maken en opslaan van een back-up.

Ben jij weleens in de situatie gekomen dat je een back-up nodig had en dat je geen back-up had? Heb je nog aanvullingen op dit artikel? Vertel je verhaal of tips in de reacties hieronder.

 1. In het verleden werd als all-in-one oplossing altijd Duplicator als beste plugin geadviseerd. Ik gebruik deze nog steeds al moet ik eerlijk bekennen dat ik het terugzetten daarvan nog nooit getest heb. Hoe is je oordeel nu over de plugin?

 2. Thanks Maikel voor je mooie stukje over backups.
  Ik heb zelf enkele maanden terug middels updraftplus een schema ingesteld dat die wekelijks een backup van de website incl database maakt. Ik heb geprobeerd om het terug te zetten en dat ging eigenlijk best goed. Updraft plus (gratis plugin) geeft een goede uitleg hoe je een backup kan terugzetten. Een backup duurt bij mij slechts 40 seconden. Inmiddels heb ik de gewoonte om alvorens een plugin update te accepteren en dus te runnen eerst een backup te maken. Duurt immers maar 40 seconden…… De backup wordt geplaatst op de schijf van de provider en dat gebeurd eens per week. Eens per maand haal ik de 4 backups middels sFTP van Filezilla over naar mijn LT waarna ik weer een backup maak op een externe harde schijf. Er is ook een optie om SFTP te doen binnen de plugin van Updraftplus maar dan moet je eerst een optie er bij kopen. Op deze manier kan het dus gratis. Mijn provider maakt elke dag automatisch een backup van de website. Ik heb nog wel een aandachtspunt . Check de autorisaties aan de LINUX kant voor de mappen en de bestanden. Sommige bestanden moeten op 600 of zelfs 400 staan. Directories op 755. 777 is verboden, dat is open huis voor iedereen, heb ik me laten vertellen(was het dus eerder bij mij) . Maikel ga zo door met je tips en adviezen, stel ik zeer op prijs!

 3. Ik kan geen plugins installeren, omdat ik met de gratis versie van WordPress werk. WordPress.com dus.
  Is het voor mij mogelijk om een backup te maken ?

 4. Ik ga het straks ook eens nakijken. Hopelijk is de plug-in die je voorstelde wat makkelijk in gebruik want ik snap daar allemaal weinig van. 🙈
  Bedankt voor de nuttige tips altijd weer! Door jou heb ik mijn blog online gekregen.

 5. Ik kreeg de tip om de plugin UpdraftPlus WordPress Backup te gebruiken om mijn Backup te regelen.

  Deze plugin is compatibel met de versie van WordPress dat ik gebruik en toch kan ik het niet installeren en krijg ik steeds deze foutmelding.

  Installatie mislukt: Kan bestand niet kopiëren updraftplus/vendor/aws/aws-sdk-php/src/Aws/Common/Credentials/AbstractRefreshableCredentials.php

  Enig idee hoe ik dit kan oplossen?

  • Waarschijnlijk staan de bestandsrechten niet goed. Je kunt het beste even een mailtje sturen naar je hostingprovider met de melding dat het niet mogelijk is een plugin te installeren, zodat dit gecorrigeerd kan worden.

 6. Backups maken is zooo belangrijk! Als je data weg is kun je soms uren opnieuw gaan schrijven of programmeren.

  UpDraftPlus is een gratis plugin die enorm veel kan betekenen in dat gebied.

  Al moet ik zeggen dat ik elke 14 dagen een backup van alles sites laat maken en dan nog eens elke 3 maanden alles op een usb zet.

 7. Top, dat je hier nog meer info over verstrekt, je kunt niet genoeg tips geven op dit gebied. Nog leuker te lezen dat je m’n bevinding dat niet alles automatisch wordt meegenomen in een backup hier bespreekt. Zeker als je deze via b.v. zoals bij mijn provider met installatron kunt doen.

  Ik maakte eerst geregeld beiden, maar nu alleen maar in z’n geheel via FTP, het testen of het goed werkt, heb ik nu 2x meegemaakt en werkte gelukkig. 1x via installatron en 1x via FTP. Toch verkies ik de FTP versie, weet je zeker dat ‘alles’ mee komt.

  Kopie op externe HD, kopie bij de provider en 1tje op de pc zelf, misschien iets teveel, maar beter teveel dan geen, is mijn motto!

  • Fijn dat je het artikel waardeert. Het komt helaas nog te vaak voor dat er incomplete back-ups gemaakt worden en je dus nog weinig kunt doen.

   Je hebt ook een goed motto, je kunt inderdaad beter teveel back-ups hebben dan te weinig.

 8. Goh, ik loop maar acht dagen achter met veel van mijn e-mails. Ter zake. Vragen:

  1. BackWPup is niet in Nederlandse versie, is dat een probleem?
  2. Pakt deze plugin de database ook mee in een backup, dat jij weet?
  3. Moet je backups met deze plugin ook testen?

  Ik leg dit artikel na je antwoord bij mijn websitebouwer. Die heeft van bouwen gelukkig meer verstand. Ik kan er hooguit een leuke blog over schrijven. Een titel heb ik al: ‘Deze nitwit websitebouwer is weer een prima tekstensjouwer’. 😉

  • 1. Nee, dit is geen enkel probleem.
   2. Je kunt zowel van de database als de bestanden een back-up maken. Het is ook mogelijk om één van de twee te kiezen.
   3. Het maakt niet uit op welke manier je een back-up maakt, het verstandigste is om het altijd een keer uit te testen. Toen ik het gebruikte heeft het bij mij wel altijd gewoon gewerkt.

 9. Een beetje opruimen van de site kan meestal geen kwaad dacht ik.
  Dus wat oude product afbeeldingen verwijderen uit het geheugen want er stonden zoveel fotos op die niet meer gebruikt werden.
  Maar bij controle zag ik tot mijn verbazing dat ik een foto van een spuitbus had verwijderd die ik toen gebruikte voor alle kleurnummers en automerken.
  Dat waren er toen 3500,shit!!
  Nu dus beter oppassen want er zij er nu 1000 meer bijgekomen.

 10. Ik maakte zelf altijd lokaal backups.
  Mijn pc stond onder mijn bureau. Op een dag kwam alles tegelijk. Website problemen en de hond sprong zo hard tegen mijn pc dat alle schijven stuk waren; ook de externe. Weg backup en erger nog: ook de gegevens van een nieuwe klant die ik beloofd had te reageren.
  De klant heeft niets van mij vernomen en ik dus nooit meer iets van die klant.

  BackWPup werkt overigens niet bij alle providers en zet soms helemaal niets in Dropbox. Van mijn 4 sites werkt het maar bij één.

  • Oei, dat was een vervelende situatie die hopelijk nooit meer gaat voorkomen.

   Ik heb zelf geen problemen ondervonden met BackWPup wanneer ik het weleens gebruikt hebt. Ik kan me echter wel voorstellen dat het inderdaad niet bij alle providers werkt omdat de serverinstellingen overal net iets anders zijn.

   Zelf doe ik alles tegenwoordig via InfiniteWP, maar dit is met name handig met meerdere websites en overbodig wanneer je 1 website hebt. Heb jij nog een alternatieve plugin die bij jou beter werkt dan BackWPup?

 11. Daar moet ik inderdaad heel snel eens mee aan de gang! Ik heb gelukkig nog geen rampverhaal, maar ik kan me de ellende voorstellen als het wel een keer mis gaat. Ik heb nog steeds het idee dat het moeilijk is om backups goed te regelen, maar misschien biedt één van de plug-ins die jij hier noemt uitkomst.

Geef een reactie