Beaver Builder Handleiding

Beaver Builder handleiding

Beaver Builder is vanaf het begin (2014) één van de populairste page builders voor WordPress.

Wanneer je op zoek bent naar een eenvoudige manier, zonder code, om schitterende pagina’s te maken, dan is Beaver Builder een uitstekende optie.

Je kunt namelijk alles wat je doet live zien en het is eigenlijk een kwestie van elementen naar de juiste plek slepen (drag and drop).

Ik gebruik deze plugin dan ook op mijn eigen website voor verschillende pagina’s. In dit artikel laat ik je graag goed kennis maken met deze page builder voor WordPress.

Video: Beaver Builder review en uitleg

In onderstaande video kun je over mijn schouder meekijken hoe eenvoudig Beaver Builder nou eigenlijk werkt en wat voor mogelijkheden je hebt.

Abonneer je op mijn YouTube kanaal

Heb je interesse in Beaver Builder? Ga naar de website van Beaver Builder.

Wanneer je meer uitleg wilt hebben over Beaver Builder, dan kun je hieronder verder lezen.

Waar kun je Beaver Builder voor gebruiken?

Simpel gezegd kun je Beaver Builder gebruiken wanneer de standaard WordPress editor je niet genoeg mogelijkheden geeft wat betreft het opmaken en designen van een pagina op je website.

Beaver Builder is een WordPress page builder waarbij je diverse inhoudselementen kunt toevoegen door het naar de juiste plek te slepen. Je ziet alle aanpassingen die je doet ook direct live, waardoor je een perfect beeld krijgt hoe je pagina eruit zal komen te zien.

Beaver Builder is met name handig voor pagina’s, zoals je homepage, verkooppagina’s en andere belangrijke pagina’s.

Op Webtalis maak ik ook gebruik van Beaver Builder op al mijn belangrijke pagina’s en langste artikelen. Zo is het WordPress hosting artikel, waar ik je meer vertel over de betere wordpress hosting providers, gemaakt met Beaver Builder en ook de pagina Website tools.

Beaver Builder handleiding: Hoe werkt het?

Beaver Builder is een WordPress plugin waarmee je eenvoudig pagina’s kunt maken door elementen als tekst, afbeeldingen, video’s, iconen te slepen naar de juiste plek en neer te plaatsen.

Wanneer je nieuw bent met WordPress en een website wil maken kom je vanwege de gebruiksvriendelijkheid ook vrij snel uit bij een page builder als Beaver Builder.

Beaver Builder editor starten

Zodra je de Beaver Builder plugin hebt geïnstalleerd op je website kun je deze eenvoudig starten wanneer je een nieuwe pagina aanmaakt.

Beaver Builder editor starten

Voordat je Beaver Builder start, kun je het best bekijken hoe je gebruik kunt maken van de volledige pagina. Hoe dit precies moet is per thema verschillend.

Bij mijn eigen thema Marketers Delight kan ik de “Builder template” selecteren.

Bij het WordPress Astra thema kun je de sidebar uitschakelen en bij Content Layout kiezen voor “Volledige breedte / Uitgerekt”.

Zoals je merkt kan het dus alle kanten op. Kijk daarom altijd bij je eigen thema hoe het zit.

Elementen toevoegen in Beaver Builder

Zodra je Beaver Builder hebt opgestart, zal je zien dat er aan de rechterzijde direct een scherm wordt geopend met elementen die je kunt toevoegen aan de pagina.

Elementen toevoegen in Beaver Builder

Zie je de opties aan de rechterzijde niet? Je kunt deze altijd openen door rechtsboven op het plusje naast ‘klaar’ te klikken of je kunt simpelweg op je toetsenbord op ‘J‘ drukken, dit is namelijk de sneltoets die je hiervoor kunt gebruiken.

Templates

Wat ik iedereen die net start met Beaver Builder kan aanraden, is om bij de opties naar Templates te gaan. Je kunt dan kiezen uit diverse templates die je meteen een goed idee geven van alle mogelijkheden van Beaver Builder.

Landingpagina's templates in Beaver Builder

Hierboven staan slechts 6 voorbeelden. Je hebt in totaal de keuze uit meer dan 50 verschillende templates.

Wanneer je een template kiest om te gebruiken hoef je er alleen maar op te klikken en het zal ingeladen worden op de pagina.

Vervolgens kun je op een eenvoudige manier verkennen hoe de pagina is opgebouwd en hoe jij dit zelf ook zou kunnen doen. Het is een hele fijne manier om Beaver Builder te ontdekken, omdat er al een hoop voor je is gedaan.

Uiteraard laat ik je niet alleen losgaan met templates. Ik zal je ook uitleggen hoe Beaver Builder verder in elkaar zit, zodat je een beter beeld krijgt hoe Beaver Builder werkt.

Rijen, kolommen en modules

Bij Beaver Builder werk je met rijen, kolommen en modules. Het werkt ook precies in deze volgorde. Je moet het als volgt zien:

Je hebt eerst een rij waar je de breedte en achtergrondkleur kunt selecteren voor de sectie die je wilt maken.

Vervolgens heb je kolommen. Hiermee geef je aan of je bijvoorbeeld 2 elementen naast elkaar wilt plaatsen. Denk dan aan tekst links en een afbeelding rechts.

Je kunt het ook bekijken als dat je een sidebar links of rechts kunt plaatsen, maar je kan natuurlijk ook gewoon voor 1 kolom gaan, zodat je de volledige breedte gebruikt. Voor je beeldvorming staan hieronder een viertal kolommen opties (er zijn er meer).

Voorbeeld kolommen in Beaver Builder

Wanneer je eenmaal je rij en kolommen hebt klaargezet, kun je modules als een tekst, foto, video en dat soort dingen toevoegen.

Rij, kolom en module instellingen

Het maakt niet uit of je een rij, kolom of module toevoegt, voor al deze onderdelen kun je altijd op dezelfde manier bij de instellingen komen.

Wel is het handig om te weten dat je dus ook echt per onderdeel de achtergrondkleur, breedte en dat soort zaken kunt instellen, waardoor je echt heel makkelijk mooie designs kunt maken.

Het is verder een kwestie om met je muis over het onderdeel heen te gaan en op het gereedschap / moersleutel icoontje te klikken. Je ziet dit vanzelf naar voren komen als je over een onderdeel heen beweegt, zoals je hieronder ook kunt zien.

Beaver Builder, hoe kom je bij de instellingen

Zodra je op het icoontje klikt komt er een pop-up naar voren met de instellingen. Het mooie van deze pop-up is dat je het kunt bewegen naar een plek waar je het wilt hebben staan en eventueel ook groter of kleiner kunt maken. Dit is natuurlijk ideaal, want op deze manier staan de instellingen nooit in de weg.

Eventueel kun je de instellingen ook aan de linker- of rechterkant vastzetten, door de instellingen naar de zijkant te bewegen. Op die manier staat het nooit in de weg.

Beaver Builder instellingen positioneren

De verschillende modules in Beaver Builder

Ik kan mij heel goed voorstellen dat je super benieuwd bent wat voor modules je kunt toevoegen aan een pagina met Beaver Builder, want dit is de content die je kunt toevoegen aan een pagina.

Op de afbeelding hieronder zie je alle mogelijkheden die in de betaalde versie van Beaver Builder beschikbaar zijn.

Beaver Builder Modules

Het lijkt misschien weinig, maar ik ben juist super fan van de eenvoud. Eigenlijk staat hier zo goed als alles in wat je nodig hebt, zolang je het op de juiste manier gebruikt.

Het mooie is dat er ook andere plugins zijn die extra modules toevoegen aan Beaver Builder. Mocht je dus toch een bepaalde functie missen, dan kun je altijd verder kijken.

De populairste oplossing voor meer modules is de ultimate addons for Beaver Builder plugin. Hier is zowel een gratis als betaalde variant van.

Beaver Builder Gereedschappen

Wanneer je links aan de bovenkant van je pagina op het dropdown pijltje klikt, krijg je meer ‘Gereedschappen’ te zien. Deze tools kunnen je helpen om jouw pagina op te bouwen en het proces beter te stroomlijnen.

Gereedschappen in Beaver Builder

Zoals je ziet zie je hier een aantal hele nuttige functies. Zo kun je een template opslaan. Dit houdt in dat jij een pagina kunt opslaan die je gebouwd hebt en deze kunt hergebruiken op een andere pagina zonder al het werk opnieuw te doen. Dit scheelt echt ontzettend veel tijd.

Verder kun je bij responsief bewerken of jouw pagina responsive is en op alle apparaten (desktop, tablet, mobiel) werkt. Zo heb je de mogelijkheid om per apparaat aan te geven welk lettertype er gebruikt moet worden en dat soort dingen. Je kunt ook aangeven dat iets niet zichtbaar hoeft te zien op mobiel of juist niet op desktop.

Geschiedenis is super handig als je iets terug wil zetten wat je net op de pagina hebt aangepast. Je kunt precies de stappen zien die je hebt genomen.

Bij Layout CSS & JavaScript kun je extra CSS en JS code toevoegen mocht dit nodig zijn.

De algemene instellingen zijn ook enorm handig. Hier kun je namelijk de standaard breedte en lettertype grootte aangeven dat Beaver Builder moet aanhouden.

Mocht je fan zijn van een dark mode interface, dan kun je op Helderheid interface aanpassen klikken.

Tot slot is het natuurlijk altijd fijn om sneltoetsen te kennen, zodat je sneller kunt werken. Je kunt alle sneltoetsen van Beaver Builder te bekijken door op toetsenbord sneltoetsen te klikken.

Ik hoop dat je ondertussen al een goed idee hebt gekregen hoe Beaver Builder werkt. Je hebt volgens mij niet heel veel “how to” artikelen nodig om het onder de knie te krijgen. De eenvoudige interface geeft je per onderdeel de opties, zodat je niet teveel informatie en opties tegelijkertijd krijgt.

Verschil tussen Beaver Builder gratis (lite) en betaald

Beaver Builder heeft naast een betaalde versie, ook een gratis variant die via WordPress.org te vinden is.

Het verschil zit hem, zoals je waarschijnlijk wel verwacht, voornamelijk in de opties die je krijgt. De lite versie is een gestripte versie van de betaalde variant.

Met alleen Beaver Builder lite kun je in mijn ogen helaas niet super veel, dus je moet het op zijn minst combineren met de ultimate addons for beaver builder plugin.

Met Beaver Builder Lite heb je een stuk minder modules, kun je geen templates opslaan of bestaande templates gebruiken en templates en andere onderdelen zijn ook niet te exporteren en importeren naar een andere website.

Wanneer je echter serieus aan de slag wilt met Beaver Builder, dan is de betaalde versie de beste oplossing om te nemen.

Beaver Builder Kosten

Zoals ik net al zei is er een gratis beschikbaar, maar deze kan eigenlijk te weinig. Je komt dus al snel bij de betaalde opties uit. Beaver Builder heeft 3 verschillende pakketten.

Beaver Builder kosten

Hierboven zie je de prijzen voor de verschillende pakketten. Wat handig is om te weten, is dat je na 1 jaar 40% korting krijgt op de prijs. De plugin verlengen is dus goedkoper.

Wat je niet vaak ziet is dat alle pakketten voor een ongelimiteerd aantal websites beschikbaar is. Hierdoor wint Beaver Builder van meerdere concurrenten op prijs als je het op meerdere websites wilt gebruiken.

Naast een ongelimiteerd aantal websites, krijg je ook ondersteuning voor 1 jaar en kun je de premium modules en templates gebruiken.

Het grootste verschil tussen de pakketten is dat je bij het Pro en Agency pakket ook het Beaver Builder thema krijgt. Dit is een thema dat volledig is geoptimaliseerd om in combinatie met Beaver Builder gebruikt te worden en waar je extra mogelijkheden in krijgt.

Bij het Agency pakket kun je Beaver Builder ook white labelen, zodat je de naam van Beaver Builder weg kunt halen en kunt vervangen met je eigen logo. Je klanten weten dan niet wat je precies gebruikt.

Welk pakket is het meest geschikt voor mij?

Ik heb persoonlijk het pakket “Standard”. Ik heb het thema niet nodig omdat ik al een ander thema gebruik en ik ben ook geen fan van multisite, dus dit zal ik nooit gebruiken.

Jij zit in de meeste gevallen in dezelfde situatie. Je hebt al een thema en misschien heb je geen idee wat multisite is. Indien dit het geval is, dan is het pakket “Standard” ook de beste keuze voor jou. Ben je nog op zoek naar een thema of wil je overschakelen, dan is het Pro pakket zeker het overwegen waard.

Wanneer je een developer of agency bent en graag wilt laten lijken dat jij het allemaal het opgebouwd, kan de white labeling functie in het Agency pakket wat voor jou zijn. Anders zal het “standard” pakket vermoedelijk ook voldoende zijn.

Conclusie over Beaver Builder

Ik kan niet anders zeggen dat ik een fan ben van Beaver Builder en het mijn voorkeur heeft boven andere page builders. Ja, zelfs boven Elementor, die ontzettend populair is. Het blijft altijd een kwestie van wat je zelf prettig vindt werken.

Beaver builder is een zeer betrouwbare, stabiele en eenvoudig te gebruiken WordPress page builder plugin. Na updates ben ik nog nooit in de problemen gekomen en de ondersteuning is prima.

Hoewel je bij Beaver Builder misschien minder opties hebt als bij alternatieve page builders, is dit juist ook meteen de kracht van Beaver Builder.

Je hebt alleen de noodzakelijke dingen en raakt niet snel overdonderd door de vele mogelijkheden die het heeft. Wanneer je op zoek bent naar een page builder, dan zou ik zeker Beaver Builder overwegen.

6 reacties

  1. Hoi Maikel, bedankt voor je duidelijke uitleg! Ik loop er tegenaan dat de foto’s verdwijnen, als ik de website op mijn mobiel bekijk. Terwijl ik de foto’s wel zie, als ik in de builder naar de mobiele (responsive) versie kijk. Heb jij enig idee hoe dit komt? Dankjewel alvast!

  2. Beste Maikel,

    Bedankt voor je heldere uitleg van Beaver Builder. Nu ben ik van plan om dit aan te schaffen , en je schrijft dat jij een ander thema gebruikt. Is dit dan een leeg thema? Of kun je elk thema gebruiken en dan verder met Beaver Builder bewerken? Het prijs verschil is nogal groot als je kiest met of zonder thema. Wat raad jij mij aan ?
    Vriendelijke groeten Astrid

    1. Veel thema’s zijn compatibel met Beaver Builder en andere pagebuilders. Ik gebruik geen leeg thema. Deze pagina is bijvoorbeeld gewoon gemaakt zonder Beaver Builder en hoe het er normaal uit kan komen te zien. Je hebt dus niet perse het Beaver themer nodig, maar het is wel handig om na te gaan of het thema dat je gebruikt compatibel is met pagebuilders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *