Breadcrumbs plugin voor WordPress

Met breadcrumbs (broodkruimels) laat je een spoor achter zodat de bezoeker van je website precies weet waar hij zich bevindt, hoe hij er is gekomen en hoe hij ergens anders komt.

Op Webtalis maak ik ook gebruik van breadcrumbs, je kunt dit boven alle artikelen op de website zien en het ziet er als volgt uit:
Breadcrumbs

Je kunt precies zien welk “kruimelpad” er is achtergelaten om bij dit artikel te komen en je kunt direct terug naar een van de tussenliggende pagina’s.

Breadcrumbs zorgen er dus voor dat je website een stuk vriendelijker wordt voor je bezoekers. Wist je echter ook dat breadcrumbs goed voor de zoekmachine optimalisatie van je website is?

Google laat breadcrumbs namelijk ook regelmatig in de zoekresultaten zien:

Breadcrumbs in Google

Breadcrumbs plugin voor jouw WordPress website

Breadcrumbs kun je geheel automatisch laten genereren door middel van een WordPress plugin. Een goede plugin die je hiervoor kunt gebruiken is WordPress SEO by Yoast.

Naast het installeren en activeren van de plugin moet je wel een stukje code implementeren op je website. Dit is helaas bij alle breadcrumb plugins het geval.

Het kan overigens wel zijn dat je thema al ondersteuning biedt voor deze breadcrumb plugin, waardoor je geen code hoeft te plaatsen. Meestal is dit echter niet het geval.

Breadcrumbs installeren op je WordPress website

In onderstaande video kun je bekijken hoe ik breadcrumbs altijd op een WordPress website plaatst. Als eerste probeer ik de juiste locatie voor de breadcrumbs in de code te achterhalen en daarna bekijk ik in welk bestand deze code te vinden is om daaronder de breadcrumb code te plaatsen.

Abonneer je op mijn YouTube kanaal

Wil je liever de tekstuitleg lezen, dan kun je hieronder verder gaan.

Wanneer je de plugin WordPress SEO by Yoast geïnstalleerd en geactiveerd hebt, kun je naar “SEO -> Interne links” gaan om breadcrumbs in te schakelen en andere instellingen aan te passen.

Op deze pagina staat tevens de code die je moet implementeren in je website, namelijk:

<?php if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {
yoast_breadcrumb('<p id="breadcrumbs">','</p>');
} ?>

Hoewel je nu de code weet, weet je nog niet in welk bestand je de code moet plaatsen en op welke regel. Helaas kan ik dit ook niet precies vertellen. WordPress thema’s kunnen erg van elkaar verschillen en worden door verschillende ontwikkelaars gemaakt die weer op een andere manier kunnen programmeren.

De code ziet er dus bij alle thema’s anders uit en hierdoor is helaas niet te zeggen waar je de code precies moet plaatsen. Daarnaast hangt het ook af van de locatie waar je de breadcrumbs wilt laten verschijnen.

Wat ik wel kan zeggen is dat als je breadcrumbs bovenaan je website wilt hebben staan, je meestal in de bestanden header.php, single.php en/of page.php van je thema moet zitten.

Het kan echter bij thema weer anders zijn en daarom is het eigenlijk een kwestie van testen. In de video die je hierboven kunt bekijken kun je zien hoe ik dit altijd probeer uit te vogelen.

Ik heb verder nog wel een belangrijke tip. Maak voor je een bestand van je thema bewerkt altijd eerst een back-up. Het is tevens verstandig om een child theme te maken om de aanpassingen niet te verliezen bij een update.

Succes, ik hoop dat het je lukt en anders kun je hieronder een reactie achterlaten met je vraag.

Naast de breadcrumb functie heeft de WordPress SEO plugin nog veel meer mogelijkheden. In het artikel Plugin WordPress SEO by Yoast instellen kun je lezen hoe je de rest van de plugin volledig naar wens instellen.

16 reacties

 1. BEste Maikel,

  vb kruimelpad
  Ik krijg eerst producten/sieraden/oorbellen

  Eigenlijk wil ik dus gelijk sieraden/oorbellen?
  Wat doe ik fout?

 2. Wat als de template al breadcrumbs heeft. Krijg ik dan een dubbele breadcrumb vermelding?
  Eigenlijk heb ik een praktisch probleempje.
  De template breadcrumbs geeft bijvoorbeeld niet de categorie aan maar wel de post titel.
  Als ik mijn permalink aanpas met vermelding van de categorie dan past de breadcrumbs zich aan en toont ook de categorie.
  Maar ik wil het los van elkaar. Ik wil in de permalink geen categorie en in de breadcrumbs wel.
  En deze plugin van Yoast kan dit maar is het niet eenvoudiger om in de header.php iets aan te passen.

  1. Wanneer je thema al breadcrumbs heeft, dan kan het inderdaad zijn dat je twee keer de breadcrumbs ziet.

   Ik weet niet om welk thema het gaat en of er er in het thema ook instellingen zijn voor de breadcrumbs? Wellicht kun je het daar eenvoudig aanpassen of in ieder geval uitschakelen, zodat je de breadcrumbs met de plugin van Yoast kunt inschakelen.

   Ik weet niet hoe de code in elkaar zit en of het eenvoudig is om het aan te passen.

   De eenvoudigste optie is denk ik om de breadcrumbs van het thema uit te zetten en van de WordPress SEO plugin in te schakelen. Vervolgens kun je de code op dezelfde locatie plaatsen als waar de breadcrumbs van het huidige thema staat.

   Voordat je dit doet is het uiteraard wel verstandig om eerst even een back-up te maken van je bestanden. Verder kun je dit ook het best met een child theme doen.

 3. Ik ben maar een hobbyist en ik zit met hetzelfde probleem. Breadcrumbs vind ik niet meer dan normaal, maar waar moet je die code plaatsen? Heb header.php en page.php al geprobeerd. Ik gebruik Twenty Thirteen (met childtheme Holi) in een site die ik eerst lokaal bouw. De aanwijzingen zijn bijzonder summier.

  1. Ik zie dat het je ondertussen al gelukt is, mooi zo.

   Met breadcrumbs is het gewoon niet mogelijk om een standaardplek aan te geven waar het precies in de code geplaatst moet worden. Dit komt omdat de juiste plek voor alle WordPress thema’s anders kan zijn. De code van WordPress thema’s verschillen nou eenmaal van elkaar.

 4. Maikel,

  Kan je misschien een artikel maken over hoe je de Breadcrumbs insteld .. ik heb de plugin gevonden maar eerlijk gezegd weet ik niet waar ik de PHP code moet zetten op mijn site/template en ook niet welke velden je allemaal moet instellen in de SEO plugin.
  Ik hoop dat je er een artikel aan wilt wijden.

  Dank je
  Stefano

   1. Maikel.

    Bedankt, helaas dat helpt me niet verder.

    Ik weet namelijk niet waar ik de code exact moet plakken.
    Moet dit overal op de site, dus bijv. in de page.php en posts.php.

    kan je anders, alleen als voorbeeld aangeven waar jij de code hebt geplakt.

    Hoor graag van je

    1. Nogmaals waar precies hangt van je thema af en de positie waar je het wilt hebben. Bij mij zit het in ieder geval in single.php en page.php. Het komt ook weleens voor dat de in de header.php geplaatst wordt.

     Een backup van je bestanden maken en het daarna uittesten is de beste methode.

 5. Hoi Maikel,
  Heb al een tijdje een Yoast SEO plugin en zou graag de breadcrumbs ook gebruiken, want die van me template doen het niet zoals ik wil. Maar weet niet waar ik de code moet zetten, staat ook niet erg duidelijk op de site van Yoast. weet jij waar deze hoort te staan en werk deze dan het zelfde als bij webtalis.nl

  Gr Nordy

  1. Het staat er niet omdat je zelf kunt bepalen waar je de breadcrumbs op je website wilt laten weergeven. Daarnaast is het per thema verschillend waar het precies hoort te staan.

   Het werkt voor de rest hetzelfde als op Webtalis ja.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *