Hoe je mensen gastblogs kunt laten insturen

Gastbloggen is tegenwoordig helemaal in. Op steeds meer blogs kun je terecht om een gastblog te schrijven om je expertise te delen.

Het is voor een blogger een goede manier om aan extra blogberichten te komen.

Voor de gastblogger is het een mooie kans om zijn of haar expertise te delen bij een nieuw publiek om zo meer bekendheid te vergaren.

Je zou voor alle gastbloggers op je website handmatig een account aan kunnen maken, maar wellicht heb je hier geen zin in en zoek je een andere methode.

In dit artikel laat ik je twee manieren zien hoe je bloggers de mogelijkheid kunt geven om een gastblog te laten insturen op je WordPress blog.

Gastblogs laten insturen na registratie

De eenvoudigste manier om iemand een gastblog te laten insturen is natuurlijk gewoon via het dashboard van WordPress.

Een gastblogger moet hiervoor wel de mogelijkheid hebben om zich te registreren op je website.

Om registratie op je website toe te staan moet je naar de sectie “Instellingen -> Algemeen” gaan. Controleer vervolgens of er een vinkje staat bij “Lidmaatschap” en kies bij “Standaard rol voor nieuwe gebruikers” voor schrijver of auteur.

Lidmaatschap schrijver

Het is nu mogelijk voor mensen om zich te registreren op jouw WordPress website via de registratiepagina. Om dit kenbaar te maken kun je de Meta widget gebruiken in de sidebar of je kunt de desbetreffende gastblogger een directe link sturen naar het registratieformulier.

De link die je hiervoor kunt gebruiken is:
http://jewebsite.nl/wp-login.php?action=register

Nadat de registratie is voltooid zal je gastblogger beperkte mogelijkheden hebben in het beheerdersgedeelte afhankelijk van de rol die je hebt gekozen.

Een schrijver kan na registratie een blogbericht schrijven maar niet publiceren. Dit is de beste optie wanneer je zelf eerst het artikel wilt controleren. Een auteur kan een blogbericht schrijven en deze vervolgens ook direct publiceren.

Gastblogs laten insturen via een formulier

Wellicht heb je helemaal geen zin om allemaal extra gebruikers te hebben op je website die toegang hebben tot een beperkt deel van het beheerdersgedeelte.

In dit geval kun je ervoor kiezen om bloggers een gastblog te laten insturen via een speciale pagina op je website. Met de plugin User Submitted Posts kun je dit eenvoudig bereiken.

Nadat je de plugin User Submitted Posts hebt geïnstalleerd en geactiveerd kun je onder “Instellingen -> User Submitted Posts” precies instellen wat mensen allemaal moeten invullen. Het is zelfs mogelijk om bloggers eigen foto’s te laten insturen voor bij het artikel.

User Submitted Posts opties

Het is tevens mogelijk om te selecteren onder welke gebruiker alle gastblogs worden gepubliceerd. Je kunt hier bijvoorbeeld een aparte gebruiker “Gastblogger” voor aanmaken.

Om het formulier op je website te laten weergeven kun je de shortcode [user-submitted-posts] toevoegen aan een pagina.

Wil je weten hoe het formulier eruit ziet? Je kunt een demo bekijken op perishablepress.com, de website van de maker.

Het formulier is in het Engels, maar er zit ook een vertaalbestand bij de bestanden van de plugin zodat je het eventueel zou kunnen vertalen naar het Nederlands met een programma als Poedit.

Laat jij gastblogs toe op je website? Welke methode gebruik jij om mensen hun gastblog te laten insturen? Laat het hieronder weten in de reacties.

2 reacties add your comment

  1. Heb je toevallig ook n tip als je iemand wilt laten meewerken in je site en toegang wilt geven tot een beperkt aantal berichten en pagina’s?

    Maaike

Geef een reactie