Gebruikersrechten toevoegen of verwijderen aan gebruikersrollen in WordPress

Wil je gebruikersrechten toevoegen of verwijderen aan gebruikersrollen in WordPress?

WordPress heeft van zichzelf al diverse gebruikersrollen met verschillende rechten. Zo kun je mensen die meehelpen aan je website vaak al de juiste rechten en mogelijkheden op je website geven.

Toch komen er situaties voor waarin het handig is dat je de gebruikersrechten kunt aanpassen voor de verschillende gebruikersrollen in WordPress. In dit artikel zal ik je laten zien hoe je dit kunt doen.

Waarom gebruikersrechten toevoegen of verwijderen?

In WordPress heb je standaard meerdere gebruikersrollen met verschillende rechten.

Zo heb je als beheerder de volledige rechten over de website en heb je alle mogelijkheden die je maar kunt verzinnen. Denk aan het toevoegen of verwijderen plugins, thema’s, gebruikers, artikelen en nog veel meer.

Wanneer je schrijvers hebt op je website, dan kun je ook de gebruikersrollen Bijdrager, Auteur en Redacteur gebruiken. Hiermee geef je deze gebruikers rechten om nieuwe artikelen te maken en eventueel ook direct te publiceren op je website en die van anderen te beoordelen. Deze gebruikers kunnen echter geen plugins toevoegen of andere wijzigingen doen aan je website. Wel zo veilig.

Verder heb je ook nog de rol Abonnee. Deze gebruikers kunnen enkel inloggen op de website en wijzigingen toebrengen aan hun eigen profiel.

Gebruikersrollen in WordPress en WooCommerce

WordPres plugins kunnen ook voor extra gebruikersrollen met aangepaste rechten aanmaken. Denk bijvoorbeeld aan de plugin WooCommerce. Zoals je hierboven op de afbeelding kunt zien krijg je dan ook de gebruikersrollen Winkelmanager en Klant erbij.

Plugins om een online cursus website te maken komen vaak ook met eigen gebruikersrollen en rechten.

Alleen wat nou als je toch niet helemaal tevreden bent over een gebruikersrol en de rechten. Wat nou als je graag iemand nog net wat meer rechten zou willen geven of juist net iets minder rechten?

Dit kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer je een custom post type hebt waar een gebruiker niet bij kan of wanneer je een auteur ook de mogelijkheid wilt geven om artikelen van andere gebruikers te bewerken.

Om dit aan te passen kunnen we een extra plugin installeren die ons wat meer flexibiliteit geeft.

Gebruikersrollen en rechten toevoegen of verwijderen in WordPress

Om gebruikersrollen te wijzigen of nieuwe rollen en mogelijkheden toe te voegen kun je de plugin Members installeren. Heb je geen idee hoe je een WordPress plugin kunt installeren? Bekijk dan het artikel “WordPress plugin installeren“.

Nadat je de plugin hebt geactiveerd krijg je een extra menu-item “Members” erbij. Wanneer je naar Members -> Roles gaat zie je alle gebruikersrollen van jouw website. Wanneer je over een gebruikersrol heengaat met je muis kun je op de “Edit” link klikken om de gebruikersrol te bewerken.

WordPress gebruikersrol bewerken

Zodra je op Edit hebt geklikt zal je in de gebruikersrol editor komen waarin je verschillende secties hebt aan de linkerkant waar je heen kunt navigeren en aan de rechterkant zie je alle gebruikersrechten die een gebruiker wel of niet heeft.

Rechten gebruikersrol wijzigen in WordPress

Wanneer er een vinkje bij Grant staat geeft dit aan de gebruikersrol deze rechten heeft. Staat er nergens een vinkje? Dan is het waarschijnlijk niet van toepassing omdat de gebruiker de rechten niet heeft. Zet je een vinkje zet bij Deny, dan geef je aan dat een gebruikersrol deze rechten niet mag hebben.

Kortom, wil je een gebruikersrol rechten ontnemen, dan haal je het vinkje weg bij Grant en zet je een vinkje bij Deny. Op de omgekeerde manier kun je gebruikersrollen ook extra rechten geven.

Wanneer je bijvoorbeeld de gebruikersrol Auteur de mogelijkheid zou willen geven om ook reactie te beoordelen, wat standaard niet mogelijk is, dan kun je dit inschakelen. Hieronder op de afbeelding laat ik je zien wat je dan aan zou moeten vinken.

auteur gebruikersrol rechten geven om reacties te beoordelen

Als eerste ga je naar “General” voor de algemene instellingen en daarna zet je bij de Moderate Comments optie een vinkje bij Grant.

Vergeet tot slot uiteraard niet om de instellingen op te slaan zodat alles actief wordt.

Rechten geven voor plugins

Het mooie van deze plugin is dat er naast de standaard secties General, berichten, pagina’s, media, herbruikbare blokken, groepen, velden, appearance, taxonomies, plugins en users, je ook de mogelijkheid krijgt om rechten geven voor de verschillende plugins op je website.

Neem bijvoorbeeld de contactformulier plugin WPForms zoals je hierboven kunt zien. Wanneer je deze plugin geïnstalleerd hebt staan op je website, dan kun je een gebruikersrol ook de rechten geven om formulieren te maken, bewerken of te verwijderen.

Nieuwe gebruikersrol toevoegen

Los van de bestaande gebruikersrollen heb je wellicht de behoefte om een totaal nieuwe gebruikersrol toe te voegen.

Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je een online leeromgeving hebt en een gebruiker puur de toetsen wil laten nakijken. Alle andere dingen zijn dan overbodig om toegang tot te geven.

Het kan ook zijn dat je reviews schrijft over bepaalde onderwerpen en hier een custom post type voor hebt. Je kunt dan een gebruikersrol maken voor de reviewer met de rechten om reviews te schrijven, bewerken en te verwijderen.

Om een extra gebruikersrol toe te voegen kun je naar Members -> Add New Role gaan.

Nieuwe gebruikersrol toevoegen in WordPress

Bovenaan kun je een naam invullen die je voor de gebruikersrol zou willen gebruiken. Kies een naam zodat je in ieder geval kan herkennen waarvoor de gebruikersrol is.

Nadat je een naam hebt ingevuld kun je doorgaan en aanvinken welke rechten de gebruiker op je website mag hebben.

Vergeet tot slot niet om aan de rechterkant op de blauwe knop Add Role te klikken om de gebruikersrol toe te voegen aan je website.

Je kunt vanaf nu een nieuwe gebruiker toevoegen met de nieuwe rol die je hebt aangemaakt. Dit kun je doen door naar Gebruikers -> Nieuwe toevoegen te gaan.

Gebruiker met nieuwe gebruikersrol toevoegen

Vul alle gegevens in, selecteer een gebruikersrol en klik op de Nieuwe gebruiker toevoegen om de gebruiker aan te maken.

Wanneer je het wachtwoord (tijdelijk) kopieert voordat je de gebruiker aanmaakt, kun je makkelijk even uitloggen uit je account en testen of de gebruiker daadwerkelijk de benodigde rechten heeft en niet overal bij kan.

Meer werk dan dit is het niet.

  1. Mijn tip van de dag, maak eerst een “superadmin” aan voordat je de beheerdersrol gaat wijzigen. kun je altijd terugvallen op je “superadmin” wat gewoon een kopie is van je beheerders rol.

  2. Weer een mooie zoals hierboven werd omschreven “Very Powerful Plugin” met een schat aan mogelijkheden, waarvoor dank Maikel.
    Is er ook een tool waarbij je verschil kan maken bij bijvoorbeeld klanten? Dit kan bijvoorbeeld handig zijn bij een webshop waarbij je een onderscheid maakt voor B2C en B2B klanten. Dit zou met deze plugin prima gaan echter wil ik een B2B klant een standaard korting meegeven en een B2C klant niet. Zijn hier ook plugins voor?

  3. Tnx! Graag wil ik nog een waarschuwing voor iedereen toevoegen (als dat hier mag Maikel?) ;
    Ik had laatst per ongeluk de Beheerders rol bewerkt.. beperkt beter gezegd. Ik had toen zelf geen toegang meer tot plugins en thema enz.
    Ik moest een backup terug zetten.
    Very powerful plugin!

  4. Dank weer voor deze nuttige tip! Toevallig was ik net bezig met de Members plugin;)
    Voor mijn klanten met de rol Redacteur vind ik het belangrijk dat zij zelf de inzendingen van hun contactformulier kunnen bekijken via het WP dashboard.
    Dus voor de rechten wat betreft Gravityforms vink ik de gewenste vakjes ‘grant’ aan.
    Het is me nog niet helemaal duidelijk wat er gebeurt als je voor de andere opties beide vakjes leeg laat voor de rol Redacteur bijv.. Hoe weet WP dan of die rol wel of geen rechten heeft voor een bepaalde optie waar geen ‘grant’ noch ‘deny’ is aangevinkt?

    • Een gebruiker heeft nooit rechten gehad voor opties die standaard al leeg staan. Door hier niks aan te vinken wordt er ook niks nieuws opgeslagen, waardoor WordPress de standaard optie blijft hanteren en dat is dat er geen toegang is tot het desbetreffende deel.

Geef een reactie