WordPress plugin installeren

Plugins zijn scripts die de functionaliteit van WordPress uitbreiden. De meeste plugins zijn gratis en worden gemaakt door programmeurs over heel de wereld.

Heb je een contactformulier nodig, wil je een XML sitemap maken, wil je automatisch een dagelijkse backup of wil je de pagina’s makkelijk kunnen sorteren? Dit kan allemaal waargemaakt worden door een plugin te installeren en te gebruiken.

WordPress Plugin zoeken

Als je een WordPress plugin wilt zoeken raad ik je aan om te zoeken op de officiële WordPress site. Op deze site staan ontzettend veel plugins die je kunt gebruiken.

Wanneer je een plugin hebt gevonden zijn er nog een aantal zaken waar je op moet letten:
WordPress plugin details– Vereiste versie: Welke WordPress versie heb je nodig?
– Compatibiliteit: Is de plugin compatibel voor jouw WordPress versie?
– Laatst bijgewerkt: Wanneer is de plugin voor het laatst bijgewerkt? Is de auteur nog druk bezig met het ontwikkelen en updaten van de plugin of doet hij er niks meer aan?
– Aantal downloads: Dit geeft een indicatie hoe populair de plugin is.
– Aantal sterren (5 is het hoogst): Geeft aan of de plugin gewaardeerd wordt of niet.

Als je eenmaal de juiste WordPress plugins hebt uitgekozen, dan kun je deze plugin op twee manieren installeren: handmatig of automatisch.

WordPress plugin installeren en activeren via het dashboard

Binnen een minuut kun je via het dashboard een WordPress plugin installeren en activeren. Als eerste moet je natuurlijk inloggen op je WordPress website om in het dashboard te komen.

Wanneer je bent ingelogd moet je naar Plugins -> Nieuwe plugins gaan.
Nieuwe WordPress plugin

Je krijgt nu een zoekbox te zien waar je de naam van de plugin kunt invullen of wanneer je naar een plugin zoekt kun je een zoekwoord invullen.
plugin zoeken

In dit voorbeeld laat ik zien hoe je WordPress SEO by Yoast kunt installeren. Vul WordPress SEO by Yoast in de zoekbox en klik op “Plugins zoeken”.

Je krijgt nu een lijst met allerlei relevante plugins, klik op “Nu installeren” dat onder WordPress SEO by Yoast staat om de plugin te installeren.
WordPress plugin installeren

Afhankelijk van waar je hosting hebt kan het ook zijn dat je nog je ftp hostnaam, gebruikersnaam en wachtwoord moet invullen voordat de plugin geïnstalleerd kan worden. Deze informatie krijg je meestal in de eerste mail van je hostingbedrijf.
verbindingsinformatie

Een plugin zal altijd gedeactiveerd zijn wanneer je hem installeert. Je moet een plugin dus altijd eerst activeren voordat je er gebruik van kunt maken. Om de plugin werkend te krijgen hoef je dus allen nog maar op “Plugin activeren” te klikken.
WordPress plugin activeren

WordPress Plugin configureren

Sommige plugins moeten na het activeren nog geconfigureerd worden. Lees altijd goed de instructies die in de documentatie zitten, hier staat vaak uitgelegd hoe je de plugin kunt instellen.

7 reacties Laat een reactie achter

 1. hoi,
  bedankt voor de tip
  Heb hem geinstalleerd maar er verschijnt een foutmelding voor de afbeelding van SEO
  bovendien trekt de SEO helemaal over de pagina onderaan een blogartikel ook weer met gebroken afb
  en hoe krijg ik die irritante meldingen uit ?
  Heb een WT theme

  • Ik zou beginnen met WordPress bij te werken naar versie 3.8 (nieuwste versie). Je loopt op dit moment meerdere versies achter waardoor er conflicten kunnen ontstaan tussen plugins en WordPress. De kans is aanwezig dat de problemen dan meteen opgelost zijn.

 2. Ik probeer de plugin te installeren (in de Duitse versie), maar dat lukt niet. Ik krijg de melding: “Das Verzeichnis “wp-content” konnte nicht gefunden werden.”
  Ik ben nogal nieuw in t gebruik van WP, wie kan mij hierbij helpen?

  • Ik heb zelf nog nooit gezien dat WordPress de wp-content map niet kan vinden, dit zal waarschijnlijk aan een serverinstelling liggen van je hosting.

   Wanneer je in Google zoekt op “Das Verzeichnis wp-content konnte nicht gefunden werden.” zijn er in ieder geval genoeg antwoorden te vinden die je kunt uitproberen.

 3. Om plugins direct via je website te installeren moet je in het linkermenu van je dashboard naar “Nieuwe plugin” onder het kopje “Plugins”. Je krijgt dan een scherm in beeld waar je kunt zoeken naar plugins uit de Plugin.Maar kopje plugins heb ik niet.

Geef een reactie