Wil je een Instagram feed toevoegen aan je WordPress-website?
Instagram is een sociale media platform gericht op foto’s en door dit op je website te tonen krijgen bezoekers van je website kans om je foto’s te bekijken, naar je profiel te gaan en je te volgen.
In dit artikel zal ik je laten zien hoe je een Instagram feed kunt toevoegen aan je website. Met behulp van de shortcode kun je zelf bepalen waar de feed komt te staan.
Video: Instagram feed toevoegen aan WordPress
In de video hieronder laat ik je zien hoe je een Instagram Feed op je website kunt krijgen.
- Benodigde plugin: Smash Balloon Social Photo Feed
- Pro versie voor meer opties: Instagram Feed Pro
Wil je meer informatie of wil je de uitleg liever in tekst met afbeeldingen? Je kunt dan hieronder verder met de rest van het artikel.
Waarom een Instagram Feed toevoegen aan WordPress?
Een WordPress website maken is altijd het startpunt en dit lijkt altijd al veel werk, maar daarna komt je website optimaliseren nog kijken.
Door een Instagram Feed toe te voegen aan je WordPress-website laat je nieuwe content toevoegen zonder dat het je extra werk kost. Het zorgt er tevens voor dat bezoekers je kunnen volgen op Instagram.
Dankzij een feed hoef je niet handmatig alle foto’s toe te voegen aan je website of in te sluiten in je artikelen. Je kunt het nu gewoon op Instagram plaatsen en het zal op je website te zien zijn.
Je foto’s staan in dit geval ergens anders gehost en komen niet op je eigen WordPress hosting te staan waar je website op draait.
Het is eventueel ook mogelijk om Instagram foto’s van anderen te tonen door een hashtag feed te gebruiken, maar dan heb je wel de pro versie nodig.
Een Instagram feed is tegen ook handig om te gebruiken wanneer je foto’s wilt tonen van klanten die jouw product(en) gebruiken. Dit zorgt toch weer voor social proof, wat weer goed is voor de conversie.
Hoe kun je een Instagram feed toevoegen in WordPress?
Om een Instagram feed toe te voegen aan je website, zal je een plugin nodig hebben. De plugin die ik je kan aanraden is de Smash Balloon Social Photo Feed plugin, ook wel bekend als Instagram Feed.
In dit artikel laat ik je de gratis opties zien. Er is echter ook een pro versie waarin je meer mogelijkheden hebt met betrekking tot de feed, layout en het design. Bekijk op deze pagina wat je allemaal met de pro versie kan.
Zodra je de plugin hebt geïnstalleerd en geactiveerd is het noodzakelijk om verbinding te maken met jouw Instagram account. Heb je geen idee hoe je een WordPress plugin kunt installeren? Bekijk dan het artikel Hoe kan ik een WordPress plugin installeren.
Na activatie kun je naar het menu-item “Instagram Feed” gaan om bij de instellingen te komen.
Instagram koppelen aan WordPress
Eenmaal bij de instellingen zie je een blauwe knop om verbinding te maken met je Instagram account.
Klik op de knop en geef vervolgens aan of het om een persoonlijke of business account gaat.
Wanneer je het niet zeker weet, kun je op “i’m not sure” klikken voor meer informatie. Zodra je jouw accounttype hebt geselecteerd kun je op connect klikken.
Je wordt nu naar Instagram gebracht. Wanneer je niet bent ingelogd zal je moeten inloggen en als je al wel bent ingelogd kom je direct op de volgende pagina uit.
Het is hier een kwestie van toestaan dat de WordPress plugin informatie mag ophalen uit Instagram, zodat jij dit op jouw website kunt weergeven.
Vink alles aan en druk vervolgens op de knop Toestaan.
Je ziet nu jouw gebruikersnaam en de optie Connect to this account. Klik hierop om de verbinding succesvol te maken.
Wanneer het allemaal goed is gegaan zie je nu jouw account staan bij het kopje Instagram accounts met de woorden Successfully connected.
Je ziet bij mij ook Expires in 59 days staan. Je krijgt dit alleen te zien wanneer je account op privé staat. Je zal dan iedere 60 dagen opnieuw toestemming moeten verlenen.
Staat jouw Instagram account op openbaar, dan heb je hier geen last van en blijft de toestemming geldig tot je het zelf stopt.
Instagram feed layout aanpassen
We kunnen nu verder naar stap 2 op de instellingenpagina en dat is dat we invloed gaan uitoefenen op wat er allemaal wordt weergegeven. Klik bovenaan op het tabblad Customize.
Je kunt hier bovenaan bij General meteen aangeven hoe breed en hoog de feed moet zijn en wat voor achtergrondkleur je wilt gebruiken.
Bij Layout kun je helaas met de gratis versie niet iets anders kiezen dan Grid. Wel kun je instellen hoeveel foto’s je wilt tonen, in hoeveel kolommen en hoeveel witruimte er rondom de foto’s moet zijn met behulp van padding.
Wanneer we verder naar beneden scrollen komen we bij de Header instellingen.
Je kunt hier aangeven of je een header wilt weergeven, hoe groot de header mag zijn, of je jouw bio tekst wilt weergeven, je een custom avatar wilt instellen en wat de tekstkleur mag zijn.
Andere handige opties op deze pagina zijn de Meer laden en Volg knop instellingen.
Je kunt zelf aangeven of je deze knoppen wilt gebruiken, welke kleur de knoppen hebben en wat de tekst is. Vergeet vooral niet de wijzigingen op te slaan nadat je iets hebt aangepast.
Verder staan er op deze pagina nog diverse installingen waar je naar zou kunnen kijken. Ook zijn er nog extra opties als je Instagram Feed Pro gebruikt.
Instagram feed toevoegen aan je website
Nu we de verbinding tot stand hebben gebracht tussen je WordPress-website en Instagram en de layout naar wens hebben ingesteld, kunnen we de Instagram feed aan je website toevoegen.
Je kunt hiervoor naar het derde tabblad Display Feed gaan.
Zoals je ziet kun je met behulp van de shortcode [instagram-feed] jouw Instagram feed overal plaatsen waar je maar wilt op je website. Dit kan in een pagina zijn, in de sidebar, in de footer of een andere plek waar je het hebben wilt.
Los van dat je de shortcode kunt gebruiken kun je in de Gutenberg editor het blok “Instagram Feed” gebruiken wat deze plugin met zich mee heeft gebracht.
Het enige wat je hoeft te doen is dit blok toevoegen aan de pagina en de feed wordt voor je geladen. Het kan er ongeveer als volgt uit komen te zien.
Wil je jouw Instagram feed in de sidebar van je website weergeven, dan kun je dit met de Instagram feed widget bewerkstelligen.
Deze widget bevat eigenlijk simpelweg de shortcode, dus heel bijzonder is het niet, maar het is wel hetgeen wat nodig is. Wanneer je deze widget opslaat zal vanaf nu de Instagram feed in je sidebar getoond worden.
Ik hoop dat dit artikel je geholpen heeft en dat je nu weet hoe je een WordPress Instagram Feed kunt toevoegen aan je website.
Eén reactie op “Instagram feed toevoegen aan WordPress”
Deze handleiding had ik net even nodig! Thanks!