Kies een WordPress thema niet op basis van functionaliteit

De laatste jaren is een trend ontstaan dat een thema alles moet kunnen zonder de hulp van plugins.

Zo heb je in heel veel thema’s de mogelijkheid om een slider toe te voegen, gebruik te maken van custom post types, shortcodes, portfolio’s, en andere functionaliteiten waarmee je dingen aan je website kunt toevoegen.

De vraag is echter of je dit als gebruiker wel moet willen. Kies je tegenwoordig een thema op basis van functionaliteit of op basis van het uiterlijk?

Wanneer je het artikel WordPress thema wisselen? hier moet je op letten hebt gelezen van vorige week, dan is het je vast al opgevallen dat je door thema functionaliteiten veel werk kunt krije

In dit artikel geef ik mijn mening over waar thema’s voor bedoelt zijn, of je afhankelijk moet zijn van de functionaliteiten en waar een goed thema aan moet voldoen.

Waar WordPress thema’s goed voor is

Laten we teruggaan naar de gedachte waardoor thema’s zijn ontstaan in WordPress. WordPress zegt zelf in de Codex het volgende over thema’s:

Fundamentally, the WordPress Theme system is a way to “skin” your weblog. Yet, it is more than just a “skin.” Skinning your site implies that only the design is changed. WordPress Themes can provide much more control over the look and presentation of the material on your website.

Wanneer je dit zo leest zie je nergens staan dat een thema ervoor moet zorgen dat je allerlei extra functionaliteiten krijgt als shortcodes, custom post types, en dat soort zaken. Een WordPress thema is voor het visuele aspect van je website en kan je extra controle geven over de presentatie van verschillende elementen op je website.

Het is dus niet erg dat een themamaker je de mogelijkheid geeft om uit verschillende kleurencombinaties te kiezen of ergens anders een optie voor heeft, zolang het maar om het visuele aspect van je website gaat.

Waarom je niet afhankelijk van de functionaliteiten van een thema moet zijn

Een thema is er niet om allerlei extra functionaliteiten toe te voegen, hier zijn plugins voor. Je moet eigenlijk helemaal niet afhankelijk van een thema willen zijn als het om functionaliteit gaat.

Ik ben ondertussen al 7 jaar bezig met WordPress en heb zowel voor klanten als voor mezelf thema’s moeten wisselen op diverse websites. Waar je dan al snel achter komt is het volgende:

Het design van een website zal regelmatig veranderen, de doelen van een website en de functionaliteiten die daarvoor nodig zijn blijven over het algemeen hetzelfde.

Doordat je weleens van WordPress thema wisselt is het niet verstandig om afhankelijk te zijn van de functionaliteiten van het thema dat je op dat moment gebruikt. Wanneer je van thema wisselt raak je namelijk al deze functionaliteiten kwijt.

Om te voorkomen dat je belangrijke functionaliteiten kwijtraakt bij een thema wissel, zal je op je website dus gebruik moeten maken van plugins.

Waarom je plugins moet gebruiken voor functionaliteiten

Plugins zijn er in tegenstelling tot thema’s voor om functionaliteiten aan je website toe te voegen. Heb je een belangrijke functionaliteit op je website nodig, dan moet je hier dus een plugin voor gebruiken.

Het voordeel van een plugin is namelijk dat het vaak niet uitmaakt welk thema je gebruikt. Wanneer je van thema wisselt zal de plugin altijd werken. Het enige verschil is dat het er bij het ene thema wellicht beter uitziet dan bij een andere thema.

Wanneer je bijvoorbeeld een webshop wilt maken met WordPress moet je dus niet op zoek gaan naar een thema met webshop functionaliteiten. Je moet op zoek gaan naar een thema dat goed samenwerkt met WooCommerce of een ander webshop plugin. Wanneer je dan een keer van thema wilt veranderen is het geen probleem en hoef je niet alles opnieuw te maken. Het enige verschil is dat het uiterlijk er anders uit zal zien.

Wanneer je een membership gedeelte wilt toevoegen aan je website, dan moet je dit ook doen met behulp van een plugin. Indien je op zoek gaat naar een thema met deze functionaliteiten, dan zal je in de toekomst altijd afhankelijk zijn van dit thema. Indien je uiteindelijk toch van het thema af wilt, dan zal je alle members moeten exporteren en importeren in de membership plugin waar je dan gebruik van wilt maken. Dit is (onnodig) werk waar van alles mis bij kan gaan.

Dit waren slechts twee voorbeelden, maar ik hoop dat je snapt wat ik hiermee probeer te zeggen. Zorg dat je plugins gebruikt voor de belangrijke dingen op je website en maak zo min mogelijk gebruik van de thema functionaliteiten.

Zijn er nog meer nadelen bij thema’s met veel functionaliteiten?

Ja, ik kan nog wel wat opnoemen waarom ik geen fan meer ben van thema’s met veel functionaliteiten. Nu zijn er altijd uitzonderingen op de regel, maar het komt regelmatig voor dat thema’s scripts laden voor functionaliteiten die je niet eens hebt ingeschakeld bij dat thema.

Wanneer iemand je website bezoekt zal dit script ook weer meewegen in de laadtijd van je website. Dan hoor je mensen weleens zeggen dat WordPress plugins je website traag maken (lang niet altijd het geval), maar vervolgens gebruiken ze wel een alles-in-1 thema die onnodig scripts moet laden voor functionaliteiten waar niet eens gebruik van gemaakt wordt.

Het is bij thema’s net als bij plugins. Zolang het goed geprogrammeerd is zal je weinig aan de snelheid merken. Gebeuren er echter dingen die niet horen te gebeuren, dan kan een thema je website een stukje langzamer maken.

Waar voldoet een goed WordPress thema aan?

Het hangt er een beetje vanaf wat je precies wilt bereiken met je website, maar over het algemeen zijn onderstaande punten in mijn ogen enorm belangrijk (los van het design zelf):

 1. Het thema moet een responsive design hebben.
 2. Het thema moet snel laden en zo min mogelijk code/scripts bevatten om alles goed te laten functioneren.
 3. Het thema moet goed geprogrammeerd zijn waardoor je ook eenvoudig aanpassingen kunt doen.

En dan heb ik nog een klein puntje waar ik ook vrolijk van word. Het thema moet ook te updaten zijn via het WordPress Dashboard. Bij betaalde thema’s is dit helaas vaak nog niet mogelijk (gelukkig wel steeds meer).

Afhankelijk van je doel moet het thema wellicht ook goed functioneren met een plugin als WooCommerce (voor webshops) of een andere plugin die belangrijk voor je website is.

Waar kan ik goede thema’s vinden?

Je kunt thema’s gewoon blijven zoeken waar je deze normaal ook uitzoekt. Over het algemeen staan overal wel meerdere goede thema’s tussen. Zo kun je bijvoorbeeld zoeken op een grote marktplaats voor thema’s als ThemeForest.

Het is echter niet altijd nodig om op de grote marktplaatsen voor thema’s te kijken. Zo kan het zijn dat je fan bent van een ontwikkelaar die een aparte website heeft waar hij of zij thema’s verkoopt. Zo kan ik de drie thema’s van Kolakube waarderen en weet ik dat deze goed geprogrammeerd zijn en er niet onnodig scripts geladen worden.

Maar ook zoeken tussen de gratis thema’s van WordPress.org kan natuurlijk nooit kwaad.

Het enige waar je op moet letten is dat je anders moet zoeken dan je de laatste jaren gewend bent geworden. Wanneer je een website met recepten wilt maken, dan moet je niet zoeken naar een thema voor recepten. Deze thema’s hebben tenslotte vaak een ingebouwde mogelijkheid om recepten toe te voegen. Indien je vervolgens van thema wilt wisselen ben je alles kwijt en moet je het weer opnieuw invoeren. Je moet dus op zoek gaan naar een mooi thema, dat goed overweg kan met een recepten plugin.

Hoe zit het met het thema van Webtalis?

Het is fijn dat je dit nu allemaal zegt, maar hoe zit het met Webtalis? Goede vraag! Op Webtalis draai ik sinds januari 2013 het thema Sahifa.

Dit is een thema dat ook meer dan genoeg (teveel) functionaliteiten heeft waar je gebruik van kunt maken, maar als je Webtalis bekijkt zal je zien dat ik geen gekke dingen doe en hier geen gebruik van maak.

Doordat het thema wel goed geprogrammeerd is worden er niet onnodig extra scripts geladen voor functionaliteiten waar ik geen gebruik van maak. Hierdoor laad ik in totaal maar 14 javascript bestanden op mijn website (meeste door plugins). Dit zal bij veel websites hoger liggen.

Wanneer ik in de toekomst een ander thema voor Webtalis zoek, dan zal ik zoeken naar een thema met een goed design en die verder weinig tot geen extra functionaliteiten bevat. Ik wil zo min mogelijk overbodige dingen in mijn thema.

Conclusie

Met meer dan 39.000 plugins in de officiële WordPress plugin directory moet je bij het kiezen van een thema niet letten op de functionaliteiten die het thema bevat.

Je kunt beter zoeken naar goed geprogrammeerde thema’s die zo min mogelijk overbodige scripts laden en indien je bijvoorbeeld een webshop wilt maken ook ondersteuning heeft voor WooCommerce.

Verder is het natuurlijk niet erg als je bij een thema de mogelijkheden hebt om verschillende kleurencombinaties of andere dingen aan het design aan te passen, hier is een thema tenslotte voor.

Het is overigens niet erg te zijn dat een thema veel functionaliteiten bevat, zolang het maar goed geprogrammeerd is en je hier geen gebruik van maakt. Door geen gebruik te maken van de functionaliteiten voorkom je in de toekomst dat je in de problemen komt of dat je veel werk moet verrichten als je overstapt naar een ander thema.

“Less is more” is daarom een goede gedachte om in je hoofd te houden wanneer je een nieuw thema zoekt voor je website.

Wat is jouw mening over dit onderwerp? Ben je fan van thema’s met veel of weinig functionaliteiten en maak je ook gebruik van de functionaliteiten die een thema heeft? Laat het weten in de reacties hieronder.

7 reacties Voeg ook een reactie toe

 1. Mooi en zeer informatief geschreven. Veel van opgestoken, aangezien de laadtijd van een website (tegenwoordig) zeer belangrijk is. Thnx.

 2. Wat fijn om dit te weten! Welke woocommrece thema’s kan je aanbevelen?
  Ik vind het lastig om onderstaande te beoordelen. Hoe pak ik dit aan?

  2. Het thema moet snel laden en zo min mogelijk code/scripts bevatten om alles goed te laten functioneren.
  3. Het thema moet goed geprogrammeerd zijn waardoor je ook eenvoudig aanpassingen kunt doen.

  • Nudie is bijvoorbeeld een thema met ontzettend weinig overbodig dingen. Het uiterlijk is alleen niet heel speciaal en zou je dus zelf aan moeten werken nog als je dit zou willen.

   Verder werk ik eigenlijk momenteel weinig met echt standaard WooCommerce thema’s, waardoor ik je helaas geen andere thema’s kan aanbevelen. Voor mijn laatste projecten ben ik namelijk zelf aan de slag gegaan met thema’s om deze WooCommerce ready te maken naar wens van de klant.

   Om te bekijken hoeveel scripts e.d. zie mijn reactie boven die van jou.

   Het derde punt is lastig omdat je vaak pas de thema bestanden kunt zien nadat je een thema hebt aangeschaft. Wanneer je de kennis hebt kun je echter al wel bekijken in de broncode of het een beetje goed in elkaar zit of dat het een rommeltje is.

 3. Allereerst een kleine opmerking:

  Doorsnee WP gebruiker is hobbyist en denkt vast niet zover door, en kiest men (net als ik) een Thema die je op dat moment het meest aanspreekt, en kijkt het gros niet verder dan dat. Met andere woorden of er tal van onnodige scripts geladen worden die je site trager kunnen maken.

  Het is in mijn beleving ook zo dat je wel degelijk kijkt wat een Thema allemaal te bieden heeft aan functies, maar hoe weet ik als leek, (geen php kennis) of het thema wel of niet goed in elkaar zit? En zo zijn er tal van vragen waar ik persoonlijk mee kom te zitten, na het lezen van je artikel.

  Misschien dat daar op gewezen zou kunnen worden als je met WP begint en een ander Thema kiest of noodgedwongen moet kiezen?

  Dit artikel heeft me aan het denken gezet, heb al eens in een test omgeving gekeken hoe m’n site er uit ziet in een ander in dit geval, WP thema, tja dat was even schrikken, want het gros stond verkeerd, geen leuke ervaring.

  Hier loop je natuurlijk ook tegenaan als de ontwikkelaar van je Thema er om wat voor reden dan ook mee zou stoppen? Dan heb je echt een groot probleem! Ik ga me daar toch maar eens goed over buigen, ook al draait de site nog maar net 1 jaar en heeft al aardig wat berichten. Wellicht een goed plan een ‘noodoplossing’ achter de hand te hebben?

  Nu ben ik benieuwd naar jouw antwoord!

  vriendelijke groet,
  Anneke

  • Vandaar ook dit artikel in de hoop dat mensen zich van deze nadelen bewust worden. Het is gewoon niet handig om afhankelijk te zijn van een thema.

   Hoe je dit kunt zien is lastig te zeggen, ook omdat bij demo’s vaak alle functionaliteiten gebruikt worden. Desalniettemin zou je bijvoorbeeld via pingdom tools kunnen kijken wat de laadtijd van het thema (demo) is en hoeveel scripts er geladen worden. Met name het aantal (js) scripts is handig om naar te kijken, dit kun je zien bij “Page analysis”.

   Een noodoplossing is niet noodzakelijk. Wanneer een thema maker stopt met het ontwikkelen is het natuurlijk niet zo dat het thema direct niet meer werkt. Je hebt dan nog rustig de tijd om over te stappen op een ander thema en alles te testen.

Geef een reactie