Wordt niet afhankelijk van een WordPress thema

Een tip die ik je graag mee wil geven, is dat je niet afhankelijk moet worden van een WordPress thema.

Ik kom dit namelijk steeds vaker en vaker tegen en dit geeft nogal veel extra werk bij het overschakelen naar een ander WordPress thema.

In dit artikel ga ik dieper in hoe je de valkuil kunt ontwijken dat jij afhankelijk wordt van een bepaald WordPress thema.

Wanneer ben je afhankelijk van een thema?

Je vraagt je misschien af wat ik precies bedoel en wanneer je dan ook echt afhankelijk bent van een bepaald thema.

Wanneer in een thema een functionaliteit ingebouwd zit waar je heel graag gebruik van wilt maken, dan kun je afhankelijk van dit thema worden, omdat andere thema’s dit niet zullen hebben.

Wat je dus eigenlijk moet onthouden is dat een thema er niet is om allerlei extra functionaliteiten toe te voegen. WordPress plugins worden voor dit onderdeel gemaakt.

Het uiterlijk van je website zal je namelijk vroeg of laat altijd wel een keer willen veranderen. De doelen van je website en de functionaliteiten die je hiervoor nodig hebt zullen ongeveer gelijk blijven.

Wanneer je functionaliteiten verliest bij een thema wissel die belangrijk voor jou zijn, dan ben je dus eigenlijk afhankelijk van een thema geworden. Je hebt dan of allerlei extra werk om alles in de nieuwe versie van je website ook weer op ongeveer dezelfde manier te krijgen. Een andere optie is om iemand in te schakelen die deze functionaliteit ook kan bouwen in de vorm van een plugin, zodat je het ook bij een ander thema kunt gebruiken en het niet verloren gaat.

Dit zijn vaak dingen die je toch wilt voorkomen. Ik zal je nog even twee voorbeelden geven van vervelende situaties waarin je eigenlijk te afhankelijk bent geworden van een WordPress thema.

Voorbeeld 1: Afhankelijk van de recepten functie

Stel je hebt een website waarin je allerlei heerlijke kookrecepten plaatst. Je hebt een thema gevonden dat zich helemaal richt op kookrecepten met een ingebouwde functionaliteit waarmee je recepten kunt toevoegen.

In eerste instantie lijkt dit super fijn, maar wat als je over bijvoorbeeld drie jaar wilt overschakelen naar een ander thema en al een stuk of 600 recepten hebt geplaatst?

Een ander thema zal niet precies dezelfde functionaliteit hebben, tenzij het thema door dezelfde maker is gemaakt en de recepten functionaliteit op dezelfde manier is opgebouwd. Alle andere thema’s vallen in elk geval af.

Je kunt jezelf dan wel voor je kop slaan, want als je nu wilt overschakelen naar een ander thema, zal je alle recepten opnieuw moeten invoeren. Een pijnlijk en leerzaam moment die ik je graag wil besparen met dit artikel. Op dit moment heb je namelijk maar twee opties. Alle recepten opnieuw invoeren in een plugin of een programmeur een plugin laten bouwen die precies hetzelfde doet als het thema. Het zal je dus of veel tijd kosten of extra geld.

Voorbeeld 2: Afhankelijk van een statistieken functie

Sportwebsites zijn ontzettend populair om te maken. Er zijn diverse thema’s te vinden die de focus hierop leggen en soms zelfs een eigen ingebouwde statistieken functie hebben.

In eerste instantie is het weer heerlijk dat je thema dit kan tot, je snapt het nu natuurlijk al, je wilt overschakelen naar een ander WordPress thema. Alle statistieken ben je direct kwijt, waardoor je alles opnieuw moet invoeren of een programmeur moet inschakelen.

Conclusie

Ik kan je alleen maar aanraden om goed na te denken over hoe je het aanpakt met je website. Kies geen thema gebaseerd op een functionaliteit. Het is beter om te zoeken naar een plugin die hetzelfde kan, zodat je thema onafhankelijk bent en altijd eenvoudig kunt wisselen.

Ben jij weleens in deze situatie terecht gekomen? Wat zijn jouw tips voor mensen in dezelfde situatie of die overwegen om een thema te kiezen op basis van een functionaliteit die erin zit.

4 reacties Voeg ook een reactie toe

  1. Ik ben net begonnen en was wat door de thema’s aan het bladeren, maar nu kom ik niet meer van de thema’s af! Ik wil helemaal geen thema, maar lijk dit niet meer ongedaan te kunnen maken. Wat te doen?

  2. Interessant artikel. Ik ben toevallig net bezig met het wisselen van templates, en kwam er inderdaad achter dat sommige dingen niet meer werken als voorheen. Laten we zo zeggen dat ik voor vandaag genoeg van wordpress heb gezien…

Geef een reactie