PDF, Word, Excel en andere documenten embedden in WordPress

Heb je ooit een keer de behoefte gehad om op je WordPress website een PDF, Word, Excel, of ander document te embedden?

Door een document in te sluiten op je website geef je jouw lezers de mogelijkheid om het bestand onmiddellijk te bekijken. Het bestand hoeft niet gedownload te worden en daarnaast is er ook geen extra software op de computer nodig om het te bekijken.

In WordPress is helaas geen standaard functionaliteit die het insluiten van PDF, Word en Excel documenten mogelijk maakt. Gelukkig bestaat hier wel een handige plugin voor.

In dit artikel kun je lezen en bekijken hoe je een PDF-bestand kunt toevoegen en weergeven in een bericht of pagina op je website. Deze methode werkt tevens ook voor andere documenten zoals Word, Excel, Powerpoint, en nog een aantal andere bestandstypen.

PDF toevoegen aan een artikel op je WordPress website

In de video hieronder kun je over mijn schouder meekijken hoe je een PDF-bestand (en ook andere documenten) kunt insluiten op een bericht of pagina van je website:

Abonneer je op mijn YouTube kanaal

De plugin die ik gebruik in de video: Embed Any Documents

Wil je meer informatie over de Embed Any Documents plugin of wil liever de tekstuitleg met afbeeldingen bekijken, dan kun je hieronder verder gaan.

Embed Any Documents

Met de plugin Embed Any Documents kun je allerlei verschillende bestandstypen insluiten in berichten en pagina’s van je website. Je bezoekers hebben geen flash of PDF browser add-on nodig om het bestand te bekijken. De plugin doet dit al het werk met behulp van de Google Docs Viewer en Microsoft Office viewer.

Je hoeft overigens geen account te hebben bij Google of Microsoft om gebruik te kunnen maken van deze plugin. Deze plugin is hierdoor een handige methode om bestanden weer te geven op je website.

Je kunt met Embed Any Documents de volgende documenten en bestandstypen insluiten.

 • Microsoft Word (docx, docm, dotm, dotx)
 • Microsoft Excel (xlsx, xlsb, xls, xlsm)
 • Microsoft PowerPoint (pptx, ppsx, ppt, pps, pptm, potm, ppam, potx, ppsm)
 • Adobe Portable Document Format (pdf)
 • Text files (txt)
 • TIFF Images (tif, tiff)
 • Adobe Illustrator (ai)
 • Scalable Vector Graphics (svg)

Het is een aardig mooi lijstje zoals je ziet. Ik heb met deze plugin een aantal van bestandstypen getest en het werkte allemaal uitstekend.

Hoe werkt de Embed Any Document plugin?

Het eerste wat je natuurlijk moet doen is de Embed Any Document plugin installeren en vervolgens activeren.

Embed Any document plugin installeren

Nadat je dit gedaan hebt kun je een bericht of pagina aanmaken of bewerken. Wanneer je met de standaard editor van WordPress werkt, kun je eenvoudigweg op het plusje klikken en voor het blok “Document” kiezen.

Document blok in WordPress

Wanneer je dit blok niet direct ziet staan, kun je er altijd naar zoeken net zoals ik hierboven heb gedaan. Klik op “Document” om het blok toe te voegen. Je krijgt nu onderstaand blok te zien.

Document toevoegen aan een bericht of pagina

Je kunt nu op “Add Document” klikken om een document te uploaden of een URL in te voeren.

Document uploaden of URL invoeren

Klik nu op de optie waar je voor wilt gaan. Beide keuzes spreken voor zich als je verder gaat. De meeste zullen een document willen uploaden, dus in dit artikel ga ik voor deze keuze.

Zodra je op “Upload document” klikt kun je een document uploaden via de WordPress mediabibliotheek.

Document uploaden

Klik rechtsonder op “Select” zodra je een document hebt toegevoegd. Je komt nu bij het laatste scherm voordat je een pdf, word of excel-document succesvol hebt toegevoegd aan je bericht of pagina.

PDF insluiten in WordPress

Je kunt nu de breedte en hoogte aangeven, wat in de meeste gevallen op 100% komt te staan.

Verder heb je de mogelijkheid om aan te geven dat bezoekers van je website het document mogen downloaden. Standaard staat het op niet downloaden.

Daarnaast heb je ook nog de mogelijkheid om de viewer te selecteren. Afhankelijk van je document heb je verschillende opties. Bij een PDF-bestand hebt je de optie tussen Google Docs Viewer en een Browser-Based viewer. De Google Docs viewer werkt uitstekend.

Klik tot slot op “Insert” om het document toe te voegen.

Voorbeeld ingesloten PDF in WordPress

Gefeliciteerd het is je gelukt om een PDF in te sluiten op je WordPress website. Dezelfde stappen kun je ook doorlopen voor Word, Excel en andere bestanden.

Conclusie

Het is altijd al mogelijk geweest om bestanden naar je website te uploaden en deze vervolgens als download beschikbaar te stellen aan je bezoekers.

Wanneer je echter op zoek bent naar een manier om een PDF, Word, Excel, Powerpoint of ander document te embedden in een bericht of pagina op je website, dan kan de plugin Embed Any Document je hierbij helpen.

Binnen een aantal stappen kun je een bestand op je website weergeven en je bezoekers hebben geen software of extra browser add-ons nodig om het te bekijken.

 1. SEO vraagje; is de tekst op de PDF scanbaar voor Google? Ik vermoed van niet, maar misschien is dat ook niet zo het doel omdat je deze plugin gebruikt voor pagina’s achter een inlog, dus voor mensen die zich hebben ingeschreven om de content te kunnen lezen?

 2. hallo, ik heb wordpress en google doc embedder plugin geinstalleerd en geactiveerd, maar bij nieuwe pagina’s krijg ik niet het icoontje te zien. is wordpress versie te nieuw voor deze plugin? hoe kan ik deze tool gebruiken?
  ik hoop dat je me kunt helpen

  dank je

 3. Maikel
  Ik krijg de zelfde melding als Michael (zie 31/5.)
  Plugin gisteren geïnstalleerd.
  Melding verschijnt als ik op knop de Google knop klik,
  als jij hem al eerder geïnstalleerd hebt zal hij nog wel werken.

  Kan er dus verder niets mee.

  Heb jij een goed alternatief?

  Groet
  Hendrik

 4. kan je zorgen dat bezoekers van je site bepaalde velden van een embded excel file kunnen invullen, om via de site berekeningen te maken??

 5. Helaas wordt het niet meer ondersteund. Ik krijg de volgende melding:

  Google Doc Viewer
  This plugin is due to be retired. Changes to WordPress and Google’s free doc viewer mean that this plugin should be switched for an alternative.

  Existing gview shortcodes should still work for now.

  Please see the plugin homepage and support forums for suggestions.

 6. Google Doc embedder is inmiddels niet meer beschikbaar voor nieuwe gebruikers, zijn er andere manieren om een pfd bestand te laten zien op de wordpress website? Ik zou graag in het menu bovenaan de website een kopje zien met de doorklik naar het bestand zonder verdere tekst op de website. Is dat mogelijk? Zo ja, hoe?

  Alvast bedankt!

  Nick

  • Hoezo is het niet meer beschikbaar? Het is gewoon nog te downloaden en werkt prima. Wel is de plugin tijdelijk even onbeschikbaar geweest om te downloaden (wellicht dat jij toen keek), vanwege vals-positieve security meldingen.

 7. Ik kan wel de embedder downloaden maar hoe laat ik deze ook in wordpress verschijnen? Moet ik deze nog op een aparte manier activeren? Het lukt me niet om deze te laten verschijnen op mijn wordpresspagina…

  • Maak je gebruik van WordPress.org of WordPress.com? Wanneer je WordPress.org gebruikt kun je via “Plugins -> Nieuwe plugin” de plugin installeren. Maak je gebruik van WordPress.com, dan zal je de betaalde versie (business plan) moeten hebben om plugins te kunnen installeren.

  • Werkt hier zo te zien nog steeds. Wanneer er iets mis is zou je contact op kunnen nemen via het WordPress.org forum met de maker van de plugin. Zo te zien worden alle vragen altijd wel opgelost. 🙂

 8. Duidelijk verhaal! Ik heb in het verlengde hiervan een vraag: wat kun je het beste doen als je een pdf bestand (Ebook) hebt, dat je aan de consument wilt verkopen via woocommerce? Ik heb het pdf bestand geupload als mediabestand in de dashboard en dit is gekoppeld aan een digitaal product. Nu is mijn vraag: staat dit pdf bestand eigenlijk wel veilig in mijn dashboard? Met een beetje gissen en zoeken is de link zonder te betalen gewoon te vinden. Kun je die upload op de een of andere manier beveiligen, zodat hij alleen beschikbaar is voor mensen die die download kopen?

  Alvast vriendelijk bedankt, Evelyn

 9. Ik heb een pdf via een link opgenomen op mijn webpagina. Deze opent wel normaal op laptop en computer. Op ipad en tablet verschijnt alleen de eerste pagina. Hoe kan dit en hoe los ik dit probleem op

Geef een reactie