PDF, Word, Excel en andere documenten embedden in WordPress

Heb je ooit een keer de behoefte gehad om op je WordPress website een PDF, Word, Excel, of ander document te embedden?

Door een document te embedden op je website geef je jouw lezers de mogelijkheid om het bestand onmiddellijk te bekijken. Het bestand hoeft niet gedownload te worden en daarnaast is er ook geen extra software op de computer nodig om het te bekijken.

In WordPress is helaas geen standaard functionaliteit die het embedden van een document mogelijk maakt, maar gelukkig bestaat hier wel een handige plugin voor. De plugin waar ik het over heb heet “Google Doc Embedder”.

In dit artikel kun je lezen en bekijken hoe je een PDF-bestand kunt toevoegen en weergeven in een bericht of pagina op je website. Deze methode werkt tevens ook voor andere documenten zoals Word, Excel, Powerpoint, en nog een aantal andere bestandstypen.

PDF toevoegen aan een artikel op je WordPress website

In de video hieronder kun je over mijn schouder meekijken hoe je een PDF-bestand (en ook andere documenten) kunt toevoegen aan een bericht en pagina op je WordPress website:

Abonneer je op mijn YouTube kanaal

Wil je meer informatie over de Google Doc Embedder plugin of wil liever de tekstuitleg met afbeeldingen lezen, dan kun je snel hieronder verder gaan.

Google Doc Embedder

Google Doc Embedder

Met de plugin Google Doc Embedder kun je allerlei verschillende bestandstypen insluiten in berichten en pagina’s van je website. Je bezoekers hebben geen flash of PDF browser add-on nodig om het bestand te bekijken. De plugin doet dit al het werk met behulp van de gratis “Google Docs Viewer”.

Je hoeft overigens ook geen Google Docs account te hebben om gebruik te kunnen maken van deze plugin, waardoor deze plugin een handige methode is om bestanden weer te geven op je website.

Je kunt met Google Doc embedder de volgende documenten en bestandtypen embedden.

 • Adobe Acrobat (PDF)
 • Microsoft Word (DOC/DOCX)
 • Microsoft PowerPoint (PPT/PPTX)
 • Microsoft Excel (XLS/XLSX)
 • TIFF Images (TIF, TIFF)
 • Apple Pages (PAGES)
 • Adobe Illustrator (AI)
 • Adobe Photoshop (PSD)
 • Autodesk AutoCad (DXF)
 • Scalable Vector Graphics (SVG)
 • PostScript (EPS/PS)
 • OpenType/TrueType Fonts (OTF, TTF)
 • XML Paper Specification (XPS)
 • Archive Files (ZIP/RAR)

Het is een aardig mooi lijstje zoals je ziet. Ik heb met deze plugin een aantal van bestandstypen getest en het werkte allemaal prima. Hieronder kun je de tekstuitleg lezen over hoe je gebruik kunt maken van deze plugin.

Hoe werkt de Google Doc Embedder plugin?

Het eerste wat je natuurlijk moet doen is de plugin installeren en vervolgens activeren. Nadat je dit gedaan hebt komt er een extra icoontje in de visuele editor van WordPress te staan.

Icoon Google doc Embedder

Voordat je op dit nieuwe icoontje klikt heb je de URL nodig van het bestand dat je wilt embedden in je bericht of pagina. Klik dus eerst op “Media toevoegen” om het bestand te uploaden dat je wilt insluiten en kopieer vervolgens de URL van dit bestand.

De URL kun je aan de rechterzijde vinden nadat je een bestand hebt geüpload of klikt op een bestand dat al eerder geüpload is.

URL media bestand in WordPress

Het is overigens niet noodzakelijk om het bestand op je eigen website te hebben staan. Het is ook mogelijk om een URL te gebruiken van een bestand dat op een andere website staat.

Wanneer je de URL eenmaal hebt gekopieerd kun je op het Google icoontje klikken in de visuele editor. Je krijgt vervolgens het volgende te zien:

Google Doc Embedder shortcode invoegen

Vul hier bij “URL of bestandsnaam” de URL van het bestand in dat je wilt toevoegen aan je bericht of pagina. In principe is het niet noodzakelijk om verder nog iets in te vullen, maar je hebt nog wel de mogelijkheid om onder andere de hoogte en breedte te bepalen, te kiezen of er een downloadlink getoond moet worden en je kunt caching uitschakelen als je het document vaak overschrijft.

Zodra je alles hebt ingesteld krijg je een shortcode te zien bij “shortcode preview” en dit is uiteraard de code die je moet plaatsen op de plek waar je het bestand wilt laten weergeven. Klik op “Invoegen” om dit te doen.

Gefeliciteerd, het is je gelukt om een document te embedden in een bericht of pagina op je website. Het resultaat zal er ongeveer als volgt uitzien:

PDF-bestand embedded in WordPress

Indien je de standaardinstellingen wilt aanpassen kun je naar “Instellingen -> GDE instellingen” gaan om dit te doen. Op deze pagina kun je de standaard hoogte en breedte aangeven, instellen aan wie een downloadlink getoond mag worden en wat de linktekst en locatie is van de downloadlink.

Verder heb je bij het tabblad “profiel” en “geavanceerd” ook nog een aantal andere dingen die je eventueel zou kunnen instellen.

Conclusie

Het is altijd al mogelijk geweest om bestanden naar je website te uploaden en deze vervolgens als download beschikbaar te stellen aan je bezoekers.

Wanneer je echter op zoek bent naar een manier om een PDF, Word, Excel, Powerpoint of ander document te embedden in een bericht of pagina op je website, dan kan de plugin Google Doc Embedder je hierbij helpen.

Binnen een aantal stappen kun je een bestand op je website weergeven en je bezoekers hebben geen software of extra browser add-ons nodig om het te bekijken.

Heb jij weleens de behoefte gehad om een bepaald bestand op je website te laten weergeven en wat is de manier die jij hiervoor hebt gebruikt? Je kunt het hieronder laten weten in de reacties.

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen?

Ontvang het WordPress e-book en wekelijke e-mail updates

Vul hieronder je naam en e-mailadres in om gratis e-mail updates en het e-book te ontvangen.

23 reacties Laat een reactie achter

 1. Maikel
  Ik krijg de zelfde melding als Michael (zie 31/5.)
  Plugin gisteren geïnstalleerd.
  Melding verschijnt als ik op knop de Google knop klik,
  als jij hem al eerder geïnstalleerd hebt zal hij nog wel werken.

  Kan er dus verder niets mee.

  Heb jij een goed alternatief?

  Groet
  Hendrik

 2. kan je zorgen dat bezoekers van je site bepaalde velden van een embded excel file kunnen invullen, om via de site berekeningen te maken??

 3. Helaas wordt het niet meer ondersteund. Ik krijg de volgende melding:

  Google Doc Viewer
  This plugin is due to be retired. Changes to WordPress and Google’s free doc viewer mean that this plugin should be switched for an alternative.

  Existing gview shortcodes should still work for now.

  Please see the plugin homepage and support forums for suggestions.

 4. Google Doc embedder is inmiddels niet meer beschikbaar voor nieuwe gebruikers, zijn er andere manieren om een pfd bestand te laten zien op de wordpress website? Ik zou graag in het menu bovenaan de website een kopje zien met de doorklik naar het bestand zonder verdere tekst op de website. Is dat mogelijk? Zo ja, hoe?

  Alvast bedankt!

  Nick

  • Hoezo is het niet meer beschikbaar? Het is gewoon nog te downloaden en werkt prima. Wel is de plugin tijdelijk even onbeschikbaar geweest om te downloaden (wellicht dat jij toen keek), vanwege vals-positieve security meldingen.

 5. Ik kan wel de embedder downloaden maar hoe laat ik deze ook in wordpress verschijnen? Moet ik deze nog op een aparte manier activeren? Het lukt me niet om deze te laten verschijnen op mijn wordpresspagina…

  • Maak je gebruik van WordPress.org of WordPress.com? Wanneer je WordPress.org gebruikt kun je via “Plugins -> Nieuwe plugin” de plugin installeren. Maak je gebruik van WordPress.com, dan zal je de betaalde versie (business plan) moeten hebben om plugins te kunnen installeren.

  • Werkt hier zo te zien nog steeds. Wanneer er iets mis is zou je contact op kunnen nemen via het WordPress.org forum met de maker van de plugin. Zo te zien worden alle vragen altijd wel opgelost. 🙂

 6. Duidelijk verhaal! Ik heb in het verlengde hiervan een vraag: wat kun je het beste doen als je een pdf bestand (Ebook) hebt, dat je aan de consument wilt verkopen via woocommerce? Ik heb het pdf bestand geupload als mediabestand in de dashboard en dit is gekoppeld aan een digitaal product. Nu is mijn vraag: staat dit pdf bestand eigenlijk wel veilig in mijn dashboard? Met een beetje gissen en zoeken is de link zonder te betalen gewoon te vinden. Kun je die upload op de een of andere manier beveiligen, zodat hij alleen beschikbaar is voor mensen die die download kopen?

  Alvast vriendelijk bedankt, Evelyn

 7. Ik heb een pdf via een link opgenomen op mijn webpagina. Deze opent wel normaal op laptop en computer. Op ipad en tablet verschijnt alleen de eerste pagina. Hoe kan dit en hoe los ik dit probleem op

Geef een reactie

WordPress Zonder Zorgen

e-mail cursus

Vul hieronder je informatie in en

start direct met de e-mail cursus.

9 must-do WordPress tips ontvangen?

Vul je voornaam en e-mailadres in en klik op "nu downloaden".

Maak je eigen online cursussen

Wil je een online cursus business starten? Leer hoe je dit in 7 stappen kunt doen

Webshop opzetten en meer verdienen

Leer hoe je een webshop opzet of meer kunt verdienen met je huidige webshop