Hoe stop je het genereren van extra afbeeldingen in WordPress?

Hoe stop je het genereren van extra afbeeldingen in WordPress?

Wist je dat wanneer je een afbeelding upload, WordPress automatisch allerlei verschillende afbeeldingsformaten genereert van deze afbeelding?

Al deze extra afbeeldingen nemen ruimte in op de server van je website, zo kan het zijn dat WordPress 5 extra afbeeldingen maakt van 1 afbeelding.

Het zou heel goed kunnen dat je hier niet op zit te wachten en dat je je afvraagt waar al deze extra afbeeldingen voor nodig zijn.

In dit artikel behandel ik hoe je ervoor kunt zorgen dat WordPress geen extra afbeeldingen genereert en leg ik je uit waar deze afbeeldingen voor gebruikt kunnen worden.

Waarom maakt WordPress extra afbeeldingen aan?

WordPress maakt uit zichzelf automatisch extra formaten aan, zodat je kunt kiezen welk formaat je wilt gebruiken in je artikelen. Daarnaast zou je deze afbeeldingsformaten ook nog kunnen oproepen vanuit de bestanden in het thema dat je gebruikt.

Er zijn standaard drie afbeeldingsformaten die WordPress uit zichzelf genereert, namelijk een thumbnail van 150×150, een gemiddelde afmeting van maximaal 300×300 en een grote afmeting van maximaal 1024×1024.

Verder maakt WordPress vaak ook extra afbeeldingen aan door het thema waar je gebruik van maakt. In het thema kunnen diverse formaten voor diverse onderdelen gebruikt worden. Zo kan bijvoorbeeld op de homepage een ander formaat voor de uitgelichte afbeelding gebruikt worden als op de berichtpagina, waardoor hier aparte formaten voor worden aangemaakt.

De reden voor de extra formaten is natuurlijk om ervoor te zorgen dat de afbeeldingen zo snel mogelijk geladen kunnen worden, waardoor het niet ten koste gaat van de laadtijd.

Waarom WordPress laten stoppen met het genereren van afbeeldingsformaten?

Het kan zijn dat je duizenden afbeeldingen hebt en alle extra formaten ervoor zorgen dat je back-up wel heel erg groot wordt. Het duurt dan steeds langer om een back-up te maken en daarnaast kunnen er via bepaalde methodes timeouts ontstaan omdat het zo groot is geworden.

Verder kan het natuurlijk ook zijn dat je lang niet alle afbeeldingsformaten gebruikt en het daardoor helemaal geen gek idee is om te voorkomen dat een aantal afbeeldingsformaten gegenereerd worden.

Het is overigens helemaal niet noodzakelijk om het uit te zetten, maar in sommige situaties kan het handig zijn. Wees er in elk geval zeker van dat je dit echt wilt uitzetten en dat je de afbeeldingsformaten ook nergens voor gebruikt.

Hoe kun je zien hoeveel extra afbeeldingen er gemaakt worden?

Om erachter te komen hoeveel verschillende afbeeldingen worden aangemaakt per afbeelding, zal je met een FTP-programma moeten verbinden met je website. Een andere optie is om via een controle paneel als cPanel, DirectAdmin of Plesk een bestandsbeheer programma te openen.

Wanneer je dit gedaan hebt, kun je naar de map “wp-content/uploads” gaan om bij de uploads te komen. Deze worden standaard opgeslagen in mappen gebaseerd op jaar en maand. Ga naar een jaar en maand toe om te bekijken hoeveel extra afbeeldingen er per afbeelding gemaakt worden.

WordPress afbeeldingsformaten per afbeelding

Zoals je hierboven ziet worden er in mijn geval 6 extra afbeeldingen gemaakt per afbeelding. Alle extra afbeeldingen kun je herkennen aan de extra cijfers in de bestandsnaam. Het origineel heeft altijd de bestandsnaam zoals deze is tijdens het uploaden.

Afbeeldingsformaten in WordPress uitschakelen

Wanneer je ervoor wilt zorgen dat WordPress een of meerdere afbeeldingsformaten niet meer genereert, dan moet je eerst bepalen om welke afbeeldingsformaten het gaat.

Wanneer je de extra afbeeldingsformaten niet meer wilt hebben die WordPress zelf maakt, dan kun je dit oplossen door naar “Instellingen -> Media” te gaan.

WordPress afmetingen van afbeeldingen instellen

Je zal hier de standaard afbeeldingsformaten zien staan die WordPress voor je genereert. Er is geen knop om de afbeeldingsformaten uit te schakelen, maar de truc is om alle afmetingen op 0 te zetten om te voorkomen dat er nog extra afbeeldingen gemaakt worden.

WordPress afbeeldingsformaten uitschakelen

Tip: Mocht je galerijen maken in WordPress, dan moet je niet vergeten dat er gebruik wordt gemaakt van de thumbnail afbeeldingsformaat en je deze dus niet op 0 kunt zetten.

Afbeeldingsformaten van een WordPress thema uitschakelen

Wanneer je nog een stap verder wilt gaan en de extra afbeeldingen die door een thema gegenereerd worden uit wilt schakelen, zal je toch de code in moeten duiken.

Je zal via een FTP-programma of via Weergave -> Editor, naar het functions.php-bestand moeten gaan van het thema dat je gebruikt. Voordat je iets aanpast is het altijd verstandig om een back-up te maken, aangezien het om een belangrijk bestand gaat van je thema.

In dit bestand moet je vervolgens op zoek gaan naar één of meerdere regels met “add_image_size” erin. In mijn thema ziet het er bijvoorbeeld zo uit:

add_image_size( 'md-full', 1118, 350, true );

Deze regel zorgt ervoor dat er nog een extra afbeelding wordt gemaakt. Het enige wat je hoeft te doen met deze regel is het simpelweg verwijderen uit het bestand.

Wanneer je dit gedaan hebt zal WordPress vanaf dat moment geen extra afbeeldingen meer maken.

Bekijk wel echt van te voren of je deze afbeeldingsformaten niet ergens gebruikt op je website, want de afbeeldingsformaten van een thema zie je al snel terug als uitgelichte afbeelding, in de slider, in sidebar-widgets en nog een aantal andere dingen.

Ik hoop dat dit artikel je op weg helpt om WordPress te laten stoppen met het genereren van extra afbeeldingen. Het is zeker niet noodzakelijk om dit toe te passen op jouw website. Mocht je hier echter behoefte aan hebben, dan is dit de manier.

2 reacties

  1. in functions.php van thema Fluida zit geen regel over meerdere sizes. Er worden standaard 7 formaten per afbeelding opgeslagen en de getallen op nul zetten bij instellingen, media werken ook niet, graag advies, Wim Turnhout.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *