Inloggen:

Verschil tussen WordPress.com en WordPress.org

WordPress.com vs WordPress.org

WordPress is de software waarmee de meeste websites gebouwd zijn.

Ondanks de populariteit is er toch iets wat voor beginnende website makers vaak niet geheel duidelijk is, namelijk dat er twee verschillende WordPress versies zijn.

Het komt dan ook regelmatig voor dat de verkeerde versie gekozen wordt en dat is zonde.

Er is een WordPress.com en een WordPress.org versie. In dit artikel ga ik het over de verschillen tussen beide versies hebben, zodat je een keuze kunt maken welke het beste bij jouw situatie past.

Video: WordPress.com vs WordPress.org

In onderstaande video leg ik je graag de verschillen uit tussen WordPress.com en WordPress.org.

Abonneer je op mijn YouTube kanaal

Wil je de uitleg liever in tekst lezen, dan kun je hieronder verder gaan.

WordPress.com vs WordPress.org

Het grootste verschil tussen WordPress.com en WordPress.org is wie de website host. Met WordPress.org host je namelijk je eigen website.

Bij WordPress.com regelt WordPress alles met betrekking tot hosting. Dit maakt het voor jou makkelijker, maar je levert hierdoor controle en mogelijkheden in. Dit klinkt niet als een groot verschil, maar is het wel degelijk.

Hedendaags is het echter heel makkelijk om bij een WordPress hosting provider de WordPress.org te installeren en te starten met je website. Daarnaast is het ook goedkoper en je hebt veel meer mogelijkheden en vrijheid. Ja, ik heb zelf een sterke voorkeur voor de WordPress.org versie.

Verschil in kosten tussen WordPress.com en WordPress.org

Eerlijk is eerlijk, bij WordPress.com kun je in het begin volledig gratis starten. Wanneer je dus puur gratis een website wilt hebben, dan is WordPress.com wellicht ideaal voor jou. Er zijn echter wel meer dan genoeg aan minpunten bij de gratis versie van WordPress.com, namelijk:

 • Je kunt geen plugins installeren voor extra functies (dit ga je missen).
 • Je kunt geen thema installeren dat niet beschikbaar is gesteld door WordPress.com.
 • Je website komt op een subdomein van WordPress.com te staan.
 • Je kunt geen advertenties of branding van WordPress.com weghalen op je website.
 • Je krijgt 3GB aan webruimte.
 • Je krijgt geen ondersteuning van WordPress.com zelf.

Naast de gratis versie van WordPress.com zijn er ook betaalde versies (vanaf €4,- per maand tot en met €45,- per maand). Om plugins te kunnen installeren, het WordPres.com-merk weg te halen en back-ups wilt kunnen terugzetten met een simpele druk op de knop, heb je minimaal een business-account nodig. Dit kost €25,- per maand, dus je bent in totaal minimaal €300,- per jaar kwijt om een website te draaien op WordPress.com zonder al teveel beperkingen.

Met WordPress.org kun je daarentegen een stuk goedkoper een website maken met alle functionaliteiten die je maar kunt verzinnen. Je kunt al starten voor iets minder dan €45,- per jaar. Je krijgt dan een eigen domeinnaam en hosting.

Om dit te bewerkstelligen moet je wel een goede hostingprovider kiezen. Zelf raad ik altijd Cloud86 aan. Hier wordt Webtalis ook bij gehost, dus dat wil wel zeggen dat ik er vertrouwen in heb.

Voor jou als gebruiker zal het overigens weinig uitmaken of je nu voor WordPress.com of in dit geval voor Cloud86 kiest. Wanneer je je registreert kun je bij Cloud86 ook heel eenvoudig met een druk op de knop WordPress installeren en vanaf daar werk je gewoon met WordPress met als voordeel dat je plugins kunt installeren en alle vrijheid hebt, wat bij WordPress.com niet het geval is tenzij je genoeg betaald.

WordPress.com vs WordPress.org vergelijken

De beste manier om de verschillen tussen WordPress.com en WordPress.org te begrijpen, is door apart te kijken naar beide versies. Iedere versie heeft zo zijn voor en nadelen en is geschikt om te gebruiken voor bepaalde type doelgroepen.

WordPress.org

WordPress.org kun je zien als de echte WordPress. Dit is veruit de populairste versie en is ook waar (bijna) alle websites over schrijven. Op Webtalis staan ook enkel artikelen gericht op WordPress.org.

De software is volledig open-source en gratis te gebruiken voor iedereen die hier behoefte aan heeft. Het enige wat je nodig hebt is een domeinnaam en hosting. WordPress.org wordt dan ook wel de “self-hosted” versie genoemd.

De voordelen van WordPress.org

Het allergrootste voordeel van WordPress.org is dat je zelf de volledige controle hebt over je website. Je kunt alles doen wat je in gedachten hebt en kunt de website volledig naar wens aanpassen.

Hieronder volgen meerdere voordelen van WordPress.org.

 • De WordPress software is volledig gratis te gebruiken en werkt ook eenvoudig. Niet voor niets is dit de populairste software voor website op internet. Meer dan 40% van de website draait hier ondertussen op.
 • Alles is van jou. Je hoeft je niet aan regels te houden van een ander die software aan jou ter beschikking stelt. Zolang je niets illegaals doet zal je niet offline gehaald worden.
 • Je kunt jouw website helemaal naar smaak maken en alles aanpassen wat je maar zou willen. Het maakt dus niet uit of je voor een gratis, betaalde of speciaal voor jou gemaakte wordpress thema gaat. Hetzelfde is uiteraard ook zo voor plugins.
 • Je bent niet gelimiteerd qua verdienmogelijkheden en alle inkomsten gaan naar jezelf toe.
 • Betere zoekmachine optimalisatie (SEO) omdat je de website verder kunt optimaliseren met plugins.
 • Je hebt de mogelijkheid om met WordPress een webshop te maken of een online leeromgeving.

De nadelen van WordPress.org

Als er voordelen zijn, dan zijn er natuurlijk ook nadelen. Dit is dan ook niet anders bij WordPress.org.

 • Je hebt hosting en een domeinnaam nodig. Dit is voor iedere website zo, maar moet je wel zelf regelen. Dit kan vanaf ongeveer €45,- per jaar. Ik kan je Cloud86 aanraden. Webtalis draait hier ook probleemloos op. Zodra je groeit met je website zullen de kosten meer worden, maar als het goed is verdien je er dan ook geld aan.
 • Je moet WordPress zelf installeren. Tegenwoordig is dit echter vaak een simpele druk op de knop.
 • Back-ups zijn je eigen taak. Dit is echter eenvoudig te realiseren met een WordPress back-up plugin.
 • Je zal er zelf voor moeten zorgen dat de software up-to-date blijft. Je zal dus regelmatig op de update knop moeten klikken. Vergeet niet om vooraf altijd een back-up te maken voordat er iets verkeerd gaat.

Ben je na het lezen van dit eerste stuk al overtuigd dat WordPress.org voor jou geschikt is? Bekijk dan ook zeker het uitgebreide artikel over hoe je een WordPress website kunt maken.

WordPress.com

WordPress.com kun je eigenlijk het beste zien als een service waarbij je gebruik kunt maken van WordPress en zelf weinig hoeft te regelen. WordPress.com is van het bedrijf Automattic, dit is een bedrijf waarbij WordPress mede-oprichter Matt Mullenweg actief is. Hierdoor ontstaat vermoedelijk ook vaak de verwarring wat nou precies wat is, los van dat de naam hetzelfde is en enkel het domeinnaam anders is.

WordPress.com heeft 6 verschillende plannen met verschillende prijzen. Je hebt de gratis versie, personal, premium, business, ecommerce en VIP. De prijzen zitten tussen de 0 en 540 euro per jaar. Ik laat in dit geval de VIP optie voor 24000 euro per jaar buiten wegen. Hoe dan ook zijn de verschillen in prijs enorm.

De voordelen van WordPress.com

De gratis versie van WordPress.com is de perfecte keuze als je puur een hobbyblogger bent en je ei kwijt wilt. De voordelen van WordPress.com zijn:

 • Je kunt gratis starten en krijgt dan 3GB aan webruimte. Wanneer je door wilt groeien kun je overschakelen naar een hoger (betaald) pakket.
 • Je hoeft je geen zorgen te maken over updates, back-ups, spam, security, etc.
 • Geïntegreerde statistieken systeem;

De nadelen van WordPress.com

Aan de gratis versie zitten sowieso heel veel nadelen als je het gaat vergelijken met WordPress.org. De nadelen van WordPress.com zijn:

 • Je hebt geen eigen domeinnaam, maar een subdomein als voorbeeld.wordpress.com. Je hebt een betaald account nodig om je eigen domeinnaam te krijgen.
 • Er staat een powered by WordPress.com link op je website. Pas vanaf het business plan kun je hier vanaf komen.
 • Je kunt niks in de PHP code veranderen.
 • Er kunnen advertenties op je gratis website getoond worden en jij zal hier geen geld aan verdienen. Wanneer je dit niet wilt, dan zal je voor een betaald pakket moeten gaan.
 • Je mag geen advertenties verkopen op je website. Wanneer je genoeg bezoekers hebt mag je je wel aanmelden bij WordAds. Hier deel je echter de inkomsten met WordPress.com. Vanaf het premium plan kun je direct WordAds gebruiken.
 • Bij de meerdere versies kun je geen plugins uploaden of installeren. Dit beperkt de functionaliteiten van je website enorm. Vanaf het business plan (€300,- per jaar) kun je wel diverse plugins installeren.
 • Bij meerdere versies kun je geen thema’s uploaden. Je kunt alleen kiezen uit de gelimiteerde thema collectie die WordPress.com ter beschikking stelt.
 • Je kunt pas vanaf het Business plan Google analytics installeren (voor statistieken).
 • Wanneer WordPress.com van mening is dat jouw website niet voldoet aan de algemene voorwaarden of iets dergelijks, dan kan je website zonder pardon gedeactiveerd kunnen worden.
 • Een webshop kun je pas draaien op WordPress.com vanaf het ecommerce plan (€500,- per jaar).

Zoals je hierboven aan de punten kunt zien heeft WordPress.com heel wat meer nadelen dan WordPress.org. Het is gewoonweg wat gelimiteerd, tenzij je echt goed geld gaat betalen.

Wanneer gebruik je welke versie?

Nu je alle voor- en nadelen hebt gezien kun je hopelijk zelf al een goede keuze maken welke versie het beste bij je eigen situatie past. Mocht dit niet zo zijn, dan zal ik het je hieronder vertellen.

Wanneer WordPress.com

Je kunt WordPress.com prima gebruiken voor een persoonlijke blog en je geen technische kennis hebt. Je hoeft je dan geen zorgen te maken over hosting, het onderhouden van je website of iets anders technisch.

In ruil daarvoor ben je wel beperkt in je opties en als je iets online zoekt over hoe je iets kunt doen op een WordPress-website, kan het zijn dat je dingen tegenkomt die jij niet kunt doen.

Wanneer WordPress.org

Als je het professioneler wilt aanpakken, plannen hebt om geld te verdienen met je website en meer flexibiliteit wilt hebben, dan moet je WordPress.org gebruiken omdat de mogelijkheden enorm zijn.

De WordPress.org versie zal je dus wel zelf moeten installeren, maar dit is vaak een simpele druk op de knop. Je krijgt vervolgens alle mogelijkheden die er zijn voor WordPress en bent niet gelimiteerd. Het maakt dus niet uit of je een blog wilt starten, een zakelijke website, een webshop of een online leeromgeving. Het is allemaal mogelijk.

Het is wellicht een iets grotere leercurve om voor deze optie te kiezen, maar op de lange termijn zal je echt geen spijt hebben.

Conclusie

Ondanks dat je geen enkele van de betaalde upgrades hoeft te gebruiken en je WordPress.com dus volledig gratis kunt gebruiken, geloof ik niet dat je het maximale uit je website kunt halen.

De flexibiliteit en mogelijkheden van WordPress.org zijn voor de meeste website-eigenaren op de lange termijn veel meer waard.

Hoe dan ook staat het je vrij om een keuze te maken waarvan jij denkt dat dit het beste is. Ik hoop dat dit artikel je in ieder geval op de goede weg heeft geholpen.

WordPress Hulp Nodig? Join Het WP Lab

Het WordPress Lab MockupHeb je vragen aan de hand van dit artikel of wil je verder op weg geholpen worden met je website?

Sluit je aan bij Het WordPress lab, een community voor WordPress-liefhebbers waarin ik antwoord geef op jouw WordPress vragen en je toegang krijgt tot al mijn WordPress cursussen.

12 reacties

 1. Dag Maikel!

  Bedankt voor de nuttige tips. Ik maakte in februari 2019 een wordpress.com aan en vraag mij nu af hoe lang die online zal blijven aangezien die gratis is. Staat daar een termijn op? En halen ze soms blogs offline wanneer die lang niet geactiveerd worden?

  Heel erg bedankt!

  1. Er is geen termijn en voor zover ik weet halen ze het niet zomaar offline. Ik heb mij echter nooit heel hard verdiept in de .COM versie, dus vragen over dit soort dingen kun je beter stellen via WP.COM.

 2. Beste Maikel,

  Ik heb een website ,gebouwd in FrontPage, op een server staan.

  Hoe kan ik in Wordpress (.com of .org) werken met de pages van die site ?

  Gaarne je reactie.
  Met vr gr

  1. Niet. Je kunt de inhoud kopiëren en in je WordPress website zetten. Een andere optie is om de pagina’s te laten bestaan, maar dan blijft dit buiten WordPress omgaan. Het probleem dat je dan hebt is dat je ook een website zal hebben met 2 verschillende designs. Het beste kun je de inhoud dus gewoon kopiëren en plakken in WordPress.

 3. Vraagje.. Ik heb een domeinnaam bij Youthosting en wordpress geinstaleerd, heb ik nou de .com of .org versie? Ik kan het nergens vinden!

 4. Ik zou graag een blog beginnen om WordPress, maar dit is me nog niet duidelijk…

  Wanneer ik een domeinnaam koop, moet ik dan ook apart betalen voor een betalend thema (Rosalie)? Of zit dit meteen in het pakket?

  1. Dit is allemaal los van elkaar. Let wel op dat je niet een WordPress.com thema koopt wanneer je zelf een domeinnaam en hosting hebt, want hier heb je niets aan.

 5. Ik heb een vraag, kan ik van wordpress.com naar wordpress.org gaan zonder dat mijn blog verloren gaat? Ik heb namelijk een maand geleden een blog gestart op wordpress.com maar ik zou graag willen overstappen naar wordpress.org omdat ik daar meer mogelijkheden heb en ik wil het wat serieuzer aanpakken. Alleen wil ik niet dat alles verloren gaat (zeg maar de artikelen die ik al heb geplaatst). Zou dit kunnen? En hoe zou ik dit dan moeten doen?

  1. Wat je kunt doen is alle artikelen exporteren bij WordPress.com en importeren naar je nieuwe blog.

   Exporteren kun je doen door bij WordPress.com naar Tools -> Export te gaan. Klik hier op Export (gratis variant) en selecteer “all content”. Download vervolgens het export bestand.

   Wanneer je vervolgens je WordPress.org blog hebt geïnstalleerd, kun je naar Extra -> Importeren gaan. Klik hier op WordPress en installeer de plugin. Klik vervolgens op Activeer plugin en importeer het export bestand.

   Je hebt nu wel op twee websites dezelfde content staan. Wil je dit oplossen, dan kun je bij WordPress.com je .com blog laten redirecten naar je nieuwe .org blog. Zo weet Google dat je blog is verhuisd en je bezoekers komen ook direct op de goede website terecht. Dit kost volgens mij wel iets van 10-15 dollar. Als je er geen problemen mee hebt kun je het natuurlijk gewoon zo laten staan.

   Wanneer je ergens niet uitkomt of nog vragen hebt kun je gerust een mailtje sturen via het contactformulier.

 6. Ik heb een bestaande website maar deze is verouderd waardoor ik geen blog kan aanmaken. Daarom ben ik een blog begonnen in Wordpress, tekstontwerpblog.wordpress.com. Ik twijfel of ik deze blog dmv submapping ga integreren op mijn bestaande website, dat ik eencompleet nieuwe website in .com ga maken of dat ik mijn website laat of zelf ga overzetten naar wordpress.com. Ik ben een parttime freelancer dus geen hele grote organisatie. Wat zou jij doen als je mij was?