Verschil tussen WordPress.com en WordPress.org

WordPress.com en WordPess.org worden weleens door elkaar gehaald en sommige mensen weten niet dat er twee verschillende WordPress versies zijn. Beide zijn echter wel door dezelfde mensen gemaakt.

In dit artikel behandel ik de verschillen tussen de .com en .org versie en welke je het beste kunt gebruiken.

Voor- en nadelen WordPress.org

WordPress.org is gratis open source software waar je mooie website mee kunt maken. Je kunt onder andere themes en plugins installeren en de PHP code aanpassen. Je bent wel zelf verantwoordelijk, voor het updaten, spamvrij houden van je website en dat soort dingen.

Voordelen

 • Je kunt alle WordPress themes uploaden en gebruiken;
 • Je kunt gebruik maken van plugins voor extra functionaliteiten;
 • Je kunt iedere advertentie plaatsen die je maar wilt;
 • Je hebt volledige controle over de code en je kunt er alles van maken wat je maar wilt (als je de technische kennis hebt);
 • Betere zoekmachine optimalisatie (SEO) omdat je de website verder kunt optimaliseren met plugins.

Nadelen

 • Enige technische kennis is vereist;
 • Je moet zelf hosting en een domeinnaam regelen en betalen;
 • Je moet zelf back-ups maken, op spam letten en dat soort dingen (zijn plugins voor).

Voor- en nadelen WordPress.com

Met WordPress.com kun je snel en eenvoudig een blog online zetten. Je hoeft niks te installeren en hoeft geen hosting te betalen. Na het registreren kun je meteen starten.

Voordelen

 • Geen technische kennis vereist;
 • Je hoeft je geen zorgen te maken over backups, spam, security, etc.;
 • Je kunt uit meer dan 100 verschillende themes kiezen;
 • Geïntegreerde statistieken systeem;
 • Je login is beveiligd (SSL);
 • Je krijgt extra traffic via blogs of the day.

Nadelen

 • Geen eigen domeinnaam maar voorbeeld.wordpress.com (tegen betaling wel eigen domeinnaam);
 • Ondanks dat het een voordeel is dat je direct kunt kiezen uit meer dan 100 verschillende themes is het wel een nadeel dat je geen custom themes kunt gebruiken;
 • Je kunt geen plugins installeren voor extra functionaliteiten;
 • Je kunt niks in de PHP code veranderen;
 • Er worden soms advertenties op je website getoond;
 • Je kunt geen eigen advertenties tonen als je minder dan 25.000 pageviews hebt. Als je dit wel hebt kun je Skimlinks advertenties plaatsen, maar je moet de inkomsten wel delen met WordPress.com.

Wanneer WordPress.com

Je kunt WordPress.com prima gebruiken voor een persoonlijke blog en je geen technische kennis hebt.

Wanneer WordPress.org

Als je het professioneler wilt aanpakken en een website wilt met eigen domeinnaam, dan moet je WordPress.org gebruiken omdat de mogelijkheden enorm zijn.

Conclusie

Ondanks dat je geen enkele van de betaalde upgrades hoeft te gebruiken en je WordPress.com dus volledig gratis kunt gebruiken, geloof ik niet dat je het maximale uit je website kunt halen zonder de extra functionaliteiten die je met plugins en aanpassingen in de code kunt bereiken.

Met de 100% inkomsten (in plaats van 50%) van de advertenties op je website kun je ook de hosting en domeinnaam financieren.

 1. Dag Maikel!

  Bedankt voor de nuttige tips. Ik maakte in februari 2019 een wordpress.com aan en vraag mij nu af hoe lang die online zal blijven aangezien die gratis is. Staat daar een termijn op? En halen ze soms blogs offline wanneer die lang niet geactiveerd worden?

  Heel erg bedankt!

  • Er is geen termijn en voor zover ik weet halen ze het niet zomaar offline. Ik heb mij echter nooit heel hard verdiept in de .COM versie, dus vragen over dit soort dingen kun je beter stellen via WP.COM.

 2. Beste Maikel,

  Ik heb een website ,gebouwd in FrontPage, op een server staan.

  Hoe kan ik in WordPress (.com of .org) werken met de pages van die site ?

  Gaarne je reactie.
  Met vr gr

  • Niet. Je kunt de inhoud kopiëren en in je WordPress website zetten. Een andere optie is om de pagina’s te laten bestaan, maar dan blijft dit buiten WordPress omgaan. Het probleem dat je dan hebt is dat je ook een website zal hebben met 2 verschillende designs. Het beste kun je de inhoud dus gewoon kopiëren en plakken in WordPress.

 3. Vraagje.. Ik heb een domeinnaam bij Youthosting en wordpress geinstaleerd, heb ik nou de .com of .org versie? Ik kan het nergens vinden!

 4. Ik zou graag een blog beginnen om WordPress, maar dit is me nog niet duidelijk…

  Wanneer ik een domeinnaam koop, moet ik dan ook apart betalen voor een betalend thema (Rosalie)? Of zit dit meteen in het pakket?

 5. Ik heb een vraag, kan ik van wordpress.com naar wordpress.org gaan zonder dat mijn blog verloren gaat? Ik heb namelijk een maand geleden een blog gestart op wordpress.com maar ik zou graag willen overstappen naar wordpress.org omdat ik daar meer mogelijkheden heb en ik wil het wat serieuzer aanpakken. Alleen wil ik niet dat alles verloren gaat (zeg maar de artikelen die ik al heb geplaatst). Zou dit kunnen? En hoe zou ik dit dan moeten doen?

  • Wat je kunt doen is alle artikelen exporteren bij WordPress.com en importeren naar je nieuwe blog.

   Exporteren kun je doen door bij WordPress.com naar Tools -> Export te gaan. Klik hier op Export (gratis variant) en selecteer “all content”. Download vervolgens het export bestand.

   Wanneer je vervolgens je WordPress.org blog hebt geïnstalleerd, kun je naar Extra -> Importeren gaan. Klik hier op WordPress en installeer de plugin. Klik vervolgens op Activeer plugin en importeer het export bestand.

   Je hebt nu wel op twee websites dezelfde content staan. Wil je dit oplossen, dan kun je bij WordPress.com je .com blog laten redirecten naar je nieuwe .org blog. Zo weet Google dat je blog is verhuisd en je bezoekers komen ook direct op de goede website terecht. Dit kost volgens mij wel iets van 10-15 dollar. Als je er geen problemen mee hebt kun je het natuurlijk gewoon zo laten staan.

   Wanneer je ergens niet uitkomt of nog vragen hebt kun je gerust een mailtje sturen via het contactformulier.

 6. Ik heb een bestaande website maar deze is verouderd waardoor ik geen blog kan aanmaken. Daarom ben ik een blog begonnen in WordPress, tekstontwerpblog.wordpress.com. Ik twijfel of ik deze blog dmv submapping ga integreren op mijn bestaande website, dat ik eencompleet nieuwe website in .com ga maken of dat ik mijn website laat of zelf ga overzetten naar wordpress.com. Ik ben een parttime freelancer dus geen hele grote organisatie. Wat zou jij doen als je mij was?

Geef een reactie