Wanneer ga je voor een premium (betaalde) WordPress plugin?

Ik ontvang regelmatig mails en zie regelmatig om mij heen dat website-eigenaren niet voor een premium WordPress plugin willen gaan.

Dit kan verschillende redenen hebben en hoeft geen probleem te zijn, maar in sommige gevallen snap ik de gedachtegang niet helemaal en is het alternatief vaak niet handig of beter voor je website.

WordPress is populair geworden omdat je toegang hebt tot duizenden gratis en premium WordPress plugins.

In dit artikel leg ik je graag uit hoe ik bekijk of het de moeite waard is om voor een premium WordPress plugin te gaan.

Wat zijn premium WordPress plugins?

Een premium WordPress plugin is een plugin waarvoor je moet betalen en die extra functionaliteiten, documentatie, regelmatige updates en support met zich mee brengt.

Het zijn vaak functionaliteiten die je niet terug kunt vinden in gratis WordPress plugins en erg waardevol voor je website kunnen zijn.

Doordat er zoveel gratis WordPress plugins te vinden zijn verwachten mensen steeds vaker dat alles gratis mogelijk is. Het is natuurlijk super dat er veel mogelijk is, alleen wat je niet moet vergeten is dat achter iedere plugin een ontwikkelaar of zelfs een team ontwikkelaars schuilt.

Net als jij en ik moeten ook deze ontwikkelaars kunnen leven van al het werk dat er wordt verricht. WordPress plugins moeten tenslotte altijd onderhouden worden en blijven werken met de nieuwste versies.

Dit is waar premium WordPress plugins in beeld komen. Voor een x bedrag krijg jij toegang tot de functionaliteiten waar je naar op zoek bent en de ontwikkelaar kan dankzij jouw bijdrage de plugin verder ontwikkelen, jouw goede ondersteuning geven en er hopelijk ook van rondkomen.

Dit gezegd hebbende, laten we het hebben wanneer je naar mijn mening voor een premium WordPress plugin moet gaan.

Wanneer ga je voor een betaalde WordPress plugin?

Laten we voorop stellen dat ik geen fan ben van onnodig geld uitgeven. In het begin zou ik zeker naar de gratis mogelijkheden kijken en hier gebruik van maken. Je kunt dan echt al heel ver komen.

Op een gegeven moment kun je echter op een punt komen dat je een bepaalde functionaliteit nodig hebt voor jouw website en dat je dit niet kan vinden in een gratis versie.

Je kunt dan drie dingen doen.

 • Heel lang blijven zoeken of er toch niet ergens een gratis plugin te vinden is.
 • Uitzoeken of je het niet zelf gratis op een bepaalde manier kunt integreren (lees, tientallen uren speuren).
 • Voor een premium WordPress plugin gaan.

Hoe waardevol is het voor je website?

Het beste wat je kunt doen is bekijken hoe waardevol een functionaliteit voor jouw website of business is.

Kun je niet makkelijk een gratis plugin vinden en kun je de kosten van de betaalde plugin eruit halen? Mooi, dan moet je er niet lang over nadenken en zeker voor de betaalde WordPress plugin gaan die je wel hebt gevonden.

Het is zonde om je eigen tijd te spenderen aan het zoeken naar een andere oplossing of het zelf proberen uit te vogelen. De tijd die je hiermee verliest zijn hoger dan de kosten van de plugin.

Wanneer je de kosten van de plugin er niet uit kunt halen of het niet waardevol genoeg is voor jouw website, dan moet je je afvragen of het überhaupt wel de moeite waard is om wat met deze functionaliteit te doen. Vaak is dit niet zo en is het “iets moois” wat je zelf graag wilt hebben. Je website zal er dan niet minder om zijn zonder deze functie. Natuurlijk kan er een uitzondering zijn, maar dit is de beste manier om het te bekijken.

Hieronder zal ik je nog een aantal redenen geven om te rechtvaardigen dat een premium WordPress plugin de juiste keuze kan zijn.

Specifieke en geavanceerde oplossingen

Je kunt met WordPress ontzettend veel, maar je weet bij sommige dingen dat het gewoon nodig is om voor een betaalde plugin te gaan.

Wanneer je bijvoorbeeld online cursussen wilt verkopen, dan is een online cursus plugin die hiervoor nodig is veel werk om te ontwikkelen. De beste plugins zijn daarom ook betaald en het zal geen probleem hoeven te zijn om dit bedrag er ook weer uit te halen.

Voor webshops is het vaak hetzelfde verhaal. Diverse oplossing zijn gewoonweg niet gratis te vinden. Wanneer je abonnementen wilt verkopen, hele specifieke verzend- of kortingsmogelijkheden wilt of een koppeling nodig hebt voor je facturatie, dan is dit gratis lastig of niet te vinden.

Bij specifieke en geavanceerde oplossingen ben je dan ook vaak beter af met betaalde plugins.

Ondersteuning van plugin ontwikkelaars

Bij gratis WordPress plugins kun je er niet vanuit gaan dat je ondersteuning krijgt als je vragen hebt. Wanneer je nieuw bent of niet alles zelf wilt uitzoeken, dan is ondersteuning van cruciaal belang.

Een betaalde WordPress plugin waar goede documentatie over te vinden is, is dan vaak een veel betere oplossing. Dankzij de tijdbesparing die je hiermee krijgt heb je direct de kosten eruit, want jouw tijd is ook geld waard.

Nieuwe functionaliteiten en verbeteringen

Er komen steeds meer nieuwe mogelijkheden. Bij betaalde plugins zie je vaker dat hier sneller op in gesprongen wordt, want de concurrenten doen dit ook en niemand wil klanten verliezen.

Gratis plugins blijven over het algemeen (niet altijd) vaak hetzelfde en vernieuwen weinig.

Veelgestelde vragen over premium WordPress plugins

Wellicht heb je nog een aantal vragen met betrekking tot premium WordPress plugins.

Zijn alle premium WordPress plugins goed?

Nee, zeker niet. Ik ben weleens betaalde plugins tegengekomen die helemaal niet zo goed zijn. Het is daarom verstandig om altijd goed onderzoek te doen naar de plugin ontwikkelaar en te testen of de reactietijd bij vragen snel is en dat soort dingen.

Waar vind ik goede premium WordPress plugins?

Het ligt er maar net aan waar je naar op zoek bent. Het ding met betaalde WordPress plugins is dat allerlei verschillende bedrijven plugins maken. Ik heb echter wel een aantal go-to websites als ik op zoek ben naar een plugin.

Voor WooCommerce webshop plugins ga ik altijd naar WooCommerce.com. De plugins zijn van hoge kwaliteit en de ondersteuning is uitstekend.

Wil ik een online cursus website starten, dan ga ik altijd voor LearnDash en de bijbehorende add-ons.

Ben ik op zoek naar een functionaliteit voor een normale website, dan gebruik ik uiteraard eerst Google om te kijken of ik er iets over kan vinden en dan beoordeel ik vanaf daar of het de moeite waard is. Een andere mooi platform waar je veel WordPress plugins kunt vinden is CodeCanyon.

Kan ik het best alleen premium WordPress plugins gebruiken?

Nee, dit is zeker niet nodig. Er zijn ontzettend veel hele goede gratis WordPress plugins. Betaald is niet altijd beter. Je moet alleen voor een betaalde plugin gaan wanneer je deze nodig hebt. Een plugin als Yoast SEO is bijvoorbeeld gratis (heeft wel een betaalde versie), maar kan precies zijn wat je nodig hebt. Het is dan overbodig om voor de premium variant te gaan.

Betaal je eenmalig voor een premium WordPress plugin?

Het ligt er maar net aan wat het businessmodel is van de maker van de plugin. In veel gevallen gaat het om jaarlijkse abonnementen. Je krijgt dan 1 jaar ondersteuning en updates. Wanneer het jaar voorbij is kun je de updates en ondersteuning verlenging. Soms is dit voor een lagere prijs dan de aanschafprijs, maar dit is zeker niet altijd het geval.

Kan ik een premium WordPress plugin op meerdere sites gebruiken?

Dit wisselt per plugin. In de meeste gevallen kun je een licentie voor een x aantal websites aanschaffen. Bijvoorbeeld voor 1, 10 of 25 websites. Je zal dit altijd op de verkooppagina terug kunnen vinden. Bekijk deze pagina dus goed en mocht je het niet vinden, dan kun je altijd een mail sturen naar de maker van de plugin.

Ik hoop dat dit artikel je geholpen heeft om het je misschien wat makkelijk te maken om voor een premium WordPress plugin te gaan.

Mocht je nog ergens vragen over hebben, dan kun je deze altijd hieronder in de reactie stellen.

 1. Hoi Maikel,

  De mogelijkheid om een aangepaste thank you page in Woocommerce te maken is natuurlijk zeer interessant.
  Ik heb al een beetje rondgekeken maar weet niet zo goed welke te kiezen, kan jij er 1 aanraden?
  Een betaalde is ook prima, dat is gewoon een goede investering.

 2. Maikel,

  Weet jij ook een goede plugin voor verhuur van vakantiehuisjes,
  De clou is om goed te laten zien welke periode, dagen al geboekt zijn, en dus bezet zijn.
  Waarschijnlijk heb ik daar ook een betaalde plugin voor nodig.

Geef een reactie