Wel of geen datum laten zien bij je artikelen?

Wat mij de afgelopen tijd opvalt is dat diverse blogs geen datum meer tonen bij de artikelen terwijl dit eerst wel het geval was.

Wat de reden hiervan is zal per blog verschillen, maar ik heb wel een vermoeden waarom dit zo is en dat zal ik in dit artikel vertellen.

Verder zal ik ook vertellen waarom ik sinds kort heb besloten om bij alle artikelen de datum te laten zien van wanneer het artikel voor het laatst is bijgewerkt.

Waarom de datum bij artikelen weggehaald wordt

Om welke reden de datum bij artikelen weggehaald wordt zal per blog verschillen. Waarschijnlijk wordt er gedacht dat alle artikelen tijdloos zijn of er wordt gedacht dat het nadelig is om de datum te tonen omdat Google ondertussen al een ruime tijd datums laat zien in de zoekresultaten. Kijk maar:

Datum bij zoekresultaat in Google

Nu vraag je jezelf misschien af wat maakt dit uit, maar laten we eerlijk zijn. Wanneer je een artikel uit 2009 ziet, denk je dat het dan nu nog relevant is? Waarschijnlijk zoek je liever naar een artikel dat recenter geschreven is.

In theorie hoeft het echter niet te betekenen dat een artikel niet meer relevant is en de kans bestaat natuurlijk ook dat  de schrijver het artikel regelmatig heeft bijgewerkt.

Wanneer de datum niet meer bij een artikel getoond wordt is dit opgelost omdat de bezoeker dan niet meer kan oordelen op basis van datum.

Waarom ik de datum op mijn website niet laat verdwijnen

Ik geef eerlijk toe dat ik bij de artikelen in de WordPress Kennisbank tijdenlang geen datum heb getoond, bij blogberichten is het wel altijd zichtbaar geweest. Ik deed dit omdat ik dacht dat ik toch alle artikelen wel up-to-date zou kunnen houden.

De realiteit is echter dat bepaalde artikelen wel verouderen, ondanks dat ik mijn best doe om zoveel mogelijk artikelen up-to-date te houden. Hoe langer je website bestaat, hoe meer artikelen je in de gaten moet houden. Op een gegeven moment is het gewoon niet meer mogelijk om alle artikelen op je website up-to-date te houden.

Zonder datum kun je de bezoeker echter ook teleurstellen omdat een artikel verouderd kan zijn en je hierdoor de lezer wellicht de verkeerde richting opstuurt met de verouderde informatie. Het is gewoon zo dat veel artikelen op alle websites uiteindelijk toch verouderen, ook al denk je in het begin van niet.

Om deze reden heb ik de datum bij alle artikelen weer zichtbaar gemaakt. Ik heb echter niet de publicatiedatum zichtbaar gemaakt, ik laat de datum zien wanneer mijn artikelen voor het laatst zijn bijgewerkt.

Het mooie hieraan is dat ik jou en andere bezoekers een veel betere indicatie kan geven hoe actueel het artikel is. Daarnaast werkt Google ook goed mee, Google neemt namelijk in de zoekresultaten de datum over dat het artikel voor het laatst is bijgewerkt. Google vind deze datum dus blijkbaar ook belangrijker dan de publicatiedatum.

Hoe laat je de laatst bijgewerkte datum zien?

WordPress heeft een functie waarmee je kunt laten zien wanneer een artikel voor het laatst is bijgewerkt. Het stukje code dat ik hiervoor gebruik en die jij hier ook voor kunt gebruiken is:

Laatst bijgewerkt op <time datetime="<?php the_modified_time('Y-m-d'); ?>"><?php the_modified_time('F jS, Y'); ?></time>

 Deze code moet je plaatsen op de plek waar nu de code staat waarmee je de publicatiedatum oproept. Deze code zal er ongeveer als volgt uitzien:

<?php the_time('j F Y') ?>

Waar dit precies staat is per thema verschillend en kan ik je dus helaas niet vertellen. Voor je blogberichten staat dit waarschijnlijk ergens in het bestand single.php en voor pagina’s in page.php. Zoals ik al zei kan dit echter per thema verschillen.

Conclusie

Naar mijn mening is het probleem niet dat er een datum staat, maar dat de datum van publicatie getoond wordt. Om de datum om deze reden te verwijderen vind ik niet noodzakelijk omdat je altijd de mogelijkheid hebt om dit te veranderen in de datum dat je het artikel voor het laatst hebt aangepast.

Zo geef je jouw bezoekers toch de gelegenheid om te bekijken hoe actueel het artikel nog is en schotel je niet verouderde informatie voor zonder dat de bezoeker hier erg in heeft.

Wat is jouw mening over datums bij artikelen, laat je deze wel of niet zien op je blog? Laat het weten in de reacties.

 1. Goedemiddag Maikel,

  Ik heb veel aan jou tutorials hier.

  Ik heb mijn website bikedreams.nl net in de lucht en ook al leer ik langzaam, moet ik toch veel opzoeken.

  Ik heb een Total theme en heb een paar vragen.

  Op mijn homepage staan blogberichten die ook in meerdere categorieën staan. Ik licht er altijd bovenaan 1 uit, alleen wordt ie dubbel getoond omdat deze ook in een andere categorie staat. Nu wil ik dat dit bericht alleen 1x getoond wordt op de homepage, maar ik kan het maar nergens vinden hoe.

  Graag wil ik ook jouw advies over de juiste formaat van thumbnails die je ziet op de homepage. Daar staan ze allemaal in verhouding, maar als in de categorie Woord zie je onderaan een foto die dan niet uitgelijnd is met bericht ernaast. Dit gebeurt vaker en wil graag weten wat ik moet doen dat dit elke keer goed gaat.

  Groet,
  Yiannos

  • je zal de code in moeten duiken om te voorkomen dat een bericht dubbel getoond wordt (of het in 1 categorie plaatsen). Dit zal geen thema instelling zijn.

   Wat de thumbnails betreft. Vaak geeft een thema aan (of staat het in de documentatie) wat het ideale formaat is van de afbeeldingen om te uploaden. Je kunt met CSS eventueel ook een max hoogte aangeven.

  • “Deze code moet je plaatsen op de plek waar nu de code staat waarmee je de publicatiedatum oproept.”

   Hoe kan ik een publicatiedatum van een artikel oproepen?

  • Single.php is een bestand dat vaak in het thema van je website staat.

   De publicatiedatum kun je oproepen met de codes die je in dit artikel ziet staan. Hier doel ik dan ook op met “het stukje code”. De code staat direct onder de tekst waar ik het noem.

   Wanneer je niet zeker bent wat alles precies is, kun je beter niets aanpassen in de code, aangezien je ook dingen kunt slopen.

  • Dit is afhankelijk van het thema. Over het algemeen zie je bij berichten altijd de publicatiedatum. Mocht dit bij jou niet het geval zijn, wellicht zit er dan een optie in het thema om dit aan of uit te zetten. Anders zou je het zelf moeten verwerken in de code van het thema.

 2. Hallo
  Ik heb ergens per ongeluk de datum van publicatie weggehaald, maar wil deze graag terug hebben. Ik zie nergens een optie in wordpress om deze datum aan of uit te zetten. Ik ben niet in de php geweest, dus daar kan ik het niet uitgezet hebben. Hoe zet ik deze datum weer terug?

Geef een reactie