Inloggen:

WhatsApp button of chat op je website plaatsen

WhatsApp chat knop op je website

Wil je WhatsApp op je website plaatsen? Dit kan met een button of je kunt de chat functionaliteit op je website integreren.

Met de WhatsApp button geef je mobiele gebruikers de mogelijkheid om artikelen op je website te delen via WhatsApp.

Wanneer een gebruiker op de WhatsApp button klikt kan de bezoeker de link van het desbetreffende artikel delen met een vriend, vriendin of groep op WhatsApp.

Ga je voor de chat functionaliteit, dan geef je bezoekers juist de mogelijkheid om met jou in contact te komen. Je kunt Whatsapp dus op verschillende manieren in je website verwerken.

In dit artikel zal ik je meer vertellen over hoe je het ook daadwerkelijk kunt integreren op je WordPress website.

Video: WhatsApp chat knop toevoegen aan website

In onderstaande video laat ik je stap voor stap zien hoe je een WhatsApp chat knop kunt toevoegen aan je website.

Abonneer je op mijn YouTube kanaal

Wil je meer informatie of liever de uitleg in tekst lezen? Lees hieronder verder.

WhatsApp chat plugin voor WordPress

Joinchat WordPress WhatsApp plugin

Om een WhatsApp button op je website te plaatsen om een WhatsApp gesprek te openen hebben we een extra plugin nodig. Een plugin die je zou kunnen gebruiken heet Joinchat, die met 500.000+ actieve installaties veruit het populairst is en heel erg eenvoudig werkt. Je kunt deze plugin net als ieder ander WordPress plugin installeren.

Met deze plugin kunnen we het volgende bereiken:

Het begint met een WhatsApp button en wanneer er op de knop geklikt wordt opent een chatbox waar je een kort berichtje kunt tonen. Bezoekers kunnen vervolgens een WhatsApp gesprek starten.

WhatsApp chat instellen op je website

Eenmaal geïnstalleerd heb je een extra menu-item Joinchat gekregen. Klik hierop om bij de instellingen te komen. Eenmaal op de instellingen pagina gekomen kun je zoals je hieronder op de afbeelding kunt zien bovenaan direct je nummer invullen.

Joinchat instellingen voor WhatsApp chat op website

Wanneer je telefoonnummer is ingevuld kunnen we verder kijken naar de andere instellingen die onder andere te maken hebben met een whatsapp button op je website om een chat met jouw te starten.

Message: Dit is het bericht wat automatisch is ingevuld als de chat start voor de gebruiker. Je hoeft hier dus niet direct iets in te vullen, maar het kan wel.

Image: Hier kun je eventueel de afbeelding aanpassen die op de website wordt weergegeven om de chat te openen. De standaard afbeelding is wat mij betreft goed genoeg.

Tooltip: Wanneer iemand over de WhatsApp button beweegt krijgt de bezoeker het stukje tekst te zien wat je hier hebt ingevuld. Maak het verleidelijk om op te klikken.

Position on screen: Wil je de WhatsApp knop om een chat te starten aan de linker of rechterzijde tonen? De keuze is aan jou.

Button delay: Wil je dat de Whatsapp button direct op je website te zien is wanneer een pagina geladen is of pas na een aantal seconden? Je kunt dit aangeven bij Button delay.

Mobile only: Wanneer je de WhatsApp knop enkel op smartphones wil weergeven kun je bij de Mobile only optie een vinkje zetten.

WhatsApp Web: Wanneer een desktop gebruiker een chat wil starten, kun je door dit aan te vinken ervoor zorgen dat automatisch WhatsApp Web start. Dit is de browser versie van WhatsApp.

QR code: Door deze optie aan te vinken kun je een QR code tonen op Desktop die mensen met een smartphone kunnen scannen om een chat te starten.

Chat Window instellingen

Wanneer er op de WhatsApp button geklikt wordt open er een chat venster. Hier zijn ook de nodige dingen voor in te stellen die ik hieronder met je behandel.

WhatsApp chat venster instellingen

Call to action: Bij deze optie kun je een kort stukje tekst invoeren die bezoekers van je website te zien krijgen wanneer op de WhatsApp knop geklikt wordt.

Button text: Dit is de tekst die op de knop komt te staan waar bezoekers om kunnen klikken om een WhatsApp gesprek te starten.

Theme Color: Hier kun je de kleur van het chat venster aanpassen.

Dark Mode: De optie ‘Auto’ is wat mij betreft de beste optie. Op deze manier gebruik je de mode die de gebruiker zelf op de smartphone heeft ingesteld. Wel zo prettig.

Header: Hier kun je eventueel een ander logo neerzetten.

Geef aan waar de WhatsApp button zichtbaar mag zijn

Standaard wordt de WhatsApp button op iedere pagina van je website weergegeven. Wil je dit aanpassen, dan kun je bovenaan naar het tabblad “Visibility” gaan.

Waar WhatsApp button weergeven op je website

Het is hier een kwestie van alles instellen hoe je het hebben wil en tot slot op Wijzigingen opslaan klikken.

WhatsApp deelknop op je website plaatsen

Wil je een WhatsApp button op je website plaatsen, dan heb je steeds meer keuze uit verschillende WordPress plugins die ervoor zorgen dat je een WhatsApp button op je website kunt plaatsen.

Enkele WordPress plugins waar je gebruik van kunt maken zijn:

Er is wel een nadeel bij het gebruik van de meeste van dit soort plugins. De WhatsApp knop is meestal overal zichtbaar, terwijl niet iedereen WhatsApp gebruikt via desktop.

Eerste resultaten van de WhatsApp button

De website Buzzfeed is in 2014 als eerste begonnen met het testen van de WhatsApp button. Het resultaat is dat de WhatsApp button vaker werd aangeklikt dan de Twitter knop die ernaast staat.

De website FTW van USA Today’s Sports waren toen ook al aan het experimenteren met de WhatsApp knop en ook hier is het resultaat dat er op de WhatsApp button vaker werd geklikt dan op de Twitter deel-knop. WhatsApp kreeg 18% van de kliks, Twitter 13%, Facebook 34% en de e-mail knop kon rekenen op 35% van de kliks. (bron: Niemanlab.org)

Met het zien van deze resultaten kan het dus zeker de moeite waard zijn om te testen of het ook op jouw website zo gaat.

Verschil: WhatsApp vs. Facebook en Twitter

Het grootste verschil is dat je op WhatsApp privé iets met iemand kunt delen. Op Facebook en Twitter deel je het met al je volgers.

Wanneer iemand iets privé deelt met een goede vriend is de kans dat erop geklikt wordt natuurlijk groter dan wanneer het gedeeld wordt op Facebook of Twitter.

Dit komt omdat de persoon die het deelt waarschijnlijk weet dat degene met wie hij het deelt hier geïnteresseerd in zal zijn. Daarnaast zie je niet alle berichten op social media voorbij komen. WhatApp berichten worden daarentegen wel bijna altijd gelezen.

Via de WhatsApp deelknop zal je in totaal wel minder mensen bereiken, maar de kans dat je de juiste mensen bereikt is weer groter.

WordPress Hulp Nodig? Join Het WP Lab

Het WordPress Lab MockupHeb je vragen aan de hand van dit artikel of wil je verder op weg geholpen worden met je website?

Sluit je aan bij Het WordPress lab, een community voor WordPress-liefhebbers waarin ik antwoord geef op jouw WordPress vragen en je toegang krijgt tot al mijn WordPress cursussen.

16 reacties

 1. PS
  De foutmelding:
  Deze site is niet bereikbaar Het IP-adres van de server van send kan niet worden gevonden.
  DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN

 2. Ik kreeg het niet aan de praat. De code is al wat ouder. Zou het nog moeten werken met iOS 12 en WordPress 4.9.8?

  1. Ik durf het op dit moment niet te zeggen. Ik heb het nergens meer draaien om het uit te testen en er op dit moment ook even geen tijd voor om dit te doen. Wellicht dat de foutmelding van tijdelijke aard is.

 3. Hi Maikel, wij hebben op de website dmv plugin “whatshelp chat button” en chat functie geplaatst. dit werkt voor zowel iphone als ook andriod goed. echter kan je niet ingeven dat het niet actieg moet zijn op de desktop versie van je website.

  kijk maar op de website : http://www.autoprobaat.nl
  grtjes

  1. Tegenwoordig is er op de desktop ook een WhatsApp app en dergelijke, waardoor het in theorie ook hierop kan werken als mensen dit geïnstalleerd hebben. Dit zal de reden zijn waarom het niet automatisch is verborgen. Wanneer je het wel wilt verbergen, zou je dit met CSS moeten doen voor schermen van een x aantal pixels breed.

  1. Klopt, op de manier die je hierboven beschrijft kunnen mensen al wel je website delen via WhatsApp. Via apps zie je dit inderdaad weleens opgeroepen worden als je iets wilt delen.

   Voor zover ik weet kun je dit helaas niet met je website oproepen. Het blijft dus nog even wachten tot de WhatsApp button ook gaat werken op Android of dat je het standaard menu om te delen kunt oproepen.

   1. Het lijkt mij ook logischer om het mobiele delen menu te openen dan alleen een whatsapp knop zodat je zelf kunt kiezen via wat je wilt delen. Aan de andere kant triggert het whatsapp logo misschien meer….

    1. Het is hetzelfde als de deelknoppen van Facebook, Twitter, Google+, etc. die je ook gewoon op je smartphone ziet.

     Welke manier het beste resultaat geeft zou je eigenlijk moeten testen, maar dat is in dit geval niet mogelijk.

   2. Goedendag,

    Ik en mijn college houden samen de website bij
    Nu moet je een telefoonnummer invullen, maar hoe kunnen wij die dan beide beantwoorden? We zijn niet heel bekend met WordPress, zijn nog aan het leren.hoe alles werkt.

 4. Op dit moment kan ik in Chrome op Android al via het menu lezen voor delen, je krijgt dan de standaard Android keuze via welke app je wilt delen. Kan dit menu niet vanuit een pagina worden opgeroepen? Iemand die dat weet? Dan kan de gebruiker alsnog whatsapp kiezen… interessante ontwikkeling in iedergeval…

 5. Super! Ik wist helemaal niet dat dit kon. Het is wel jammer dat het alleen nog op de iPhone werkt.

  Zodra het op android telefoons en misschien ook op windows phones gaat werken zie ik er wel toekomst in. Het lijkt mij een handige manier om dingen te delen.

  Bedankt voor dit artikel. Ik ga proberen om de WhatsApp button op mijn website te krijgen.

  1. Het is inderdaad van belang dat de button ook gaat werken op smartphones met Android en andere besturingssystemen. Het lijkt me echter niet meer dan logisch dat dit na verloop van tijd gaat gebeuren.

   Succes met het implementeren van de button op je website. Wanneer er iets niet lukt kun je hier gerust nog een reactie met je vraag achterlaten.