Home / WooCommerce / WooCommerce btw verleggen naar buitenland (EU)

WooCommerce btw verleggen naar buitenland (EU)

WooCommerce BTW verleggen buitenland EU

Wanneer je een webshop hebt of diensten levert aan buitenlandse bedrijven binnen de EU, kan het heel goed zijn dat je de btw moet verleggen.

Wanneer je de btw-instellingen van WooCommerce bekijkt kom je hier echter gek genoeg niks over tegen, omdat er standaard geen optie voor is.

In dit artikel zal ik je uitleggen hoe jij ervoor kunt zorgen dat je er geen btw berekend wordt voor buitenlandse zakelijke klanten in de EU met een geldig btw-nummer.

Video: WooCommerce btw verleggen

In onderstaande video laat ik je zien hoe ik er altijd voor zorg dat er geen btw berekend wordt voor klanten uit het buitenland (EU) met een geldig btw-nummer.

Abonneer je op mijn YouTube kanaal

De plugin die ik gebruik in de video: EU Vat Number

Wanneer je de uitleg graag in tekstformaat leest in combinatie met afbeeldingen, dan kun je hieronder verder lezen. Benieuwd hoe een bestelling eruit komt te zien zonder btw en hoe WooCommerce dit opslaat? Lees dan ook verder.

Btw verleggen met WooCommerce EU Vat Number

We weten dus ondertussen wat we willen bereiken. We willen geen btw rekenen wanneer een klant uit een ander Europees land komt en een geldig btw-nummer invult.

Om dit te bereiken kun je de plugin WooCommerce EU Vat Number gebruiken. Deze plugin controleert het btw-nummer dat iemand invult via de officiële VIES API van de Europese Unie.

Zodra je de plugin hebt geïnstalleerd kun je naar WooCommerce -> Instellingen -> Belasting gaan om bij de instellingen te komen.

EU Vat Number instellingen in WooCommerce

Vat Number Field Label: Hier kun je de naam invoeren voor het label op de afrekenpagina. Dit is het kopje boven, naast of in het invulveld.

Vat Number Field Description: Klikt iemand op het btw veld? Dan komt de beschrijving naar voren die je hier invoert. Je kunt hier bijvoorbeeld aangeven dat buitenlandse bedrijven in de EU met een geldig btw-nummer geen btw hoeven te betalen.

Op de Afrekenpagina kan het er als volgt uitzien.

Btw-nummer label en beschrijving

Remove VAT for Businesses in Your Base Country: Deze optie zou ik nooit aanvinken als ik jou was. Hiermee schakel je namelijk uit dat Nederlanders ook geen btw hoeven te betalen bij een geldig btw-nummer.

Failed Validation Handling: Hier kun je aangeven hoe WooCommerce om moet gaan als de controle niet lukt (bijv. storing VIES API) of een btw-nummer dat niet geldig is. Je kunt de bestelling weigeren (doe ik altijd), accepteren alleen dan wel MET btw of accepteren en de btw alsnog niet rekenen.

Enable B2B Transactions: Heb je alleen zakelijke klanten? Je kunt dan overwegen om deze optie in te schakelen. Je maakt van het btw-nummer dan een verplicht veld. Standaard is het namelijk optioneel.

Digitale producten en btw

Sinds 2015 zijn er ook andere regels voor digitale producten. De btw moet berekend worden gebaseerd op de locatie van de consument en jij moet bewijs verzamelen dat dit klopt.

EU BTW digitale producten

Tax Classes for Digital Goods: Hier kun je de btw-klasse invoeren die je wilt gebruiken voor digitale producten.

Collect and Validate Evidence: Klopt de locatie (land) van iemand niet met zijn IP-adres? Door dit aan te vinken zorg je dat deze persoon nog een keer extra moet aangeven dat dit klopt.

Hoe ziet het eruit in een bestelling?

Wanneer een Buitenlands bedrijf uit Europa een geldig btw-nummer invoert, zal de btw op de afrekenpagina verdwijnen. Er zal simpelweg niks meer te zien zijn wat ook maar iets met btw te maken heeft.

Zodra de bestelling geplaatst is ben je benieuwd hoe dit eruit komt te zien. Wat voor gegevens bewaard deze plugin precies?

Wanneer je het besteloverzicht bekijkt zal het er als volgt uitzien:

Bestelling zonder btw in besteloverzicht WooCommerce

Klik je verder om meer details over de bestelling te bekijken? Dan zal je aan de rechterzijde een EU VAT box zien staan.

Btw-nummer EU VAT

Hier wordt getoond dat het om een business to business bestelling gaat en je zal het btw-nummer zien met een vinkje dat het gevalideerd is.

Hoe krijg je het btw-nummer op een factuur?

Deze vraag krijg ik regelmatig in mijn mailbox. De EU VAT number plugin (en ook alternatieven) doen één ding. Controleren of er een geldig btw-nummer is ingevoerd en indien nodig de btw weghalen. Hier zit de taak erop voor dit type plugins.

Een btw-nummer of de woorden “btw verlegd” op een factuur zetten zal deze plugin niet doen. Je zal dit echt bij de plugin moeten regelen die je gebruikt voor de facturen.

Alle goede facturen plugins hebben een optie dat je een aangepaste veld (dit is het btw-nummer ook) kunt toevoegen, indien deze is ingevuld.

Bekijk het artikel WooCommerce facturen maken om te bekijken welke plugin ik gebruik. Hier is het ook mogelijk om het btw-nummer te tonen op de factuur.


WordPress Hulp Nodig? Join Het WP Lab

Het WordPress Lab Mockup

Heb je vragen aan de hand van dit artikel of wil je verder op weg geholpen worden met je website?

Sluit je aan bij Het WordPress lab, een community voor WordPress-liefhebbers waarin ik antwoord geef op jouw WordPress vragen en je toegang krijgt tot al mijn WordPress cursussen.

«
»

10 reacties op “WooCommerce btw verleggen naar buitenland (EU)”

 1. Tim Hupkes avatar

  Beste Maikel,

  Super bedankt!

 2. Bart avatar
  Bart

  Beste Maikel,

  Ik gebruik deze plugin en de PDF factuur plugin waarnaar je in dit artikel verwijst. Echter, hoe kan ik het BTW nummer dat de klant opgegeven heeft, weergeven op de factuur zoals je in je artikel bespreekt? De documentatie van de plugin author is nogal gebrekkig en zie ook geen verwijzing naar een custom field key.

 3. Jarno avatar
  Jarno

  Hoi Maikel, wij gebruiken deze plugin alleen WeFact accepteert het 0% tarief niet. Dit moet ‘btw-verlegd’ zijn. Enig idee hoe dit in te stellen in WooCommerce > Belasting i.c.m. deze plugin?

  Dat zou ons enorm helpen! 🙏

  1. Jarno Peeters avatar
   Jarno Peeters

   Hoi Maikel,

   Wij gebruiken eenzelfde plugin die het btw-nummer herkent en dan 0% btw toepast.

   Onze boekhouding accepteert dit alleen niet, omdat het geen 0% moet zijn maar ‘Geen btw’.

   Is het mogelijk hier onderscheid in te maken via de WooCommerce belastingtarieven?

   1. Maikel van de Weerd avatar

    Wellicht een plugin gebruiken die daar beter mee om kan gaan? Bij deze plugin vervalt de btw en zie je er in WooCommerce niks meer van terug. Er staat dan ook niks over 0% btw. In WooCommerce zelf heb je er verder geen optie voor.

 4. Marloes avatar
  Marloes

  Hey Maikel, dank voor dit artikel! Weet jij of dit ook mogelijk is bij de plugin WooCommerce PDF Invoices & Packing Slips? Of bij een andere gratis facturenplugin? Zie dat jij zelf een betaalde gebruikt namelijk. Zou heel chill zijn!

  1. Maikel van de Weerd avatar

   Geen enkele facturen plugin dit doet. Je hebt een specifieke plugin voor de BTW nodig die een koppeling heeft met de VIES api. Er zijn ongetwijfeld ook andere plugins en wellicht ook gratis, maar toen ik het destijds had getest werkte deze het best. Sindsdien niet meer naar andere gekeken.

   1. Marloes avatar
    Marloes

    Dank voor je reactie! Ik bedoelde in combinatie met WooCommerce EU Vat Number. Dat WooCommerce PDF Invoices & Packing Slips het btwnr hiervan overneemt zegt maar. Ik vrees van niet want zie in de instellingen niks wat er op lijkt.. Ik ga nog even verder zoeken dan!

    1. Maikel van de Weerd avatar

     In de betaalde versie kan dit redelijk makkelijk. In de gratis versie moet je de code volgens mij in. Dit zal je in de documentatie van de plugin terug kunnen vinden.