WooCommerce BTW instellen

Wil je de BTW instellen voor jouw WooCommerce webshop, dan ben je op de goede weg.

Het is een belangrijk onderdeel waar je niet omheen kunt, want als je producten verkoopt moet je natuurlijk ook BTW in rekening brengen.

Het is daarom aan te raden om je goed te verdiepen in de BTW regels, zodat je weet welke regels voor jouw webshop van toepassing zijn. Doe dit vooral voordat je de BTW instellingen in WooCommerce gaat instellen.

Je klanten verwachten verder ook dat je transparant bent als het gaat om de BTW. Zijn de prijzen op je webshop inclusief of exclusief BTW? Dit willen de mensen het liefst zo vroeg mogelijk weten.

In dit artikel kun je lezen hoe je de BTW kunt instellen op jouw WooCommerce webshop.

Video: WooCommerce BTW instellen

In onderstaande video laat ik je alle stappen zien die nodig zijn om de BTW op een goede manier in te stellen op je WooCommerce webshop. Verder komen er ook instellingen aan de beurt zoals of je de prijzen op de website in- of exclusief BTW wilt tonen en een aantal andere dingen.

Abonneer je op mijn YouTube kanaal

Wil je meer informatie of liever de uitleg in tekst lezen? Lees dan vooral hieronder verder, want ik heb alles uitgebreid voor je beschreven.

WooCommerce belasting instellen

Om de BTW in te stellen op je WooCommerce webshop moet je als eerste naar “WooCommerce -> Instellingen” gaan. Controleer op deze pagina of er een vinkje staat bij “Activeer belastingen”.

WooCommerce belastingen (BTW) activeren

Wanneer dit niet het geval is moet je de checkbox even aanvinken en op “Wijzigingen opslaan” klikken. Je kunt nu naar het tabblad “Belasting”, waar je direct een aantal belastingopties ziet staan om te bekijken en in te stellen.

WooCommerce belastingopties

Als eerste kun je bij Prijzen ingevoerd met belastingen aangeven of je de prijzen inclusief of exclusief BTW wilt invoeren. Persoonlijk vul ik altijd het liefst de prijzen inclusief BTW in, maar bepaal vooral voor jezelf wat je het prettigst vindt werken.

Bij Bereken belasting gebaseerd op kun je aangeven op welk adres het BTW-tarief gehanteerd moet worden. Deze optie is er omdat er in allerlei landen verschillende regels gelden. Je hebt de keuze tussen het verzendadres, factuuradres en de webwinkelbasisadres. Je kunt hier voor het webwinkelbasisadres kiezen.

Over de verzendkosten moet natuurlijk ook BTW gerekend worden. Wanneer het standaard tarief 21% is, dan kun je bij Belastingklasse voor verzendkosten kiezen voor standaard.

Bij Afronding staat eigenlijk al waar het voor is. Wanneer je hier een vinkje zet, dan wordt de BTW afgerond bij subtotalen in plaats van per regel.

Dit waren nog niet alle instellingen op deze pagina. Hieronder volgen de andere dingen die je kunt instellen bij de belastingopties.

WooCommerce belastingopties deel 2

Heb je nog niet voldoende belastingtarieven, dan heb je bij Aanvullende belastingklassen de mogelijkheid om extra belastingklassen toe te voegen naast het standaard BTW-tarief. Eigenlijk hoef je niet echt naar deze optie te kijken in Nederland, omdat je alles al kunt instellen met de standaard opties die aanwezig zijn.

Bij Toon prijzen in de winkel en Toon prijzen gedurende bestellen en afrekenen kun je aangeven of je op de website de prijzen inclusief of exclusief BTW wilt tonen. Het beste kun je dit voor heel je website gelijk houden, zodat het duidelijk is voor je klanten.

Prijsweergave-achtervoegsel geeft je de mogelijkheid om tekst achter de productprijzen te zetten. Voor de duidelijkheid zou je hier “incl. BTW” kunnen neerzetten, maar het is niet noodzakelijk.

Bij Toon belastingtotalen kun je kiezen of de BTW per product of als één totaal voor heel de belasting weergegeven moet worden.

Tot zover de belastingopties. Wanneer je dit hebt ingesteld kunnen we door naar hoe je de BTW kunt instellen voor je WooCommerce webshop.

BTW instellen in WooCommerce

Om de BTW in te stellen voor je WooCommerce webshop, kun je op de belastingpagina op het kopje “Standaardtarieven” klikken. Dit staat net onder de verschillende tabbladen.

WooCommerce belasting standaardtarieven

Je kunt bij de Standaardtarieven het BTW-tarief aangeven dat je voor de meeste producten gebruikt. Je kunt dit per land invoeren, maar ook voor alle landen in één keer, afhankelijk natuurlijk of je voor alle landen hetzelfde BTW-tarief kan gebruiken.

Ik zal je hieronder stap voor stap uitleggen hoe je de BTW kunt instellen voor je webshop. Het tarief dat je moet hanteren is natuurlijk afhankelijk van wat je verkoopt. In het voorbeeld zal ik 21% BTW hanteren.

WooCommerce BTW-tarief instellen

Wanneer je het BTW-tarief per land wilt instellen, dan kun je bij Landcode de code van het land invoeren. Voor Nederland is dit NL, voor België is het BE. Wil je het BTW-tarief voor alle landen tegelijkertijd instellen, dan kun je het sterretje (*) laten staan. Sterretjes houden in dat het wordt gehanteerd voor alle mogelijkheden.

Bij Staatcode, postcode en plaats hoef je niets in te vullen en kun je de sterretjes laten staan. In Nederland wordt tenslotte overal hetzelfde tarief gehanteerd.

Bij Belasting in % komen we eindelijk bij het moment dat we het BTW-tarief kunnen invullen dat gerekend moet worden voor de producten die je verkoopt. Meestal is dit in Nederland 21%, maar wanneer je bijvoorbeeld voedingsmiddelen verkoopt is dit 9%.

Belastingnaam heeft eigenlijk niet echt uitleg nodig. Je kunt hier de belastingnaam invullen en in Nederland noemen we dit BTW.

Op Prioriteit hoef je niet te letten, tenzij je verschillende belastingtarieven in hetzelfde gebied hanteert. Je kunt maar 1 belastingtarief hanteren en bij Prioriteit kun je aangeven welke het belangrijkste is en gehanteerd moet worden als er meerdere belastingtarieven mogelijk zijn.

Een Samengesteld belasting tarief komt bovenop andere belastingtarieven. Hier hoef je bijna nooit iets mee te doen.

WooCommerce BTW verzendkosten

Tot slot zie je in de laatste kolom het kopje Verzendmethoden staan. Dit wil ik nog even apart met je behandelen.

Bij de verzendkosten is het namelijk zo dat je hetzelfde btw-tarief als je producten voor de verzendkosten moet gebruiken. Verkoop je producten met 21% BTW, dan moeten de verzendkosten ook 21% zijn. Verkoop je producten met 9% BTW, dan moeten de verzendkosten 9% zijn.

Wanneer je in WooCommerce een vinkje zet bij de verzendmethoden, wordt dit BTW-tarief gehanteerd voor de verzendkosten. Zet dus alleen een vinkje bij Verzendmethoden als dit hetzelfde BTW-tarief is als waar je producten onder vallen.

Wil je meer informatie over het instellen van je verzendkosten? Geen enkel probleem. Ik heb hier het artikel WooCommerce verzendkosten instellen voor gemaakt.

Gereduceerd tarief tarieven

De Gereduceerd tarief tarieven optie kun je, zoals de naam al zegt, gebruiken voor een gereduceerd belastingtarief. Heb je een webshop met voornamelijk producten van 21%, dan is dit natuurlijk het standaardtarief. Heb je verder ook nog enkele producten waar 9% BTW over gerekend moet worden, dan is het gereduceerde tarief de oplossing.

Het invullen van het belastingtarief werkt precies hetzelfde als ik bij het standaard belastingtarief heb laten zien. Het enige wat je anders hoeft in te vullen is het belastingpercentage.

Zodra je een gereduceerd tarief hebt ingesteld ben je natuurlijk ook benieuwd hoe je het standaardtarief kunt overschrijven voor bepaalde producten. Je kunt dit doen door het product te bewerken en naar de productgegevens box te gaan.

WooCommerce belastingklasse van een product wijzigen

Je kunt hier vervolgens bij Belastingklasse een ander BTW-tarief selecteren. Vergeet het product daarna niet bij te werken, zodat dit BTW-tarief vanaf dat moment gehanteerd wordt voor het product.

WooCommerce BTW-nummer controleren

Mis je een veld in WooCommerce voor klanten om een BTW-nummer achter te laten? Je kunt in dit geval kijken naar de plugin EU VAT Number.

Deze plugin zorgt voor een extra veld op de afrekenpagina om Europese BTW-nummers van klanten te verzamelen en te controleren. Wanneer buitenlandse klanten een geldig BTW-nummer invoeren wordt er voor dit bedrijf geen BTW gerekend in je webshop.

Je moet uiteraard zelf even nagaan of deze methode klopt voor jouw webshop. De validatie wordt gedaan via de VIES API.

WooCommerce BTW op factuur

Standaard heeft WooCommerce geen goede mogelijkheid om facturen te maken. Wanneer je een facturen plugin hebt gevonden om te gebruiken, kan het helaas weleens voorkomen dat er geen BTW op de factuur staat.

Vaak is het een kwestie van de BTW instellen, waarna het wel op de factuur komt te staan. Is dit niet het geval, dan kun je beter op zoek naar een andere plugin die de facturen voor je regelt.

In het artikel WooCommerce facturen maken kun je lezen welke WooCommerce plugin ik voor een aantal klanten met een webshop heb geïnstalleerd en geconfigureerd. Zelf maak ik ook gebruik van deze plugin voor de facturen van de Webtalis Academy. Voor het afrekenproces maak ik namelijk ook gebruik van WooCommerce.

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen?

Ontvang het WordPress e-book en wekelijke e-mail updates

Vul hieronder je naam en e-mailadres in om gratis e-mail updates en het e-book te ontvangen.

79 reacties Laat een reactie achter

 1. Hoi, ik heb een lastig probleem en ik hoop dat je me kunt helpen! Onze klant heeft een webshop die ondertussen zoveel aan belgië verkoopt dat ze voor de belgen 6% BTW moeten rekenen om af te dragen i.p.v. 9%.
  Nu kun je bij gereduceerd tarief wel aangeven dat de belgen maar 6% betalen maar dan wordt alles goedkoper en komen ze volgens onze klant niet meer naar de winkel. Ze willen dus een ander tarief BTW berekenen maar de verkoopprijs moet het zelfde blijven, enig idee hoe we dit oplossen?

 2. Hoi Maikel,
  Aandachtig je blok gelezen maar vind geen oplossing voor mijn probleem!
  Ik heb een camping en gebruik woocommerce voor de boekingen. Men kiest uit een x aantal producten (9% belast) en MOET daarbij toeristenbelasting betalen (ONBELAST) maar dit moet met het aantal nachten en personen vermenigvuldigd worden! Een add-on fixt dit niet, en een ander product maken en automatisch toevoegen(?) lukt niet. Hoe kan ik dit oplossen?
  Ik doe dit nu met op elk product een add-on toe te voegen die verplicht is en de nachten en personen vermenigvuldigd maar kan daar weer niet een ander BTW tarief kiezen! HELP 🙂

 3. Hai Maikel,

  Ik wil graag de optie hebben, naast btw 21% voor Belgie, btw verlegd (0%) voor Belgie. Hoe krijg ik dit voor elkaar?

  Ik gebruik de pro versie van WooCommerce PDF Invoices & Packing Slips Premium Templates & WooCommerce PDF Invoices & Packing Slips Professional.

  thanks!

 4. Als ik 21% wil invullen bij standaardtarieven dan maakt het systeem er tijdens het opslaan 21.0000 % van. Ik krijg dat er niet uit. Enig idee wat ik hier fout doe?

 5. Beste,

  Mijn website is volledig opgebouwd en alle prijzen zijn incl btw. Belastingstarief staat echter foutief ingesteld op 0%. Voor de boekhouder zou ik dit moeten veranderen naar 21% als ik dat echter doe worden bij alle initieel ingegeven prijzen 21% btw toegevoegd. Hoe kan ik dit vermijden?

  Alvast bedankt!

  • Bij WooCommerce -> Instellingen -> Belasting kun je bovenaan aangeven of je prijzen inclusief belasting wilt invoeren. Er zal dan niks extra’s toegevoegd worden aan je huidige prijzen.

 6. Hallo Maikel,
  Loop tegen 2 problemen aan het eerste is dat ik in de instellingen geen mogelijkheid had om bij belastingen incl BTW in te stellen maar dit heb ik opgelost door Jetpack uit te schakelen want dat gaf het probleem. (zie een vorige opmerking van jou in dit blog)
  Welk voordeel heeft Jetpack om het wel in te schakelen want geautomatiseerd dan kan ik alles opnieuw gaan prijzen en instellen.
  Het tweede probleem is dat als ik van winkelmand naar afrekenen ga en ik ben in afrekenen, ik 2 draaiende balletjes te zien krijg en hij niet doorgaat naar betalen, het blijft maar doordraaien, hoe los ik dit op??

  • Het eerste probleem snap ik niet of lees ik wellicht verkeerd? Jetpack heeft in mijn ogen niet echt een voordeel als je zelf de btw instellingen zou willen instellen omdat het niet naar wens staat.

   Het tweede probleem zou je moeten debuggen. Vermoedelijk heeft dit te maken met een plugin die voor een conflict zorgt.

 7. Goedemorgen Maikel,
  Ik loop tegen een probleem aan, namelijk ik ga aan 2 verschillende soorten klanten (particulieren, maar ook voor zakelijke klanten) verkopen .
  Voor particulieren zou ik de prijzen incl Btw en zakelijke klanten excl btw willen tonen.
  Is dat mogelijk?
  Ik heb wel een plugin geïnstalleerd om 2 aparte accounts aan te kunnen maken, maar met incl en excl btw kom ik echt niet uit.
  Ik hoop dat jij een oplossing weet en mij hiermee kunt helpen.
  Bij voorbaat dank,
  Monika

 8. Ik heb mijn prijzen inclusief BTW ingevuld in Woocommerce. Ik heb de instellingen ook staan op prijzen tonen inclusief BTW. Als ik ingelogd ben, zie ik de prijzen ook netjes inclusief BTW staan, log ik uit dan zie ik de prijzen ineens exclusief BTW.

  Enig idee hoe dit kan?

  • Wellicht de Standaard klantlocatie op winkelbasisadres zetten via WooCommerce -> Instellingen algemeen. Dan gaat de webshop in eerste instantie altijd uit van de BTW voor NL.

 9. Hoi!
  Ik ben net gestart met woocommerce, maar bij het kopje
  belasting:
  Kan ik niet aanvinken ja. daar doet hij niets, waar ligt dat aan?

  Prijzen ingevoerd met belastingen

  Ja, ik wil prijzen inclusief belasting invoeren
  Nee, ik wil prijzen exclusief belasting invoeren

 10. Hoi Maikel,

  Bedankt voor je waardevolle hulp. Wanneer ik naar de check-out fields ga geeft de website hetvolgende aan:

  Totaal €51,81 (inclusief €8,99 btw)

  Hoe kan ik ervoor zorgen dat er alleen inclusief btw komt te staan en niet de €8,99 (berekende btw)?

  Hartelijke groet,
  Loes

 11. Hoi Maikel,

  Bedankt voor de duidelijke uitleg. Ik loop alleen tegen een probleem aan wat ik niet kan verklaren.
  Prijzen van producten overal op incl. staan. Verzendkosten netjes aangepast. En op de computer gaat het top. Geen fout te vinden. Maar als ik dan overschakel naar de telefoon dan laat hij daar andere prijzen zien en haalt hij BTW van de producten af. Weet jij toevallig waar ik de fout in ga? heb ik iets over het hoofd gezien. Ik heb het thema Divi.

  • Bij de instellingen zijn er geen verschillen voor mobiel en dekstop. Wellicht dat je bij “Bereken belasting gebaseerd op” klant factuuradres of klant verzendadres hebt ingesteld en dat op mobiel nog niet voor een adres is gekozen, waardoor er nog geen btw getoond kan worden. Je kunt dit beter instellen op winkelbasisadres.

 12. Hoi Maikel,

  Bedankt voor deze website! Wij hebben er al vaak nuttige informatie op gelezen:)

  Een vraagje. Wij hebben sinds kort dat de ene keer wordpress prijzen incl. btw weergeeft en de andere keer excl. btw terwijl wij niks veranderen aan de instellingen. Heb je enig idee waar dit aan kan liggen?

  Alvast bedankt!

  Groet,
  Kirsten

  • Bij “WooCommerce -> Algemeen” heb je bij “Klantlocatie” vermoedelijk Geolocatie ingesteld, waardoor het weleens mis kan gaan.
   Je kunt hier beter kiezen voor Geolocatie (met caching ondersteuning voor de pagina) of Winkelbasisadres. Winkelbasisadres is het handigst wanneer de btw hetzelfde percentage is voor alle landen waaraan je verkoopt.

 13. Hoihoi,

  Met het oog op de nieuwe KOR regeling van 2020 en de BTW die je als kleine ondernemer kan laten vallen…

  Is het dan raadzaam om
  – Het standaard tarief op 0% te zetten
  – De zero rate te gebruiken (en dan wel al je producten moeten aanpassen I guess?)

  En ik wil eigenlijk dat de klant ook niet 0% btw ziet staan. Het zijn allemaal particulieren en dan roept het eerder vragen op dan dat het duidelijk is. Gebeurt dit dan automatisch, dat je niets meer ziet…

  • Ik ben niet bekend met de nieuwe regeling en doe daar sowieso geen uitspraken over. Je kunt het best met je boekhouder bespreken wat handig is om te doen.

   Je kunt bij “WooCommerce -> Instellingen” in ieder geval het vinkje weghalen bij “Activeer belastingen”. Dit zou ik doen als je er niks mee hoeft te doen. Je zal dan verder niks over de btw zien staan.

   • haha ja ik snap dat je qua regeling er niets mee kan 🙂 Ging mij meer om wat de beste manier is om het getoond (of niet getoond dus) te krijgen. Dank!

 14. Beste,

  Ik krijg niet de mogelijkheid om al die opties aan te vinken bij belastingen.
  Om prijs met btw te verkrijgen.

 15. Ik snap je uitleg, maar loop al vast op dat ik geen chackbox heb voor het instellen van de belastingen. krijg Automated taxes en dan de keuze uit enable en disable automated taxes. Wat gaat er fout? ik kan het niet vinden.

  • Automatische belastingtarieven zijn er niet in WooCommerce zelf. Volgens mij kan dit wel komen met door de plugin Jetpack. Je zal dit vermoedelijk moeten uitschakelen, waarna je gebruik kunt maken van de standaard WooCommerce belasting instellingen.

 16. Hoi Maikel,

  Ik heb bij iedere bestelling op mijn webshop last van een paar cent verschil in Woocommerce. Dit komt denk ik doordat er wordt afgerond met 4 decimalen i.p.v. 2.
  Heb je al eerder over dit probleem gehoord en wat is hier de oplossing voor? Alvast bedankt.

   • Ik dacht eerst ook dat het door de verzendkosten kwam, maar volgens mij is dit niet zo. Ik heb nu bijvoorbeeld een bestelling van 5 dezelfde producten a €17.36 ex. BTW per stuk. Vervolgens staat er bij het totaal €86.78, wat natuurlijk niet klopt want €17.36 × 5 = €86.80

 17. Hoi Maikel,

  Ik wil graag dat de klant tijdens het afrekenen de prijs inclusief EN exclusief BTW ziet, is dit mogelijk?

  • Ik zou dan bij “Toon prijzen gedurende bestellen en afrekenen” kiezen voor “Exclusief BTW”. Je ziet dan het bedrag + btw apart van elkaar en het totaal is natuurlijk het bedrag inclusief BTW.

  • Dan kun je bij de pagina Belastingopties bij het kopje “Aanvullende Belastingklassen” een ander tarief toevoegen. Wanneer je dan de pagina opslaat zal je jouw andere tarief zien die je kunt invullen.

 18. Hoi Maikel,

  Ik ben met de btw instellingen bezig. Ik heb de volledige instructie gevolgd. Het vinkje “Activeer belastingen” staat aan.
  Bij de tab ‘belasting opties’ heb ik niet de mogelijkheid om enable/able aan te klikken. Dus ik kan niet aangeven of ik de prijzen incl belastingen wil. Hoe kan dat dit niet klikbaar is? Of mis ik dan misschien een plugin?

  Hor graag, mvg Karlyn

  • Bovenaan de pagina hoort de optie “Prijzen ingevoerd met belastingen” te zijn waarin je kunt aangeven of je prijzen inclusief of exclusief btw hebt ingevoerd.

   Bij “Toon prijzen in de winkel” en “Toon prijzen gedurende bestellen en afrekenen” kun je aangeven of je het inclusief btw wilt tonen op de webshop.

   Dit zijn allemaal standaard opties die in WooCommerce zelf zitten en waar je geen extra plugin voor nodig hebt.

   • Ik had een gelijkaardig probleem… Bij belastingopties was het niet mogelijk “Ja, ik wil prijzen inclusief belasting invoeren” en bij “Toon prijzen in de winkel” én “Toon prijzen gedurende bestellen en afrekenen” stond automatisch exclusief BTW en niet mogelijk dit te veranderen. Door dit artikel te lezen en vernomen te hebben Jetpack soms voor problemen kan zorgen heb ik deze eens gedeactiveerd en voila; alles kon perfect ingesteld worden naar keuze…
    Nadien Jetpack weer geactiveerd… Instellingen (in test modus) blijven gehandhaafd. Dus dat ziet er oké uit?
    Enige oorzaak dat ik kan aangeven is dan Woocommerce pas is geïnstalleerd na de plugin Jetpack waardoor bepaalde instellingen niet aanpasbaar waren. Hoe dit komt, geen idee. Misschien ook verkeerde conclusie. Maar ik kan alleen beschrijven wat ik zonet ontdekt heb. Kan voor nog anderen misschien ook interessant zijn…

 19. Hi Maikel,

  Dank voor je interessante artikel en alle gedetailleerde info voor de instellingen! Eveneens als andere artikelen. Erg handig voor het bouwen van m’n webwinkel 🙂

  Ik heb een vraag, misschien kun jij me helpen. Sinds een paar dagen staan in de prijzen in m’n webshop ineens exclusief btw terwijl de instellingen allemaal op inclusief staan. Daarvoor ging het allemaal goed. Enige is dat ik sindsdien met een product carousel bezig ben geweest en in WooCommerce zelf op een knop (in een banner) heb geklikt waar stond dat het nodig was om een backup van WooCommerce te maken. Ik had daarvoor JetPack niet geïnstalleerd, maar dat komt wel elke keer heel erg naar voren dat ik dat dat nog moet doen. Omdat in de omschrijving staat dat ze ook btw berekeningen doen, heb ik het vervolgens geïnstalleerd. Maar het lijkt alleen maar erger te worden. Op het eerste zicht tonen de prijzen in de winkel inclusief btw, maar als je een product item opent is het exclusief btw en als je een categorie aanklikt dan staan alle producten excl btw. Ik heb JetPack weer gedeactiveerd, maar ook dit maakt geen verschil.
  Ik maak alleen gebruik van 21% tarief voor producten en verzendkosten.
  Heb jij een idee waar het aan kan liggen?

  Hartelijke groet,
  Esther

  • Wanneer alles goed in de instellingen staat, dan zal het toch door iets externs komen. Wanneer je alles hebt uitgeschakeld waarmee je bezig bent geweest, hoort het probleem weer opgelost te zijn. Maak je ook gebruik van een cache plugin? Je zou dan ook de cache kunnen legen, wellicht dat dit ervoor zorgt dat de prijzen nog exclusief btw getoond worden.

 20. Beste Maikel,

  Met de wijziging van het lage btw tarief van 6 naar 9 procent loop ik tegen de vraag aan hoe ik dat moet oppakken.

  Ik heb nu de gereduceerde btw aangepast van 6 naar 9, maar ik vraag me af of ik in plaats daarvan niet een nieuwe belastingklasse had moeten toevoegen voor het nieuwe percentage. Want de gereduceerde btw is zo van toepassing op bestellingen voor en na de tariefswijziging.

  Enig idee?

  Groetjes,
  Renė

  • Alles wordt dus met terugwerkende kracht gecorrigeerd naar het nieuwe BTW-tarief bedoel je? Dan zou een ander belastingklasse inderdaad een betere optie zijn om ervoor te zorgen dat het oude nog goed inzichtelijk is.

 21. Hi Maikel,

  graag wil ik op mijn webshop de optie instellen dat als bedrijven (dus niet voor particulieren) uit andere landen iets kopen dat er dan geen belasting wordt gerekend, maar voor bedrijven uit NL wel. Ik kan dit tot nu toe alleen maar in PRO plugins vinden maar vind een beetje zonde om daar geld aan uit te geven als het ook gratis zou kunnen. Weet jij hier iets op?

  Alvast bedankt.

   • Begrijp ik het goed dat je een dergelijke plugin kunt gebruiken als je geen BTW in rekening wilt brengen aan klanten van buiten de EU? Mag ik vragen welke plugin je hiervoor gebruikt?

    • Nee, het gaat hier niet specifiek om buiten de EU. Ik heb juist een plugin om de BTW te verleggen voor mensen met een BTW-nummer binnen de EU (en buiten Nederland). Als je standaard geen BTW wilt rekenen voor landen buiten de EU, dan kun je dit met de standaard functionaliteit in WooCommerce regelen. Je kunt dan aangeven voor welke landen het BTW-tarief 0 is.

 22. Beste Maikel,
  Bedankt voor een super artikel en video!

  Ik heb een vraag: Ik zou in mijn WebShop graag hetzelfde prijs hebben incl en excl btw, dus het is 8 euro incl btw als het in Europa is en 8 euro ex btw als het bijvoorbeeld in Australië of de VS is.

  Is het mogelijk om dat zo in te stellen?

  Alvast bedankt!

 23. Beste Maikel,

  Super tof en bedankt voor je uitleg.
  Echter loop ik tegen het feit aan dat alle dropdowns in de belasting menu niet te wijzigen valt. Heb jij een idee ?

  Ik hoor graag van je!

 24. Beste Maikel,

  Graag wil ik op de factuur per artikel de BTW tonen. Dit is makkelijker voor de boekhouding. Helaas krijg ik bij ‘Toon belastingtotalen’ de opties:
  – Als één totaal;
  – Per belastingproduct.

  Op internet zie ik ook dat hier de mogelijkheid moet zijn om dit per artikel te doen. Helaas zie ik die optie niet. Hoe krijg ik de BTW wel per artikel op de factuur?

  Bij voorbaat dank!

 25. Hallo Maikel,

  Heb jij ervaring met een product wat als een “pakket”, oftewel iets wat je in 1x kunt toevoegen aan je mandje, wordt aangeboden, maar waarbij 1x dienst (=21%) en 1x voedsel =(9%) wordt aangeboden. Hoe kun je deze btw bedragen dan splitsen in je factuur?

  het product bestaat bijv. uit: varen met de boot, inclusief ontbijtje.
  Het varen is de dienst (21%), het ontbijt is voedsel (9%)
  Ik zie (nog) niet in woocommerce, hoe ik de factuur kan splitsen naar deze 2 bedragen. Ook zocht ik in de Booster plugin, zonder resultaat.

  Misschien heb jij al wel ervaring van deze zaken?

  groet,
  MIke

  • Helaas heb ik hier ook geen ervaring mee. Wel met losse producten met verschillende btw-tarieven, maar voor een pakket met meerdere dingen niet.

   Mijn gedachte is om hier twee losse producten van te maken. Varen en Ontbijt en hier vervolgens een product bundel of iets dergelijks van te maken. Dan heb je voor beide producten een btw-tarief kunnen instellen in het systeem.

   Het is maar een idee die mij als eerste te binnen schiet. Ik weet dus niet 100% zeker of het werkt, maar ik zou hier het eerste naar kijken.

 26. Hoi Maikel,

  Dankjewel voor je duidelijke artikel! Ik heb een vraag die jij wellicht kan beantwoorden 😉 Misschien bereikt deze vraag je 2 keer, want ik heb ook een ander artikel gelezen van jou gelezen, maar zag dat die wat minder up to date was dus plaats mijn vraag ook nog even hier:

  Het gaat om de BTW tarieven per land. Ik wil dat in heel Europa het NL BTW tarief 21% wordt aangehouden en buiten Europa het 0% tarief. Zover ik weet is dit namelijk de manier hoe het moet volgens de Belastingdienst (mijn verkopen zijn hoofdzakelijk in NL, dus ik zit onder het drempelbedrag en pas de NL btw toe in heel EU, om niet overal aangifte te hoeven doen). Hoe ik het begrijp uit jou artikel is dat ik alle landen moet toevoegen. Lijkt me onbegonnen werk als ik alle landen ter wereld die mogelijk kunnen bestellen in de lijst moet zetten. Daarbij, toont WooCommerce de prijzen niet sowieso al op de juiste manier? Ik heb op vakantie in Marokko gezien dat mijn producten in de webshop daar sowieso al met 0% btw worden getoond. In mijn huidige instellingen staat alleen NL ingevoerd en “belasting berekend op klant verzendadres”. Nou zou ik dit laatste dus eigenlijk moeten wijzigen naar “basis adres winkel” om in EU overal 21% aan te houden, maar dan klopt het weer niet buiten EU. Ben benieuwd of hier een oplossing voor is.

  Alvast dank voor je reactie!

  • Ja, het is inderdaad helaas eenmalig alle landen toevoegen. Met behulp van een sterretje * kun je het voor alle landen tegelijkertijd doen, maar dat is nu niet van toepassing natuurlijk.

   De reden dat je in Marokko 0% btw zag staan, zal komen omdat er voor Marokka geen BTW is ingevuld in het systeem. Dan zal er geen btw worden gerekend.

   In dit geval zal je dus alleen de EU landen moeten toevoegen voor de 21% btw en de andere landen zou je niet kunnen toevoegen, zodat er 0% btw is.

 27. Hoi Maikel,

  Ik heb verzendkosten in mijn shop GRATIS gemaakt vandaag. Eerder was het € 6.95 verzending. Met de BTW ging het toen goed.

  Nu wil ik de klanten die komen afhalen een korting geven van €5.00. Dit gaat met de BTW niet goed. Bij negatieve verzendkosten wordt de BTW NIET meegenomen …..

  Ik heb nu in mijn shop verzendkosten staan;
  afhalen
  BTW status “belastbaar”
  Kosten -5
  Helaas pakt hij de negatieve BTW niet mee en ik denk dat dat een fout is binnen Woocommerce
  Ik wilde dit voor de zekerheid ff chekke bij jou, of weet jij wel een manier om ook over negatieve verzendkosten wel BTW te laten berekenen?

  Alvast bedankt

 28. In onze webshop worden op de één of andere manier de prijzen constant verkeerd weergegeven. Er wordt helemaal geen btw berekend en de verzendkosten worden ook verkeerd weergeven terwijl alles correct staat. Heb je enig idee hoe dit verholpen kan worden?

 29. Aangezien bij mij alle prijzen incl. btw zijn en dit ook duidelijk vermeld word
  wil ik graag het stukje BTW bij zowel het winkelwagentje als ook bij het afrekenen weg laten.

  Ik kom hier echter geen optie voor tegen, iemand suggesties?

 30. Beste Maikel,
  Ik vraag het even op deze manier, allereerst heb ik veel kunnen doen na aanleiding van jouw video`s om een Woocommerce webshop voor mijn vrouw te maken, bedankt daarvoor.
  Maar ik heb de webshop in mijn ogen klaar en online gezet nou gebeurt er voor mij iets onverklaarbaar alle producten hebben de juiste prijs, de BTW is goed, verzendkosten juist ingesteld Mollie, PDF facturen, test gedaan in Mollie tot zover alles goed.
  Daarna website online gezet wat gebeurt er?? alle prijzen staan exclusief BTW en er worden geen verzendkosten meer vertoond, website offline test in Woocommerce zelf, alles goed prijzen incl verzendkosten berekend alles nagekeken niks te vinden, in mijn optiek staat alles goed.
  Weer online gezet weer hetzelfde, backup teruggezet instellingen nagelopen online weer hetzelfde (eentonig hè) kortom ik weet het niet meer.
  Ik hoop dat je me kan helpen, bij voorbaat mijn dank.
  Groet,
  Ron

   • Hallo Maikel,
    Na lang zoeken op het net ben ik eruit gekomen, in Woocommerce tab belasting onder, Bereken belasting gebaseerd op: kan je kiezen uit, klant verzendadres, klant factuuradres en winkelbasisadres ik heb ingesteld winkelbasisadres en de btw werd er bij gerekend toen de website online was dus dat ging goed.
    Verzendkosten werden ook niet getoond heb ik onder verzendmethoden in verzendzones, staan als Zone Naam Nederland, maar ook in Regio`s in gebieden stond ook Nederland die heb ik verwijderd en toen werden ook de verzendkosten weer getoond in het winkelmandje.
    Dus de website is online en alles werkt (nu nog wachten op de klanten)
    Met groet,
    Ron

 31. In onze webshop verkopen we artikelen waarvoor 6% BTW geldt en andere artikelen met 21% BTW. Omdat er ook BTW over de verzendkosten berekend moet worden heb ik twee verschillende verzendklassen ingesteld, namelijk 1 voor laag BTW en 1 voor hoog BTW waarbij ik de kosten excl BTW heb ingevoerd.
  Voorbeeld voor 4,95 incl BTW verzendkosten heb ik:
  Verzendklasse_laag=4,67 excl BTW verzendkosten
  Verzendklasse_hoog=4,06 excl BTW verzendkosten
  Aan de producten met laag BTW heb ik verzendklasse_laag gekoppeld en aan de producten met hoog BTW verzendklasse_hoog. Het BTW tarief voor de verzendkosten is dan gelijk aan het BTW tarief van de prducten.
  Dit gaat prima, behalve wanneer de klant in zijn winkelmandje artikelen heeft met verschillende BTW tarieven. Over de verzendkosten dient dan altijd hoog BTW berekend te worden.
  Woocommerce kiest dan de hoogste verzendkosten (vanwege de instelling: Berekeningstype: per bestelling), maar berekent daar dan ook het hoogste BTW tarief over. Dit komt verkeerd uit:
  4,67 + 21% BTW = 5,65
  Heeft u een oplossing?

   • Hoi!

    Ik heb hetzelfde probleem.

    Verkoop je producten in het lage tarief dan bereken je over de verzendkosten ook het lage tarief.

    Echter, bij een gecombineerde bestelling draag je de verschillende tarieven af in verhouding.

    Voorbeeld:
    ——–
    Indien je in één pakket een product van €3 met 9% BTW verzendt en een product van €7 met 21% BTW, bereken je de BTW over de verzendkosten naar verhouding. Dit houdt in: 30% van het bedrag tegen 9% BTW en 70% tegen 21% BTW.
    ——–

    Geen idee hoe in te stellen…

Geef een reactie

WordPress Zonder Zorgen

e-mail cursus

Vul hieronder je informatie in en

start direct met de e-mail cursus.

9 must-do WordPress tips ontvangen?

Vul je voornaam en e-mailadres in en klik op "nu downloaden".

Op naar webshop succes

Wil je leren hoe je een webshop kunt opzetten of hoe je meer kunt verdienen met je webshop? Download het e-book.

Maak je eigen online cursussen

Wil je een online cursus business starten? Leer hoe je dit in 7 stappen kunt doen

Webshop opzetten met

WooCommerce

en hoe je meer kunt verdienen

Vul hieronder je voornaam en e-mailadres in om het e-book te ontvangen.

Webshop opzetten en meer verdienen

Leer hoe je een webshop opzet of meer kunt verdienen met je huidige webshop