Home / WooCommerce / WooCommerce BTW instellen

WooCommerce BTW instellen

WooCommerce BTW instellen

Wil je de BTW instellen voor jouw WooCommerce webshop, dan ben je op de goede weg.

Het is een belangrijk onderdeel waar je niet omheen kunt, want als je producten verkoopt moet je natuurlijk ook BTW in rekening brengen.

Het is daarom aan te raden om je goed te verdiepen in de BTW regels, zodat je weet welke regels voor jouw webshop van toepassing zijn. Doe dit vooral voordat je de BTW instellingen in WooCommerce gaat instellen.

Je klanten verwachten verder ook dat je transparant bent als het gaat om de BTW. Zijn de prijzen op je webshop inclusief of exclusief BTW? Dit willen de mensen het liefst zo vroeg mogelijk weten.

In dit artikel kun je lezen hoe je de BTW kunt instellen op jouw WooCommerce webshop.

[toc]

Video: WooCommerce BTW instellen

In onderstaande video laat ik je alle stappen zien die nodig zijn om de BTW op een goede manier in te stellen op je WooCommerce webshop. Verder komen er ook instellingen aan de beurt zoals of je de prijzen op de website in- of exclusief BTW wilt tonen en een aantal andere dingen.

Abonneer je op mijn YouTube kanaal

Wil je meer informatie of liever de uitleg in tekst lezen? Lees dan vooral hieronder verder, want ik heb alles uitgebreid voor je beschreven.

WooCommerce belasting instellen

Om de BTW in te stellen op je WooCommerce webshop moet je als eerste naar “WooCommerce -> Instellingen” gaan. Controleer op deze pagina of er een vinkje staat bij “Activeer belastingen”.

WooCommerce belastingen (BTW) activeren

Wanneer dit niet het geval is moet je de checkbox even aanvinken en op “Wijzigingen opslaan” klikken. Je kunt nu naar het tabblad “Belasting”, waar je direct een aantal belastingopties ziet staan om te bekijken en in te stellen.

WooCommerce belastingopties

Als eerste kun je bij Prijzen ingevoerd met belastingen aangeven of je de prijzen inclusief of exclusief BTW wilt invoeren. Persoonlijk vul ik altijd het liefst de prijzen inclusief BTW in, maar bepaal vooral voor jezelf wat je het prettigst vindt werken.

Bij Bereken belasting gebaseerd op kun je aangeven op welk adres het BTW-tarief gehanteerd moet worden. Deze optie is er omdat er in allerlei landen verschillende regels gelden. Je hebt de keuze tussen het verzendadres, factuuradres en de webwinkelbasisadres. Je kunt hier voor het webwinkelbasisadres kiezen.

Over de verzendkosten moet natuurlijk ook BTW gerekend worden. Wanneer het standaard tarief 21% is, dan kun je bij Belastingklasse voor verzendkosten kiezen voor standaard.

Bij Afronding staat eigenlijk al waar het voor is. Wanneer je hier een vinkje zet, dan wordt de BTW afgerond bij subtotalen in plaats van per regel.

Dit waren nog niet alle instellingen op deze pagina. Hieronder volgen de andere dingen die je kunt instellen bij de belastingopties.

WooCommerce belastingopties deel 2

Heb je nog niet voldoende belastingtarieven, dan heb je bij Aanvullende belastingklassen de mogelijkheid om extra belastingklassen toe te voegen naast het standaard BTW-tarief. Eigenlijk hoef je niet echt naar deze optie te kijken in Nederland, omdat je alles al kunt instellen met de standaard opties die aanwezig zijn.

Bij Toon prijzen in de winkel en Toon prijzen gedurende bestellen en afrekenen kun je aangeven of je op de website de prijzen inclusief of exclusief BTW wilt tonen. Het beste kun je dit voor heel je website gelijk houden, zodat het duidelijk is voor je klanten.

Prijsweergave-achtervoegsel geeft je de mogelijkheid om tekst achter de productprijzen te zetten. Voor de duidelijkheid zou je hier “incl. BTW” kunnen neerzetten, maar het is niet noodzakelijk.

Bij Toon belastingtotalen kun je kiezen of de BTW per product of als één totaal voor heel de belasting weergegeven moet worden.

Tot zover de belastingopties. Wanneer je dit hebt ingesteld kunnen we door naar hoe je de BTW kunt instellen voor je WooCommerce webshop.

BTW instellen in WooCommerce

Om de BTW in te stellen voor je WooCommerce webshop, kun je op de belastingpagina op het kopje “Standaardtarieven” klikken. Dit staat net onder de verschillende tabbladen.

WooCommerce belasting standaardtarieven

Je kunt bij de Standaardtarieven het BTW-tarief aangeven dat je voor de meeste producten gebruikt. Je kunt dit per land invoeren, maar ook voor alle landen in één keer, afhankelijk natuurlijk of je voor alle landen hetzelfde BTW-tarief kan gebruiken.

Ik zal je hieronder stap voor stap uitleggen hoe je de BTW kunt instellen voor je webshop. Het tarief dat je moet hanteren is natuurlijk afhankelijk van wat je verkoopt. In het voorbeeld zal ik 21% BTW hanteren.

WooCommerce BTW-tarief instellen

Wanneer je het BTW-tarief per land wilt instellen, dan kun je bij Landcode de code van het land invoeren. Voor Nederland is dit NL, voor België is het BE. Wil je het BTW-tarief voor alle landen tegelijkertijd instellen, dan kun je het sterretje (*) laten staan. Sterretjes houden in dat het wordt gehanteerd voor alle mogelijkheden.

Bij Staatcode, postcode en plaats hoef je niets in te vullen en kun je de sterretjes laten staan. In Nederland wordt tenslotte overal hetzelfde tarief gehanteerd.

Bij Belasting in % komen we eindelijk bij het moment dat we het BTW-tarief kunnen invullen dat gerekend moet worden voor de producten die je verkoopt. Meestal is dit in Nederland 21%, maar wanneer je bijvoorbeeld voedingsmiddelen verkoopt is dit 9%.

Belastingnaam heeft eigenlijk niet echt uitleg nodig. Je kunt hier de belastingnaam invullen en in Nederland noemen we dit BTW.

Op Prioriteit hoef je niet te letten, tenzij je verschillende belastingtarieven in hetzelfde gebied hanteert. Je kunt maar 1 belastingtarief hanteren en bij Prioriteit kun je aangeven welke het belangrijkste is en gehanteerd moet worden als er meerdere belastingtarieven mogelijk zijn.

Een Samengesteld belasting tarief komt bovenop andere belastingtarieven. Hier hoef je bijna nooit iets mee te doen.

WooCommerce BTW verzendkosten

Tot slot zie je in de laatste kolom het kopje Verzendmethoden staan. Dit wil ik nog even apart met je behandelen.

Bij de verzendkosten is het namelijk zo dat je hetzelfde btw-tarief als je producten voor de verzendkosten moet gebruiken. Verkoop je producten met 21% BTW, dan moeten de verzendkosten ook 21% zijn. Verkoop je producten met 9% BTW, dan moeten de verzendkosten 9% zijn.

Wanneer je in WooCommerce een vinkje zet bij de verzendmethoden, wordt dit BTW-tarief gehanteerd voor de verzendkosten. Zet dus alleen een vinkje bij Verzendmethoden als dit hetzelfde BTW-tarief is als waar je producten onder vallen.

Wil je meer informatie over het instellen van je verzendkosten? Geen enkel probleem. Ik heb hier het artikel WooCommerce verzendkosten instellen voor gemaakt.

Gereduceerd tarief tarieven

De Gereduceerd tarief tarieven optie kun je, zoals de naam al zegt, gebruiken voor een gereduceerd belastingtarief. Heb je een webshop met voornamelijk producten van 21%, dan is dit natuurlijk het standaardtarief. Heb je verder ook nog enkele producten waar 9% BTW over gerekend moet worden, dan is het gereduceerde tarief de oplossing.

Het invullen van het belastingtarief werkt precies hetzelfde als ik bij het standaard belastingtarief heb laten zien. Het enige wat je anders hoeft in te vullen is het belastingpercentage.

Zodra je een gereduceerd tarief hebt ingesteld ben je natuurlijk ook benieuwd hoe je het standaardtarief kunt overschrijven voor bepaalde producten. Je kunt dit doen door het product te bewerken en naar de productgegevens box te gaan.

WooCommerce belastingklasse van een product wijzigen

Je kunt hier vervolgens bij Belastingklasse een ander BTW-tarief selecteren. Vergeet het product daarna niet bij te werken, zodat dit BTW-tarief vanaf dat moment gehanteerd wordt voor het product.

WooCommerce BTW-nummer controleren

Mis je een veld in WooCommerce voor klanten om een BTW-nummer achter te laten? Je kunt in dit geval kijken naar de plugin EU VAT Number.

Deze plugin zorgt voor een extra veld op de afrekenpagina om Europese BTW-nummers van klanten te verzamelen en te controleren. Wanneer buitenlandse klanten een geldig BTW-nummer invoeren wordt er voor dit bedrijf geen BTW gerekend in je webshop.

Je moet uiteraard zelf even nagaan of deze methode klopt voor jouw webshop. De validatie wordt gedaan via de VIES API.

WooCommerce BTW op factuur

Standaard heeft WooCommerce geen goede mogelijkheid om facturen te maken. Wanneer je een facturen plugin hebt gevonden om te gebruiken, kan het helaas weleens voorkomen dat er geen BTW op de factuur staat.

Vaak is het een kwestie van de BTW instellen, waarna het wel op de factuur komt te staan. Is dit niet het geval, dan kun je beter op zoek naar een andere plugin die de facturen voor je regelt.

In het artikel WooCommerce facturen maken kun je lezen welke WooCommerce plugin ik voor een aantal klanten met een webshop heb geïnstalleerd en geconfigureerd. Zelf maak ik ook gebruik van deze plugin voor de facturen van de Webtalis Academy. Voor het afrekenproces maak ik namelijk ook gebruik van WooCommerce.


WordPress Hulp Nodig? Join Het WP Lab

Het WordPress Lab Mockup

Heb je vragen aan de hand van dit artikel of wil je verder op weg geholpen worden met je website?

Sluit je aan bij Het WordPress lab, een community voor WordPress-liefhebbers waarin ik antwoord geef op jouw WordPress vragen en je toegang krijgt tot al mijn WordPress cursussen.

«
»

142 reacties op “WooCommerce BTW instellen”

 1. Robin avatar

  Beste Maikel,

  Dank voor de duidelijke uitleg.
  Bij het maken van de facturen komt alleen nu de BTW (9%) bovenop het netto bedrag i.p.v. het bruto bedrag. Het netto bedrag staat ook automatisch bij het bruto bedrag ingevuld.
  Ik kan niet ook niet handmatig aanpassen.
  Heb jij toevallig een idee waar het mis gaat?

  1. Maikel van de Weerd avatar

   Zonder te weten hoe alles ingesteld staat kan ik hier weinig over zeggen.

 2. Bram van Vliet avatar
  Bram van Vliet

  Ik heb op mijn webshop ingesteld dat standaard tarief 21% is, Alleen berekend die niet 21% bijvoorbeeld:

  Product kost € 75 inclusief btw, Bij het afrekenen geeft die aan dat er € 13,02 aan btw is inbegrepen. Terwijl als ik 21% van 75 doe Kom ik op een ander bedrag uit namelijk 15,75.

  Waar kan dit aan liggen?

  1. Maikel van de Weerd avatar

   Er gaat niks mis, dus je hebt het goed ingesteld. Je maakt alleen een rekenfout wat betreft de btw. Je moet de 21% niet berekenen over het incl btw bedrag, want dan tel je de btw mee terwijl het btw-bedrag juist over het bedrag gaat zonder btw.

   Je moet de btw berekenen dus over het excl. btw bedrag berekenen om te kijken of het klopt. Wanneer het product zoals in dit geval 75 euro inclusief btw kost, dan is het excl. btw bedrag 61,98. Wanneer je hier 21% over rekent krijg je 13,02 btw en kom je weer op 75 uit.

 3. David avatar

  Hi Maikel,

  Hopelijk heb jij hier een oplossing voor: Ik heb een product (17,95 inc btw = boek). Voor NL’se verzending (9%) etc werkt alles goed. Maar voor Belgie (6%) komt er opeens een heel vreemd subtotaal bedrag uit ( 17,46 inc). De verzendkosten kloppen wel. Dus hij pakt wel die 6%, maar niet over het product zelf. ( btw ingesteld op verzendadres, andere opties maakten niks uit..).

  dank!

  1. Maikel van de Weerd avatar

   Vanaf hier is het moeilijk te zeggen waaraan het ligt, aangezien ik niet kan zien hoe alles staat ingesteld.

 4. Ingrid van Mourik avatar

  Hi Makel,
  Ik heb een vraag en ik hoop dat je me daarbij kunt helpen. Ik maak een website voor iemand en diegene biedt trainingen aan zonder BTW. Er zijn echter ook zakelijke klanten die de training liever met BTW aanschaffen en daarvoor ook een BTW factuur ontvangen.
  Ik heb daarvoor nu 2 formulieren (producten) aangemaakt, maar ik zou liever 1 formulier maken waarbij klant kan kiezen voor zakelijk (met btw) of privé (zonder btw) in het formulier en dat de prijs o.b.v. de keuze wijzigt. Zie het formulier onderaan deze pagina https://edwinhansma.nl/mindset-detox/
  Weet jij of dat mogelijk is?

  1. Maikel van de Weerd avatar

   Heeft zo te zien niet met WooCommerce te maken. Ik werk niet met het formulier dat je gebruikt, dus kan hier weinig over zeggen. Je kunt het beter aan de makers vragen, maar het zal ongetwijfeld mogelijk zijn.

 5. Nathalie avatar
  Nathalie

  Hi Maikel,

  Bedankt voor je uitgebreide artikel. Ik loop tegen het probleem aan dat klanten buiten NL een prijs zien exclusief de Nederlandse BTW en wanneer zij afrekenen en hun gegevens invullen, dan worden de tarieven berekend en erbij opgeteld. De belasting wordt dus gebaseerd op het ‘klant factuuradres’, echter pas aan het einde van de journey. Enig idee hoe ik ervoor kan zorgen dat klanten, zonder geschiedenis op onze website, de prijs inclusief BTW zien? Alles staat al ingesteld op inclusief belastingen.

  1. Maikel van de Weerd avatar

   Standaard klantlocatie kun je bij WooCommerce -> Instellingen instellen op winkel/land regio. Dan zie je altijd de NL btw.

 6. Murat avatar
  Murat

  Betreft WooCommerce BTW-nummer controleren;
  Ik heb de desbtreffende plugin. Deze controleerd of de ingevulde BTW nr geldig is, dat is prima. Maar wat stopt iemand om BTW nr van een ander bedrijf in te vullen?

  Is het mogelijk om de bekende adresgegevens bij VIES te laten verplichten als factuur/verzendadres?
  Alvast bedankt!

  1. Maikel van de Weerd avatar

   Voor zover ik weet zijn er enkel plugins die enkel de btw-nummer controleren.

 7. Annelies avatar

  In dit artikel raad je aan om voor heel je site de prijzen op dezelfde manier te tonen, incl of excl.
  Wij willen dat net niet, omdat wij ons richten op 2 doelgroepen. Voor de producten voor B2C willen we prijzen incl. BTW instellen en tonen. Voor producten voor B2B willen we net de prijzen excl. BTW instellen en tonen.
  Beide doelgroepen zien elkaars producten niet.
  Is dit mogelijk in WooCommerce, ik zie enkel maar de algemene instelling die voor alle producten geldt.
  Alvast bedankt voor de hulp

  1. Maikel van de Weerd avatar

   Het zal ongetwijfeld mogelijk zijn op een bepaalde manier met een plugin. Het hangt ervan af hoe je alles hebt ingericht en wat de mogelijkheden wat dat betreft zijn.

 8. Saskia avatar

  We hebben een probleem met het afrekenen van de BTW. De klant ziet het BTW bedrag voordat we afgerekend wordt, maar als de betaling via IDEAL loopt vergeet hij de BTW in rekening te brengen en de klant betaalt dus zonder BTW.
  Weet iemand hoe we dit kunnen oplossen?
  Alvast dank
  Saskia

 9. Victor avatar
  Victor

  Hallo Maikel, dank voor je artikel. Ik kan gek genoeg niks aanpassen in belasting. Weet jij hoe dit kan? Zie hier: https://ibb.co/JKyZ3kv

  1. Maikel van de Weerd avatar

   Dit zal komen door een plugin die staat ingeschakeld die het overneemt. Kan Jetpack zijn of WooCommerce Shipping & Tax.

 10. Jasper avatar

  Super waardevol, vooral het gereduceerde tarief van 6%!
  Mijn dank is groot,
  Jasper

 11. Femke avatar
  Femke

  Hoi Maikel,
  Bedankt voor je informatieve blog. Op mijn webshop verzend ik producten per briefpost of pakketpost. Over briefpost wordt geen btw gerekend, over pakketpost uiteraard wel. Weet je hoe ik dit in Woocommerce kan instellen?

  1. Maikel van de Weerd avatar

   Dit kun je voor zover ik weet niet apart van elkaar instellen.

 12. yvette avatar

  Hoi! hopelijk kan ik onder deze pagina nog een vraag stellen. Het gereduceerde tarief heeft echt enorm geholpen, want ik heb idd verschillende BTW groepen voor verschillende producten.

  Ik heb alleen een vraag over de BTW voor de verzendkosten. als de klant alleen een 9% btw product koopt moet er over de verzendkosten 9% berekend worden. over 21 hetzelfde. Als de klant een 9% en 21% product koopt moet er 21% over de verzendkosten betaald worden.

  Hoe kan ik dit precies correct instellen?

  1. Maikel van de Weerd avatar

   Werkt dat al niet zo als je het laat staan op “Belastingklasse voor verzendkosten gebaseerd op artikelen in de winkelmand”?

  2. Jornt avatar
   Jornt

   Ha Yvette, Ha Maikel,

   Allereerst Maikel; tnx voor al die goede uitleggen inzake WC. Helpt mij elke keer weer op weg!

   Even een reactie op de vraag van Yvette en jouw antwoord. Navraag bij de Belastingdienst, en het staat eveneens op hun website, leert mij dat je niet het hoogste BTW tarief moet rekenen voor de verzendkosten bij samengestelde BTW, maar naar rato moet verdelen. (Dus de BTW op verzendkosten zijn in jouw geval x 21% en x9%)

   En nu dan de vraag voor Maikel; hoe stel je dit in in WooCommerce? Ik kom er helaas niet uit.

   Alvast dank! Groet, Jornt

   1. Maikel van de Weerd avatar

    Hier is voor zover ik weet nog geen goede manier voor in WooCommerce.

 13. Maria avatar
  Maria

  Goedemorgen Maikel,

  Dankzij jouw heldere uitleg ben ik al een heel eind gekomen. Ik loop nog vast op het volgende, hoe kan ik alle ‘binnen EU’ landen toevoegen? Moet dat handmatig of kan ik ergens een CSV bestand vinden?

  En doe ik het goed wanneer ik alle ‘binnen EU’ landen op de standaardtarieven laat staan en alle ‘buiten EU’ landen op Nultarief? (Het gaat om particulieren)

  Alvast bedankt voor je reactie!

  1. Maikel van de Weerd avatar

   Het kan handmatig of met een csv-bestand inderdaad. Ik heb er geen, maar wellicht op een andere websites. Verder kun je het beste aan je boekhouder vragen of je het op die manier goed doet.

 14. Sonja Nuesink avatar
  Sonja Nuesink

  Hoi Maikel,

  Ik moet voor een opdrachtgever een webshop in Woo maken waar zowel consumenten als bedrijven kunnen inkopen. Hoe kan ik met afrekenen een onderscheid maken tussen zakelijk of consument? Ook al moet er een account worden aangemaakt, geen idee hoe ik dat moet splitsen. Iemand een idee?

  1. Maikel van de Weerd avatar

   In de zin van groothandelprijzen of iets? Je kunt altijd kijken naar een wholesale plugin.

 15. Mireille avatar

  I.v.m. de nieuwe e-commerce Europese btw wetgeving moeten ons systeem anders inrichten.
  Per land kun je de btw tarieven aangeven. Maar in land A valt ons product onder laag tarief en in land B in hoog.
  Bij de producten in WC kun je alleen aangeven hoog of laag op dit moment. Weet jij of er een plug-in is geschreven hiervoor ? Heb je andere tips?

  1. Maikel van de Weerd avatar

   Het wisselt zeker ook weer per product? Anders kun je alles gewoon onder hetzelfde tarief laten vallen en geef je het een algemene naam, alleen wijzig je het btw-tarief per land.

   Ik ken geen plugin die je verschillende tarieven laat instellen per product en land. Wel kun je altijd meerdere btw-tarieven aanmaken, waardoor je bijvoorbeeld groepen producten per keer kunt instellen op de juiste manier aan de hand van de btw-tarieven in verschillende landen.

 16. Krijn avatar

  Bij mijn webshop heb ik ingesteld:

  – Ja, ik wil prijzen inclusief belasting invoeren

  Overal prijzen inclusief BTW tonen.

  Ik voer dus bij mijn producten de prijs incl. btw in. Bijvoorbeeld 40€. Aan de voorkant van de shop berekent hij hier nog een keer btw over en toont hij een bedrag van: €48,40. Dit is dus niet de bedoeling. Maar naar mijn weten heb ik de instellingen goed staan. Iemand een idee?

  1. Maikel van de Weerd avatar

   Klinkt inderdaad goed. Vanaf hier kan ik helaas niet zeggen wat er mis kan zijn.

 17. Annemarie van den Hoek avatar

  Momenteel ben ik druk bezig met het inrichten van mijn webshop, maar ik maak gebruik van de Kleine Ondernemers Regeling (KOR). Kun je aangeven hoe je de tarieven en de verzendmethode moet instellen? Alvast hartelijk dank voor je reactie. Mvrg Annemarie

  1. Maikel van de Weerd avatar

   Je hebt dan toch geen btw als ik het goed heb? Vooral niks instellen qua btw dan.

   1. Annemarie avatar

    Ja, dit klopt, ik ben vrijgesteld van BTW maar ik verstuur de pakketjes met DHL die wel BTW berekend, dus ik twijfel om bij BTW status te kiezen voor “alleen verzenden” …..?

    1. Maikel van de Weerd avatar

     Volgens mij mag je sowieso nooit btw rekenen als je gebruikmaakt van de KOR, ook niet over de verzendkosten. Dat andere bedrijven het wel doen naar jou is logisch. Op je producten zal je ook voor de inkoop btw betalen. Ik zou het navragen aan je boekhouder.

 18. Johan avatar

  Hallo, Alles ingesteld maar bij producten blijft deze op de website ex btw aangeven. Als je een product in het winkelwagentje doet en naar afrekenen gaat en vervolgens weer terug naar het product staat de prijs wel incl. btw. Enig idee hoe dit kan?

  1. Maikel van de Weerd avatar

   Dan wordt de btw pas weergegeven als de locatie kenbaar is. Bij WooCommerce -> Instellingen -> Algemeen zal je de klantlocatie naar winkelbasisadres moeten zetten, dan staat het altijd goed.

   1. Joris avatar

    Beste

    bij mij staat alles goed, doch blijven de prijzen excl. BTW worden getoond. Ik heb de belastingen wel pas ingesteld nadat ik de producten en hun prijzen had ingesteld. Moet ik dan alles opnieuw aanmaken, of gewoon even de prijs wijzigen en nadien terugzetten?
    mvg
    Joris

 19. Robin Bassie avatar
  Robin Bassie

  Hi, ik krijg op de factuur de 9% en 21% keurig uitgesplitst, maar ik zou graag daarbij willen zien over welk bedrag dat berekend is. Voorbeeld:
  In plaats van:
  BTW (9%) € 0,90
  BTW (21%) € 4,20

  Willen we:
  BTW (9%) € 0,90 (over € 100)
  BTW (21%) € 4,20 (0ver € 200)

  1. Maikel van de Weerd avatar

   Je zal dit in de plugin/applicatie moeten oplossen waar je de facturen mee maakt. Niet in de btw-instellingen.

 20. Robbert Jutte avatar

  Beste Maikel,

  Erg bedankt voor je duidelijke uitleg.
  Ik verkoop producten waar 9% en 21% btw in zit.
  Bijvoorbeeld: een borrelpakket incl. fles wijn.
  Helaas heb ik niet de keuze om bij 1 artikel 2 btw percentages in te vullen.
  Wat is de beste oplossing hiervoor?

  Alvast bedankt!

  1. Maikel van de Weerd avatar

   je kunt naar een plugin als Product Bundles kijken. Hier kan je aangeven dat de producten individueel geprijsd moeten zijn, waardoor het btw-tarief van het product wordt overgenomen.

 21. olivier avatar

  Hi Maikel!

  Top site, super leerzaam en helder uitgelegd.
  Vraagje, ik heb mij woocommerce plugin van de week geupdate naar versie 5.0.0. en sinds doen (heb ik het gevoel) zie ik als ik in WP ben ingelogd de prijzen van mijn producten inclusief btw (zoals je wilt) maar voor de reguliere bezoekers is de prijs veranderd naar die zonder BTW. dat is gek natuurlijk. Weet jij zo 1 2 3 waar dit aan kan liggen? Heb uiteraard het vinkje aanstaan ’toon producten inclusief btw).

  Hoor graag je mening!

  1. Maikel van de Weerd avatar

   Vermoedelijk heb je de Standaard klantlocatie niet ingevuld. Je kunt hier het beste de winkelbasisadres voor gebruiken. Dit kan bij WooCommerce -> Instellingen -> Algemeen.

 22. Jeroen avatar
  Jeroen

  Hallo Maikel,
  Hoe kunnen we Noord Ierland scheiden van Ierland qua BTW? Of valt Noord Ierland automatisch onder de UK BTW tarief? deze moet nu op 0 staan namelijk.
  Alvast bedankt
  Jeroen

  1. Maikel van de Weerd avatar

   Ik heb hier niks mee hoeven te doen, dus dat zou ik niet direct weten.

 23. Alex avatar
  Alex

  Hoi Maikel,

  Bij het opzetten van onze webshop stond er iets niet goed in de BTW tarieven, hierdoor is bij de eerste paar bestellingen de BTW niet gespecificeerd. Alle prijzen staan er in als incl btw prijzen dus voor het totaal en de kant maakt het niet uit. Als het goed is staan de instellingen nu goed. Is er een mogelijkheid om het tarief met terugwerken kracht te corrigeren?

  1. Maikel van de Weerd avatar

   Ja, het is mogelijk om dit nog aan te passen. Je zal dan de bestelling terug in behandeling (of nog een stap verder terug) moeten zetten. Je kunt dan de producten en tarieven aanpassen. Het is in dit geval wel handig om het versturen van mails tijdelijk uit te zetten, anders ontvangt de klant allerlei mails.

 24. Ilja avatar

  Hallo,

  Heb je ook een tip als een webshop met twee belastingtarieven werkt? Zoals een een bezorg en afhaal restaurant met wijn. Het eten is dan 9% en de wijn valt in een belasting tarief van 21%. Heb je tips om dit goed in te vullen?

  Alvast bedankt! En bedankt voor deze ontzettend nuttige en handige website. Heb er al veel hulp van gehad.

  1. Maikel van de Weerd avatar

   Je kunt meerdere btw-tarieven maken, dus dan is het een kwestie van het juiste tarief aan het juiste product koppelen.

 25. Frank avatar

  Hoi Maikel,

  Als ik op mijn desktop mijn webwinkel (www.plant-werk.nl) open, dan zie ik de juiste prijzen incl. btw. Maar op telefoon zie ik de prijzen excl. btw in het winkeloverzicht. Kun jij vertellen welke instellingen ik om moet zetten?
  Al vast bedankt,
  Frank

  1. Maikel van de Weerd avatar

   Vermoedelijk is dit opgelost als je de Standaard klantlocatie op “Winkelbasisadres” zet. Dit kan bij WooCommerce -> Instellingen.

 26. Erwin Manshanden avatar

  Wij hebben een kleine webshop en hebben er in eerste instantie voor gekozen om de prijzen excl. BTW te tonen. Alles werkt perfect.

  Wij zijn nu ook een campagne gestart in google (merchant center). Nu worden daar onze producten afgekeurd omdat de prijzen inclusief BTW moeten zijn.

  Wij willen nu in woocommerce de prijzen inclusief BTW gaan tonen. Ik kan echter de instelling niet meer wijzigen.

  woocommerce/instellingen/Belasting/

  toon prijzen in de winkel = grijs blok zonder keuze. staat exclusief belasting. Enig idee hoe ik dit wel zou kunnen wijzigen?

  1. Maikel van de Weerd avatar

   Je zal vermoedelijk een plugin als Jetpack aan hebben staan die de BTW overneemt. Wanneer je de optie hiervoor uitschakelt, kun je zelf weer dingen bewerken.

 27. Imre R avatar

  Helder verhaal.
  Ik zit met het volgende. Ik wil bij een product (toegangskaartje concert 9%) opties toevoegen. Bijvoorbeeld het reserveren van koffie (9%) of biertje (21%). Het lukt niet in de opties om de toevoeging een ander tarief te geven dan het kaartje. (Variabel product)
  Enig idee hoe ik dat aanpak?

  1. Maikel van de Weerd avatar

   Ik heb helaas niet direct een oplossing voor je. Verschillende btw-tarieven in 1 product is nog altijd een ramp in WooCommerce.

 28. Alieke avatar

  Goedemiddag,

  Dank je wel voor dit uitgebreide artikel. Weet je ook hoe je de woorden ‘btw verlegd’ op de woocommerce factuur krijgt te staan? Ik maak gebruik van de plugin die je aanbeveelt. De btw wordt nu niet in rekening gebracht, maar voor de belastingdienst is het noodzakelijk dat er dan ‘btw verlegd’ op de factuur komt te staan. Enig idee hoe je dit doet? Dank je wel!

  Mvg, Alieke

  1. Maikel van de Weerd avatar

   Ik weet even niet of je nu zegt dat je EU VAT Number of WooCommerce PDF Invoices gebruikt (of allebei). Om de woorden “btw verlegd” op de factuur te krijgen is wat ontwikkel werk nodig, er moet namelijk een macro geschreven worden (als je dezelfde factuurplugin gebruikt). Mocht je een andere factuur plugin gebruiken, dan is het echt afhankelijk van de plugin hoe je dit moet doen.

 29. Andre avatar

  Hoi Maikel,

  Op de website, die ik aan het bouwen ben, heb ik bij WooCommerce de prijzen ingevuld ex BTW, graag wil ik dat de prijzen zowel inclusief als exclusief getoond worden.

  Nu heb ik bij WooCommerce instellingen ingevuld bij tabblad belasting aangegeven bij “prijsweergave-achtervoegsel” {price_including_tax}”. Echter blijven de bedragen op de site het zelfde. Ook als ik het wijzig in: {price_excluding_tax} veranderen de prijzen niet. Nu staan er twee keer de zelfde prijzen achter elkaar. Is in het groot en dan in het klein de zelfde bedragen erachter.

  Ik ben bang dat ik bij eerdere instelleingen een verkeerde keuze heb gemaakt maar de meeste instellingen van tabblad belastingen zijn iet meer te wijzigen.

  Kan jij me helpen?

  1. Andre avatar

   Ik merk dat er bij het invullen van meerdere landen als aflever mogelijkheden de BTW nog niet berekend wordt. Ias het in te stellen dat er wel in meerdere landen te leveren en toch de Nederlandse prijzen getoond worden incl en excl BTW?

   1. Maikel van de Weerd avatar

    Bij WooCommerce -> instellingen -> Algemeen kun je de standaard klantlocatie selecteren. Wanneer je dit naar winkelbasisadres zet zal dit in het Nederlands zijn (als je dit hebt ingevuld) en zullen de prijzen ook zo getoond worden lijkt mij. Als je niet alles kunt wijzigeen bij de belastinginstellingen zal je Jetpack of WooCommerce services hebben geïnstalleerd en dit over laten nemen.

 30. Merel van den Vlekkert avatar

  Hoi, ik heb een lastig probleem en ik hoop dat je me kunt helpen! Onze klant heeft een webshop die ondertussen zoveel aan belgië verkoopt dat ze voor de belgen 6% BTW moeten rekenen om af te dragen i.p.v. 9%.
  Nu kun je bij gereduceerd tarief wel aangeven dat de belgen maar 6% betalen maar dan wordt alles goedkoper en komen ze volgens onze klant niet meer naar de winkel. Ze willen dus een ander tarief BTW berekenen maar de verkoopprijs moet het zelfde blijven, enig idee hoe we dit oplossen?

  1. Maikel van de Weerd avatar

   Prijzen invoeren inclusief btw zal de oplossing zijn. Het btw-tarief hoort dan niet uit te maken.

   1. Rienco van Koulil avatar

    Wij hadden hetzelfde probleem met al onze klanten. Met een klein stukje code in functions.php is dit opgelost:

    add_filter( ‘woocommerce_adjust_non_base_location_prices’, ‘__return_false’ );

 31. Rick avatar
  Rick

  Hoi Maikel,
  Aandachtig je blok gelezen maar vind geen oplossing voor mijn probleem!
  Ik heb een camping en gebruik woocommerce voor de boekingen. Men kiest uit een x aantal producten (9% belast) en MOET daarbij toeristenbelasting betalen (ONBELAST) maar dit moet met het aantal nachten en personen vermenigvuldigd worden! Een add-on fixt dit niet, en een ander product maken en automatisch toevoegen(?) lukt niet. Hoe kan ik dit oplossen?
  Ik doe dit nu met op elk product een add-on toe te voegen die verplicht is en de nachten en personen vermenigvuldigd maar kan daar weer niet een ander BTW tarief kiezen! HELP 🙂

  1. Maikel van de Weerd avatar

   Ik heb hier geen ervaring mee, maar mijn eerste ingeving is om met een “Fee” te werken. Hier zijn diverse plugins voor te vinden als je hiernaar zoekt.

 32. Epiphani avatar

  Hai Maikel,

  Ik wil graag de optie hebben, naast btw 21% voor Belgie, btw verlegd (0%) voor Belgie. Hoe krijg ik dit voor elkaar?

  Ik gebruik de pro versie van WooCommerce PDF Invoices & Packing Slips Premium Templates & WooCommerce PDF Invoices & Packing Slips Professional.

  thanks!

  1. Maikel van de Weerd avatar

   Met een plugin als EU Vat number kun je de btw verleggen. Hoe dat vervolgens op de factuur komt is afhankelijk van hoe de factuur plugin ermee omgaat. Je zou dit kunnen navragen bij de makers.

 33. Sanne avatar

  Als ik 21% wil invullen bij standaardtarieven dan maakt het systeem er tijdens het opslaan 21.0000 % van. Ik krijg dat er niet uit. Enig idee wat ik hier fout doe?

  1. Maikel van de Weerd avatar

   Dit is hoe WooCommerce het tegenwoordig doet inderdaad. Het ziet er wat gek uit, maar er zal gewoon een btw-tarief van 21% gehanteerd worden.

 34. Griet Vandermeersch avatar
  Griet Vandermeersch

  Beste,

  Mijn website is volledig opgebouwd en alle prijzen zijn incl btw. Belastingstarief staat echter foutief ingesteld op 0%. Voor de boekhouder zou ik dit moeten veranderen naar 21% als ik dat echter doe worden bij alle initieel ingegeven prijzen 21% btw toegevoegd. Hoe kan ik dit vermijden?

  Alvast bedankt!

  1. Maikel van de Weerd avatar

   Bij WooCommerce -> Instellingen -> Belasting kun je bovenaan aangeven of je prijzen inclusief belasting wilt invoeren. Er zal dan niks extra’s toegevoegd worden aan je huidige prijzen.

 35. Gert van Riet avatar

  Hallo Maikel,
  Loop tegen 2 problemen aan het eerste is dat ik in de instellingen geen mogelijkheid had om bij belastingen incl BTW in te stellen maar dit heb ik opgelost door Jetpack uit te schakelen want dat gaf het probleem. (zie een vorige opmerking van jou in dit blog)
  Welk voordeel heeft Jetpack om het wel in te schakelen want geautomatiseerd dan kan ik alles opnieuw gaan prijzen en instellen.
  Het tweede probleem is dat als ik van winkelmand naar afrekenen ga en ik ben in afrekenen, ik 2 draaiende balletjes te zien krijg en hij niet doorgaat naar betalen, het blijft maar doordraaien, hoe los ik dit op??

  1. Maikel van de Weerd avatar

   Het eerste probleem snap ik niet of lees ik wellicht verkeerd? Jetpack heeft in mijn ogen niet echt een voordeel als je zelf de btw instellingen zou willen instellen omdat het niet naar wens staat.

   Het tweede probleem zou je moeten debuggen. Vermoedelijk heeft dit te maken met een plugin die voor een conflict zorgt.

 36. Monika avatar

  Goedemorgen Maikel,
  Ik loop tegen een probleem aan, namelijk ik ga aan 2 verschillende soorten klanten (particulieren, maar ook voor zakelijke klanten) verkopen .
  Voor particulieren zou ik de prijzen incl Btw en zakelijke klanten excl btw willen tonen.
  Is dat mogelijk?
  Ik heb wel een plugin geïnstalleerd om 2 aparte accounts aan te kunnen maken, maar met incl en excl btw kom ik echt niet uit.
  Ik hoop dat jij een oplossing weet en mij hiermee kunt helpen.
  Bij voorbaat dank,
  Monika

  1. Maikel van de Weerd avatar

   Standaard is dit niet mogelijk, maar het is wel weer mogelijk met een plugin als het goed is. Ik heb dit zelf nog nooit hoeven te doen, maar een plugin als WooCommerce Wholesale role based pricing lijkt dit wel te kunnen.

 37. Ruud avatar

  Ik heb mijn prijzen inclusief BTW ingevuld in Woocommerce. Ik heb de instellingen ook staan op prijzen tonen inclusief BTW. Als ik ingelogd ben, zie ik de prijzen ook netjes inclusief BTW staan, log ik uit dan zie ik de prijzen ineens exclusief BTW.

  Enig idee hoe dit kan?

  1. Maikel van de Weerd avatar

   Wellicht de Standaard klantlocatie op winkelbasisadres zetten via WooCommerce -> Instellingen algemeen. Dan gaat de webshop in eerste instantie altijd uit van de BTW voor NL.

 38. jaimy Keilholz avatar

  Hoi!
  Ik ben net gestart met woocommerce, maar bij het kopje
  belasting:
  Kan ik niet aanvinken ja. daar doet hij niets, waar ligt dat aan?

  Prijzen ingevoerd met belastingen

  Ja, ik wil prijzen inclusief belasting invoeren
  Nee, ik wil prijzen exclusief belasting invoeren

  1. Maikel van de Weerd avatar

   Vermoedelijk heb je een plugin als Jetpack of WooCommerce services op je website geïnstalleerd staan.

   1. alnertje avatar

    Hoi Maikel, ik loop hier ook tegen aan, wat is dan een oplossing? ik heb idd Jetpack geinstalleerd.

    1. Maikel van de Weerd avatar

     De automatische belasting voor WooCommerce die hierbij kan komen uitschakelen.

     1. Sandy avatar
      Sandy

      Misschien een beetje suf maar hoe doe ik dit? 😩

      1. Maikel van de Weerd avatar

       Je zal bovenaan een instelling als “Automated taxes” hebben staan. Dit kun je op disabled zetten.

 39. Loes van den Berg avatar

  Hoi Maikel,

  Bedankt voor je waardevolle hulp. Wanneer ik naar de check-out fields ga geeft de website hetvolgende aan:

  Totaal €51,81 (inclusief €8,99 btw)

  Hoe kan ik ervoor zorgen dat er alleen inclusief btw komt te staan en niet de €8,99 (berekende btw)?

  Hartelijke groet,
  Loes

  1. Maikel van de Weerd avatar

   Dit zal je of via de vertaling of via een plugin bestand in je thema eruit moeten slopen.

 40. Wil avatar
  Wil

  Hoi Maikel,

  Bedankt voor de duidelijke uitleg. Ik loop alleen tegen een probleem aan wat ik niet kan verklaren.
  Prijzen van producten overal op incl. staan. Verzendkosten netjes aangepast. En op de computer gaat het top. Geen fout te vinden. Maar als ik dan overschakel naar de telefoon dan laat hij daar andere prijzen zien en haalt hij BTW van de producten af. Weet jij toevallig waar ik de fout in ga? heb ik iets over het hoofd gezien. Ik heb het thema Divi.

  1. Maikel van de Weerd avatar

   Bij de instellingen zijn er geen verschillen voor mobiel en dekstop. Wellicht dat je bij “Bereken belasting gebaseerd op” klant factuuradres of klant verzendadres hebt ingesteld en dat op mobiel nog niet voor een adres is gekozen, waardoor er nog geen btw getoond kan worden. Je kunt dit beter instellen op winkelbasisadres.

 41. Kirsten avatar

  Hoi Maikel,

  Bedankt voor deze website! Wij hebben er al vaak nuttige informatie op gelezen:)

  Een vraagje. Wij hebben sinds kort dat de ene keer wordpress prijzen incl. btw weergeeft en de andere keer excl. btw terwijl wij niks veranderen aan de instellingen. Heb je enig idee waar dit aan kan liggen?

  Alvast bedankt!

  Groet,
  Kirsten

  1. Maikel van de Weerd avatar

   Bij “WooCommerce -> Algemeen” heb je bij “Klantlocatie” vermoedelijk Geolocatie ingesteld, waardoor het weleens mis kan gaan.
   Je kunt hier beter kiezen voor Geolocatie (met caching ondersteuning voor de pagina) of Winkelbasisadres. Winkelbasisadres is het handigst wanneer de btw hetzelfde percentage is voor alle landen waaraan je verkoopt.

   1. Kirsten avatar

    Hoi Maikel,

    Dankjewel! Gaan we proberen 🙂

    Groet Kirsten

 42. Laura avatar

  Hoihoi,

  Met het oog op de nieuwe KOR regeling van 2020 en de BTW die je als kleine ondernemer kan laten vallen…

  Is het dan raadzaam om
  – Het standaard tarief op 0% te zetten
  – De zero rate te gebruiken (en dan wel al je producten moeten aanpassen I guess?)

  En ik wil eigenlijk dat de klant ook niet 0% btw ziet staan. Het zijn allemaal particulieren en dan roept het eerder vragen op dan dat het duidelijk is. Gebeurt dit dan automatisch, dat je niets meer ziet…

  1. Maikel van de Weerd avatar

   Ik ben niet bekend met de nieuwe regeling en doe daar sowieso geen uitspraken over. Je kunt het best met je boekhouder bespreken wat handig is om te doen.

   Je kunt bij “WooCommerce -> Instellingen” in ieder geval het vinkje weghalen bij “Activeer belastingen”. Dit zou ik doen als je er niks mee hoeft te doen. Je zal dan verder niks over de btw zien staan.

   1. Laura avatar
    Laura

    haha ja ik snap dat je qua regeling er niets mee kan 🙂 Ging mij meer om wat de beste manier is om het getoond (of niet getoond dus) te krijgen. Dank!

 43. Maikel van de Weerd avatar

  Dit kan komen door een plugin waar je gebruik van maakt. Jetpack bijvoorbeeld met de automated taxes functie.

 44. Bart avatar
  Bart

  Beste,

  Ik krijg niet de mogelijkheid om al die opties aan te vinken bij belastingen.
  Om prijs met btw te verkrijgen.

 45. elisabeth avatar

  Ik snap je uitleg, maar loop al vast op dat ik geen chackbox heb voor het instellen van de belastingen. krijg Automated taxes en dan de keuze uit enable en disable automated taxes. Wat gaat er fout? ik kan het niet vinden.

  1. Maikel van de Weerd avatar

   Automatische belastingtarieven zijn er niet in WooCommerce zelf. Volgens mij kan dit wel komen met door de plugin Jetpack. Je zal dit vermoedelijk moeten uitschakelen, waarna je gebruik kunt maken van de standaard WooCommerce belasting instellingen.

 46. Vera avatar
  Vera

  Hoi Maikel,

  Ik heb bij iedere bestelling op mijn webshop last van een paar cent verschil in Woocommerce. Dit komt denk ik doordat er wordt afgerond met 4 decimalen i.p.v. 2.
  Heb je al eerder over dit probleem gehoord en wat is hier de oplossing voor? Alvast bedankt.

  1. Maikel van de Weerd avatar

   Je hebt het denk ik over de BTW van de verzendkosten? Dat is op te lossen door te bekijken met welke 4 decimalen je precies goed uitkomt en het altijd goed is.

   1. Vera avatar
    Vera

    Ik dacht eerst ook dat het door de verzendkosten kwam, maar volgens mij is dit niet zo. Ik heb nu bijvoorbeeld een bestelling van 5 dezelfde producten a €17.36 ex. BTW per stuk. Vervolgens staat er bij het totaal €86.78, wat natuurlijk niet klopt want €17.36 × 5 = €86.80

    1. Maikel van de Weerd avatar

     Een verschil in prijs ex. btw is wel heel vreemd, daar er nog niet eens een extra berekening was die plaats moest vinden. Ik heb geen idee hoe dit kan, ook nog nooit eerder gehoord of gezien.

     1. Vera avatar
      Vera

      Ik heb wel de prijzen inclusief BTW ingevoerd, kan het daar aan liggen, denk je?

 47. Vera avatar
  Vera

  Hoi Maikel,

  Ik wil graag dat de klant tijdens het afrekenen de prijs inclusief EN exclusief BTW ziet, is dit mogelijk?

  1. Maikel van de Weerd avatar

   Ik zou dan bij “Toon prijzen gedurende bestellen en afrekenen” kiezen voor “Exclusief BTW”. Je ziet dan het bedrag + btw apart van elkaar en het totaal is natuurlijk het bedrag inclusief BTW.

 48. Reinout Oosteweeghel avatar

  Hoi Maikel ik wil ook een btw toevoegen aan een extra product
  voor 9% btw .

  Alleen staat er bij mij alleen standaardtarieven.
  dit zijn mijn enige opties.

  Hoe kan dit groet,Reinout

  1. Maikel van de Weerd avatar

   Dan kun je bij de pagina Belastingopties bij het kopje “Aanvullende Belastingklassen” een ander tarief toevoegen. Wanneer je dan de pagina opslaat zal je jouw andere tarief zien die je kunt invullen.

 49. Karlijn avatar
  Karlijn

  Hoi Maikel,

  Ik ben met de btw instellingen bezig. Ik heb de volledige instructie gevolgd. Het vinkje “Activeer belastingen” staat aan.
  Bij de tab ‘belasting opties’ heb ik niet de mogelijkheid om enable/able aan te klikken. Dus ik kan niet aangeven of ik de prijzen incl belastingen wil. Hoe kan dat dit niet klikbaar is? Of mis ik dan misschien een plugin?

  Hor graag, mvg Karlyn

  1. Maikel van de Weerd avatar

   Bovenaan de pagina hoort de optie “Prijzen ingevoerd met belastingen” te zijn waarin je kunt aangeven of je prijzen inclusief of exclusief btw hebt ingevoerd.

   Bij “Toon prijzen in de winkel” en “Toon prijzen gedurende bestellen en afrekenen” kun je aangeven of je het inclusief btw wilt tonen op de webshop.

   Dit zijn allemaal standaard opties die in WooCommerce zelf zitten en waar je geen extra plugin voor nodig hebt.

   1. Dirk avatar

    Ik had een gelijkaardig probleem… Bij belastingopties was het niet mogelijk “Ja, ik wil prijzen inclusief belasting invoeren” en bij “Toon prijzen in de winkel” én “Toon prijzen gedurende bestellen en afrekenen” stond automatisch exclusief BTW en niet mogelijk dit te veranderen. Door dit artikel te lezen en vernomen te hebben Jetpack soms voor problemen kan zorgen heb ik deze eens gedeactiveerd en voila; alles kon perfect ingesteld worden naar keuze…
    Nadien Jetpack weer geactiveerd… Instellingen (in test modus) blijven gehandhaafd. Dus dat ziet er oké uit?
    Enige oorzaak dat ik kan aangeven is dan Woocommerce pas is geïnstalleerd na de plugin Jetpack waardoor bepaalde instellingen niet aanpasbaar waren. Hoe dit komt, geen idee. Misschien ook verkeerde conclusie. Maar ik kan alleen beschrijven wat ik zonet ontdekt heb. Kan voor nog anderen misschien ook interessant zijn…

 50. Esther avatar

  Hi Maikel,

  Dank voor je interessante artikel en alle gedetailleerde info voor de instellingen! Eveneens als andere artikelen. Erg handig voor het bouwen van m’n webwinkel 🙂

  Ik heb een vraag, misschien kun jij me helpen. Sinds een paar dagen staan in de prijzen in m’n webshop ineens exclusief btw terwijl de instellingen allemaal op inclusief staan. Daarvoor ging het allemaal goed. Enige is dat ik sindsdien met een product carousel bezig ben geweest en in WooCommerce zelf op een knop (in een banner) heb geklikt waar stond dat het nodig was om een backup van WooCommerce te maken. Ik had daarvoor JetPack niet geïnstalleerd, maar dat komt wel elke keer heel erg naar voren dat ik dat dat nog moet doen. Omdat in de omschrijving staat dat ze ook btw berekeningen doen, heb ik het vervolgens geïnstalleerd. Maar het lijkt alleen maar erger te worden. Op het eerste zicht tonen de prijzen in de winkel inclusief btw, maar als je een product item opent is het exclusief btw en als je een categorie aanklikt dan staan alle producten excl btw. Ik heb JetPack weer gedeactiveerd, maar ook dit maakt geen verschil.
  Ik maak alleen gebruik van 21% tarief voor producten en verzendkosten.
  Heb jij een idee waar het aan kan liggen?

  Hartelijke groet,
  Esther

  1. Maikel van de Weerd avatar

   Wanneer alles goed in de instellingen staat, dan zal het toch door iets externs komen. Wanneer je alles hebt uitgeschakeld waarmee je bezig bent geweest, hoort het probleem weer opgelost te zijn. Maak je ook gebruik van een cache plugin? Je zou dan ook de cache kunnen legen, wellicht dat dit ervoor zorgt dat de prijzen nog exclusief btw getoond worden.

 51. René avatar
  René

  Beste Maikel,

  Met de wijziging van het lage btw tarief van 6 naar 9 procent loop ik tegen de vraag aan hoe ik dat moet oppakken.

  Ik heb nu de gereduceerde btw aangepast van 6 naar 9, maar ik vraag me af of ik in plaats daarvan niet een nieuwe belastingklasse had moeten toevoegen voor het nieuwe percentage. Want de gereduceerde btw is zo van toepassing op bestellingen voor en na de tariefswijziging.

  Enig idee?

  Groetjes,
  Renė

  1. Maikel van de Weerd avatar

   Alles wordt dus met terugwerkende kracht gecorrigeerd naar het nieuwe BTW-tarief bedoel je? Dan zou een ander belastingklasse inderdaad een betere optie zijn om ervoor te zorgen dat het oude nog goed inzichtelijk is.

 52. Patty avatar
  Patty

  Hi Maikel,

  graag wil ik op mijn webshop de optie instellen dat als bedrijven (dus niet voor particulieren) uit andere landen iets kopen dat er dan geen belasting wordt gerekend, maar voor bedrijven uit NL wel. Ik kan dit tot nu toe alleen maar in PRO plugins vinden maar vind een beetje zonde om daar geld aan uit te geven als het ook gratis zou kunnen. Weet jij hier iets op?

  Alvast bedankt.

  1. Maikel van de Weerd avatar

   Ik gebruik hier zelf ook altijd een betaalde plugin voor. De gratis plugins deden het destijds toen ik het aan het uitzoeken was niet goed (genoeg).

   1. Saskia avatar

    Begrijp ik het goed dat je een dergelijke plugin kunt gebruiken als je geen BTW in rekening wilt brengen aan klanten van buiten de EU? Mag ik vragen welke plugin je hiervoor gebruikt?

    1. Maikel van de Weerd avatar

     Nee, het gaat hier niet specifiek om buiten de EU. Ik heb juist een plugin om de BTW te verleggen voor mensen met een BTW-nummer binnen de EU (en buiten Nederland). Als je standaard geen BTW wilt rekenen voor landen buiten de EU, dan kun je dit met de standaard functionaliteit in WooCommerce regelen. Je kunt dan aangeven voor welke landen het BTW-tarief 0 is.

 53. Jens Larsen avatar

  Beste Maikel,
  Bedankt voor een super artikel en video!

  Ik heb een vraag: Ik zou in mijn WebShop graag hetzelfde prijs hebben incl en excl btw, dus het is 8 euro incl btw als het in Europa is en 8 euro ex btw als het bijvoorbeeld in Australië of de VS is.

  Is het mogelijk om dat zo in te stellen?

  Alvast bedankt!

  1. Maikel van de Weerd avatar

   Nee, standaard is dit helaas niet mogelijk. Je zal een plugin of iets moeten vinden om dit te bereiken.

 54. Wes avatar
  Wes

  Beste Maikel,

  Super tof en bedankt voor je uitleg.
  Echter loop ik tegen het feit aan dat alle dropdowns in de belasting menu niet te wijzigen valt. Heb jij een idee ?

  Ik hoor graag van je!

  1. Maikel van de Weerd avatar

   Wellicht een conflict met een andere plugin? Ik zou de plugins even uitschakelen en kijken of het dan wel mogelijk is om het aan te passen.

 55. Mirthe avatar
  Mirthe

  Beste Maikel,

  Graag wil ik op de factuur per artikel de BTW tonen. Dit is makkelijker voor de boekhouding. Helaas krijg ik bij ‘Toon belastingtotalen’ de opties:
  – Als één totaal;
  – Per belastingproduct.

  Op internet zie ik ook dat hier de mogelijkheid moet zijn om dit per artikel te doen. Helaas zie ik die optie niet. Hoe krijg ik de BTW wel per artikel op de factuur?

  Bij voorbaat dank!

  1. Maikel van de Weerd avatar

   Dit heeft niks met deze instellingen te maken, maar met de mogelijkheden van de plugin die je gebruikt om facturen te maken. Je zal de oplossing daar moeten zoeken.

 56. Mike avatar

  Hallo Maikel,

  Heb jij ervaring met een product wat als een “pakket”, oftewel iets wat je in 1x kunt toevoegen aan je mandje, wordt aangeboden, maar waarbij 1x dienst (=21%) en 1x voedsel =(9%) wordt aangeboden. Hoe kun je deze btw bedragen dan splitsen in je factuur?

  het product bestaat bijv. uit: varen met de boot, inclusief ontbijtje.
  Het varen is de dienst (21%), het ontbijt is voedsel (9%)
  Ik zie (nog) niet in woocommerce, hoe ik de factuur kan splitsen naar deze 2 bedragen. Ook zocht ik in de Booster plugin, zonder resultaat.

  Misschien heb jij al wel ervaring van deze zaken?

  groet,
  MIke

  1. Maikel van de Weerd avatar

   Helaas heb ik hier ook geen ervaring mee. Wel met losse producten met verschillende btw-tarieven, maar voor een pakket met meerdere dingen niet.

   Mijn gedachte is om hier twee losse producten van te maken. Varen en Ontbijt en hier vervolgens een product bundel of iets dergelijks van te maken. Dan heb je voor beide producten een btw-tarief kunnen instellen in het systeem.

   Het is maar een idee die mij als eerste te binnen schiet. Ik weet dus niet 100% zeker of het werkt, maar ik zou hier het eerste naar kijken.

 57. Tessa avatar
  Tessa

  Hoi Maikel,

  Dankjewel voor je duidelijke artikel! Ik heb een vraag die jij wellicht kan beantwoorden 😉 Misschien bereikt deze vraag je 2 keer, want ik heb ook een ander artikel gelezen van jou gelezen, maar zag dat die wat minder up to date was dus plaats mijn vraag ook nog even hier:

  Het gaat om de BTW tarieven per land. Ik wil dat in heel Europa het NL BTW tarief 21% wordt aangehouden en buiten Europa het 0% tarief. Zover ik weet is dit namelijk de manier hoe het moet volgens de Belastingdienst (mijn verkopen zijn hoofdzakelijk in NL, dus ik zit onder het drempelbedrag en pas de NL btw toe in heel EU, om niet overal aangifte te hoeven doen). Hoe ik het begrijp uit jou artikel is dat ik alle landen moet toevoegen. Lijkt me onbegonnen werk als ik alle landen ter wereld die mogelijk kunnen bestellen in de lijst moet zetten. Daarbij, toont WooCommerce de prijzen niet sowieso al op de juiste manier? Ik heb op vakantie in Marokko gezien dat mijn producten in de webshop daar sowieso al met 0% btw worden getoond. In mijn huidige instellingen staat alleen NL ingevoerd en “belasting berekend op klant verzendadres”. Nou zou ik dit laatste dus eigenlijk moeten wijzigen naar “basis adres winkel” om in EU overal 21% aan te houden, maar dan klopt het weer niet buiten EU. Ben benieuwd of hier een oplossing voor is.

  Alvast dank voor je reactie!

  1. Maikel van de Weerd avatar

   Ja, het is inderdaad helaas eenmalig alle landen toevoegen. Met behulp van een sterretje * kun je het voor alle landen tegelijkertijd doen, maar dat is nu niet van toepassing natuurlijk.

   De reden dat je in Marokko 0% btw zag staan, zal komen omdat er voor Marokka geen BTW is ingevuld in het systeem. Dan zal er geen btw worden gerekend.

   In dit geval zal je dus alleen de EU landen moeten toevoegen voor de 21% btw en de andere landen zou je niet kunnen toevoegen, zodat er 0% btw is.

 58. Willie-Jan van Hout avatar

  Hoi Maikel,

  Ik heb verzendkosten in mijn shop GRATIS gemaakt vandaag. Eerder was het € 6.95 verzending. Met de BTW ging het toen goed.

  Nu wil ik de klanten die komen afhalen een korting geven van €5.00. Dit gaat met de BTW niet goed. Bij negatieve verzendkosten wordt de BTW NIET meegenomen …..

  Ik heb nu in mijn shop verzendkosten staan;
  afhalen
  BTW status “belastbaar”
  Kosten -5
  Helaas pakt hij de negatieve BTW niet mee en ik denk dat dat een fout is binnen Woocommerce
  Ik wilde dit voor de zekerheid ff chekke bij jou, of weet jij wel een manier om ook over negatieve verzendkosten wel BTW te laten berekenen?

  Alvast bedankt

  1. Maikel van de Weerd avatar

   Ik heb nog nooit met een negatief saldo gewerkt. Je zou kunnen aangeven bij WooCommerce dat dit een bug is.

 59. Charlotte avatar

  In onze webshop worden op de één of andere manier de prijzen constant verkeerd weergegeven. Er wordt helemaal geen btw berekend en de verzendkosten worden ook verkeerd weergeven terwijl alles correct staat. Heb je enig idee hoe dit verholpen kan worden?

  1. Maikel van de Weerd avatar

   Nee, dat kan ik niet vanaf hier zeggen, daar ik niet weet hoe alles ingesteld staat.

 60. David avatar
  David

  Aangezien bij mij alle prijzen incl. btw zijn en dit ook duidelijk vermeld word
  wil ik graag het stukje BTW bij zowel het winkelwagentje als ook bij het afrekenen weg laten.

  Ik kom hier echter geen optie voor tegen, iemand suggesties?

  1. Maikel van de Weerd avatar

   Je zal het kunnen verbergen met CSS. Het kan echter nooit kwaad om alles alsnog netjes gedetailleerd te laten zien.

 61. Ron Vermeulen avatar
  Ron Vermeulen

  Beste Maikel,
  Ik vraag het even op deze manier, allereerst heb ik veel kunnen doen na aanleiding van jouw video`s om een Woocommerce webshop voor mijn vrouw te maken, bedankt daarvoor.
  Maar ik heb de webshop in mijn ogen klaar en online gezet nou gebeurt er voor mij iets onverklaarbaar alle producten hebben de juiste prijs, de BTW is goed, verzendkosten juist ingesteld Mollie, PDF facturen, test gedaan in Mollie tot zover alles goed.
  Daarna website online gezet wat gebeurt er?? alle prijzen staan exclusief BTW en er worden geen verzendkosten meer vertoond, website offline test in Woocommerce zelf, alles goed prijzen incl verzendkosten berekend alles nagekeken niks te vinden, in mijn optiek staat alles goed.
  Weer online gezet weer hetzelfde, backup teruggezet instellingen nagelopen online weer hetzelfde (eentonig hè) kortom ik weet het niet meer.
  Ik hoop dat je me kan helpen, bij voorbaat mijn dank.
  Groet,
  Ron

  1. Maikel van de Weerd avatar

   Kan er weinig over zeggen als ik het zelf niet bekijk. Het zou echter niet uit hoeven te maken of het in de test of normale omgeving staat.

   1. Ron Vermeulen avatar
    Ron Vermeulen

    Hallo Maikel,
    Na lang zoeken op het net ben ik eruit gekomen, in Woocommerce tab belasting onder, Bereken belasting gebaseerd op: kan je kiezen uit, klant verzendadres, klant factuuradres en winkelbasisadres ik heb ingesteld winkelbasisadres en de btw werd er bij gerekend toen de website online was dus dat ging goed.
    Verzendkosten werden ook niet getoond heb ik onder verzendmethoden in verzendzones, staan als Zone Naam Nederland, maar ook in Regio`s in gebieden stond ook Nederland die heb ik verwijderd en toen werden ook de verzendkosten weer getoond in het winkelmandje.
    Dus de website is online en alles werkt (nu nog wachten op de klanten)
    Met groet,
    Ron

 62. Brenda avatar
  Brenda

  In onze webshop verkopen we artikelen waarvoor 6% BTW geldt en andere artikelen met 21% BTW. Omdat er ook BTW over de verzendkosten berekend moet worden heb ik twee verschillende verzendklassen ingesteld, namelijk 1 voor laag BTW en 1 voor hoog BTW waarbij ik de kosten excl BTW heb ingevoerd.
  Voorbeeld voor 4,95 incl BTW verzendkosten heb ik:
  Verzendklasse_laag=4,67 excl BTW verzendkosten
  Verzendklasse_hoog=4,06 excl BTW verzendkosten
  Aan de producten met laag BTW heb ik verzendklasse_laag gekoppeld en aan de producten met hoog BTW verzendklasse_hoog. Het BTW tarief voor de verzendkosten is dan gelijk aan het BTW tarief van de prducten.
  Dit gaat prima, behalve wanneer de klant in zijn winkelmandje artikelen heeft met verschillende BTW tarieven. Over de verzendkosten dient dan altijd hoog BTW berekend te worden.
  Woocommerce kiest dan de hoogste verzendkosten (vanwege de instelling: Berekeningstype: per bestelling), maar berekent daar dan ook het hoogste BTW tarief over. Dit komt verkeerd uit:
  4,67 + 21% BTW = 5,65
  Heeft u een oplossing?

  1. Maikel van de Weerd avatar

   De verzendkosten horen naar mijn weten altijd 21% btw te zijn, dus hier heb ik nooit naar gezocht. Ik weet dus ook niet 1, 2, 3 een oplossing.

   1. Sander avatar
    Sander

    Hoi!

    Ik heb hetzelfde probleem.

    Verkoop je producten in het lage tarief dan bereken je over de verzendkosten ook het lage tarief.

    Echter, bij een gecombineerde bestelling draag je de verschillende tarieven af in verhouding.

    Voorbeeld:
    ——–
    Indien je in één pakket een product van €3 met 9% BTW verzendt en een product van €7 met 21% BTW, bereken je de BTW over de verzendkosten naar verhouding. Dit houdt in: 30% van het bedrag tegen 9% BTW en 70% tegen 21% BTW.
    ——–

    Geen idee hoe in te stellen…

   2. Maikel van de Weerd avatar

    Dit is vooralsnog niet mogelijk in WooCommerce en heb er ook nog geen plugin voor gevonden. Ik denk dat Nederland een van de weinige landen is met deze regeling.