Hoe je jouw PHP-versie kunt updaten in WordPress

Wil je de PHP-versie van je WordPress website updaten? Dat is vaak een verstandige keuze.

De nieuwste versie van PHP zal de performance en snelheid van je WordPress website verbeteren. Daarnaast is het ook beter voor de veiligheid, omdat er ook regelmatig beveiligingslekken gedicht worden.

In dit artikel zal ik je laten zien hoe je de PHP-versie van jouw WordPress website kunt wijzigen, zodat je op de nieuwste versie draait.

Waarom de PHP-versie van je website updaten?

WordPress is geprogrammeerd met PHP. WordPress krijgt regelmatig updates en als het goed is voer je deze ook uit. Voor PHP is dit eigenlijk hetzelfde, alleen wordt dit vaak overgeslagen.

Dit is gek, want waarom zou je het ene wel up-to-date brengen en het andere niet?

De PHP-versie die WordPress vereist is ook steeds anders. Het kan dus heel goed zijn dat je niet van alle functionaliteiten of plugins gebruik kunt maken als je een te verouderde PHP-versie gebruik.

Om op WordPress te draaien wordt momenteel PHP-versie 7.4 of nieuwer aanbevolen. Aangezien dit kan veranderen raad ik je altijd aan om de minimale vereisten op de website van WordPress zelf te bekijken. Je kunt dit altijd terugvinden op de Vereisten-pagina van WordPress.

Los van dat een nieuwe PHP-versie handig is om WordPress, thema’s en plugins goed te laten functioneren en dat je ook alle versies kunt installeren, zijn er nog meer voordelen.

Iedere PHP-versie zorgt er ook voor dat de performance beter wordt omdat alles efficiënter draait en hierdoor ook minder geheugen gebruikt hoeft te worden. Dit heeft invloed op de snelheid van je WordPress website. Het zorgt ervoor dat het sneller kan draaien en de server waar je website opstaat minder vermogen hoeft te gebruiken.

Normaliter zorgt je hosting provider ervoor dat je op een redelijk nieuwe PHP-versie draait, zodat je voldoet aan de minimale vereisten van diverse software waar je website mee kunt maken. Deze updates gebeuren op de achtergrond zonder dat je het door hebt en meestal heeft het geen zichtbare effect op je website.

Heel soms heeft het wel zichtbare effect op je website en kan een plugin op je website nog niet compatibel zijn met de nieuwste PHP-versie. In dat geval, afhankelijk van hoe belangrijk de plugin voor je website is, kan het zijn dat je terug wilt veranderen naar een iets oudere PHP-versie totdat de plugin wel compatibel is met de nieuwste versie.

Bij een goede WordPress hosting provider zal PHP altijd eens in de zoveel tijd automatisch worden geüpdatet voor je naar een nieuwere versie. Doet jouw provider dit niet, dan zou ik mij al snel afvragen of er niet meer verouderd raakt op de server. Mocht je een nieuwe goede hosting provider zoeken, dan kan ik je Cloud86 aanbevelen.

Hoe weet je op welke PHP-versie je draait?

WordPress maakt het je gelukkig heel makkelijk om te controleren op wat voor PHP-versie je website draait. Je kunt dit bekijken door in te loggen op je website en dan naar Gereedschap -> Site Health te gaan en vervolgens naar het tabblad Informatie.

Sitediagnose -> Informatie tabblad

Wanneer je op het informatie tabblad bent kun je naar beneden scrollen tot je het tabje Server tegenkomt. Klik hierop om het tabje uit te vouwen en de serverinformatie te zien.

Serverinformatie PHP-versie

Bij de serverinformatie zie je al vrij snel de PHP-versie staan waar je website opdraait. In dit geval gaat om PHP versie 8.0.11, wat op het moment van schrijven heel actueel is.

Mocht je er echter achter komen dat de PHP-versie op jouw website niet up-to-date is en onder de vereiste versie van WordPress valt, dan is het zaak om deze te updaten.

PHP-versie updaten op je WordPress website

Alle goede WordPress hosting providers geven je de mogelijkheid om eenvoudig de PHP-versie voor je website aan te passen.

Het is echter niet mogelijk om dit op je WordPress website zelf te doen. Vaak moet je naar het controlepaneel van je hosting provider. Aangezien dit bij alle hosting providers anders is kan ik helaas niet voor iedereen laten zien hoe het precies moet.

Wel zal ik laten zien hoe het bij een aantal populairste hosting providers gaat. Meestal zit er niet veel verschil tussen, behalve dat je even moet weten waar je moet wezen.

PHP-versie updaten via Plesk

Diverse hosting providers gebruiken Plesk als controlepaneel. Zo ook Cloud86. Je hebt dan vaak een URL gekregen om in je Plesk controlepaneel te komen of je kunt dit doen door in te loggen bij je hosting provider en dan op een knop zoals hieronder te klikken.

Inloggen op Plesk

Eenmaal in je Plesk omgeving kun je zoeken naar het kopje PHP-instellingen om de versie te updaten.

PHP-instellingen in Plesk

Nadat je op deze optie hebt geklikt kom je uit op het volgende scherm.

PHP versie wijzigen in Plesk

Je kunt hier op het dropdown menu klikken waarna je de PHP-versie kunt instellen die je zou willen gebruiken op je website. Vergeet nadat je een optie hebt gekozen niet om de wijzigingen onderaan op de pagina op te slaan.

PHP-versie updaten via cPanel

De PHP-versie updaten via cPanel werkt niet heel anders dan in Plesk. Het is eerst zaak om in te loggen in je cPanel omgeving. Vaak is dit een kwestie van /cpanel/ achter je domeinnaam te plaatsen en anders kun je het ongetwijfeld vinden door in te loggen bij je hostingprovider.

Eenmaal in cPanel kun je zoeken naar het kopje MultiPHP Manager. Afhankelijk van je cPanel design (er zijn meerdere versies), zal het er als volgt uitzien:

MultiPHP manager in cPanel

Zodra je op MultiPHP Manager hebt geklikt, wat je onder software kunt vinden, dan kom je uit op de volgende pagina waar je voor één of meerdere domeinen de PHP-versie kunt wijzigen.

PHP-versie wijzigen in cPanel via MultiPHP Manager

Bovenaan de pagina zie je op welke versie het systeem standaard draait. In dit geval is dit versie 7.4, die op het moment van schrijven nog wel actueel en onderhouden wordt. Is deze versie bij jou verouderd, dan kun je dit handmatig aanpassen.

Je doet dit door onderaan de domeinen te selecteren waarvoor je de PHP-versie wilt wijzigen. Vervolgens kun je aan de rechterkant op het dropdown menu klikken en de PHP-versie uitkiezen die je zou willen gebruiken. Vergeet tot slot niet om op Apply te klikken.

PHP-versie updaten via DirectAdmin

DirectAdmin hebben we ook nog als populaire software dat gebruikt wordt door diverse hosting providers. Log in op je controlepaneel en klik vervolgens op Domain Setup.

Vervolgens kom je op een pagina waar je op de domeinnaam kunt klikken om verder te gaan. Zodra je dit gedaan hebt kom je op onderstaande pagina uit.

PHP-versie wijzigen in DirectAdmin

Hier kun je bij PHP Version Selector de PHP-versie wijzigen naar de versie die je wilt hebben. Zoals je hier kunt zien is bij deze hosting provider versie 7.4 of nieuwer niet beschikbaar, wat een kwalijke zaak is. In dit geval zou je je hosting provider moeten contacteren dat je deze mogelijkheid nodig hebt en dat de huidige versies verouderd zijn.

Controleer je website na een PHP wijziging

Het is altijd verstandig om je website te controleren nadat je de PHP-versie hebt gewijzigd van je WordPress website. Bekijk je website en klik wat rond om te bekijken of er iets niet goed werkt. gaat.

Los van je website te bekijken is het ook handig om even de beheerdersomgeving in te duiken. Het kan namelijk zijn dat je hier nieuwe updates ziet staan doordat je op een nieuwe PHP-versie draait en deze updates nog niet beschikbaar waren voor de verouderde versie.

Wat als een PHP-update mijn website kapot maakt?

De kans is klein, maar het is altijd mogelijk dat een update je website kapot maakt. Dit zal niet aan PHP zelf liggen, maar aan de plugins of het thema waar je gebruik van maakt. Deze zijn wellicht nog niet up-to-date voor de nieuwe standaarden of bevatten simpelweg een kleine fout. Dit kan al één regel code zijn.

Je kunt in dat geval twee dingen doen. Je kunt op onderzoek uitgaan welke plugin het veroorzaakt of dat het wellicht aan je thema ligt of je kunt je PHP-versie weer downgraden.

Als eerste zou ik altijd een back-up maken van je website. Daarna kun je eenvoudig controleren of de fout door je plugins komt door deze uit te schakelen. Is het probleem weg? Schakel alle plugins één voor één weer in en controleer of de fout terugkomt. Je zal dan uiteindelijk de boosdoener vinden.

Vervolgens kun je contact opnemen met de pluginmaker en vertellen over het probleem in combinatie met de nieuwe PHP-versie. Een alternatief is een andere plugin vinden die hetzelfde doet.

Wanneer niks je probleem oplost kun je jouw PHP-versie weer downgraden, zodat je website weer volledig werkt. Je kunt het dan later weer proberen, contact opnemen met je hosting provider of een professional inschakelen om te achterhalen waar het probleem ligt.

Laat je vooral niet bang maken door de laatste paar regels van dit artikel. Zorg er altijd voor dat je op een PHP-versie draait die op zijn minst vereist is voor WordPress om problemen te voorkomen. Hopelijk heeft dit artikel je geholpen om erachter te komen hoe je dit kunt doen voor jouw website.

Geef een reactie