Inloggen:

Betaal- en verzendmethodes instellen per gebruikersrol in WooCommerce

Betaal- en verzendmethodes instellen per gebruikersrol in WooCommerce

In bepaalde situaties is het handig dat je betaalmethodes en verzendmethodes per gebruikersrol kunt instellen.

Zo zou je klanten die zich registreren op je webshop andere opties kunnen geven die klanten zonder account niet hebben.

In dit artikel zal ik je uitleggen in welke situaties verschillende betaal- en verzendmethodes handig kunnen zijn en hoe je dit kunt instellen op jouw WooCommerce-webshop.

Waarom methodes per gebruikersrol?

Het kan handig zijn om bepaalde betaalmethodes voor sommige gebruikersrollen of juist voor klanten zonder account uit te schakelen. Zo wil je misschien alleen geregistreerde gebruikers de mogelijkheid geven om te betalen op factuur en niet meteen direct.

Een andere optie is dat je een webshop hebt met unieke gebruikersrollen die je hebt aangemaakt. Bijvoorbeeld brons, zilver en goud, omdat je een bepaald beloningssysteem hebt en mensen op deze manier korting wilt geven. Het kan dan zijn dat je vanaf de gebruikersrol “Goud” pas wilt inschakelen dat een klant ook met automatische incasso of achteraf kan betalen.

Voor de verzendmethodes zijn er ook dit soort situaties waar het van toepassing kan zijn. Zo kan het zijn dat je voor klanten zonder account nooit gratis verzending wilt inschakelen.

Iets heel anders is dat je misschien per gebruikersrol verschillende verzendkosten wilt hanteren. Tegenwoordig kun je meerdere vaste tarieven instellen in WooCommerce, waardoor je de verschillende tarieven zo gemaakt hebt. Wanneer je dan ook nog eens kunt instellen voor welke gebruikersrol de verschillende tarieven geldig zijn, dan is het plaatje compleet.

Hieronder zal ik je vertellen hoe we verschillende betaal- en verzendmethodes echt super eenvoudig kunnen instellen per gebruikersrol in WooCommerce.

Betaalmethodes per gebruikersrol instellen

Om verschillende betaalmethodes per gebruikers uit te schakelen of te activeren op je WooCommerce-webshop, kun je de plugin Role-Based Payment / Shipping Methods gebruiken.

Zodra je de plugin hebt geïnstalleerd en geactiveerd op je website, kun je naar het menu-item “WooCommerce -> Role based methodes” gaan om alles naar wens in te stellen.

In eerste instantie zal je dan op het tabblad “Payment Gateways” uitkomen. Hier kun je per gebruikersrol instellen welke betaalmethodes gebruikt mogen worden. Het is slechts een kwestie van de vinkjes op de juiste plekken zetten of weghalen.

Betaalmethodes per gebruikersrol instellen in WooCommerce

In het voorbeeld hierboven heb ik ingesteld dat betaling op factuur alleen mogelijk is voor gebruikers met de rol brons, zilver en goud. Er zit zelfs onderscheidt in tussen de gebruikers binnen hoeveel dagen er betaald mag worden.

Verzendmethodes per gebruikersrol instellen

Om verzendmethodes per gebruikersrol te verwijderen of activeren kun je wederom de plugin Role-Based Payment / Shipping Methods gebruiken. Om van de betaalmethodes over te schakelen naar de instellingen voor de verzendmethodes, kun je klikken op het tabblad “Shipping Methods”.

Het werkt hier precies hetzelfde als bij de betaalmethodes. Het is een kwestie van vinkjes zetten of weghalen bij de verzendmethodes die je voor bepaalde gebruikersrollen zichtbaar of niet zichtbaar wilt hebben.

Verzendmethodes per gebruikersrol instellen in WooCommerce

In de afbeelding hierboven kun je zien hoe ik heb ingesteld dat de verzendmethode “Vandaag in huis” alleen voor de gebruikersrol Klant beschikbaar is. Dit was een extra service die een klant van mij graag in zijn webshop gebouwd zag als extra motivatie voor mensen om zich te registreren.

Tip: De gebruikersrol “Guest” staat voor alle mensen die op een webshop bestellen zonder account.

WordPress Hulp Nodig? Join Het WP Lab

Het WordPress Lab MockupHeb je vragen aan de hand van dit artikel of wil je verder op weg geholpen worden met je website?

Sluit je aan bij Het WordPress lab, een community voor WordPress-liefhebbers waarin ik antwoord geef op jouw WordPress vragen en je toegang krijgt tot al mijn WordPress cursussen.

22 reacties

 1. Dank voor de heldere tips. Een specifiek vraag. In jouw screenshot laat je de opties zien “bestelling op factuur – 7 dagen” en “bestelling op factuur – 14 dagen”. Hoe kan ik deze opties instellen? Is daar een aparte plugin voor?
  Dit is namelijk wat ik zoek voor mijn zakelijke klanten.

 2. hallo Maikel,

  een aantal producten die wij verkopen hanteren we aangepaste verzendtarieven die niet standaard in te voeren zijn (is nl afhankelijk van woonplaats). Het gaat hier om de grotere producten en vaak door maatwerk een andere prijs krijgen via offerte en dus niet overeenkomen met de prijs op de website. Kleine producten versturen we wel tegen standaardtarief. Kunnen we ook per product verzendmethode instellen in woocommerce?

 3. Ik zou voor mijn online lleeromgeving graag willen weten hoe ik een gratis abonnement kan weggeven aan bijvoorbeeld een prijswinnaar. Dit heb ik geprobeerd door een (kortings)code in te stellen 100%, maar het lukt niet. Weet iemand hoe ik dat moet instellen?

 4. Hi! Zou je ook de ‘contant betalen bij levering’ optie (van woocommerce zelf) gewoon kunnen hernoemen naar ‘betaling op factuur’? Of is dat niet handig?

 5. Dag Maikel,
  Waar stel je in welke betaalmethodes je wilt gebruiken? Bij het installeren van de plugin zoals je hebt aangegeven, zijn een standaard aantal betaalmogelijkheden ingevuld. Worden deze bepaald door de applicatie (Mollie, Buckeroo etc) of is dat via de plugin in te stellen? Ik zie namelijk nergens de optie ‘ betalen op rekening’ , maar wel in jouw voorbeeld (Bestellen op factuur…).

 6. Hai Maikel, is het mogelijk om per klant te bepalen of zij op rekening mogen bestellen? Het beste zou zijn dat een klant een account aanmaakt wat in eerste instantie altijd op de betaalmethode Ideal staat en later door mij zelf op rekening wordt gezet als ze een contract met ons hebben.

  groeten frans

  1. Niet direct. Tenzij je een gebruikersrol per klant maakt. Maar in principe kun je dan ook gewoon een standaard rol “op rekening” maken en die voor de mensen gebruiken die op rekening mogen betalen.

   1. super dankjewel ik ga aan de slag, nog een andere vraag hoe kun in woocommerce extra gebruikers aanmaken die artikelen kunnen wijzigen? In wordpress had ik dat al gedaan maar bij die gebruiker zie ik woocommerce niet in het menu komen. groeten frans

 7. Hoi Maikel,
  Ik heb de plugin geinstalleerd echter blijft bij mij alles aan staan ook al zet ik iets uit, zodra ik het ga opslaan staat het vinkje er weer in. Enig idee?

 8. Hoi,
  Is er ook een gelijk soort plugin, alleen dan gratis. Ik wil graag dat zakelijke klanten op factuur kunnen betalen. Ik heb met scheel gegoogled maar kan niks vinden. Deze blog is de enige die in de buurt komt. Van wat ik zoek
  Heb je hier misschien ook nog andere tips voor?

  1. Nee, niet dat ik weet. Alternatief is dat je tegen klanten zegt dat zij bijvoorbeeld voor een overboek methode kiezen, maar deze betaaloptie zou de rest dan ook krijgen.

 9. Hi,

  Ik loop hier al op vast
  ‘ Zodra je de plugin hebt geïnstalleerd en geactiveerd op je website, kun je naar het menu-item “WooCommerce -> Role based methodes” gaan om alles naar wens in te stellen’

  Ik zie deze niet terugkomen, waar kan ik dit vinden?

  1. Heb je deze plugin op je website staan? Zodra je dit hebt gedaan kun je links in het menu naar WooCommerce en dan het menu-item Role Based Methods. Beter kan ik het niet uitleggen.

 10. Hoi Maikel,

  Zie in het overzicht dat je rollen gold, brons etc. hebt toegevoegd. Ik werk met verschillende klanten (alleen b2b)
  Voor deze klanten, die ik een membership heb toegevoegd, wil ik verschillende betaalmogelijkheden kunnen instellen, en verzendmethoden. Maar nergens zie ik de mogelijkheid om voor memberships zo iets te kunnen doen. Ook niet die rollen die jij toevoegd. Waar zou ik dat wel kunnen doen?

  Bij voorbaat dank voor je antwoord.

 11. Dag Maikel,
  Dank voor je uitleg hierover. Ik ben er nu ook mee bezig om een bepaalde gebruikersrol een betaaloptie “Op rekening” te geven. Die rol moet alleen voor ingelogde klanten die gebruikersrol actief zijn.

  In jouw voorbeeld zie ik meerdere opties “Bestelling op factuur staan”.
  Maar hoe maak ik een extra betaaloptie “Op rekening” aan? Die mogelijkheid zie ik simpelweg niet in Woocommerce.