Betaal- en verzendmethodes instellen per gebruikersrol in WooCommerce

In bepaalde situaties is het handig dat je betaalmethodes en verzendmethodes per gebruikersrol kunt instellen.

Zo zou je klanten die zich registreren op je webshop andere opties kunnen geven die klanten zonder account niet hebben.

In dit artikel zal ik je uitleggen in welke situaties verschillende betaal- en verzendmethodes handig kunnen zijn en hoe je dit kunt instellen op jouw WooCommerce-webshop.

Waarom methodes per gebruikersrol?

Het kan handig zijn om bepaalde betaalmethodes voor sommige gebruikersrollen of juist voor klanten zonder account uit te schakelen. Zo wil je misschien alleen geregistreerde gebruikers de mogelijkheid geven om te betalen op factuur en niet meteen direct.

Een andere optie is dat je een webshop hebt met unieke gebruikersrollen die je hebt aangemaakt. Bijvoorbeeld brons, zilver en goud, omdat je een bepaald beloningssysteem hebt en mensen op deze manier korting wilt geven. Het kan dan zijn dat je vanaf de gebruikersrol “Goud” pas wilt inschakelen dat een klant ook met automatische incasso of achteraf kan betalen.

Voor de verzendmethodes zijn er ook dit soort situaties waar het van toepassing kan zijn. Zo kan het zijn dat je voor klanten zonder account nooit gratis verzending wilt inschakelen.

Iets heel anders is dat je misschien per gebruikersrol verschillende verzendkosten wilt hanteren. Tegenwoordig kun je meerdere vaste tarieven instellen in WooCommerce, waardoor je de verschillende tarieven zo gemaakt hebt. Wanneer je dan ook nog eens kunt instellen voor welke gebruikersrol de verschillende tarieven geldig zijn, dan is het plaatje compleet.

Hieronder zal ik je vertellen hoe we verschillende betaal- en verzendmethodes echt super eenvoudig kunnen instellen per gebruikersrol in WooCommerce.

Betaalmethodes per gebruikersrol instellen

Om verschillende betaalmethodes per gebruikers uit te schakelen of te activeren op je WooCommerce-webshop, kun je de plugin Role-Based Payment / Shipping Methods gebruiken.

Zodra je de plugin hebt geïnstalleerd en geactiveerd op je website, kun je naar het menu-item “WooCommerce -> Role based methodes” gaan om alles naar wens in te stellen.

In eerste instantie zal je dan op het tabblad “Payment Gateways” uitkomen. Hier kun je per gebruikersrol instellen welke betaalmethodes gebruikt mogen worden. Het is slechts een kwestie van de vinkjes op de juiste plekken zetten of weghalen.

Betaalmethodes per gebruikersrol instellen in WooCommerce

In het voorbeeld hierboven heb ik ingesteld dat betaling op factuur alleen mogelijk is voor gebruikers met de rol brons, zilver en goud. Er zit zelfs onderscheidt in tussen de gebruikers binnen hoeveel dagen er betaald mag worden.

Verzendmethodes per gebruikersrol instellen

Om verzendmethodes per gebruikersrol te verwijderen of activeren kun je wederom de plugin Role-Based Payment / Shipping Methods gebruiken. Om van de betaalmethodes over te schakelen naar de instellingen voor de verzendmethodes, kun je klikken op het tabblad “Shipping Methods”.

Het werkt hier precies hetzelfde als bij de betaalmethodes. Het is een kwestie van vinkjes zetten of weghalen bij de verzendmethodes die je voor bepaalde gebruikersrollen zichtbaar of niet zichtbaar wilt hebben.

Verzendmethodes per gebruikersrol instellen in WooCommerce

In de afbeelding hierboven kun je zien hoe ik heb ingesteld dat de verzendmethode “Vandaag in huis” alleen voor de gebruikersrol Klant beschikbaar is. Dit was een extra service die een klant van mij graag in zijn webshop gebouwd zag als extra motivatie voor mensen om zich te registreren.

Tip: De gebruikersrol “Guest” staat voor alle mensen die op een webshop bestellen zonder account.

2 reacties Voeg ook een reactie toe

  1. Dag Maikel,
    Dank voor je uitleg hierover. Ik ben er nu ook mee bezig om een bepaalde gebruikersrol een betaaloptie “Op rekening” te geven. Die rol moet alleen voor ingelogde klanten die gebruikersrol actief zijn.

    In jouw voorbeeld zie ik meerdere opties “Bestelling op factuur staan”.
    Maar hoe maak ik een extra betaaloptie “Op rekening” aan? Die mogelijkheid zie ik simpelweg niet in Woocommerce.

Geef een reactie