WooCommerce verzendkosten instellen

Wil je de verzendkosten van jouw WooCommerce webshop instellen, dan is deze uitgebreide handleiding van maar liefst 3889 woorden voor jou.

In WooCommerce kun je verzendzones maken waaraan je verzendmethoden kunt toevoegen met uiteraard de bijbehorende verzendkosten.

Wat de verzendkosten betreft heb je dus standaard al een aantal mogelijkheden die voor veel WooCommerce webshops voldoende zijn. Het komt echter ook weleens voor dat je meer dan de standaard opties nodig hebt.

Sinds WooCommerce 2.6 is er heel veel aangepast als het om de verzendkosten instellen gaat. Ondertussen zijn we bij WooCommerce versie 5.0 (op het moment van herschrijven). Ik leg je hieronder graag alles uit over het instellen van de verzendkosten en verzendmethoden.

Video: WooCommerce verzendkosten instellen

Om het zo eenvoudig en duidelijk mogelijk te maken heb ik een video uitleg gemaakt. In onderstaande video kun je over mijn schouder meekijken hoe je de verzendmethoden en verzendkosten instelt voor je WooCommerce webshop.

Abonneer je op mijn YouTube kanaal

Heb je liever tekstuitleg met afbeeldingen en nog wat meer informatie of wil je alles op je gemak teruglezen, dan kun je hieronder verder gaan met de teksthandleiding.

Verzendzones, verzendmethoden en verzendklassen

Voordat we beginnen met het instellen van verschillende verzendzones, verzendmethoden en verzendklassen, is het wat handiger om te beschrijven wat je nou precies per onderdeel kunt doen.

Verzendzones

Een verzendzone is een gebied waar je verzendmethoden en verzendkosten voor instelt. Je kunt hier met name aan landen denken, maar je kunt het ook per continent, staat of postcode instellen.

Wanneer je voor Nederland de verzendkosten wilt instellen, kun je bij Verzendzone het land “Nederland” instellen. Verzendzones gebruik je dus simpel gezegd voor de verzendkosten per land of postcode.

Verzendmethoden

De naam zegt het in dit geval eigenlijk al. Een verzendmethode is de manier waarop jij bestellingen zal verzenden. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven dat je iets via PostNL zal verzenden. De kosten voor de verzending kun je ook meteen aan de verzendmethoden koppelen.

In WooCommerce zijn standaard 3 verschillende verzendmethoden. Vast tarief, gratis verzending en ophalen. Uiteraard kom ik hier later in dit artikel op terug.

Verzendklassen

Verzendklassen hebben ook invloed op de kosten van de verzending. Bij de verzendmethoden kun je daarom ook altijd voor de verschillende verzendklassen aparte verzendtarieven invoeren.

Met behulp van verzendklassen kun je simpel gezegd voor bepaalde producten andere verzendkosten hanteren. Je koppelt een verzendklasse dus aan een product.

Een voorbeeld is dat je bijvoorbeeld een product hebt dat door de brievenbus past. Je kunt hier een brievenbus verzendklasse voor maken en een goedkoper tarief hanteren dan voor producten die in een pakket worden verzonden.

Naar welke landen wil je verzenden?

Laten we wat het instellen betreft starten bij het begin. In de meeste gevallen willen we producten niet naar alle landen verzenden. Het is daarom belangrijk om in te stellen naar welke landen je jouw bestellingen wilt verzenden.

Je kunt dit doen door naar “WooCommerce -> Instellingen” te gaan en dan zal je op de pagina de Algemene opties zien staan.

Algemene opties in WooCommerce

Je kunt hier bij verkooplocatie(s) alle landen aangeven waaraan je wilt verkopen. Vergeet dit niet te doen, voordat je opeens naar Frankrijk moet verzenden voor hogere tarieven. Ook als je webshop Nederlands is blijft dit een gevaar, aangezien er ook Nederlanders in het buitenland zitten.

Stel dus in of je aan alle landen verkoopt of geef anders de specifieke landen aan waaraan je wel wilt verkopen. Bij Verzendlocatie(s) kun je vermoedelijk “Verzend naar alle landen waaraan je verkoopt” ingesteld laten. Mocht dit niet zo zijn, dan kun je ook hier specificeren aan welke landen je pakketjes wilt versturen.

Vergeet ook niet de belastingen aan te zetten mocht je dit nog niet gedaan hebben. Op de verzendkosten van je webshop zit tenslotte ook btw.

Welke verzendmethoden zijn er in WooCommerce?

In WooCommerce heb je de volgende standaard verzendmethoden waar je gebruik van kunt maken.

 • Vast tarief
 • Gratis verzenden
 • Afhalen
Verzendmethode toevoegen in WooCommerce

Vast tarief kun je meerdere keren gebruiken en verschillende verzendkosten geven. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken voor normale pakketpost en voor als iemand een pakket aangetekend wilt ontvangen.

Gratis Verzending kun je bijvoorbeeld gebruiken wanneer iemand een bestelbedrag van € 50,- of meer heeft bereikt, waarna het verzenden gratis wordt. Wanneer je altijd alles gratis wilt laten verzenden, dan is dit uiteraard ook mogelijk om in te stellen met deze verzendmethode.

Afhalen kun je gebruiken wanneer je een afhaalpunt hebt. Eventueel kun je hier ook nog kosten aan toevoegen, maar dit is over het algemeen niet gebruikelijk.

Verzendkosten instellen in WooCommerce

Waar je voorheen alle verschillende verzendmethoden eenmalig kon gebruiken, heb je tegenwoordig te maken met verzendzones en kun je de verzendmethoden vaker gebruiken.

Met name voor webshops die internationaal leveren is dit een handige toevoeging om alles veel overzichtelijker te hebben en per land één of meerdere tarieven te gebruiken.

Voordat je een verzendmethode en de verzendkosten kunt instellen zal je een verzendzone moeten aanmaken. Je doet dit door naar “WooCommerce -> Instellingen -> Verzendmethoden” te gaan. Je zal hier direct zien dat je eerst een verzendzone moet toevoegen.

Verzendzone toevoegen in WooCommerce

Je eerste verzendzone voeg je eenvoudig toe door op “Verzending-zone toevoegen” te klikken. Daarna kun je de zone een naam geven, een land selecteren en eventueel ook nog binnen het land de zone beperken tot specifieke postcodes.

Simpel gezegd kun je dus de WooCommerce verzendkosten per land of postcodegebied instellen met behulp van een verzend-zone.

Verzendzone en verzendmethodes instellen in WooCommerce

Wanneer je een naam hebt ingevoerd en de regio’s hebt geselecteerd, kun je een verzendmethode toevoegen door op de knop Verzendmethode toevoegen te klikken. Selecteer nu 1 van de 3 verzendmethoden (vast tarief, gratis verzending of afhalen) in het overzicht dat je te zien krijgt.

Verzendmethode selecteren en toevoegen

Wanneer je een keuze hebt gemaakt, bijvoorbeeld Vast tarief, dan kom je weer uit op de overzichtspagina.

WooCommerce verzendmethode "Vast tarief" bewerken

Je kunt hier met je muis over “Vast tarief” heengaan en op “Bewerken” klikken om de verzendkosten voor deze verzendmethoden in te stellen. Je kunt vervolgens het volgende instellen:

Vast tarief instellingen
 • Methode titel: Hier staat de standaard verzendmethode titel, maar je kun het gelukkig anders noemen. De gebruiker ziet de titel als verzendmethode-optie bij het afrekenen, dus vul een bijpassende naam in.
 • Btw status: Hier kun je instellen of er btw op de verzendkosten zit. In bijna alle gevallen is dit zo.
 • Kosten: Hoeveel de verzendkosten per bestelling zijn. Wanneer de verzendkosten belastbaar zijn, zal je dit in WooCommerce exclusief btw moeten invullen.
 • Verzendklasse kosten: Als je verzendklassen hebt, kun je hier aangeven wat voor kosten je per klasse wilt rekenen bovenop het standaard tarief.
 • Berekeningstype: Hier kun je aangeven of je de verzendkosten per klasse wilt rekenen of dat je de verzendkosten per bestelling wilt berekenen. Wanneer je voor per bestelling kiest wordt de duurste verzendklasse in rekening gebracht bij de verzendkosten.

Voer de verzendkosten altijd exclusief btw in

Waar je goed op moet letten is dat de verzendkosten exclusief btw moeten worden ingevoerd wanneer je de verzendkosten op belastbaar zet. Reken je bijvoorbeeld €3,95 voor de verzendkosten inclusief 21% btw, dan zal je €3,264 in moeten voeren. Ja, je kunt probleemloos 3 cijfers achter de komma gebruiken om het bedrag goed uit te laten komen.

Voor de verzendklasse geldt eigenlijk precies hetzelfde. Je kunt de verzendkosten dus op dezelfde manier invoeren.

Verzendklassen instellen in WooCommerce

Wanneer je een standaard tarief wilt hanteren voor alle producten voor je webshop, wat vrij gebruikelijk is, zal je helemaal niks met verzendklassen hoeven te doen. Je kunt dan dit onderdeel van het artikel overslaan.

Mocht je echter één vast tarief niet voldoende vinden en wil je meer flexibiliteit, dan zouden verzendklassen bruikbaar voor je kunnen zijn.

Verzendklassen worden met name gebruikt om onderscheidt te maken tussen de soort verzending. Denk bijvoorbeeld aan brievenbuspost, pakket post, pallets en ga zo maar door. Hier zijn allerlei verschillende verzendkosten voor die je niet altijd in een standaard tarief kunt verwerken.

Wanneer je bijvoorbeeld een armband verkoopt, dan is het goedkoper om het via brievenbuspost te verzenden. Verkoop je op dezelfde webshop ook klokken, dan heb je ook een product dat niet door de brievenbus past. Je zal dan over moeten schakelen naar pakketpost en hier gelden andere tarieven voor.

Je snapt het idee denk ik wel. Door meerdere tarieven te hanteren, belast je de klant niet onnodig met hogere verzendkosten dan noodzakelijk is en doe je ook jezelf niet te kort.

Verzendklassen aanmaken in WooCommerce

Wanneer je gebruik wilt maken van verzendklassen, dan kun je naar de pagina WooCommerce -> Instellingen -> Verzendmethoden -> Verzendklassen gaan.

Verzendklassen aanmaken in WooCommerce

Om een verzendklasse toe te voegen hoef je alleen maar op de knop “Verzendklasse toevoegen” te klikken en daarna een naam, afkorting en beschrijving in te voeren. De naam zal je terugzien als je de verzendklasse aan een product koppelt en de verzendkosten hiervoor moet instellen. De rest zie je eigenlijk alleen maar op deze pagina terug.

Verzendkosten toevoegen voor je verzendklassen

Eenmaal je verzendklassen toegevoegd kun je terug gaan naar de verzendmethoden en de verzendkosten toevoegen aan de verzendmethoden waar je gebruik van maakt.

Wanneer je verzenklassen hebt aangemaakt, kun je naar mijn mening het best alleen de verzendklasse kosten invoeren en niet het standaardtarief. De reden hiervan is dat verzendklasse kosten bovenop het standaardtarief komen.

Bij de verzendklasse kosten kun je voor alle verzendklasse de verzendkosten invoeren (wederom exclusief btw) en bij Geen verzendklasse kosten kun je het standaardtarief invullen waar je gebruik van wilt maken als een product geen verzendkosten heeft.

Wanneer je de kosten hebt ingevoerd en de wijzigingen hebt opgeslagen is het tijd om de verzendklassen te koppelen aan je producten.

Verzendklassen koppelen aan een product

Je kunt verzendklassen koppelen aan je productent door naar het product te gaan en deze te bewerken. Scrol vervolgens naar de productgegevens box en klik op het tabblad “verzendmethoden”.

Verzendklassen instellen per product

Het is hier alleen maar een kwestie op bij het kopje “Verzendklasse” op het dropdown-menu te klikken en de juiste verzendklasse te selecteren. Vergeet tot slot niet om het product bij te werken om de verzendklasse te koppelen. Vanaf nu zal bij dit product de verzendklassen de hoogte van de verzendkosten bepalen.

Zijn verzendklassen handig voor alle webshops?

Ik moet eerlijk zeggen dat ik verzendklasse niet heel vaak gebruik voor mijn klanten met een webshop. De reden hiervan is dat de verzendklassen redelijk beperkt zijn. Ik zal je een voorbeeld geven.

Met verzendklassen lijkt het een goed idee om verzendklassen gebaseerd op gewicht te maken, want dit brengt verschillende kosten met zich mee en op een gegeven moment wil je bijvoorbeeld van brievenbuspost een pakket maken. Afzonderlijke producten die verzonden worden via brievenbuspost of pakketpost gaan goed.

Meerdere producten met de brievenbuspost verzendklassen schakelen echter niet door naar een pakket, terwijl je dit op een gegeven moment wel wilt. Het gewicht wordt niet bij elkaar opgeteld.

Wat verder ook handig is om te weten, is dat een verzendklasse niet minder kan kosten dan het standaard verzendtarief. Verzendklassen zijn altijd extra kosten bovenop het standaard tarief. Hier moet je dus ook mee altijd oppassen.

Dit waren slechts twee voorbeelden, maar zo zijn er nog wel meer dingen waardoor verzendklassen niet mijn persoonlijke favoriet zijn, hoewel het in bepaalde situaties zeker wel goed van pas kan komen.

Gratis verzending instellen in WooCommerce

Wil je op jouw webshop helemaal geen verzendkosten rekenen of dit vanaf een bepaald bedrag niet meer doen? Hiervoor kun je de verzendmethode Gratis verzending gebruiken.

Bij het toevoegen van een verzendmethode kiezen we dit keer dus niet voor vast tarief, maar voor gratis verzending en klikken we in het overzicht op “Gratis verzending” of “Bewerken”.

WooCommerce gratis verzenden verzendmethode instellen

Je kunt nu naast een titel ook aangeven vanaf wanneer gratis verzending wordt ingeschakeld. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat de verzending gratis is bij een minimum bestelbedrag van € 50,-. Je stelt het dan in zoals hieronder.

Gratis verzending instellen in WooCommerce

Een handige optie die je ook kunt aanvinken is dat je kunt bepalen of de gratis verzending van toepassing is voordat een kortingscode wordt gebruikt of nadat er een kortingscode is gebruikt.

Los van de gratis verzending bij een minimum aankoopbedrag, heb je ook de optie om gratis verzending in te schakelen bij:

 • Een geldige kortingsbon voor gratis verzending;
 • Een minimum bestelbedrag OF een kortingsbon;
 • Een minimum bestelbedrag EN een kortingsbon.

Bij gratis verzenden andere verzendkosten verbergen

In WooCommerce zit gek genoeg geen optie om ervoor te zorgen dat je andere verzendmethoden kunt verbergen. Dit is alleen wel zo handig en netjes als een klant aan de eisen voor gratis verzending voldoet. Het ziet er standaard als volgt uit op de afrekenpagina in WooCommerce.

Dubbele verzendmethoden in WooCommerce

Zoals je ziet is het totaal niet klantvriendelijk dat je klant zelf tijdens het afrekenen moet kiezen voor gratis verzending, terwijl hij aan de eisen voldoet. Het zou logischer zijn om alleen de optie “Gratis verzending” zichtbaar te hebben staan.

Ondanks dat het niet met een simpele druk op de knop te regelen is in WooCommerce zelf, is er gelukkig wel de mogelijkheid om dit voor elkaar te krijgen met een stukje code.

Het is op meerdere manieren toe te voegen. Zo kun je het in het functions.php-bestand van je (Child) thema plaatsen. Wat echter handiger is, is een plugin gebruiken als code snippets. Op deze manier verlies je de code namelijk niet bij een thema wissel en hoef je het dus nooit meer opnieuw door te voeren.

Het onderstaande stukje code moet je in elk geval toevoegen aan jouw webshop om de andere verzendopties te verbergen.

function my_hide_shipping_when_free_is_available( $rates ) {
	$free = array();
	foreach ( $rates as $rate_id => $rate ) {
		if ( 'free_shipping' === $rate->method_id ) {
			$free[ $rate_id ] = $rate;
			break;
		}
	}
	return ! empty( $free ) ? $free : $rates;
}
add_filter( 'woocommerce_package_rates', 'my_hide_shipping_when_free_is_available', 100 );

Ik hoop dat het toevoegen van bovenstaande stukje code jou zonder problemen lukt en het niet te technisch is om toe te voegen.

Wanneer het je gelukt is om de code toe te voegen zal je in ieder geval zien dat het er op de afrekenpagina als volgt uit zal zien:

Precies zoals het hoort te zijn. Hopelijk bouwt WooCommerce in de toekomst een functie om dit met een druk op de knop te realiseren, maar voorlopig werkt bovenstaande oplossing in elk geval perfect.

Gratis verzendkosten en afhalen tonen, de rest verbergen

Hoewel het logisch is om andere verzendkosten te verbergen als gratis verzending bereikt is, kan het ook zijn dat je de optie afhalen op jouw webshop gebruikt.

Deze optie en gratis verzenden staan eigenlijk los van elkaar, want bij het afhalen hoef je helemaal niks te verzenden en dit scheelt je weer kosten. Ik heb daarom nog een ander script waar je gebruik van kunt maken.

Met onderstaand script blijf je ook afhalen zien wanneer een klant aan de eisen voor gratis verzending voldoet. Je kunt het wederom toevoegen via de Code Snippets plugin of in het functions.php-bestand van je (child) thema.

function hide_shipping_when_free_is_available( $rates, $package ) {
	$new_rates = array();
	foreach ( $rates as $rate_id => $rate ) {
		// Only modify rates if free_shipping is present.
		if ( 'free_shipping' === $rate->method_id ) {
			$new_rates[ $rate_id ] = $rate;
			break;
		}
	}

	if ( ! empty( $new_rates ) ) {
		//Save local pickup if it's present.
		foreach ( $rates as $rate_id => $rate ) {
			if ('local_pickup' === $rate->method_id ) {
				$new_rates[ $rate_id ] = $rate;
				break;
			}
		}
		return $new_rates;
	}

	return $rates;
}

add_filter( 'woocommerce_package_rates', 'hide_shipping_when_free_is_available', 10, 2 );

Verzendmethoden sorteren in WooCommerce

Wanneer je meerdere verzendmethoden hanteert op je website, dan zal je waarschijnlijk een bepaalde volgorde willen hanteren om bepaalde verzendkosten boven- of onderaan te hebben staan.

Je kunt dit eenvoudig doen door naar de verzendzones te gaan en de verzendmethoden heen en weer te slepen. Je doet dit door de verzendmethode ingedrukt te houden met je muis en naar boven of onder te bewegen.

Verzendmethoden sorteren in WooCommerce

Zo is het een idee om gratis verzending op deze manier bovenaan zetten, omdat WooCommerce standaard niet de optie heeft om de overige verzendkosten te laten vervallen.

Verzendopties in WooCommerce

Nadat je jouw verzendkosten goed hebt ingesteld, kan het ook nog handig zijn om even naar de verzendopties te kijken. Je kunt hier namelijk nog dingen instellen die te maken hebben met de berekeningen en de bestemming van verzending.

Je kunt bij de verzendopties komen door naar WooCommerce -> Verzendmethoden -> Verzendopties te gaan. Je krijgt dan onderstaande instellingen te zien:

Verzendopties instellingen in WooCommerce

Berekeningen

Bij Berekeningen kun je aangeven of je een verzendkostencalculator op de winkelmandpagina wilt plaatsen. In Nederland is dit eigenlijk niet echt nodig, daar de kosten gelijk zijn door heel het land. Mocht je toch wel voor verschillende gebieden andere verzendkosten hebben, dan zou je de verzendkostencalculator kunnen activeren.

Verder kun je aangeven dat er nog helemaal geen verzendkosten getoond hoeven te worden, totdat er een adres is ingevoerd.

Bestemming van de verzending

Bij Bestemming van de verzending kun je aangeven welk verzendadres standaard gebruikt wordt. Standaard naar klant factuuradres is de meest gebruikelijke optie. De klant hoeft geen extra verzendgegevens in te voeren, maar heeft wel de mogelijkheid om dit te doen als het ergens anders naartoe moet worden verzonden.

Selecteer je Standaard naar klant verzendadres, dan wordt een klant verplicht ook verzendgegevens in te vullen. Dit is niet echt gebruikersvriendelijk als de klant zijn factuur- en verzendadres hetzelfde is, want dit moet dan twee keer invullen.

Kies je voor Forceer verzending naar klant factuuradres, dan geef je jouw klanten geen enkele mogelijkheid om een pakketje op een ander adres af te laten leveren. Onhandig, want het zal je verbazen hoeveel mensen hier gebruik van maken.

Foutopsporingsmodus – zijn de verzendkosten goed ingesteld?

Heb je volgens jou alles perfect ingesteld, maar zie je in de webshop op de afrekenpagina niet de juiste verzendkosten staan? In WooCommerce zit een cache voor de verzendkosten, waardoor het weleens foutief getoond kan worden nadat je iets gewijzigd hebt.

Door bij Schakel foutopsporingsmodus in een vinkje te zetten, zorg je ervoor dat de verzendkosten-cache genegeerd wordt en je goed kunt controleren of de verzendkosten nou wel of niet goed werken. Tevens worden ook passende verzendzones getoond, zodat je weet om welke verzendzone het gaat.

Vergeet na het testen niet om weer het vinkje weg te halen. Het staat wat vreemd voor je bezoekers om de verzendzone te zien.

Extra verzendkosten mogelijkheden

Hierboven heb ik beschreven wat er allemaal mogelijk is als je de standaard functionaliteiten van WooCommerce gebruikt. Er zijn verder nog allerlei plugins te vinden die je nog wat stappen verder kunnen helpen.

Mocht jij aan bovenstaande opties dus niet voldoende hebben, dan kunnen onderstaande opties er wellicht voor zorgen dat jij de verzendkosten in WooCommerce precies kunt instellen zoals je het voor ogen hebt.

Verzendkosten gebaseerd op het totaalbedrag

Wil je de verzendkosten van jouw webshop baseren op het totaalbedrag van een bestelling van een klant?

Voorbeeld:

 • €5,95 verzendkosten voor bestellingen onder de €25,-
 • €3,95 voor bestellingen onder de €50,-.
 • €1,95 voor bestellingen onder de €75,-.
 • Gratis verzending voor bestelling vanaf €75,-.

Je snapt denk ik wel waar ik het over heb nu en waarvan ik wil laten zien hoe je dit kunt bereiken op jouw webshop.

Helaas moet ik starten met dat het geen standaardoptie is in WooCommerce. Met behulp van de plugin Table Rate Shipping, heel toevallig wel weer van de makers van WooCommerce, kun je dit gelukkig wel realiseren.

Zodra je de plugin actief hebt staan op jouw webshop, kun je naar “WooCommerce -> Instellingen -> Verzendmethoden” gaan.

Ga vervolgens naar de verzendzone waar je de verzendkosten voor wilt instellen en voeg de nieuwe verzendmethode “Table rates” toe. Wanneer je deze verzendmethode bewerkt, kun je instellen hoeveel de verzendkosten moeten zijn aan de hand van het totaalbedrag van de bestelling.

Verzendkosten instellen gebaseerd op het totaalbedrag van een bestelling

Vermoedelijk snap je bovenstaande instellingen wel, maar voor de duidelijkheid zal ik je uitleggen wat ik heb ingevuld. Bij Condition heb ik gekozen voor de “Price” optie, aangezien we de verzendkosten willen baseren op het totaalbedrag van een bestellingen.

Bij Min-Max heb ik aangegeven wat het minimale bestelbedrag moet zijn en wat het maximale bestelbedrag moet zijn voor het verzendtarief wat ik hiervoor wil hanteren. Aangezien ik vanaf €75,- geen verzendkosten wil hanteren, heb ik in de laatste kolom geen maximaal bedrag toegevoegd.

Bij Row cost heb ik vervolgens de verzendkosten ingevoerd. De andere regels met kosten zijn in deze situatie namelijk niet van toepassing.

Tot slot kun je bij Label aangeven wat klanten zien als verzendmethoden. Verstuur je jouw pakketten met PostNL, dan zou je dit hier kunnen zetten. Is de verzending gratis, dan kun je natuurlijk gratis verzending invoeren.

Verzendkosten per product

Wil je per product bepalen wat de verzendkosten zijn? Het is tot bepaalde hoogte te bereiken met verzendklassen, maar het is een stuk eenvoudiger te realiseren met behulp van de plugin Per Product Shipping van de makers van WooCommerce. Deze plugin werkt zowel voor simpele producten als voor variabele producten.

Je kunt Per Product Shipping op twee verschillende manieren gebruiken. Je kunt het als gebruiken als Multiple Shipping Methods of als Standalone Method.

Multiple Shipping Methodes: Wanneer je dit aan hebt gezet, kun je de kosten die je per product invoert bovenop de andere verzendkosten van de verzendmethoden laten komen.

Voorbeeld: Heb je een groot product waar je extra verzendkosten voor wilt rekenen? Je kunt dan met deze plugin extra kosten rekenen voor dit specifieke product. Wanneer er meerdere producten in de winkelmand zitten, zal de prijs die de klant ziet voor beide verzendmethoden zijn. Dit wordt dus samengevoegd.

Standalone Method: In dit geval is Per Product Shipping de standaard verzendmethoden die gehanteerd wordt op de website. Alle product verzendkosten worden samengevoegd tot één totaalbedrag.

Verzendkosten aan specifieke producten toevoegen

Met Per Product Shipping kun je producten bewerken en hier aangeven wat de verzendkosten moeten zijn gebaseerd op de locatie van de klant. Je doet dit door naar de desbetreffende product te gaan. Vervolgens moet je even scrollen naar de productgegevens box en kun klikken op het tabblad “Verzendmethoden”.

WooCommerce verzendkosten per producten instellen

Je kunt hier de verzendkosten per product inschakelen (Per product shipping). Bij Country code kun je aangeven voor welk land de kosten zijn. Mocht je verschil hebben tussen provincies en postcodes, dan kun je dit ook invoeren.

Bij Line cost (excl. tax) kun je excl. btw aangeven hoeveel de verzendkosten moet zijn, zonder dat er rekening wordt gehouden met het aantal. Het maakt dus niet uit of een klant 1 of 10 keer het product wilt hebben, de verzendkosten blijven gelijk.

Wil je dat de verzendkosten ook per aantal moet gaan, dus dat de verzendkosten moeten verdubbelen wanneer een klant het product 2 keer wilt hebben, dan kun je bij Item Cost (Excl. tax) de verzendkosten invoeren die je wilt hanteren.

Ik hoop dat het je een beetje duidelijk is geworden hoe de plugin werkt en wat je er precies mee kunt bereiken. Het is een super handige oplossing voor webshops die een of meerdere grote of zware producten verkopen waar extra verzendkosten voor gehanteerd moeten worden.

Verzendkosten gebaseerd op het aantal producten

De plugin die ik hierboven heb beschreven kan je al een eind op weg helpen en is wellicht voldoende voor je. De plugin Table Rate Shipping van de makers van WooCommerce gaat echter nog een aantal stappen verder en geeft je veel meer mogelijkheden.

Wanneer je de verzendkosten van WooCommerce wilt baseren op het aantal producten in het winkelmandje en Table Rate Shipping hebt geïnstalleerd, kun je naar WooCommerce -> Instellingen -> Verzendmethoden.

Ga naar de verzendzone waar je de verzendkosten voor wilt instellen en voeg de nieuwe verzendmethode “Table rates” toe. Wanneer je deze verzendmethode wilt bewerken, kun je in gaan stellen hoeveel de verzendkosten moeten zijn aan de hand van het aantal producten in het winkelmandje.

WooCommerce verzendkosten gebaseerd op het aantal producten in de winkelmand

In het voorbeeld hierboven kun je zien hoe ik de verzendkosten heb ingesteld voor als het aantal producten 1 t/m 5 is of 6 t/m 10. Wanneer iemand minimaal 1 of maximaal 5 producten in het winkelmandje heeft, zijn de verzendkosten 5,95 euro. Heeft een klant minimaal 6 of maximaal 10 producten in het winkelmandje, dan zijn de verzendkosten 9,95 euro.

Voor het gemak zal ik nog even beschrijven wat je allemaal precies moet invullen en in welke kolommen. Bij de kolom Condition moet je kiezen voor “Item count” om aan te geven dat je de verzendkosten wilt baseren op het productenaantal.

Bij “Min-max” kun je het minimale en maximale aantal producten aangeven die onder deze verzendkosten vallen. Bij “Row cost” kun je in dit geval de verzendkosten invoeren.

Tot slot kun je bij Label aangeven hoe de klant de verzendmethode ziet. Wanneer je bijvoorbeeld via PostNL je pakketten zal versturen, dan kun je hier PostNL of verzending door PostNL of iets dergelijks kunnen invoeren.

Verzendkosten gebaseerd op het totaal gewicht

Een populaire optie is om de verzendkosten te baseren op het totale gewicht van een bestelling. Met de verzendklassen gaat dit fout zodra er meerdere producten worden geselecteerd.

Gelukkig zijn er diverse plugins waarmee je kunt zorgen dat de verzendkosten worden gebaseerd op het gewicht van de bestelling. Mocht je de plugin Table Rate Shipping al hebben, dan kan ik zeker aanbevelen om deze hiervoor te gebruiken.

Mocht je deze plugin niet hebben, dan raad ik de plugin WooCommerce Weight Based Shipping aan. Hieronder gaat de uitleg ook over deze plugin.

Zodra je de plugin activeert krijg je bij WooCommerce -> Instellingen -> Verzendmethoden een nieuwe optie, namelijk “Weight Based Shipping”. Op deze pagina kun je aangeven hoeveel verzendkosten je wilt rekenen voor een gewicht.

WooCommerce verzendkosten gebaseerd op totaal gewicht

Je kunt zoveel verzendregels toevoegen als je wilt, aangeven voor welke locatie(s) het geldig is, voor welk gewicht bereik het geldig is en wat de kosten zijn.

Wanneer je eenmaal alles naar wens hebt ingesteld, vraag je je misschien af op wat voor manier de kosten nu naar boven komen tijdens het afrekenen. Hiervoor moet je naar de verzendzones gaan en bij verzendmethoden kiezen voor “Weight Based Shipping”.

Uiteraard moet je verder wel het gewicht invoeren bij de producten die je hebt.

Gewicht per product invoeren in WooCommerce

Je doet dit door het product te bewerken en naar de productgegevens box te gaan en dan op het tabblad “Verzendmethoden” te klikken. Je krijgt dan zoals je hierboven ziet de optie om het gewicht in kg in te voeren.

Laatste woorden over de verzendkosten in WooCommerce

Deze handleiding heeft je ontzettend veel informatie gegeven over het instellen van de verzendkosten voor jouw WooCommerce webshop.

Geen enkele webshop is hetzelfde en daarom heb ik deze handleiding zo uitgebreid mogelijk gemaakt. Het gaat van de standaard opties van WooCommerce tot en met het toevoegen van de verzendkosten aan de hand van het totale gewicht van de producten in een bestelling.

Ik hoop dat de manier voorbij is gekomen hoe jij de verzendkosten van jouw webshop wilt instellen. Is dit niet het geval of heb je ergens nog vragen over? Laat het gerust weten in de reacties hieronder. Ik ben hier om te helpen.

 1. Hoi Maikel,

  Ik wil geen pakketjes sturen naar de waddeneilanden, kan ik dit ook aangeven bij de verzendopties? Dus als ze de postcode invoeren dat het dan niet mogelijk is te verzenden of kan ik dat beter ergens anders invullen.

 2. Waardevol artikel, dankje! Ik heb je snippet code gebruikt en het werkt!

  Ik zit nog met één ding dat ik niet opgelost krijg:

  >> Voor een aantal producten wil ik instellen dat deze enkel afgehaald kunnen worden of gratis geleverd worden binnen een straal van 10 km. Hoe stel ik dit in? Heb geprobeerd in verzendklassen, maar dit gaf geen resultaat..

  Alvast dank!

 3. Hallo Maikel,

  Bedankt voor het Artikel,

  Ik heb een vraag. Ik ben bezig met een webshop waarop je producten op basis van gewicht kan bestellen. Het gaat om wol. Van 1 soort wol kan ik 200, 250, 300 etc gram bestellen.

  Het gewicht wat ik invul bij producten is dus 1 gram (omdat je per 1 gram kan opplussen). Echter wordt de wol opgewonden op een “cone” / kartonnetje. Deze weegt 40 gram. Ik kom er niet uit hoe ik deze kan toevoegen als shipping weight. Ik kan namelijk niet 40 gram per product toevoegen, omdat hij iedere gram ziet als “product”. Maar eigenlijk moet dus wel per wolsoort / per eigenlijk product, 40 gram aan het gewicht worden toegevoegd…

  Heb jij enig idee of en hoe ik dit voor elkaar kan krijgen? Of met deze plugin óf met een andere plugin die je wellicht kent.

  Ik hoor heel graag van je,

  Wendy

  • Hoi Wendy, ik heb wel een plug-in die eenmalig fixed prijs kan toevoegen. Dan ben je er ook, toch? Product addon voor WP actpro (eenmalig 19,-)

 4. Hoi Maikel,
  Wat een goed artikel! Dankjewel voor het uiteen zetten.
  Je schrijft:
  ‘Met verzendklassen lijkt het een goed idee om verzendklassen gebaseerd op gewicht te maken, want dit brengt verschillende kosten met zich mee en op een gegeven moment wil je bijvoorbeeld van brievenbuspost een pakket maken. Afzonderlijke producten die verzonden worden via brievenbuspost of pakketpost gaan goed.

  Meerdere producten met de brievenbuspost verzendklassen schakelen echter niet door naar een pakket, terwijl je dit op een gegeven moment wel wilt. Het gewicht wordt niet bij elkaar opgeteld.’

  Hoe zou jij dit oplossen? Ik wil boeken verzenden. 1 boek is brievenbuspakket, 2 of meer is post-pakket met andere verzendkosten.
  Ik kijk uit naar je reactie!
  Groeten,
  Sander

 5. Hi,

  Bedankt voor je uitgebreide uitleg. Weet je of er ook een mogelijkheid is om bepaalde producten uit te sluiten van transport naar een ander land. Wij leveren ook aan Belgie maar willen bepaalde producten alleen in Nederland leveren.

  Alvast bedankt

 6. Hi!

  Bedankt voor de uitgebreide uitleg!

  Ik heb een vraag over de postcodes, Is er ergens in te stellen dat bij de checkout geen foutmelding wordt gegeven als de postcode niet goed is ingevoerd?

  Ik werk met een locatie picker waar soms geen letters worden weergegeven bij de postcode. Als mensen voor een bestelling toevallig in een park of op een boot zitten.

  Zou er dus een mogelijkheid zijn dat woocoomerce de postcode zonder letters goedkeurt? Bij. Vondelpark 1075 Amsterdam.

 7. Fantastische gids dit: topwerk!
  Zelf heb ik ‘WC Hide Shipping Methods’ gebruikt om de transportkosten te verbergen als ‘free shipping’ actief is. Hiermee moest ik niet aan de codes komen en dit voelde veiliger voor iemand die niet thuis is in het coderen.

  Wat ik niet terug vind in uw handleiding is mijn volgend probleem:
  Naast producten die perfect via postpakketjes verzonden kunnen worden, verkoop ik ook meubelen.
  Graag zou ik kunnen instellen dat deze enkel afgehaald kunnen worden. Is dit mogelijk?
  Via ‘verzendklassen’ kan ik wel voor producten een hoger verzendingsbedrag instellen, maar niet instellen dat deze enkel afgehaald kunnen worden(?).

  Alvast bedankt voor de hulp!

 8. Hi Maikel,
  Een super interessante uit allemaal. Alleen duizelt het nog een beetje. Behalve de plugin voor de gratis verzending, heb ik nog geen plugins hierboven genoemd geïnstalleerd. Eigelijk wil ik eerst weten of mijn basis goed is. Ik gebruik de plugin van PostNL en kosten gebaseerd op de postNL tarieven voor binnen een buitenland. Nu heb ik een zone Nederland gemaakt en een zone EUR1 met daarin de landen die PostNL aangeeft. Is die opzet goed of moet ik volstaan met een zone bv EUR1 waar nederland ook in zit.

  • Je hoeft ook niet allerlei plugins te installeren als dit niet nodig is, dus wat dat betreft doe je het goed. De PostNL plugin gebruik ik verder nooit, dus ik weet niet precies hoe dat helemaal zit met de zones. Het principe is echter simpel. Wanneer je een Nederlandse zone hebt, dan wil je Nederlandse tarieven. Wanneer de EUR1 zone de juiste tarieven aangeeft zit je goed.

   • He Maikel,
    bedankt voor je reactie Met Nederland als aparte zone werkt het goed, de Klasse is een PostNL pakket op het product, afhalen en tijdstip worden allemaal vermeld. Maar nu ga ik hetzelfde pakketje naar Hamburg sturen, De fout opsporingsmethode zone, switched naar zone EUR1 waar Duitsland in zit, alle kosten in die klasse ingevuld conform postaal tarieven EUR1, maar verder geen verzendkosten. De klasse voor duitsland is PostNL pakket EUR1. Als ik die klasse op het product invoer geeft hij wel de verzendkosten Duitsland weer maar, dan weer niet van Nederland. Ik kan me voorstellen dat allerlei shippers als DHL,GLS etc. allemaal hun eigen tarieven hebben. Het leek mii handig om bij 1 shipper te blijven, omdat ik toch al een account had bij Postnl koos ik hier voor. Het is voor de eerste keer dat ik een webshop aan het opzetten ben, kleine shop met nog maar weinig artikelen en diensten. Ik stuur je apart een mail om dit voor mij te realiseren. Graag je advies.

 9. Maikel,
  Bedankt voor je artikel.
  Omdat ik een aantal producten heb die afwijkende verzendkosten hebben, heb ik een aparte verzendklasse hiervoor aangemaakt. Bij de “Vast Tarief” instellingen heb ik het bedrag van die afwijkende verzendkosten ingevoerd.
  Bij de betreffende producten heb ik de aparte verzendklasse ingesteld bij de Verzendklasse. Het betreffen variabele producten.
  Als ik 1 stuks van het product in de winkelmand doe worden de verzendkosten juist berekend. Als ik echter meer dan 1 stuks in de winkelmand doe wijzigt de Verzending in “Gratis verzending”. Heb jij enig idee hoe dit kan komen?
  Groet Ferry

 10. Hoi,

  bedankt voor deze uitgebreide en handige uitleg over de verzendkosten. Wat ik echt toch nog zou willen weten is of het ook mogelijk is om voor een product in te stellen dat het tot en met 6 stuks een brievenbuspakketje is en vanaf 7 stuks een gewoon pakket wat hogere kosten heeft?

  ik zie je reactie met belangstelling tegemoet,

  vriendelijke groet,

  Tim Both

  • Als ik het goed begrijp wil je het voor een specifiek product doen. Standaard is dit niet echt mogelijk. Je kunt wel een aparte verzendklasse maken, deze koppelen aan het product en hier aangeven met een som als 3,95*6 dat het bijvoorbeeld per 6 €3,95 kost en bij 7 dus het dubbelen.

   Met een plugin als WooCommerce Table Rate heb je meer mogelijkheden en is het eenvoudiger in te stellen.

 11. Hi Maikel,

  Het instellen voor gratis verzending voor specifieke postcodes is gelukt en ik heb de code in functions.php geplakt, om dan andere opties te verbergen en alleen gratis verzending en afhalen te laten zien, alleen ik krijg dan nog steeds ”Vast tarief: €3,95” te zien en die moet juist weg, als men gratis verzending of afhalen kan kiezen, ook met de specifieke postcodes.

  Website is https://moedervos.nl/

 12. Hoi Maikel,
  Ik wil voor een regio gratis bezorgen instellen, namelijk alle postcodes met de cijfers 1790 tot en met 1797. Dit had ik in Woocommerce nu ingevoerd als 1790…1797, alleen blijkt bij een bestelling met een postcode in 1797 dat er toch verzendkosten zijn gerekend. Ik zag hier de suggestie een sterretje achter de cijfers te gebruiken, nu heb ik 1790…1797* staan, maar als ik een postcode met die cijfers, met letters invul bij het afrekenen komen er nog steeds verzendkosten te staan.
  Hoe kan ik invoeren dat alle postcodes van 1797 meegenomen worden?
  Of kan ik 1790-1798 invoeren (1798 is Amsterdam, dus wil niet het risico dat heel die stad gratis is 😉 )

  • Ik weet niet of een wildcard (*) werkt bij meerdere codes zoals 1790…1797, dat heb ik nooit getest. Aangezien het niet veel postcodenummer zijn zou ik gaan voor de volgende oplossing:

   1790*
   1791*
   1792*
   Etc.

   Een postcode per regel met een * erachter, zodat het niet uitmaakt welke cijfers er ingevoerd worden.

 13. Hoi Maikel,

  Ook wij willen de optie dat klanten kunnen kiezen met verzendkosten uitzetten alleen dan precies andersom.
  We maken geboortekaarjes en de proefkaarten bieden we tegen een vaste prijs aan inclusief verzendkosten.

  Mensen kunnen ook enveloppen bestellen, die zouden met een vast tarief voor een pakket ingesteld moeten worden, nu krijgen klanten dus de optie om gratis te laten verzenden….

  Is hier ook iets voor te bedenken?

  Groet,
  Stefan.

    • Hoi Maikel,

     Ik krijg het niet voor elkaar…..
     Ik heb nu ingesteld dat de categorie “niet gelijk” mag zijn aan enveloppen voor gratis verzending maar in de winkelmand blijft de optie staan dat klanten zelf kunnen kiezen voor gratis verzending.

     Ik heb alle andere opties ook geprobeerd maar het blijft zo staan, blijft raar dat je dit niet standaard in kan stellen bij woocommerce.

     Is er iets anders wat ik kan doen of doe ik het verkeerd?

     Hoor je graag weer.

     Groet,
     Stefan.

 14. Hoi Maikel,

  Bij mij werkt het implementeren van de code over het verbergen van de verzendkosten niet bij gratis verzending. Ik heb een Snippet aangemaakt en de code daarin geplaatst. Daarna geactiveerd maar helaas verandert er niks. Heb je een idee wat ik fout doe?

  • Nee, vanaf hier kan ik niet zien wat er fout is gegaan. De code is echter nog wel actueel, dus het hoort te werken. Wanneer je al iets in je winkelmandje had, kun je wel proberen om deze even helemaal leeg te maken en opnieuw iets toe te voegen. Soms lijkt het niet te werken door de cache, terwijl het wel degelijk werkt.

 15. Hoi Maikel, bedankt voor je artikel. Heel duidelijk en verhelderend : )
  De weight based shipping plugin is een hele goede uitkomst voor mijn shop.
  Het gewicht gaat alleen wel in kilo’s
  en niet in grammen. Geen probleem maar op de product pagina staat nu bij ‘additional information’ het gewicht te zien.Een cd van 100 kilo haha. Hoe kun je deze info het beste verbergen?
  Alvast hartelijk bedankt.

  • Je kunt eenvoudig grammen aangeven door bijvoorbeeld 0.1kg te gebruiken.

   Mocht je echter geen zin hebben om dit aan te passen bij je producten, kun je deze code gebruiken in het functions.php-bestand van je child theme of via een plugin als Code Snippets
   /**
   * Hides the product's weight and dimension on the single product page.
   */

   add_filter( 'wc_product_enable_dimensions_display', '__return_false' );

 16. Wauw! Dankjewel voor deze uitleg!
  Ik ben totaal geen technisch wonder, maar heb veel dingen dankzij deze blog weten uit te vogelen. Zelfs het stukje code toevoegen wat betreft de gratis verzending.

 17. Hoi! Ik hoop dat mijn reactie niet ondersneeuwt in het aantal reacties dat je al gehad hebt! Ben geinspireerd door jouw artikel en video en wilde dit meteen instellen, alleen ontbreekt de tab Verzending bij mij in Woocommerce. Hoop dat jij meer weet en of ik het nog op een andere manier tevoorschijn kan halen?

  Groetjes,
  Karishma

 18. Hi Maikel,

  Ik ben bezig met een shop die alleen naar bepaalde postcodes verzend, met verschillende tarieven. Dat is gelukt, maar als er een bestelling wordt gedaan met een postcode die buiten het gebied valt, dan kan ik niet bestellen, maar zie ik deze melding. kan ik deze zin aanpassen? “Er is geen verzendmethode gekozen. Controleer je adres nogmaals of neem contact op als je hulp nodig hebt.” Ben benieuwd of dat kan.

 19. Beste Maikel,
  Bedankt voor alle informatie. Ik heb in mijn webshop brievenbuspost, pakketten, maar ook post die ik met postzegels verstuur.
  Nu begrijp ik dat er op postzegels geen btw zitten en je deze btw dus ook niet mag doorberekenen. Is er een mogelijkheid om de btw daarvoor uit te zetten? Ik zie alleen dat je of alles aan kan zetten of alles uit… volgens mij ook als je deze als aparte verzendklasse invoert. Of zie ik dan iets over het hoofd?
  Alvast bedankt voor je reactie,
  Fijne dag, Agnes

  • Je kunt niet per onderdeel de btw uitschakelen. Je moet echter wel btw rekenen over postzegels, aangezien je het als product/dienst verkoopt. Ik ben geen financieel adviseur, maar ik zou het toch even navragen, want ik ben er vrijwel zeker van (heb aardig wat shops gebouwd) en dit nog nooit eerder gehoord ook.

 20. Super fijn die handleidingen! Ben al een heel eind op weg maar heb nog twee vragen:
  – ik zou graag flat rate (voor pakketten) en weight based shipping (voor alles dat als brief per post verzonden kan worden) naast elkaar gebruiken, kan dat?
  – hoe kan ik het formaat van een product ook meenemen? Zo hebben we bijvoorbeeld een kalender te koop die qua gewicht met de post zou kunnen maar deze valt buiten het brievenbusformaat en moet dus als pakket verzonden worden.

 21. Beste Maikel,

  Bedankt voor je erg heldere artikel. Alleen ben ik al een tijdje opzoek hoe ik via Woocommerce de verzendmethoden op de juiste manier kan instellen. Ik heb verschillende producten in mijn webshop die vooral gebaseerd zijn op afmetingen. Nu wil ik voor verschillende artikelen brievenbuspakketten instellen. Maar als iemand 15 keer een brievenbuspakket besteld dat dit automatisch overgaat naar een bezorgpakket. Zou je mijn kunnen uitleggen hoe ik dit het beste kan doen?

  Grtz,
  Joppe

  • Verzendkosten baseren op het aantal items kan op meerdere manieren. Je kunt een rekensom invoeren in WooCommerce, alleen dan gaat het echt per item en stijgt de prijs. Bijvoorbeeld 2 + ( 1 * [qty] ). Dan is 2 het basistarief en per item wordt het 1 euro meer.

   Een andere optie is een plugin als Table rate shipping (staat ook in het artikel). Dan kan je aangeven dat 1 tot x items een prijs krijgt, 10 tot x items en ga zo maar door. Volgens mij heb je hier wel de betaalde versie voor nodig.

 22. Mooi verhaal, nu heb ik nog een vraag aangezien ik het niet helemaal snap. We zien bij een bestelling dat de tax alleen btw bevat van de producten. Echter de verzenkosten moeten ook met btw berekent worden. Echter komt hier geen btw van bij.
  We hebben wel bij woocommerce –> Instellingen –> verzendmethodes ingesteld dat de BTW status Belastbaar is. De kosten zijn leeg, wellicht komt het hierdoor. Echter hebben wij juist verschillende verzendklasses aangemaakt waardoor we verwachten dat daar voor elk tarief de btw wordt bijgeteld bij de tax, maar dit is helaas niet zo. Heb je enig idee? Groetjes Ronald

  • Je moet bij belastingen een vinkje zetten bij het btw-tarief dat je wilt hanteren voor de verzendmethoden. Verzendklassen horen net als de methode zelf ook gewoon btw mee te pakken, dus dat maakt niet uit.

 23. Hoi Maikel, Dank je wel alvast voor de uitgebreide uitleg.

  Vraagje: om het verkoopbedrag te stimuleren voor gratis verzending ben ik op zoek naar een plugin/oplossing waarbij er een opmerking of pop-up wordt getoond:
  nog … euro besteden voor gratis verzending.
  Heb jij een idee ?
  Dank je wel alvast.

  Groet Roger

 24. Toffe uitleg!

  Ik ben al een tijdje opzoek hoe ik het beste de verzendmethoden kan instellen. Ik heb echter nog 1 vraag: ik heb veel kleine producten die allemaal als brievenbuspost verzonden kunnen worden. Maar als iemand er 20 zou bestellen wordt het een pakket. Wat is het handigst om te doen? Ik heb namelijk veel verschillende producten van alle afmetingen en gewichten.

  Ik hoor graag iets!

  • Wat het handigst zou kunnen werken voor jouw webshop zal je zelf het beste kunnen bepalen. Je hebt alle mogelijkheden, je kunt ook de verzendkosten aanpassen aan de hand van het aantal producten, dat je daar een grens trekt.

   • Hoi Maikel,

    Ik heb nog een vraag.

    Als ik producten verzend naar België zijn er verschillende verzendopties:
    – 0-100 gr voor 4,65
    -100-350 gr voor 7,75
    – 350gr en meer voor 9,00

    Nou heb ik keurig per product het gewicht in gevuld en werkt het weight based shipping perfect.
    Het enige probleem is dat ik zit met het gewicht van het verpakkingsmateriaal.

    Als mensen nu 2 producten bij mij aanschaffen kom ik rond de 70gr uit (excl. gewicht verpakkingsmateriaal). Zij krijgen dus automatisch vanuit Woocommerce te zien dat zij 4,65 moeten betalen.

    Echter als ik de producten verpak kom ik op een totaalgewicht van boven de 100gr, wat de verzendkosten verhoogd naar 7,75.

    Is er een mogelijkheid om dit recht te zetten?
    (Dat woocommerce rekening houdt met het gewicht van het verpakkingsmateriaal).

    Hoor graag van je.

    Mvg Janine

 25. Op mijn site geef ik vanaf €75 een gratis verzending. Probleem is dat als men een opleiding neemt en daarnaast nog iets kleins van €1. Dat ze dan boven die waarde komen en ik dat klein product moet opsturen en dus veel geld kwijt ben. Hoe kan ik die workshops en opleidingen die gekocht worden uitsluiten van die telling voor een gratis verzending?

 26. Bedankt voor de uitleg. Echter kom ik er niet uit. Ik heb een variabel product. Hierbij lukt het mij niet om de verzendkosten in te voeren. Ik wil gebruik maken van een vast tarief. Bij een simpel product komt het wel tervoorrschijn. Maar bij een variabel product zijn de verzend kosten niet te zien en worden deze ook niet verrekend in het winkelmandje.
  Alvast bedankt

   • Beste Maikel,
    Bedankt voor de tip. Het was inderdaad een virtueel product. Ik heb deze uitgevinkt en nu werkt naar wens!
    bedankt!

 27. Hoi,
  Super gaaf site en overzichtelijke uitleg.
  Ik heb een vraagje:
  kan je een kortingscode toewijzen aan een bepaalde postcodes? b.v. van 1161 – 1191
  Dat alleen deze postcodes korting krijgen met een code?

  Alvast bedankt
  Leo

 28. Goedemorgen,

  Bedankt voor de duidelijke guide! Ik heb echter nog twee vragen waar ik zelf maar niet uitkom.

  1. Aangezien ik een deel van mijn assortiment verkoop op basis van dropshipment kan men deze producten niet bij ons komen afhalen. Kan ik de optie ‘afhalen’ uitschakelen voor enkel deze producten, maar aan laten staan voor de rest van mijn assortiment?

  2. Ik lever onder andere zakken houtskool van 15kg per stuk. Aangezien dit vanaf 6 zakken al richting een palletlevering gaat wil ik vanaf 6 zakken verzendkosten rekenen. Ik heb hier een plugin voor geprobeerd waarbij ik dit op basis van gewichten heb proberen in te stellen, maar hij rekende de gewichten niet bij elkaar op. Hoe kan ik dit voor elkaar krijgen?

  Mvg, Duncan

 29. Hallo Maikel,

  Dank voor je heldere tutorials; jouw tips hebben me al vaak op weg geholpen!
  Ik heb nu echter een probleem waar ik niet uitkom: ik heb voor een klant netjes de verzendklassen ingevuld (3 verschillende prijzen voor brievenbuspakketjes, gewone pakketjes en een catering (bezorg) product). Als ik één product bestel gaat het helemaal goed, maar bestel ik er meerdere (met verschillende verzendklassen) dan kan ik zelf kiezen wat de verzendkosten worden. Terwijl ik heb ingesteld ‘Reken verzendkosten voor de duurste verzendklasse’. Weet jij hoe dat komt?

  Vr groeten
  Jorien

 30. In mijn webshop ga ik nu brievenbus pakketjes verkopen naast mijn gewone assortiment wat met pakketpost gaat.
  Ik wil dat klanten voor elk brievenbus pakketje 3,95 verzendkosten betalen.
  Kiezen ze voor afhalen of Local bezorgen dan moeten er geen verzendkosten berekend worden.

  Ook moeten deze pakketjes in de winkelwagen niet bij het totaal bedrag opgeteld worden voor gratis verzending van het reguliere assortiment.

 31. Beste Maikel,

  Ik heb een shop voor vintage spulletjes, als ik iets verkoop met verzendklasse 0-5 kg kost dat 6,95
  Als ik iets verkoop met verzendklasse 5-10 kg kost dat 8,95 en in geval van aankoop beide artikelen pakt ie de duurste, allemaal goed! Wat nu als iemand een stoel (erbij) koopt bij ons die niet in deze verzendklassen valt maar die ik op nacalculatie wil laten betalen, hoe stel ik dat in, en ook wanneer er een stoel bijgekocht wordt dat de overige verzendkosten dan verdwijnen en men niet de keus heeft voor 8,95 aan te vinken

  Heel graag je reactie

 32. Beste Maikel,
  Bedankt voor bovenstaande informatie. Toch heb ik nog een vraag. Op onze webshop hebben we verschillende items die we naar verschillende landen kunnen versturen.
  Bijvoorbeeld product A kost 3,- en de verzendkosten voor NL = € 5, Amerika € 10,- etc. Dit kan ik goed instellen, maar sommige producten hebben hogere verzendkosten. Dit probeer ik met de verzendklassen op te lossen (dus op gewicht), maar waar kan ik dan het verschil in geld toevoegen? Dus product B moet verzonden worden voor € 6 voor NL en € 12 naar Amerika.
  Ik heb bij het product wel de verzendklasse ingevuld, maar kan nergens zien waar ik het verschil in bedrag moet plaatsen. Bedankt!

 33. Hoi! Dank voor je tips! Kun je ook een code laten zien, die ik kan gebruiken, wanneer ik een vast tarief, als ‘brievenbuspost’ heb aangemaakt, naast het normale vaste tarief (pakketpost)? Ik heb de snippet al werkende, om als verzending gratis is (boven bepaald bedrag), het vast tarief verborgen is, en de pickup point optie wel blijft staan. Hoe haal ik ‘vast tarief’ en ‘pickup point’ uit de opties en laat ik ‘brievenbuspost’ alleen staan, wanneer van gratis verzenden geen sprake is? Ik hoor het heel graag van je, ik krijg deze puzzle niet opgelost 😉 Alvast dank! Groetjes, Hanneke

 34. Wat een fijne informatie! Heel erg bedankt!

  Nu ben ik er best ver mee gekomen en heb nog 2 vragen voor je:

  1. Ik hanteer voor product X brievenbuspakket kosten bij aanschaf van 1. Maar wanneer hier bijvoorbeeld 2 van worden aangeschaft zou dit pakketpost moeten worden. Hoe kan ik dit het beste instellen?

  2. Is het ook mogelijk dat er bij een combinatiebestelling (dus bijv. spullen die normaal met brievenbuspakket gaan en spullen die pakketpost zijn) dat je maar 2 opties te zien krijgt: pakketpost & afhalen of brievenbuspakket & afhalen

  Alvast bedankt!

  • 1. Ik weet niet hoe al je producten zijn en of het gelijk is. Anders zou je bijvoorbeeld het op gewicht kunnen baseren. Een andere optie om verzendkosten in te stellen gebaseerd op het aantal. Hier heb je wel plugins voor nodig. Bijvoorbeeld met WooCommerce Weight Based Shipping of volgens mij kun je het baseren op het aantal met Flat Rate Shipping Plugin. Beide zijn te vinden als je zoekt via Plugins -> Nieuwe plugin.

   2. Dit los je op met bovenstaande.

 35. Op dit moment heb ik voor 1 product, gratis verzending ingesteld maar nu is het zo dat, dat alleen in Nederland zo is. Als ik een bestelling vanuit Belgie binnenkrijg, dan komen er gewoon weer verzendkosten bovenop. Hoe kan ik deze ook voor Belgie uitzetten?

  Alvast bedankt!

 36. Hoi Maikel, ik het een verzendzone Rest van Europa met daarin een tiental landen. Van al deze landen geeft WC bij 3 landen geen verzendkosten weer tijdens Checkout, al de andere landen in deze zone dus wel. Het zijn de landen die onderverdeeld kunnen worden in verschillende gebieden, Hongarije, Ierland, Italie en Spanje die mij problemen geven… Heb jij een idee waar ik moet zoeken.

 37. Hoi Maikel,

  Ik krijg de verzendkosten niet mee naar de afrekening. Ik zie de verzendkosten wel staan in de Checkout maar als ik een stap verder ga zie ik het volledige bedrag, inclusief verzendkosten, niet bij de daadwerkelijke betaling staan. Weet jij hoe dat kan?

  Dank voor je hulp en een Mooie Zondag.

  Groets,
  Joost

 38. Hi Maikel,
  Dankjewel voor de uitgebreide toelichting! In mijn webshop heb ik verschillende producten, sommige kunnen via een brievenbus pakketje worden verzonden en andere producten moeten altijd via de reguliere pakketpost. Kan ik bij specifieke producten alleen de optie voor verzenden via brievenbuspakket laten zien en deze mogelijkheid niet aanbieden bij producten die groter zijn? Groeten Ed

  • Het is maar net hoe je het instelt of kunt instellen. Wanneer het bijvoorbeeld op gewicht gaat kun je overal de gewichten instellen. Zelfs als het niet om gewicht gaat zou je dit kunnen overwegen.

   Ook zijn er plugins waardoor je per categorie verzendkosten kunt instellen, wat wellicht van toepassing kan zijn.

   Een weer een andere optie is om een standaard verzendtarief te gebruiken en bij specifieke producten dat je zelf een andere verzendtarief hanteert. Dit kan met een plugin als per product shipping.

 39. Hoi Maikel,

  allereerst, je hebt een top website moet hele goede content! Leer er veel van.

  Ik had een vraag over shippingzone. Ik wil instellen dat ik bij bepaalde postcode gratis verzending heb. Nu stel ik bijv in dat ik op postcode 1111 gratis wil verzenden. Nu voert de klant bij postcode 1111 AB in. Dan pakt hij de gratis verzending niet. Maar als ik alleen 1111 invul wel. Hoe zorg ik ervoor dat woocommerce alle 2 de letters achter de postcode meepakt? Of moet je dan alle mogelijke combinaties invoeren per regel?

  Alvast bedankt!

 40. Beste Maikel,

  Dank voor je uitgebreide informatie. Een heel bruikbare bron.

  Hoewel uitgebreid geprobeerd, lukt het me niet om de volgorde van verzendmethoden juist in te stellen.

  De shop biedt een mogelijkheid om af te halen. Deze methode wil ik als laatste in het rijtje en niet default geselecteerd hebben. Toch is dat het geval.

  In de plugin heb ik de verzendmethoden op de juiste volgorde staan (en opgeslagen) maar in de shop blijft de afhaaloptie bovenaan (en aangevinkt) staan.

  Enige idee?

  • Ik weet niet welke plugin je gebruikt? Maar wanneer de verkeerde optie aangevinkt staat, kan het heel goed zijn dat WooCommerce dit onthouden heeft. Je kunt dit het best uitgelogd en in een privévenster van je browser testen. Indien het dan nog steeds verkeerd staat is het verder kijken.

   • Beste Maikel,
    Dankjewel.
    Het probleem doet zich ook voor in een privévenster. Behalve de standaard plugin gebruik ik WooCommerce Weight Based Shipping

   • Als alternatief zou je dan ook bij Weight Based Shipping een afhaaloptie kunnen creëren en deze onderaan zetten. Dit is het eenvoudigst om het op te lossen, aangezien het andere eigenlijk al zou horen te werken.

 41. Hi mijn webshop is voor internationale verzending.
  En de producten die verzonden moeten worden hebben verschillende formaten van brievenbusdoosje tot grote kokers tot pakketdozen. Welke van jouw genoemde plugins is het handigst om te gebruiken?
  Daarnaast wil ik 1 product met gratis verzending aanbieden. Werkt de code op productniveau?
  Is bovenstaande ook te realiseren met bijv. Een postnl api key of moet dat altijd in combinatie met jouw plugin suggestie.

  Groet Maarten

 42. Hi! Bedankt voor de uitleg. Echt heel fijn.

  Ik wil graag de verzendkosten van 6,95 verbergen als er besteld wordt boven de 75 euro. Ik heb de plugin code snippers gedownload, een nieuwe code hieraan toegevoegd en het stukje code wat je hierboven beschrijft toegevoegd:

  function my_hide_shipping_when_free_is_available( $rates ) {
  $free = array();
  foreach ( $rates as $rate_id => $rate ) {
  if ( ‘free_shipping’ === $rate->method_id ) {
  $free[ $rate_id ] = $rate;
  break;
  }
  }
  return ! empty( $free ) ? $free : $rates;
  }
  add_filter( ‘woocommerce_package_rates’, ‘my_hide_shipping_when_free_is_available’, 100 );

  Echter, er gebeurt niks als ik mijn winkelmand (met items boven de 75 euro) check.

  Is het niet de bedoeling dat ik een nieuwe code aanmaak?

  Alvast bedankt voor je hulp!

 43. Ik heb jouw stappen gevolgd om de juiste prijs voor verzendkosten en btw te tonen:
  – Verzendkosten ex btw ingevoerd 3,95 -> 3,62 (9%)
  – Bij Belasting – Standaardtarieven vinkje gezet bij “verzendmethoden”

  Echter wordt er nu bij een bedrag van 25,- aan boeken het volgende getoond in de winkelwagen:
  Subtotaal: 25,00
  Verzending: 3,62 -> (ipv 3,95 wat de verzendkosten inc btw zijn)
  Totaal: 28,62 (Inclusief 2,06 belasting)
  Hier kloppen twee dingen niet:
  1: totaalbedrag:
  Het inclusief btw bedrag voor verzenden is 3,95 + 25,- aan boeken = 28,95
  2: Het btw bedrag is 2,06. Maar dat is alleen het btw bedrag over de boeken, niet over de boeken + verzendkosten.
  Wat er eigenlijk zou moeten staan volgens mij:
  Subtotaal: 25,00
  Verzendkosten: 3,95
  Totaal: 28,95 (inclusief 2,39 btw)
  Dat is dus 2,06 btw over de boeken + 0,33 btw over de verzendkosten

  Heb ik ergens toch een instelling over het hoofd gezien?

 44. De codes invoeren werkt met de plugin. De optie afhalen word echter alleen getoond icm met verzendkosten. Bij gratis verzending verdwijnt afhalen weer, ondanks de beide codes. Kan er iets anders verkeerd ingesteld staan?

 45. Beste,

  Is het mogelijk om alleen in 4 steden te bezorgen door middel van alleen die postcodes in te vullen?
  Ik weet dat ik alle postcodes handmatig kan invullen maar helaas zijn dat meer dan 1000 combinaties?

  Wie weet of je bijvoorbeeld op stad kan verzenden, zodat ik maar 4 steden invul?

  Hoor het graag.

  • Je hoeft niet alle 1000 postcodes handmatig in te stellen. Je kunt het bijvoorbeeld al aangeven als 34*. Dan worden alle 34 combinatie gepakt. Er is ongetwijfeld wel een betaalde plugin beschikbaar die zoiets kan dat je alleen een plaatsnaam hoeft op te zoeken. Wellicht even zoeken naar WooCommerce Shipping rates by city of iets.

 46. Bedankt voor het interessante artikel!
  Maar ik heb een leuke; bij ons krijg je vanaf een besteding van 60 euro gratis verzending. Wij werken overigens met Myparcel.

  Klanten kunnen dit thuis laten bezorgen of bij een afhaalpunt van Postnl laten bezorgen. Wij willen graag het bezorgen bij een afhaalpunt stimuleren. Dit doen we doordat de verzendkosten bij een bestelling onder de 60 euro goedkoper zijn als je het afhaalt bij een afhaalpunt.

  Maar de mensen die gratis verzending hebben omdat ze meer dan 60 euro besteden laten het thuis bezorgen; hoe kunnen we die stimuleren om het naar een afhaalpunt te laten sturen?

  – Is het mogelijk om gratis verzending bij een afhaalpunt van Postnl in te stellen i.c.m. met de grens van 60 euro en een ander tarief voor het thuisbezorgen?

  Groeten
  Frans

 47. Hi Maikel,
  goed artikel!
  In mijn webshop werk(t)en de verzendkosten en opties (afhalen/gratis verzending) tot vandaag altijd perfect. Maar nu worden ineens eur12 verzendkosten berkend bij de checkout. Ik heb alles gecontroleerd, cache geleegd, foutief opsporing ingeschakeld/weer uitgeschakeld….maar het blijft bij eur12. wat loopt er ineens mis?
  dank alvast!

 48. Hi Maikel,
  Duidelijk artikel, dank!
  Ik maak gebruik van de PostNL plugin.
  Afhalen is ook een optie maar dit is alleen maar zichtbaar bij controle & betaling. Aan het begin zie je alleen het beschikbare PostNL tijdvak of afhalen bij een PostNL punt. Zelfde geldt voor gratis verzending, als ik dat instel is het alleen te zien aan het einde. Is dit een bug of een instelling?

  • Ik ben niet bekend met Controle & Betaling. Zit dit zo in het thema verwerkt? Je kunt het echter altijd testen door postnl bijvoorbeeld uit te zetten en te kijken of de andere opties dan wel direct zichtbaar zijn. Dan weet je dat PostNL dit gedeelte overneemt.

 49. Hoi Maikel!
  DANK voor je super artikelen!
  Waar ik al de hele dag op aan het puzzelen ben;

  Ik heb een webshop met Brievenbuspost + Pakketpost.

  Maar waarom krijgt de shopper bij het afrekenen zelf de KEUZE tussen deze 2 verzendopties?

  Men kan nu dus voor de optie Brievenbuspost kiezen, terwijl hij een artikel wil kopen dat met pakketpost moet.

  Terwijl ik toch per product heb aangegeven dat het tot de Verzendklasse ‘brievenbuspost’ behoort.

  Weet jij wat er fout gaat?
  Hoor het graag, alvast dank! Suus

 50. Hi Maikel,

  Duidelijke uitleg! Mijn complimenten. Ik loop echter tegen een bug of verkeerde instelling aan. Voor producten in mijn webshop kan men kiezen uit:
  -ophalen op locatie
  -verzendkosten tot 100 euro is 7,-
  -verzendkosten vanaf 100,- is gratis.
  Ik heb de verzendkosten ingesteld met table rate.
  Als ik een bestelling invoer tot 100 euro kan ik wel kiezen tussen ophaken of verzendkosten. Ga ik over de 100,- dan vervalt de knop “ophalen van locatie”

  De tekst is visueel wel te zien maar ik kan niet meer wisselen tussen beide opties.

  Hoor graag van je
  Arjan

 51. Dank voor artikel! Ik heb eerder ingesteld dat mensen boven de 50 euro geen verzendkosten hoefden te betalen. Nu heb ik dit teruggedraaid en alleen nog de opties afhalen en vast tarief als verzendopties staan. echter als mensen boven de 50 euro bestellen hoeven ze geen verzendkosten te betalen. hoe kan dit?

 52. Hallo,

  Ik zou graag voor een aantal producten helemaal geen verzendkosten willen instellen. Is dit ook mogelijk?

 53. Goedemorgen,

  Had een vraag bij mij is verzenden boven de 50 euro gratis, en de klant heeft een kortings bon van 15%. Nu besteld de klant voor 57 euro en heeft dan gratis verzendkosten, maar dan vult hij de kortingsbon in en komt het bedrag onder de 50 euro maar dan blijven de verzendkosten gratis. Is het ook mogelijk dan als het met die kortingsbon onder de 50 euro komt de verzendkosten wel worden gerekend?

 54. Allereerst wil ik je bedanken voor al je uitgebreide uitleg. Helaas loop ik tegen twee dingetjes aan

  1. Bij het gebruik van de snippet voor gratis verzending Krijg ik de volgende foutmelding:
  Dit fragment is gedeactiveerd vanwege een error in regel 2:Cannot redeclare function my_hide_shipping_when_free_is_available.

  2. Ik wil verschillende verzendmethode gebruiken

  methode A. vast tarief waarvan ik postNL heb gemaakt met verzendklassen
  -brievenbus
  -pakket tot 10 kg
  -pakket zwaarder dan 10 kg

  Methode B. Gratis verzending

  Methode C. Bezorging door leverancier.

  Ik wil per product aangeven wat het wordt maar wanneer ik bij het product de verzendmethode aan klik komen alleen de verzendklassen van methode A Post NL naar voren. Methode B & methodes c komen niet in beeld

  Ik hoop het zo’n beetje duidelijk neer te hebben gezet

  • 1. Wellicht dat er iets fout is gekopieerd en geplakt. Hier werkt de code nog met de nieuwste versie van WooCommerce.
   2. Gratis verzending zal je ook niet kunnen selecteren, tenzij je een verzendklasse hebt. Ik weet niet hoe je bezorging door leverancier doet, maar ook dit zal alleen gekozen kunnen worden als het een verzendklasse is.

   Voor uitgebreidere opties met gratis verzenden kun je een plugin als Advanced free shipping gebruiken. De plugin is al een tijdje niet meer geupdatet, maar dit zal niet nodig zijn geweest. De pluginmaker is nog actief op het forum om ondersteuning te geven.

   • Verschillende methoden dus alleen zin wanneer het over verschillende zones gaat. Wat ik dus doen is vast tarief nemen met de kosten nul euro
    – brievenbus post met de bijbehorende prijs
    – pakketpost tot 10 kg met de bijbehorende prijs
    – pakketpost boven 10 kg Met de bijbehorende prijs
    -Bezorgen gratis door leverancier 0 euro.

    De code ga ik nog even goed nakijken! Bedankt

    • Hoe ik het ook plaats in code snippet
     of function.php
     de error blijft:
     Dit fragment is gedeactiveerd vanwege een error in regel 2:
     Cannot redeclare function my_hide_shipping_when_free_is_available.

     /** woo verzenden hide c10**/
     function my_hide_shipping_when_free_is_available( $rates ) {
     $free = array();
     foreach ( $rates as $rate_id => $rate ) {
     if ( ‘free_shipping’ === $rate->method_id ) {
     $free[ $rate_id ] = $rate;
     break;
     }
     }
     return ! empty( $free ) ? $free : $rates;
     }
     add_filter( ‘woocommerce_package_rates’, ‘my_hide_shipping_when_free_is_available’, 100 );

 55. Ik heb de codes via Snippets toegevoegd. Het leek even te werken met evengoed de Afhalen optie bij verzending boven een bepaald bedrag, maar helaas zie ik de optie nu niet meer. Wat kan er aan de hand zijn?

 56. Hoihoi,

  Ik heb de btw status van de verschillende verzendmethodes op “belastbaar” gezet. Ik voer de prijs in exclusief btw.

  Bij het afrekenen wordt de prijs exclusief getoond ipv inclusief btw.

  Enig idee hoe ik ervoor zorg dat de verzendkost inclusief btw wordt getoond aan de shopper? Die heeft geen boodschap aan prijzen exclusief, die wil gewoon weten wat ’t ‘m kost…

  Grtz

 57. Ik heb alles ingesteld maar doet het niet, ik kan geen verzendkosten zien in de winkelmand, ik weet niet hoe kan ik deze oplossen.
  help mij aub.

 58. Hoi Maikel,

  Momenteel maak ik gebruik van 2 vaste tarieven: brievenbuspost en pakketpost.
  Hoe kun je instellen dat een bestelling pakketpost wordt, wanneer klanten zoveel producten kopen dat het een pakketje moet worden?

  Gr Simone

   • Dank je wel!
    Ik loop echter tegen 1 ding aan.
    Ik verkoop kaarten en prints, waaronder ook A3 prints. De A3 prints vallen sowieso onder pakketpost vanwege het formaat. Maar vanwege het lichte gewicht wordt deze nu wel gerekend als brievenpost.

    Kan ik dit product ook uitsluiten van deze plugin? Of is er een manier om hier een vast bedrag aan te koppelen? Als ik een verzendklasse toevoeg met een vast bedrag, dan krijg ik namelijk in de winkelmand 2 tarieven te zien (het weight based shipping tarief + de verzendklasse), terwijl het mijn bedoeling is dat er maar 1 wordt weergeven (de juiste natuurlijk :).

 59. Hey Maikel,

  Bedankt voor het uitgebreide artikel. Ik zit echt nog met een probleem.

  Ik verkoop producten die deels met 9% en deels met 21% btw worden belast. Dit doe ik door twee producten met een eigen tarief in een composite product te stoppen. Alleen van de belastingdienst moet ik ook over de verzendkosten die verschillende tarieven rekenen in dezelfde verhouding. Dus bijvoorbeeld, 75% van het pakket heeft 9% btw en 25% van het pakket heeft 21% btw. Dan moet ik over 75% van de verzendkosten ook 9 procent btw rekenen en over die overige 25% moet ik 21% btw rekenen. Weet jij of hier een mogelijkheid of plugin voor is, dat woocommerce dit dus ook bij mijn verzendkosten zo uitrekent? Ik heb bij het composite product bij shipping fee ‘apply to each component’ aangeklikt. Maar alsnog doet hij uiteindelijk alleen 21% op het hele verzendbedrag.

  Alvast heel erg bedankt!

 60. ik heb een vraag

  ik heb metalen ringen in mijn webshop en meer producten.
  deal gesloten met koeriersdienst dat ze het mee nemen voor een aangepaste prijs ipv. pallet kosten.

  maar nu zit ik met het feit,
  klanten krijgen gratis verzenden bij €50

  maar de ringen wil er buiten houden dat ze wel een korting krijgen ipv €10 verzendkosten dat ze dan nog maar €3 betalen

  is dit mogelijk?

 61. Hoi Maikel,

  Vraagje.
  Ik Heb voor mijn meeste producten standaard verzendkosten van 65 en 45 euro. Dit is gebaseerd op locatie. Nu wil ik voor een aantal van mijn kleine producten verzendkosten hanteren van 15 euro. Weet jij hoe dit werkt ik kom er namelijk met Per Product Shipping niet uit.

  • Dit zou inderdaad met Per product shipping horen te werken. Wat gaat daarmee fout?
   Met verzendklassen zou volgens mij ook een mogelijkheid zijn. Kwestie van de producten aan de juiste verzendklassen koppelen.

 62. Bedankt voor de goede uitleg maar ik heb toch nog een vraag.
  Wij verkopen producten waarvoor per product verzendkosten ingesteld staan.
  Als een klant meerdere producten besteld krijgt hij alleen de hoogste kosten in de bestelling.
  Wij hebben ook producten die gratis verzonden worden, maar alleen als de totale orderwaarde hoger is dan 50 euro, daaronder moet een vast bedrag per order afgerekend worden.
  Hoe stel ik dit in?

  John

 63. Allereerst ontzettend bedankt voor alle duidelijke uitleg. Ik heb er al veel gebruik van gemaakt.
  Wat mij niet lukt is om de postnl plugin zichtbaar te krijgen zodat de klanten de datum/tijd kunnen kiezen. Ik zie wel gratis, afhalen en vast tarief maar volgens postnl moet er meer zichtbaar zijn om aan te klikken bij de winkelmand. Dit heb ik bij de instellingen van postnl in woocommerce wel ingevuld. (extra kosten voor avondbezorging etc.) maar er verschijnt niks van deze keuzes bij het afrekenen. Heb jij een tip waar de fout kan liggen? Alvast bedankt en ga vooral door met je fantastische uitleg!!

 64. Een klant van mij wil graag voor een bepaald boek de verzendkosten binnen Nederland gratis maken. En bij verzenden naar België of Duitsland wel de verzendkosten laten werken. En op alle andere producten in de webshop wel gewoon verzendkosten berekenen. Is dit mogelijk?Dat je dus gratis verzendkosten per product instelt en dan alleen gratis binnen Nederland.

 65. Hai Maikel,

  Bekijk vaak en dikwijls jouw tutorials over diverse WooCom. gerelateerde video’s. Bovenstaande artikel bezocht ik omdat ik op zoek ben naar een apart geval. Ben het iig geval na een paar uur zoeken niet tegenkomen op internet:

  Ik heb een webshop waarop zowel cadeaubonnen (te versturen via postzegel) als zware stoelen (alleen) af te halen zijn. Ik krijg het niet voor elkaar om bij de stoelen ALLEEN af te halen te tonen in de winkelwagen, en bij de cadeaubonnen de opties:
  – versturen à € 2,00
  – af te halen.

  Ik verstuur alleen in regio Bloemendaal. Ben jij dit wel eens zo tegengekomen? en zo ja: zou jij een oplossing weten? Keep up the good work! cheers!

  Groeten Lars

 66. Super deze uitleg!
  Ik heb alleen een probleem zodra er producten in de winkelmand liggen met zowel 9% als 21% btw. dan kloppen de verzendkosten niet meer.
  Ik reken binnen NL 5,- voor verzenden.
  Bij de verzendzones heb ik het bedrad ex 21% ingevuld, dus zodra er alleen 21% producten in de winkelmand zitten gaat het goed.
  Voor de boeken met 9%, heb ik een verzendklasse gemaakt waardoor er een extra bedrag bij het (ex btw) bedrag van verzenden wordt geteld zodat ik netjes op € 5,- kom.
  Maar zodra er zowel een 9% als een 21% product in de mand zit zou de verzendklasse eigenlijk moeten komen te vervallen, want dan geldt de btw van de 21%, maar dat gebeurt niet kortom de klant betaald nu meer verzendkosten. heb jij hier een oplossing voor?

  • Je kunt de verzendkosten dan beter op 0 hebben staan. Bij “Geen verzendklasse” kosten kun je dat het normale tarief plaatsen. Bij de verzendklasse voor 9% producten kun je de verzendkosten voor 9% invullen.

   • Dag Maikel,

    In mn zoektocht naar een fix voor het euvel van 2 btw tarieven kwam ik dit antwoord tegen. Kun je het iets toelichten? Ik zit dus ook met het probleem dat ik 2 klassen heb (21% en 9%) Zie: https://www.screencast.com/t/1KXsTPyg6 Zodra je van beide producten iets in je winkelmandje gooit pakt hij het hoogste bedrag (dat eigenlijk voor 9% is) en berekend daarover 21%.

    Hoop dat jij hierop een oplossing kent

    • Nee, ik heb hier geen oplossing voor. Is inderdaad ondertussen een bekend probleem. Bij de instellingen kun je nog wel voor elkaar krijgen dat er 9% btw is als je alleen 9% btw producten in je winkelmand hebt en hetzelfde voor 21%, maar zodra je beide in de winkelmand hebt valt het onder het hoogste tarief.

     • Thanks voor je reactie 🙂
      Ik vind inderdaad fora vol met dezelfde vraag. In github repo van Woocommerce ook duizend feature requests. Maar geen logische oplossing.

 67. Dag Maikel,

  bedankt voor je duidelijke uitleg!

  Ik heb een webshop waar ik best wel dure producten verkoop, daarom hanteer ik bestellingen boven de 100 euro gratis verzending. Het volgende:
  – Als een bestelling onder de 100 euro in de winkelwagen zit worden de volgende opties weergegeven Afhalen en Verzendinging kosten
  – wanneer ik een product boven de 100 euro in mijn winkelwagen zit wordt de verzending gratis zoals het moet alleen zie ik afhalen niet er tussen staan hoe kan ik dit oplossen?

  Alvast bedankt.

 68. Hi Maikel,
  Ik wil (met codering?) instellen dat als mensen het Verzonden willen hebben, ze voor méér dan €15 moeten bestellen en als ze dingen bestellen wat (total) minder waard is dat de bestelling dan niét geaccepteerd wordt.
  Dat WAS me gelukt (code in functions.php) MAAR… toen konden óók de afhaalklanten uit de buurt niet meer bestellen omdat hij simpelweg zegt: ‘het is onder de €15 dus je kunt de bestelling niet afronden… Terwijl afhaalklanten natuurlijk wèl onder de €15 mogen bestellen.

  Hoe kan ik dit oplossen ??
  Ps. Ik heb een tweedehands webshop en kan me geen dure plugins veroorloven 😢.

 69. Hoi Maikel, dank voor je uitgebreide artikel. Ik heb helaas het probleem dat de verzendkosten helemaal niet zichtbaar zijn om mijn Webshop. Weet je waar dit aan kan liggen?

 70. Hoi Maikel,

  Ik wil voor verschillende producten verschillende bezorgkosten maken. Zo heb ik producten die we zelf vervoeren maar ook producten die per post gaan en dus goedkoper zijn. Ik kan hier echter nog niks over vinden. Weet jij misschien een oplossing?

  Mvg,
  Remon Janse

 71. Hi maikel,

  Goede blog! Ik worstel al een tijdje met de optie voor gratis bezorging (restaurant).

  Als klant binnen postcode range x woont, dan heeft deze de optie om af te halen of gratis te bezorgen

  Woont klant buiten de postcode range dan is er alleen de optie om af te halen.

  Het lukt mij niet om dit goed in te stellen. Heb jij tips?

  Groet, Pim

  • Je kunt verschillende verzendzones maken. Naast dat je Nederland als land kiest, klik je daaronder op beperk tot specifieke postcodes. Vervolgens kun je het per postcodegebied instellen.

   • Hi Maikel,

    De zones zijn aangemaakt maar ik krijg in het afreken proces nergens de optie te zien om als klant te kiezen.

    Heb jij nog idee waar het fout kan gaan?

    • Durf ik helaas niet te zeggen, aangezien ik niet weet hoe alles ingesteld staat. Ik zie in ieder geval alleen de optie afhalen staan (zonder adresgegevens ingevoerd te hebben). Het kan wellicht ook zijn dat een plugin de instellingen beïnvloed.

 72. Beste Maikel,

  Goed artikel, duidelijk en helder. Helaas staat mijn de optie waar ik naar op zoek ben niet in. Ik heb een product die zowel als pakket (klant zet het in elkaar) als op pallet (in elkaar gezet geleverd) kan worden. Afhankelijk van de optie die ik via Yith Product Add-on maak zou ik graag de verzendklasse (of kosten) willen aanpassen. Is dit mogelijk?

  • Ik gebruik deze plugin zelf niet, maar bij de FAQ op de YITH website lees ik een soortgelijke vraag. Hier was het antwoord dat het niet mogelijk is om een specifieke verzendmethoden te selecteren gebaseerd op de geselecteerde add-ons.

 73. Hoi Maikel,
  Bedankt voor de fijne uitleg op je site. Ik kan het volgende niet terugvinden.
  Voor een bepaalde categorie zou ik alleen afhalen willen instellen. Het gaat hier om lastig in te pakken producten voor verzending. Is dat mogelijk?

 74. Als ik 2 verzendmethoden aanmaak met een vast tarief en een afhaal, dan komt alleen afhaal tevoorschijn, en kan de klant niet kiezen voor verzenden of afhalen, enig idee waar dit aan kan liggen?

 75. Hi! Ik heb een vraag.

  Ik ben voor een klant een webshop aan het bouwen. Ze verkoopt koekjes welke verzonden kunnen worden, maar ook cupcakes die niet verzonden kunnen worden, enkel afhaal. Als klanten de cupcakes in de winkelwagen doen wil ik dat de optie verzenden dus uit komt te staan. Tot nu toe blijft deze er ook staan. Hoe kan ik dit het beste doen?

  Groet!

 76. Hallo Maikel,

  Ik heb een webshop waarbij 1 product enkel geleverd kan worden binnen 40km rondom Purmerend. Kan dit worden verwerkt binnen woocommerce? Dus als iemand de gehele winkelwagen wil gaan afrekenen dat dan alleen als ophalen of leveren binnen straal 40km van Purmerend aangegeven kan worden?

  Ik hoor het graag!

  Seriana

 77. Hoi,

  Ik heb een vraagje. Kan ik er ook voor zorgen dat mensen verzendkosten betalen bij het aankoopbedrag ipv het uiteindelijke bestelbedrag? Nu is het zo dat de verzendkosten binnen Nederland 1,50E zijn en vanaf 20E is de verzending gratis in mijn webshop. Maar als iemand iets voor 20E bestelt en een kortingscode gebruikt met 10% korting, dan betaald hij alsnog weer die 1,50E verzendkosten en heb je dus maar 0,50E korting. Ik zou dan graag willen dat hij geen verzendkosten betaalt EN daarnaast de 10% korting krijgt.

  Kun je me hierbij helpen?

  Groet,
  Elise

  • Dit is hoe WooCommerce het doet (is weleens anders geweest) en je kunt het niet veranderen zonder zelf de code in te duiken. Wellicht dat er ergens een plugin voor is, maar ik ben hier niet bekend mee.

 78. Hallo Maikel,

  Is het ook mogelijk om naast de verzendkosten een toeslag per zending aan te geven?
  Elke bestelling krijgt een milieu toeslag van bijvoorbeeld € 5,00 ongeacht of er wel of geen verzendkosten worden betaald. Kan dit binnen de standaard verzend methoden of is daar een plug-in voor?

 79. Hallo Maikel,

  De code die je gaf in onderwerp ‘Gratis verzendkosten en afhalen tonen, de rest verbergen’ werkt goed, echter hebben wij een aantal producten die altijd afgehaald moeten worden (diepvries) en nu komt er bij een bestelling boven €50 (die normaal gratis verzonden wordt): ‘Er zijn geen verzendopties gevonden voor ‘.
  Het lijkt erop dat onze verzendklassen in conflict zijn met het extra stukje code dat we hebben toegevoegd.

  Is er eventueel een uitbreiding van de code om dit te vermijden of weet je een andere oplossing?

  Alvast bedankt!

  Dorothy

  • Het zal inderdaad niet werken in combinatie met dat er producten altijd afgehaald moeten worden. Met verzendklassen hoort het geen problemen te geven, dus dat probleem is wel raar. Wellicht een conflict met iets anders.

   Ik denk dat je in jouw situatie beter de plugin WooCommerce Advanced Free Shipping kunt gebruiken. Je kunt hier precies instellen wat er onder gratis verzending valt. Per categorie, verzendklasse of product.

   Vervolgens kun je nog een regel maken en daar simpelweg de methode Afhalen noemen. Er zit ook een optie om de andere verzendkosten te verbergen als deze verzendmethoden geldig zijn.

   Ik heb bovenstaande niet volledig getest met 2 verzendopties, maar dit zou zijn wat ik zou proberen.

   • Hi Maikel,

    Super fijn artikel, ik heb ook alles precies zo ingesteld zoals je het hebt uitgelegd. Echter zie ik alleen maar staan: ‘Er zijn geen verzendopties gevonden voor’ en dan een adres.
    Heb je een idee hoe dit kan komen? Ik heb al heel veel geprobeerd maar kom er helaas niet uit.

    Alvast bedankt 🙂

    Groetjes,
    Aafke

 80. Tipje over verzendkosten bedrag en BTW: je kunt de verzendkosten ook met een formule invoeren.
  “Reken je bijvoorbeeld €3,95 voor de verzendkosten inclusief 21% btw, dan zal je €3,264 in moeten voeren.”

  Je kunt ook 3,95/1,21 invoeren, dan rekent Woo zelf en klopt het ook zonder zelf te hoeven rekenen.

 81. Beste Maikel,
  Bedankt voor je uitleg. Ik heb shippingcosts gemaakt per postcode en hiervoor de postcodes in verschillende zones geplaatst. Zelf zitten we in postcode 1322
  zone 1: 1322
  zone 2: 1301…1321, 1322…1329
  Als 1322 of 1321 wordt geselecteerd worden de verzendkosten niet berekend en verschijnt de kosten die zijn vermeld bij overige postcodes. Heb je enig idee wat dat kan zijn?

 82. Beste Maikel,

  Bedankt voor je uitleg, heel fijn!
  Vraagje.. Wij hebben een webshop met aardig kwetsbare producten, bijvoorbeeld vazen. Wij hebben drie verschillende verzendklassen ingesteld, toeslag – kwetsbaar product, toeslag – extreem kwetsbaar product en toeslag – groot product. Producten boven de 75 euro hebben gratis verzending. Echter zou het de bedoeling moeten zijn dat zij, wanneer het een kwetsbaar of groot product is, wel één van de drie toeslagen moeten betalen in verband met de hoge kosten aan verpakkingsmateriaal. Voor een product boven de 75 euro zou er dan bijvoorbeeld 2,95 in rekening moeten worden gebracht als toeslag.. Ik krijg dit echter niet voor elkaar om in te stellen.. Jij tips?

 83. Beste Maikel,

  Ik wil per product 2 opties hebben voor verzending. Brievenbuspakket of pakket. Daarnaast heb ik afhalen als optie. Hoe stel ik in dat de klant kan kiezen of hij een brievenbuspakket of pakket wil ontvangen? Dit geldt voor een aantal artikelen. Andere artikelen is gewoon brievenbuspost, dus weer een ander tarief. Ik wil de verzendmethode van het product dus invullen ‘pakket’ en dan moeten er 2 opties in de winkelwagen komen. Of eigenlijk 3 met het afhalen erbij. Ik had het voor elkaar, maar het is eruit en ik krijg het niet meer terug.

  Groetjes
  Digna

 84. Hoi Maikel,

  Ik heb een vraagje. Wij hebben een webshop waar alle verzendklasses en verzendzones zijn gesteld. Ook bieden wij onze klanten gratis verzending boven de 25 euro (eigenlijk alleen voor tijdschriften. Nu hebben wij ook boeken, deze moeten buiten de regeling van boven 25 euro vallen. Is dit mogelijk? De boeken moeten altijd verzendkosten gerekend worden, wordt vanaf andere locatie verstuurd. Hopelijk kun jij mij helpen.

 85. Hallo Maikel.
  Ik verzend niet per post, maar bezorg de goederen in mijn regio. Kun je het woord verzending ook aanpassen in bezorging? Of bestaat er een plugin voor bezorging? Men gaat er vanuit dat iedereen per post verzend, maar in mijn geval niet. Bedankt voor jouw fantastische uitleg en video’s!

 86. Beste Maikel,

  Bedankt voor het mooie artikel. Ik verzend producten (met verzendkosten), maar ga nu ook downloadbare producten verzenden (gratis verzending, tenzij er producten bij zijn die wel verzendkosten hebben). Mijn vraag: Hoe zorg ik er voor dat alleen de downloadbare producten gratis worden verzonden. Ik ben benieuwd of jij een oplossing weet.

  Hartelijke groet,
  Rob.

 87. Beste Maikel,

  Ik heb de codering voor het verdwijnen van de verzendkosten en alleen de gratis verzending te laten zien in functions.php geplakt. Nadat dit niet werkte heb ik code snippets geïnstalleerd en het hiermee geprobeerd. Echter werkt het op beide manieren niet.
  Ik hoop dat u mij kunt helpen.

  Mvg,
  Karlijn

  • De code is nog steeds actueel en hoort zonder problemen te werken.

   Wellicht gaat het fout bij het testen. Wanneer je al iets in je winkelmand hebt zitten en je voegt vervolgens de code toe, dan zal de cache ervoor kunnen zorgen dat je nog steeds hetzelfde ziet als voorheen.
   Maak je winkelmandje leeg en voeg opnieuw producten toe. Wanneer de code goed is toegevoegd, zal het nu goed getoond moeten worden.

 88. ik krijg van woocommerce maar geen antwoord.
  Als ik €3,264 invul als verzendkosten post NL om uiteindelijk een pakket van €3,95 te kunnen verzenden dan kloppen de verzendkosten, maar wordt het totaalbedrag 1 cent te laag… Enig idee hoe dit kan? Maak ik de verzendkosten 1 cent duurder dan, dan klopt de totaalprijs maar de verzendkosten niet. Oftewel… woocommerce misrekend zich 1 cent telkens.

  • Bij mij komt het nog altijd uit op 3,95 als ik 3,264 invoer, alleen daar heb jij niks aan.

   Je komt dus ook niet uit als je 3,265 of 3,266 probeert? Ik zie op dit moment overigens wel 3,95 als verzendkosten als ik iets in het winkelmandje doe en naar de afrekenpagina ga.

 89. Hoi.
  Ik mak gebruik van PostNL plugin.
  Moet ik zelf kosten invoeren of kan dat automatisch vanuit PostNL berekenen gebaseerd op adres? Hoe kan ik dat regelen?

  Dank je wel!
  Tanya

  • Ik heb nog nooit gebruik gemaakt van de PostNL plugin, dus kan hier geen antwoord op geven. Je krijgt wel altijd een documentatie van PostNL waarin je dit terug hoort te vinden.
   Bij andere programma’s weet ik dat je alsnog zelf de verzendmethoden en kosten moet aanmaken en het vervolgens in het systeem wordt geschoten van de verzendpartij.

 90. dag Maikel, ik heb mogelijk een andere vraag; kan je bij WooCommerce aangeven dat zodra iemand vanuit het buitenland besteld, niet meer de optie heeft de goedkopere bezorgkosten geldend voor Nederland te kiezen? ik heb nu een slimme klant uit Denemarken die netjes de Nederlands bezorgkosten betaald … en het is daar naar toe echt stukken duurder.

  • Er wijzigt ook niks op de website als je voor een ander land kiest. Volgens mij heb je dezelfde bezorgkosten voor alle landen ingesteld. Ik zou nog eens naar de verzend-zones kijken en verschillende zones maken per land.

  • Volgens mij is dit een fout sinds de nieuwe update. Ik heb net hetzelfde voor met een klant die vanuit NL bestelt terwijl mijn zaak gevestigd is in BE. Ik krijg het maar niet opgelost. Ik weet 100% zeker dat het juist stond en werkte.

 91. Maikel,
  ik loop ook tegen een soortgelijk probleem met post nl.
  gratis verzenden vanaf 50,-
  ik heb ook een a. lamp (post.nl pakket) en een b. bankstel van boven de 50,-
  de bankstellen staan ingesteld als “alleen afhalen” maar toch zijn er mensen die de bankstellen afrekenen en gewoon een andere methode kiezen, vervolgens komen de bezorgopties van post nl in beeld en verwachten ze dat de bankstellen in een pakketje afgeleverd worden.
  * niet heel gek, want ze krijgen zelfs een email met een bevestiging dat ie bezorgd wordt.
  Op het moment dat een produkt alleen als afhalen staat en de grens van gratis verzenden bereikt wordt alles overschreven.

  Ik zou dus willen dat bij ” afhalen ” men alleen de optie afhalen kan kiezen. Ongeacht het bedrag.
  Is daar een simpele oplossing voor?

 92. Dag Maikel, ik heb op mijn producten reeds allemaal op Weight based shipping ingesteld en dat werkt perfect! Enkel bij de optie DPD (of Bpost) Pickuppoint kan de klant nu niet meer zelf een Pickuppoint kiezen. Is er een mogelijkheid om dit op te lossen?

  • Dit hoort los van elkaar te staan. In combinatie met MyParcel werkt het bijvoorbeeld wel altijd goed. Ik weet niet wat je gebruikt voor de pickuppoints, maar ik zou het bij de makers van de plugin leggen.

 93. Beste,

  Wanneer je bij PostNL met een pakket onder de 10 kg zit maar het pakket is meer dan 1 meter lang, dan betaal je ook een toeslag.
  Ik heb in dit, overigens goed, artikel niets gelezen over de afmetingen van een product. Stel dat je een klein artikel in je winkelwagen hebt en tevens ook een artikel dat groter is dan 1 meter en het totale gewicht van het winkelwagentje is onder de 10 kg, hoe stel je dan de verzendkosten in?
  Ben heel benieuwd.

 94. Super bedankt voor je uitleg! Ik heb hierover twee vragen;
  Ik zou graag jouw “my_hide_shipping_when_free_is_available” function andersom noteren, oftewel: hide free when shipping is available. Ik run namelijk een platform, maar mijn verkopers stellen de verzendkosten niet in. Ik wil daarom voor iedereen gratis verzending instellen en dat deze optie verdwijnt als ze zelf de verzendkosten hebben ingesteld. Zou je me misschien met die code kunnen helpen?

  Vraag 2: Als ik verzendzonde europa selecteer is alleen Nederland als subzone beschikbaar. Bijvoorbeeld België en Duitsland kan ik niet selecteren als opties. Hoe kan ik dit oplossen?

  Alvast bedankt voor de hulp!

  • Met beide vragen heb ik het idee dat je een plugin gebruikt. Voor vraag 1 is er daarom geen standaard code. Met vraag 2 kan ik je niet helpen, daar het waarschijnlijk in de plugin zit? Standaard is het namelijk geen probleem in WooCommerce om Duitsland en België te kiezen.

 95. hi Maikel,

  Ik heb een standaard verzendtarief voor het gros van mijn producten. Gratis verzending vanaf €75,- maar ook 2 producten (cadeaubonnen) die ik sowieso altijd gratis wil verzenden (gaat per post in een envelop).

  Hoe kan ik dat laatste instellen?

  Daarnaast wil ik zodra die cadeaubon besteld wordt in combinatie met het reguliere product dat er wel de verzendkosten voor dat product worden doorberekend.

  Kan dat met de standaard woocommerce?

  • Om te bereiken wat je wilt bereiken moet je van de cadeaubonnen een virtueel product maken. Deze worden niet verzonden, dus dan worden er geen verzendkosten meegenomen, tenzij er ook een reguliere product wordt aangeschaft.

 96. Hallo,

  Ik heb 3500 producten die dezelfde verzendklasse moeten hebben, als ik alles automatisch selecteer bij producten crasht wordpress. Het kost teveel tijd om alles handmatig te selecteren. Is hier een andere optie voor?

  Groeten,
  Teun

 97. Hallo Maikel,
  Is het ook mogelijk als een klant kiest naar andere adres verzenden dat daar extra kosten bij komen?
  Gr Erik

 98. Beste Maikel
  Bij ons is boven de 50 euro gratis verzending. Nu komt bij de klant boven de 50 euro een puntje gratis verzending erbij te staan. Kiest de klant hier niet voor en kiest hij voor my parcel dan betaalt hij toch 5,95. Ik dacht dat in het verleden meteen geen verzendkosten in rekening gebracht werd en dat de klant niet een vinkje bij gratis hoeft te zetten. Klopt dit?

 99. Is het mogelijk om een verzendtarief aan te maken in functie van de gekozen leveringsdatum?
  In België wordt er standaard € 2 extra aangerekend voor een zaterdaglevering, en ik zou deze kost willen doorrekenen aan de klant, maar ik weet niet hoe ik dat moet instellen…
  (Voor leveringen van maandag t.e.m. vrijdag is er geen probleem.)

  • Op wat voor manier laat je de leveringsdatum kiezen, want het zal wel samen moeten werken? Wellicht dat er op die manier een optie is.
   Standaard is het in ieder geval niet mogelijk, tenzij je het niet erg vindt om 2 verschillende verzendmethoden toe te voegen. Wat je kunt doen is een extra verzendmethoden maken voor specifiek de zaterdag en deze 2 euro duurder maken, zodat mensen kunnen aangeven dat het op zaterdag bezorgd moet worden.

 100. Bedankt voor dit uitgebreide artikel. Ik heb een vraag over iets waar ik al een tijdje mee worstel. Momenteel verkoop ik sauzen en deze vallen in het 9% btw-tarief. Ik wil alleen ook graag merchandise gaan verkopen en dit valt in de 21% klasse. Ik vraag nu 5,95 voor verzending en voer dus 5,458 euro voor verzending ex (9%) btw in. Je begrijpt dat zodra iemand nu een shirtje gaat bestellen er 21% bij op komt en de verzendkosten dan op 6,60 euro gaan uitkomen. Hier gaan klanten zeker vragen over stellen. Het liefst zou ik mijn verzendkosten op €5,95 houden, ongeacht de btw-tarieven van de producten die men afrekent. Ik neem liever zelf het verlies wanneer iemand dan een 21%-artikel koopt. Is dat mogelijk?

  En ik merk dat mijn woocommerce gewoon 9% btw tarief voor verzending hanteert wanneer men een mix van 9 en 21 procent artikelen aanschaft. In de handleiding van woocommerce geven ze juist aan dat ze het hogere tarief zouden hanteren, maar dat gebeurt niet. In principe is dat niet oke. Is daar nog wat aan te doen?

  Benieuwd naar je reactie!

  Gr. Freek

 101. Fijn, zo’n uitgebreide instructie, dank!

  Ik zit nog met het volgende: ik had in principe mijn verzendzones en classes goed ingevuld, maar alleen met meerdere bestellingen per order kom ik niet uit met de kosten. Ik zou eigenlijk willen dat per shipping class een max. fee ingesteld kan worden, ook als je niet met percentages werkt..

  kan dat alleen opgelost worden met table rate shipping? Of is daar ook een formule voor?

  En ik zag dat voor table rate shipping weer tig verschillende plugins voor zijn. Welke is de beste?

  • Wanneer je niet met percentages werkt, dan heb je een standaard fee ingesteld, dit is ook meteen het maximale bedrag per verzendklasse. Je hebt hier geen formule voor nodig of begrijp ik je vraag verkeerd?

   Welke de beste table rate shipping plugin is, is afhankelijk van wat je wilt, want niet alle plugins kunnen precies hetzelfde.

 102. Supergoed artikel en wat leuk dat je zo uitgebreid reageert op de reacties! Daarom dacht ik laat ik het ook maar proberen of je mij misschien kunt helpen met het volgende: Ik maak gebruik van SendCloud en ze bieden hier ook een verzendmethode met servicepunten aan. Maar zodra ik dit in combinatie doe met gratis verzenden boven 20 euro dan verdwijnt deze optie.

  Op zich logisch maar dus niet gewenst. Heb jij misschien suggesties hoe ik toch gratis verzending kan aanbieden boven 20 euro mét de optie tot het kiezen van een servicepunt?

  • Ik ben niet bekend met SendCloud, dus ik weet niet precies hoe het zit in combinatie met deze plugin. Het lijkt er nu in elk geval op dat je alle verzendmethoden laat verdwijnen zodra gratis verzending is bereikt? Heb je dit met een code bereikt en hoe ziet het er dan uit als je dit weghaalt, werkt het dan wel naar wens (los van de overige verzendmethoden die je misschien hebt)?

  • Hoi Maikel,

   Het is al even geleden, ik heb categorie sale aangemaakt. Maar met die plugin kom ik er niet uit hoe ik alleen voor deze categorie de verzendkosten kan aanpassen. Is er inmiddels nog een andere optie? Of heb je een duidelijke uitleg van deze plugin? Ik hoor nog graag van je.
   Mvrgr Esther

  • Je kunt met de plugin de categorie selecteren en vervolgens aangeven vanaf welk bedrag het gratis moet zijn.

   Vervolgens kun je ook aangeven dat voor alle andere categorieën het bedrag vanaf 50,- zal zijn.

   De standaard gratis verzendoptie in WooCommerce moet je dus loslaten en compleet vervangen met deze plugin.

 103. Goedemorgen,

  Ik hanteer normaal de norm verzenden boven de €50.- gratis, maar ik de uitverkoop wil ik dat verhogen naar €80.-. Echter heb ik ook producten die niet afgeprijsd zijn en boven €50.- kosten en dus normaal gratis verzending hebben. Kan ik dus onderscheid maken in de te berekenen verzendkosten voor afgeprijsde artikelen.

  Ik hoor het graag.

  Mvrgr
  Esther

 104. Dag Maikel,

  Bedankt alvast voor deze uitgebreide informatie!

  Ik zit met het volgende: ik zou enkele producten gratis willen verzenden (kaartjes, kleine producten), andere producten met een vast bedrag. Ik heb een verzendklasse aangemaakt (kleine producten – gratis verzending) en bij de verzendmethoden ‘vast tarief’ die verzendklasse op 0 gezet. Zo berekent hij enkel de grotere producten, de kleinere rekent niet mee. Qua berekening is dit dus zeker OK!

  Jammer genoeg blijft er dan bij het winkelmandje het volgende staan:
  * Vast tarief: (leeg)
  * Afhalen

  Is er een manier om ‘vast tarief’ weg te krijgen als deze 0€ bedragen? Of om bepaalde producten te koppelen aan ‘gratis verzending’? Als ik de snippet gebruik, dan verdwijnt de lijn van ‘vast tarief’, maar enkel de optie ‘afhalen’ blijft over, wat ook niet de bedoeling is.

  Bedankt alvast voor de eventuele hulp!

  Mvg

 105. L.s,

  Inzake “gratis verzenden en afhalen, de rest niet zichtbaar”

  De code voor gratis verzenden (en de rest onzichtbaar) werkt prima.

  De code om toch de optie afhalen er weer bij te voegen: 0,0 resultaat

  In snipper de code in 2 aparte “snippets” gezet enz, al sat gespeeld met verzendklassen en dergelijke…helaas nul resultaat.

  Waar zou dit aan kunnen liggen?

  • Je hebt niet allebei de snippets nodig. Het is de een of de ander. Beide voegen namelijk dezelfde filter toe (add_filter), waardoor het niet goed werkt als je beide hebt toegevoegd.

 106. Ik gebruik ook de standaard tool voor de verzendkosten in mijn webshop, en hanteer daar verschillende bezorgkosten op basis van postcodes in Nederland. Ik heb ook de verzendkostencalculator aanstaan op de winkelwagen pagina, alleen daar ervaar ik sinds kort een probleem. Voorheen was het voldoende om daar alleen de 4 postcode nummer te plaatsen (bijv 7418) en op basis daarvan gaf hij de bezorgkosten aan. Nu geeft hij opeens aan dat de postcode (7418) “INVALED” is. Na wat getest te hebben, blijkt dat nu ook de letters erbij moeten staan, en dat het zelfs nodig is dat er een spatie tussen staat en de letters ook in hoofdletters moeten zijn. Ofterwijl het is heel gevoelig geworden. Zo is 7418el niet goed, maar moet het echt 7418 EL zijn. Erg gevoelig dus, en veel klanten lopen hier nu tegenaan. Is dit volgens u op de 1 of andere manier op te lossen?
  In het postcode overzicht staat nu bijv 74*, dus wel gek dat hij precies die opmaak van cijfers+letters nodig heeft.

  Als op de afreken pagina de klant 7418el invoert (waarbij hij dus bij de calculator op de winkelmand pagina een foutmelding geeft) geeft hij gek genoeg op de afreken pagina geen foutmelding en geeft hij wel de juiste bezorgkosten aan. Dus op deze pagina maakt de opmaak van de postcode niks uit, en kan hij er makkelijker mee overweg.

  Enig idee hoe dit op te lossen is?

  Mvg,
  Rob

  • Ik snap inderdaad het probleem en dat het super irritant is voor de gebruiksvriendelijkheid van je webshop. Ik heb op dit moment helaas geen oplossing. Is dit ontstaan na een update? Wellicht dat het dan bij de volgende weer gecorrigeerd wordt.

 107. hoi, ik kom er niet uit met ‘Verzendkosten gebaseerd op het totaal gewicht’ en de weight based shipping plugin. Ik heb alles gedaan zoals jij het hebt omschreven, maar het bedrag in de winkelmand wordt niet hoger als ik meer artikelen toevoeg.
  Bij bijv. https://poesch.nl/product/studs-heart-silver/ staat het gewicht op 0.020
  Dan zou je denken dat als je er daarvan 2 in de winkelmand doet het verzendbedrag verdubbelt omdat 20-50 gram is ingesteld bij shipping rules op €3. Maar dat gebeurt dus niet. Wat zie ik over het hoofd?

  • Ik durf het vanaf hier helaas niet te zeggen omdat ik niet kan zien hoe alles ingesteld staat. Staat bijv. het juiste land aangegeven (daar je voor NL alleen gratis verzending hebt)? Je kunt ook een komma testen in plaats van een punt. Wanneer overigens 20-50 gram staat ingesteld op €3,-, dan horen de verzendkosten bij 1 product ook al €3,- te zijn.

 108. Hallo Maikel,

  Ik heb voor mijn webshop soms een actie dat er geen verzendkosten worden gerekend bij bestelling van 3 of meer producten. Deze stel ik in bij gratis verzending met een minimaal orderbedrag, omdat ik niet wil dat klanten hiervoor een code moeten invoeren. He t moet automatisch verrekend worden.

  Als ik echter een kortingscode aanmaak van bijvoorbeeld 15%, wil ik dat mensen 15% korting krijgen, maar niet ook nog eens gratis verzending. De kortingscode moet de gratis verzending als het ware overrulen.

  Is dit op deze manier in te stellen? Tot op heden is het mij niet gelukt.

  • Nee, met de standaard mogelijkheden van WooCommerce is het niet mogelijk om met een kortingsbon te overrulen dat de verzendkosten gratis worden door het bestelbedrag. Ik heb helaas ook niet direct een plugin in mijn hoofd waarmee je dit wel zou kunnen bereiken.

  • Thanks voor de melding, dit is inderdaad niet de bedoeling. Wanneer je op het kruisje klikt hoort het weg te gaan en weg te blijven. Werkt bij Android wel goed zo te zien, ik zal even kijken of ik het kan fixen voor de iPhone. 🙂

 109. Hoi Maikel,

  Erg fijn dat je dit blogitem hebt gemaakt.
  Nu zit ik met een probleem waar ik maar niet uit kom.

  Via mijn webwinkel kun je namelijk 2 verschillende soorten producten kopen. Ik noem ze even: Kleine (lamp) en grote (bankstel).

  – De kleine heeft een normaal “postnl” tarief. Oke.
  – Maar nu geldt er voor de grote producten een prijs per postcode.

  De grote producten hebben een eigen bezorgservice en variëren van zeg; 50 -100 euro afhankelijk van een postcodereeks.

  Mijn idee was om hiervoor “Verzendzones” in te stellen Bijvoorbeeld:

  Verzendzone: NL 1000 – 2000
  Daar stel ik dan de *PostNL* en *Eigen bezorgservice* kosten (per postcode reeks 1000 – 2000) in. Dan zou ik wel een “hoop” Verzendzones moeten aanmaken maar dat zou ik niet heel erg vinden.

  Weet je hoe ik dit het best zou kunnen instellen? Hoe zou jij dit doen?
  Of kan dit aan de hand van b.v. Verzendklassen?

 110. Beste Maikel,
  Ik heb voor standaardproducten ingesteld staan dat bij een besteding boven de € 45,00 de verzending gratis is. Nu heb ik echter een aantal producten die wel duurder zijn als € 45,00 zijn maar een speciaal transport hebben waardoor er wel extra verzendkosten zijn. Is hier een standaard uitsluiting voor of kan ik hier een instelling voor doen?

  Hoor graag de oplossing, alvast bedankt voor de reactie

  • Nee, standaard is dit niet in te stellen (wel verschillende verzendkosten per postcode). Je zal dus moeten zoeken naar een extra plugin die dit voor elkaar krijgt. Uit mijn hoofd weet ik er helaas geen voor je.

 111. Hoi Maikel, je noemt in de reacties een paar keer de plugin Table Rate Shipping for Woocommerce en één keer de plugin Woocommerce Wight Based Shipping. De laatste is gratis, de eerste redelijk prijzig ($99 per jaar). Is er (behalve affiliate-belangen) een reden waarom je Woocommerce Weight Based Shiping niet zou adviseren om verzendkosten op basis van totaal gewicht van de cart te gebruiken?
  Anders gezegd: wat zijn de verschillen tussen de beide plugins?

  • Ik antwoord met de table rate shipping plugin niet op vragen waar het gaat over verzendkosten gewicht als ik het zo snel bekijk. Weight Based Shipping werkt verder prima als je puur op gewicht de verzendkosten wilt bepalen. Table Rate Shipping kun je veel meer mee. Tevens heb ik het over een andere Table Rate Shipping plugin als waar jij het over hebt. Degene waar ik het over heb kost eenmalig 25 dollar. 🙂

 112. Alle producten zijn brievenbuspost, verzendkosten € 3,95.
  Maar als mensen 2 of meer producten verkopen dan wordt het pakketpost, verzendkosten: € 5,50.

  Hoe kan ik ervoor zorgen dat er bij 2 of meer producten € 5,50 aan verzendkosten in rekening gebracht worden?

 113. ik heb een paar producten groepen dat ik niet meer kan opsturen
  dus dat moeten ze ophalen
  hoe stel ik dat in?

  want als er in de winkelwagen 1 product staat wat ze op moeten halen
  en 1 product wat verzonden wordt berekent hij wel de verzendkosten
  er staat niets bij dat ze het produkt moeten ophalen

 114. Beste Maikel,
  Hartelijk dank voor alle duidelijk uitleg op deze site.
  Nu heb ik een vraagje over de verzendkosten.
  In onze webshop zouden verzendkosten naar gelang het gewicht van de bestelling moeten mee veranderen.
  Het gewicht van boek hangt mee aan produkt. Verzendklasses zijn ingesteld. Wanneer ik bijvoorbeeld 10 boeken in mandje doe, blijft de verzending voor 1 boek staan.
  Hoe kan dit aangepast worden?
  Tony

 115. Hallo, ik hoop dat iemand me kan helpen, want ik kom er niet uit.

  De klant kan in het winkelmandje een verzendoptie aanvinken:
  Afhalen
  Pakketpost (€6,50)
  Brievenbuspost (€3,50)

  De bovenste staat standaard aangevinkt, maar als de klant een andere optie aanvinkt, wordt dit bijbehorende bedrag NIET doorberekend in het totaalbedrag. Dat gebeurt pas ná de bestelbevestiging.
  Maar dit is erg verwarrend voor de klant.

  Wat is hier aan de hand? Ben ik ergens iets vergeten aan te vinken of is er een conflict met een plugin ofzo?

  Groetjes, Angelique

   • In mijn geval staat ‘afhalen’ standaard aangevinkt. Dit wil ik niet. Is er een mogelijkheid om dit in te stellen?

    Groet, Wim

    • Staat deze ook bovenaan? Dan kun je de volgorde veranderen bij de verzendmethoden. Dit is een kwestie van een andere verzendmethode naar boven slepen met je muis. Indien Afhalen niet bovenaan staat, dan heeft WooCommerce dit onthouden als jouw laatst gekozen optie. Wanneer je nu een andere optie aanvinkt, zal deze de volgende keer aangevinkt staan.

 116. Hallo

  Ik heb zins maandag mijn webshop verhuist van lichtspeed naar WooCommerce.
  Maar ik heb een probleem met de verzendmethoden.
  Ik verstuurt uit twee plaatsen dat komt dat ik medicijnen verkoop uit Nederland en het anderen producten komen uit Duisland.

  Heeft de klant alleen medicijnen of een natuurlijke producten besteld?
  Dan is de portokosten vrij boven de 69,00 Euro. BE, DE.
  Onder de 69,00 euro betaald u 6.95 euro. BE, DE.

  Besteld u Medicijnen en natuurlijke producten die word die apart verstuurd van elkaar.
  Omdat die niet gezamenlijk vervoerd mogen worden.
  Heeft u overige natuurlijke producten besteld plus medicijnen onder de 100,00 Euro dan betaald u 9,50 Euro BE, DE.
  En is portokosten vrij boven de 100,00 Euro Be, DE.

  Nu is mijn vraag is dat mogelijk.

  Met warme groet,
  C.E.J.W. Sanders

  • Standaard in elk geval niet. Je zou moeten kijken of een plugin met extra functionaliteiten je hierbij kan helpen. Ik durf niet 1,2,3 te zeggen welke je hier het beste bij kan helpen, dat zal je even moeten onderzoeken.

 117. Hi, dank je wel voor het duidelijke artikel en de video. Ik loop sinds deze update tegen een probleem aan.

  Ik heb namelijk:
  – brievenbus post
  – pakketpost
  – boven de € 70 gratis verzenden
  – wanneer iemand 2 producten koopt (iets wat pakketpost is en iets wat brievenbus post is) pakt hij altijd de duurste verzendoptie.

  Alles onder de 70 euro gaat goed en pakt woo de voor het product specifieke ingestelde verzendoptie. Maar wanneer een klant voor meer dan 70 euro besteld, maakt woo er automatisch pakketpost van. Hij overruled dus de instelling die ik heb ingesteld per product. Ik kom er echt niet uit. Heb jij een idee hoe ik kan instellen dat deze op brievenbuspost blijft staan in die gevallen? Ik gebruik momenteel de table rates plugin. Alvast bedankt!

  • Ik durf het helaas niet direct te zeggen vanaf hier, aangezien ik de instellingen verder niet zie en of hier misschien toch wat mis is. De boven 70 gratis verzenden is dus ook niet altijd van toepassing?

 118. Hoi, bij de optie standaard klantlocatie heb ik geolocatie aangevinkt, echter wanneer er een bestelling vanuit Duitsland wordt geplaatst, worden desondanks de ingevoerde Nederlandse tarieven in rekening gebracht, ipv de juiste verzendzonetarieven. De instellingen voor de verzendklassen staat juist. Ik vermoed dat dit een glitch is, maar is het te verhelpen? Ik heb momenteel alles maar uitgezet en verzend enkel noch binnen Nederland.

 119. Hallo, ik wil graag 2 verzendmethodes gebruiken met 2 verschillende tarieven: 1 voor KIALA 8,00 euro, en 1 voor PostNL 11,00 euro. Maar dit lukt niet; Kiala lukt wel en er wordt ook netjes + 8 euro berekend, maar bij PostNL wordt er zonder de 11,00 euro gerekend. Doe ik iets fout?

 120. Top artikel, erg hoopvol.
  Wel nog een vraagje, is er een optie om bepaalde verzendmethodes uit te sluiten voor artikelen?

 121. Hoi Maikel,

  Ik heb de verzendzones met bijbehorende methodes ingevuld. Alleen in mijn winkelmand en afrekenen zet hij er geen verzendkosten bij. Ik ben bang dat ik een keer ergens iets heb aangevinkt en kan het niet meer vinden. Weet jij wat het zou kunnen zijn?

  Bedankt!

  Groetjes,
  Anna

  • Wellicht laat je de verzendkosten pas berekenen zodra er een adres is ingevuld? Je kunt dit instellen bij WooCommerce -> Instellingen -> Verzendmethoden -> Verzendopties bij de optie “Verberg verzendkosten tot er een adres is ingevoerd.”

   • Hallo Maikel,
    Fijne handleiding! Ik heb hetzelfde probleem. “Verberg verzendkosten tot er een adres is ingevoerd.” – staat uit bij mij. Instellingen -> Verzendmethoden -> Verzendopties -> ‘Activeer de verzendkostencalculator op de winkelmandpagina’ staat aangevinkt. De 3 standaard verzendmethoden staan aan, ik heb geen verzendklassen aangemaakt. Verzending naar NL en BE ingesteld.
    Hoop dat jij een idee hebt waar het aan kan liggen! Heb zelfs al getest met een ander thema om te kijken of het daar aan kan liggen dat de verzendkosten niet te voorschijn komen.
    Alvast bedankt!

 122. Ik heb de uuitleg gelezen van hoe de verzendkosten in te regelen maar dit lost mijn probleem niet op.

  Werkwijze:
  Verzendzone Nederland aangemaakt met een standaard tarief van € 3,95.
  Dit bedrag geldt voor artikelen tot aan 150g. daarboven tot aan 10 kg is dit € 6,95

  Bij de verzendklassen dus regels aangemaakt “Tot 150g + 0”, “Boven 150g +3.00” en “Boven 10kg +6.26”. Bij het product de verzendklasse “Tot 150g”ingesteld.

  Hiermee denkende het juist te hebben ingeregeld, ben ik aan de Frontend het bewuste artikel besteld en deze gaf keurig € 3,95 als verzendkosten weer. Echter vermeerder ik het aantal artikelen, en dus ook het totaalgewicht, vermeerderen de totale verzendkosten echter niet. deze blijven staan op het laagste bedrag 3n wel de ingestelde vaste bedrag van € 3,95.

  Wat gaat er nu niet goed. Of beter gezegd wat is de juiste wijze van instellen?

 123. Vraag:
  Wij verzenden vanaf 35 euro gratis in Nederland en vanaf 60 euro naar België. Nu willen wij voor het bedrag tussen 35 en 60 euro naar België een lager tarief berekenen. Standaard berekenen wij 5,45, België 9 en voor de orders tussen 35 en 60 euro willen wij aan België dus 3,55 berekenen.

  Groet,
  Fred

  • Standaard is dit niet mogelijk, maar met een plugin als Table Rate Shipping for WooCommerce, die je ook in mijn andere reactie op deze pagina ziet staan, kun je het wel bereiken.

   • Nee, je kunt wel in de buurt komen van wat beschreven wordt met behulp van de verzendklassen, maar je kunt het niet helemaal krijgen zoals het hoort te zijn.

    Je komt met de verzendklassen in de problemen zodra iemand meerdere producten koopt die los onder de 35 euro vallen en samen wel tussen de 35 en 60 euro vallen. Doordat het tarief voor producten onder de 35 euro hoger is, moet de klant alsnog 5,45 betalen omdat dit zo ingesteld zal staan voor de producten.

 124. Vraagje: Vanaf 49.00 incl. btw is het gratis verzenden! en voor orders die kleiner zijn dan 25 euro incl. btw rekenen ik een extra bijdrage van 1,95 incl. btw aan verpakkingskosten.
  Hoe moet ik dit instellen?
  mvg,
  Max

Geef een reactie