Inloggen:

Wat is een WordPress thema?

Een WordPress thema, ook wel WordPress theme genoemd, speelt een belangrijke rol in het uiterlijk (design) van jouw website. Niet alleen zorgt een thema ervoor hoe jouw website eruit komt te zien, het zorgt er ook voor dat het bij alle pagina’s hetzelfde is. Bezoekers kunnen daardoor eenvoudig zien dat jouw website een geheel is.

Een WordPress thema bestaat vaak uit een heleboel bestanden, waaronder afbeeldingen en stylesheets (.css). Ook tref je de nodige codes aan. Die codes vind je terug als .php-bestanden en deze bestanden zorgen ervoor dat jouw website extra functionaliteiten meekrijgt. Dat kunnen dan bijvoorbeeld plugins zijn of bestandjes die het functioneren van jouw website regelen.

Een groot voordeel bij WordPress thema’s op jouw website, is dat je op ieder gewenst moment ook over kunt schakelen naar een ander thema. Het installeren van een thema kost maar een paar seconden. Dat biedt je dus de mogelijkheid om echt een thema te kiezen dat bij je past.

WordPress Thema

WordPress thema toevoegen

Het toevoegen van thema’s aan jouw WordPress-website is erg eenvoudig. Zodra je in het beheerdersgedeelte zit en je gaat in het menu aan de linkerkant naar weergave, dan tref je daar het menu-item Thema’s.

WordPress heeft in zijn bibliotheek al een heleboel gratis thema’s zitten waar je gebruik van kunt maken, je kunt er echter ook voor kiezen om een premium WordPress thema aan te schaffen. Deze thema’s zijn vaak net wat professioneler en hebben meer mogelijkheden en ondersteuning.

Het is overigens niet zo dat als je een thema hebt geïnstalleerd, dat je er vervolgens helemaal niets meer aan kunt veranderen. Vaak kun je via de Theme Options het één en ander bepalen en je kunt ook altijd aan de slag gaan met CSS codes.

Mocht je in de code van een thema aan de slag willen gaan, dan doe je er altijd goed aan een Child Theme op te zetten.